Stropiri pomi

ACHIMENES

Member
scd a spus:
sa vedem ca spun specialistii.... ca de dat cu parerea tare mai suntem buni/e :D
Specialistii spun ca nu-i nevoie de aracet la pomi.
Aracetul este necesar, chiar necesar la .......VARZA, GULII....plantele din familia verzei, pt ca in momentul cand se aplica substanta pe baza de apa, ea aluneca si se duce oriunde numai pe frunze nu sta, datorita pruinei de pe ele. Ca sa stea acolo cumintica se amesteca subastanta de stropit cu aracet sau daca nu avem ....punem un albus batut spuma/5l substanta de tratat. :D :D
 

iris

Active Member
ACHIMENES a spus:
sa cresti mare si sa-mi dai si mie din irisul tau care are niste culori mortale :rofl: :rofl:
Daca nu ve-ti ramane toti cu gura cascata cand voi posta eu parlitii mei de irisi plini cu flori sa nu-mi spuneti ....iris. :) :rofl: :rofl:
 

july_g

New Member
Buna dimineata!
Mai primiti un incepator printre domniile voastre?
Iulia ma numesc si am cativa pomisori, plantati acum 2 primaveri de care am avut grija......... din 2 in 2. Anul trecut am avut deja prima recolta: 2 piersici. Anul acesta, am incercat sa devin mai responasabila si sa ma informez. Si na belea, constat ca am fost complet iresponsabila si am ratat stropirea de toamna. Pana acum nu am stropit cu nimic, am taiat numai copaceii.
Ce ma sfatuiti acum, la aceste momente ploioase din primavara? Mai stropesc? Cu ce? Iertati-ma va rog, dar ca la copii mici asa, cu explicatiile!
Multumesc!
 

valentyna

Member
bine ai venit july_g!eu nici nu i-am taiat,pe cand tu esti mai harnica decat mine.vremea nu prea ne-a dat voie sa intram in gradina,iar cand a fost vreme n-a fost omul pe faza.eu as vrea sa le fac prima stropire cu ulei dupa ce ii curat daca s-o mai putea si n-o fi prea tarziu!!!!! :(
 
stropiri la pomi

PROTEST!...vazand atatea "postari" eronate mi-a venit sincer sa ma arunc pe fereastra... . Adica, firmele care vand produse fitosanitare vand ca sa faca si ele bani (lucru care nu-i nou pentru mine). Si pe langa asta mai dau tot felul de indicatii care mai de care mai tembele si savante pentru a zapaci cat mai mult pe cultivatori si a parea ei cat mai docti. Pe naiba! Si apoi sa ne miram ca oamenii se descurajeaza sa cultive anumite plante si lasa totul ca-i treaba "specialistilor" Bleah!

..doar pentru cine vrea sa auda:
1. stropirile de iarna se fac incepand cu 15 febr pana in 15-30 martie, in functie de zona, in asa-zisele "ferestre calde" cand temperatura depaseste 3-4 grade afara. Conditia este ca ramurile, scoarta pomilor sa fie uscata, fara bruma, polei.
2. sunt necesare doua stropiri: prima va fi intotdeauna cu produse cuprice -piatra vanata 5%, sau cupru hidroxid (Funguran, Kocide, Champion) 1-3%. Acest "tratament albastru" se va face cu un volum mare de solutie, adica plantele trebuie efectiv imbaiate. Al doilea tratament se va face la 10 zile de primul, cu solutii insecticide: ulei mineral + insecticid (Oleocarbetox, oleoecalux, Mitestar, Oleoconfidor). El are rolul de a sufoca rezervele de paduchi lanosi si testosi, de a impiedica eclozare oualor de insecte.
3. Tratamentul cu zeama sulfocalcica sau cu sulf miconizat (Kumulus) este necesar doar in zonele mai calde, uscate sau in anii care se anunta secetosi. Inainte de a face acest tratament este bine sa evaluam sortimentul nostru de plante deoarece este eficace doar impotriva unui spectru restrans de boli - fainari, rugini. Astfel, daca in gradina avem plante susceptibile la aceste boli, cu manifestari puternice in anii precedenti (rezerva mare de spori) cum ar fi: trandafiri Thea (pentru flori taiate), meri (Golden Delicious, Starkrimson, Red Delicious, Jonathan), pruni de vara este bine ca acest tratament cu sulf sa-l facem inaintea celui cu insecticide. In rest, cel "albastru este sfant" deoarece acopera un spectru mult mai mare de boli.
4. Nu cumulati niciodata tratamentul 1 cu 2!!! Principalul motiv este ca nu se amesteca niciodata, dar niciodata! produsele cu cupru si sulf cu insecticidele si nici intre ele deoarece se produc reactii chimice care pot provoca arsuri pe plante (sunt combinatii fitotoxice) iar efectul substrantelor active este anihilat.
5. In privinta adezivilor: daca scoarta plantelor este uscata nu este nevoie de adezivi gen aracet iar uleiul mineral este foarte aderent oricum.
6. Tratamentele de iarna se pot face pana in faza de "butoni colorati" ai pomilor, respectiv cand bobocii au iesit din mugurii florali sau mugurii vegetativi incep sa se deschida (la plantele tinere).
7. Recomand ca tratamentul cu cupru sau sulf sa se faca imediat dupa efectuarea taierilor deoarece ajuta la cicatrizarea ranilor si elimina posibilitatea ca sporii unor ciuperci (cum ar fi arsura bacteriana) sa intre prin aceste porti deschise.
8. Tratamentele sunt recomandate si la plantele ornamentale lemnoase mai ales daca gradina dvs contine multe conifere, trandafiri, rhododendroni.
9. Daca reusim sa facem aceste tratamente de iarna se reduce la jumatate numarul tratamentelor din perioada de vegetatie necesare la pomi.
10. exista multe combinatii posibile de susbtante pentru stropit pomi insa daca tineti cont de regulile de mai sus nu prea sunt motive sa dati gres.
Eventual sa le dati peste nas celor care incearca sa va vanda produse cat mai multe, cat mai scumpe si cu denumiri cat mai fantasmagorice...
 
