Stapeliadele - asa cum arata ele.

gino

Member
Este adevarat ca la Stapeliade, florile sunt cele care ne incanta cel mai mult, prin forma si coloritul lor divers.
Dar daca este sa privim in ansamblu o colonie, indiferent de specie, primul lucru cu care ochiul intra in contact sunt lastarii.
Un necunoscator nu va sesiza din prima ca exista anumite diferente si va spune imediat...aaaaa, pai asta-i :steaua serifului", nu ?
Fiecare specie are particularitatile ei in ceea ce priveste forma, marimea si coloritul lastarilor.
Si acest lucru este vizibil in cazul plantelor care vegeteaza in aer liber, in plin soare, iar anumite particularitati ale coloratiei lastarilor pot fi date si de compozitia solului.
In cazul plantelor care vegeteaza la interior, care chiar daca au soare, dar prin geam ( sau altfel de materiale, in cazul serelor ), lucrurile se prezinta diferit, in primul rand din cauza cantitatii de raze ultraviolete care ajung pe plante.
Coroborarea mai multor factori in aceasta situatie, genereaza aspecte diferite ale lastarilor si formelor coloniilor Stapeliadelor, in raport direct cu cele care vegeteaza in aer liber.
A nu se intelege ca Stapeliadele nu pot fi crescute cu bune rezultate in balcoane sau sere. Doar ca aspectele plantelor, ca si modul lor de dezvoltare / inflorire / estetica, vor fi altele, usor alterate....
Revenind la tema, voi incerca sa va prezint in mai multe mesaje, fotografii ale unor Stapeliade, asa cum arata ele in realitate.
Evident, aici vorbim desprea realitatea conditiilor din sudul Romaniei, in ceea ce priveste plantele mele.
Cei / cele care vor contribui la dezvoltarea acestui subiect ( si va rog sa nu va coditi...), sunt rugati sa specifice conditiile precum si locatia in cazul postarii de fotografii ( eventual si solul folosit )
Sunt bine venite fotografii de ansamblu ale plantelor, dar si fotografii de detaliu ( macro ) ale butasilor.
Scopul acestui topic ? Sa invatam impreuna, si sa vedem cum arata Stapeliadele, pentru a le intelege mai bine, si in final pentru a le recunoaste mai usor si a sti sa le ingrijim mai bine.
Cateva imagini pentru inceput :
Stapelia desmetiana, aspect planta, boboc floral.

Stapelia kwebensis, aspect planta, boboci florali, floare

Orbea lutea, aspect planta, boboc.

Huernia zebrina ssp. magnifica, aspect planta, boboc.

Huernia zebrina ssp. magnifica, aspect baza, detaliu boboc.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Da, Gino, te rugăm să continui. Pe lângă poza cu planta şi cele macro cu butaşi / boboci mi-aş permite să îţi sugerez să adaugi şi una cu bobocul deschis. Asta pentru ca necunoscătorii (ca mine) să avem o imagine completă, de ansamblu.
 

gino

Member
Pana cand voi reusi sa mai fac ceva fotografii, cat de cat de calitate, prezint totusi doua stapeliade ale caror fotografii le am deja.
- Huernia hb. pillansii x transvaalensis, aspect planta :

- Huernia hb. pillansii x transvaalensis, floare :

Huernia confusa, aspect planta :

Huernia confusa, floare :
 
Sus