aracet vs ulei mineral

...am vazut si mai vad in multe locuri niscaiva "descoperiri" in stiinta asta aplicata a horticulturii. Printre cele care-mi repugna mai tare ar fi tendinta asta a romanilor de a inghiti fara sa clipeasca tot ce altii mai straini si mai "UE-isti" le servesc, urgia de a fi mai "catolici" decat Papa...

In privinta utilizarii aracetului in locul uleiului mineral vreau sa precizez urmatoarele:
1. uleiul mineral (US-1, uleiul horticol sau produsele gen Oleo-carbetox, Oleo-...) este un produs rezultat din prelucarea petrolului si carbunilor. El este insolubil in apa, insa formeaza emulsii foarte aderente la plante, care protejeaza diferitele substante active impreuna cu care este folosit si sufoca rezervele de oua, insecte si acarieni. Problema lui constatata de specialistii UE este ca se descombune incet in natura si folosit in exces, poate distruge o parte din fauna utila de insecte. El este aproape inofensiv pentru om si animalele cu sange cald, adica mai putin daunator decat fumul de tigara sau gazele de esapament.
2. aracetul este un produs artificial rezultat prin polimerizare (poliacetil, polivinl) solubil in apa, cu descompunere mai rapida decat a uleiului mineral. Prin descompunere insa (ca si in momentul utilizarii) aracetul degaja (subtil si fara a fi semnalat de catre specialistii ...) radicali acetil care sunt cancerigeni. Adica, aracetul este ceva mai reactiv decat pungile de polietilena atat prin polimerii care-i contine cat si prin acidul acetic (solventul volatil). Aracetul poate fi utilizat in solutii de stropit avand strict rol de adeziv. Se obicei se recurge la folosirea aracetului atunci cand stropim pe vegetatie plante care au suprafata ceroasa (varza) pentru ca solutia de stropit sa adere la suport. Nu se cunoaste, sau mai bine zis nu se popularizeaza impactul acestei substante asupra mediului si oamenilor.De asemenea, nu este bine studiata reactia dintre aracet si restul pesticidelor care se folosesc in horticultura dar dat fiind reactivitatea polimerului si solventului insotitor ma indoiesc ca este inofensiv...
3. uleiurile horticole sunt pe cale de a fi scoase din lista produselor folosite in UE din motive care-mi scapa si mie si multor alti horticulori. Adica, Ok pot avea efect daunator mediului dar nu mai mult decat aracetul. Sau nu cumva, faptul ca uleiul este produs de firme extra-comunitare, americani sau rusi face ca acest produs (ieftin)sa fie indezirabil pentru economia unor fime europene mari, cu interese. Sau si acest produs pesticid este daunator doar pentru ca nu este produs in EU pe principiul prin care s-au scos absolut toate produsele japoneze de pe piata si sunt pe cale sa se scoata in acelasi mod cele produse in SUA sau Israel.
4. Credeti-ma nu doresc sa fac reclama niciunuia dintre produsele in discutie, doar vreau sa arag atentia ca de cele mai multe ori, adevarurile sunt spuse doar pe jumatate. In principiu toate sunt toxice si daunatoare mediului, fiecare in masura lui, insa unele sunt mai ieftine, altele mai scumpe, unele sunt produse in UE altele nu. Sa nu ne miram ca, fapt demonstrat de altfel, unele dintre produsele care se scot acum fiind "demodate" sau "daunatoare mediului" sa re-apara peste nu mai mult de 5 -10 ani in sortimentul unei fabrici europene, in te miri ce combinatie cu nume mirobolant. Sau combinatia Confidor + nu stiu ce ulei cu patent de Bayer (firma germana) care este acum promovata in locul produselor Ole-..., este benefica doar fiindca este europeana?! (si scumpa!!!)
5. Au inceput sa apara pe piata, ce-i drept in faza de testare, si alti adezivi de stropit insa mult mai scumpi. Ori in situatia in care ai de stropit o livada, o pepiniera sau o gradina mai mare ce te faci: dai cu aracet, dai cu albusuri de ou, dai faliment...?

PS: Acesta poate parea o postare a unuia cu viziuni mai "conservatoare" (fara aluzie politica). Nuu, nici vorba: accept noul si-l iubesc chiar daca acesta ma ajuta sa fac un pas inainte, nu multi inapoi.
 
A

Anonymous

Guest
Eu,in calitate de tabula rasa in domeniu apreciez mult efortul dvs si multumesc.
 

july_g

New Member
Si eu va multumesc pentru informatii.
Pentru un nepriceputean, asa ca mine, orice informatie e valoroasa.
Insa, la fel de bine, mai multe informatii contradictorii, ma bulverseaza. Si ajung iar sa zic "fac cum ma taie capul".
Sincer, mi-as dori sa stiu cum ingrijeau pomii si legumele stra, stra, stra bunicii nostri. Macar ei mancau sanatos! Chiar daca merele culese de ei nu erau 2 la kil! M-am saturat sa aud si sa citesc : nu consumati banane ca sunt pline de chimicale, ca portocalele sunt injectate, ca merele gigant sunt modificate genetic, etc Ce Dumnezeu vor ajunge sa manance copii nostri, nu stiu!
Inca o intrebare, daca nu va e cu suparare. Stiu ca se "picteaza" tulpina copacilor cu var. Cand? Ce rol are?
Va multumesc!
 

andrateodora

New Member
Va multumesc pt. articolul cuprinzartor.Am citit absolut tot ce s-a scris aic pe forumi.
Nu am nicio legatura cu fenomenul pomicol,nu am studii de specialitate, dar trebuie sa semnalizez faptul ca "Oleo-carbetoxul" precum si similarele lui nu se mai comercializeaza.Au fost retrase de pe piata,deoarece nu sint comforme cu normele U.E.Stocurile existente pot fi expirate.
In acest momet,singurul recomandat de specialisti:este Aplaudus-Super, dar care de la anul se pare ca va fi retras la rindul lui.
Inafara de acesta mai gasiti Confidorul care este fabricat de Bayer.
 

vali

Active Member
Moderator
Sunt interesante si (in primul rand) utile.
Eu am fost intotdeauna de parere ca sfaturile de la utilizatorii ce sunt in acelasi timp si specialisti in domeniu, sunt de dorit si binevenite.

Si cu cat mai lungi, cu atat mai bine, pentru ca se presupune ca in cateva vorbe nu poti patrunde prea mult in detalii :)

Personal, iti multumesc pentru ca ti-ai rupt din timp si ne-ai impartasit din cunostinte, chrystalwaters. Fiind vorba de pomi, sunt direct interesat.
 

mymo

Active Member
Re: nu ca sa ma justific dar

chrystalwaters a spus:
asigurandu-va de cele mai bune intentii initiale ma retrag de pe acest topic in cautarea altora mai rabdatoare
:mrgreen:
Haide,nu te supara asa repede,eu citesc tot ce scrieti voi aici dar nu pun intrebari inca deoarece n-am plantat nici un pomulet.
Asta nu inseamna ca nu apreciez munca ta si a celorlalti.
 
...stropiri

...desi am zis ca ma abtin...
in ceea ce priveste discutiile ulterioare vreau sa vin cu ceva precizari:
1. produse gen Ole... intr-adevar se scot de pe piata deci sunt tot mai greu de gasit. Singurul disponibil si care nu se va scoate este "Confidor Oil" foarte eficace insa destul de scump; el se da in doze mai mici oricum.
2. pentru stropirile pe vegetatie putei folosi ca adezivi (atunci cand nu utilizati Confidor Oil - dilutie pt tratament/verde) produse gen Trend, Silouet - care se adauga la solutia de insecticid, o facea aderenta si o protejeaza intr-o anumita masura (ii imprima remanenta).
3. Vor aparea pe piata (sau unele au aparut deja) produse insecticide gen OD - oil dispersion (adica produsul X -OD) care contin o suspensie (neparafinica) cu doua substante active, foarte aderenta si cu remanenta indelungata pe plante; acestea sunt si mai putin toxice pentru fauna. Un exemplu este insecticidul "Proteus" care contine doua insecticide (calypso + deltametrin) cu formulare tip OD, cu efect de contact si sistemic; desi este destul de scump, renteaza pentru stropiri pe vegetatie in livezile mai mari, comerciale.
4. nu fac reclama, anunt doar ce mai este disponibil si util fiindca multe produse s-au scos iar comerciantii vand!

...daca am fost "prea tehnic", scuze ...

PS: Multumesc pentru incurajari.
 

ACHIMENES

Member
Re: re

adi o a spus:
dar pe tine Achimenes nu te doare labuta sa combati pe toata lumea.pe mine m-ai contrazis aproape intotdeauna...la teorie toti suntem ASI numa' cu practica stam mai prost.io tot ce am scris pe acest forum a fost din propria-mi experienta nu din auzite.si rezultatele le-ati vazut!!!(cine a intrat la mine pe site).legat de stropirile de iarna ele se fac in repaus vegetativ.nu stiu ce intelegi tu prin asta.niciodata nu ai explicat de ce e prea tarziu pt una sau pt alta.tu numai contrazici.lasa-i si pe cei fara studii de specialitate sa de-a sfaturi din experientele lor.sa stii ca sunt persoane care au diploma de ing horticultor si nu stiu sa faca diferenta dintre un cires si un visin sau care nu stiu sa altoiasca!!!!!!!!!!!!!si asta mi-a spus-o un mare horticultor .
De ce mai intri aici, daca tu crezi ca sfaturile nu iti sunt de folos, dute la marele horticultor.
Sa stii ca eu aici,nu sunt obligata sa dau consultatii gratuite, eu doar spun din experienta mea personala iar daca la subiectul respectiv nu stiu exact, consult o carte de specialitate, nu aberez.
Nu-ti convine, e problema ta.exista destule surse de informare pt toata lumea.
 

vali

Active Member
Moderator
Personal, sunt interesat de aspectele legate de pomi si iti multumesc si tie, asa cum multumesc si celorlalti, pentru sfaturile date. Cu atat mai mult cu cat punctele de vedere, mai mult sau mai putin diferite, sunt rezultatul experientei fiecaruia, din care se pot trage oarece invataturi (de catre cei interesati, evident)...

Asa ca eu raman in continuare centrat pe �multumesc!� :D .
 

michaela

Active Member
Pentru tratarea ciupercilor la nectarini si piersici , ce se foloseste???
Eu am mari probleme in ceea ce priveste inbolnavirea nectarinilor si a piersicilor...... :cry: daca nu cu un antifungic cu ce???
Iar mai din tot ce apare pe piata sa fie conform UE, sunt proasteeee.... :cry:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
andrateodora a spus:
.Bolile evoluiaza.
Aha, dupa cum evoluiaza si bolile unora situate fix pe creier.
Eu zic sa mutam "mansardele" intr-un forum adecvat.

Pana una alta E LOC pentru toate opiniile legate de gradinarit. Exprimate civilizat. Nu vad ce e asa un subiect sensibil stropirile la pomi. Altele sunt lucrurile complicate fratilor (ex. viata pe care o ducem cu totii). Ce atata catastrofa ca un fungicid e retras din comert? Voi credeti ca un doctor citeaza din memorie toate medicamentele de pe planeta??? Ia va rog frumos reveniti la o atitudine fireasca pentru niste adevarati iubitori de copaci, de natura si frumos. Stiti voi, frumosul e in SUFLET. Cine nu-l are, sa se duca...

Daca si maine gasesc conflicte aici se lasa cu acces interzis la forum. Nu glumesc pentru ca n-am nici timp si nici chef de gluma.
 

JESSIE

New Member
Bun gasit tuturor! Sunt un membru nou si urmaresc cu interes discutiile de pe acest forum. Am o curte cu multi pomi de toate felurile. As dori daca puteti sa ma sfatuiti cu ce produs sa stropesc pomii de acum incolo. Tratamentul de iarna l-am facut cu polisulfura de calciu , un produs ecologic, ieftin si care la mine a dat randamente deosebite. Am gasit sfaturi , dar pe fiecare pom in parte, eu vreau sa stropesc daca se poate toti pomii cu aceiasi substanta(insecticid, fungicid). Nu pot sa fac 10 l sol. pt 2 gutui, alti 10 pt. 2 ciresi s.a.m.d.Nu vreau nici sa- i intoxic cu chimicale din 2 in 2 sapt. Vreau sa-i mai stropesc de 2 ori, dar nu stiu exact cand si cu ce. Pana anul acesta i-am stropit doar cu tratamentul de iarna dar anul trecut mi-au cazut toate merele din cauza viermilor.
 
Sus