Stapelia variegata Syn. Orbea variegata

gino

Member
In primul rand planta ar trebui plasata intr-o zona unde sa beneficieze de cat mai multa lumina.
Lastarii crescuti acum, pot fi indepartati la un moment dat si eventual sa incerci inradacinarea lor, chiar daca o astfel de operatie este dificila in cazul unor lastari cruzi.
 

sicamin

Member
Si stapeliile mele au inceput sa dea lastari noi si anemici. Le=-am mutat mai la lumimna si am inceput sa le ud cate putin.
 

gino

Member
Daca temperatura de iernare ar fi mai scazuta Stapelia variegata nu ar intra in vegetatie. La mine nu se intampla asa ceva pentru ca au chiar si temperaturi negative uneori.
Pe de alta parte, trebuie sa vedem si partea buna a lucrurilor.
Daca planta intra in vegetatie, aceasta inseamna ca este sanatoasa si are radacinile in regula.
Asa cum am spus si mai sus, lastarii etiolati se pot inlatura mai tarziu, sau chiar pot ramane, devenind normali in cazul unei expuneri solare adecvate.
 

danya

Active Member
Multumesc Gino.

Stapelia mea acum arata ok, dar uneori observ ca este "zbarcita". Trebuie sa o ud mai mult?
Si inca ceva: varfurile ii sunt rosiatice. :?
 

andre

Member
Asa trebuie sa fie, rosiatica! A mea e toata asa, din cauza ca sta la soare.
Nu ar trebui sa fie zbarcita, este in vegetatie si trebuie sa o udi mai mult pana se hidrateaza ca lumea. Pe a mea a plouat-o zilele astea si abia acum plezneste de sanatate. Nu am poze, pentru ca tocmai vreau s-o transplantez si sa o mai si inmultesc, dar maine promit ca revin cu o poza in noua ei locatie.
 

gino

Member
Pastaile sunt bacele sau fructele cu seminte.
Nu-i nicio problema ca le-ai rupt, dar puteau foarte bine sa ramana.
 

gino

Member
:clap: Mie mi se par la fel de interesante ca si florile, ca sa nu mai vorbim de seminte... :D
 

gino

Member
Suprba colonia Sorina, felicitari !
Si eu mi-am propus sa las anumite Stapeliade sa creasca, cat de mari vor ele, asigurandu-le ghivece pe masura.
Asa stau lucrurile si in natura, de ce sa n-o faca si la noi ?
De fapt, asa se pun cel mai bine in valoare si isi arata adevarata frumusete. :D
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Cam cu întârziere revin cu o altă întrebare: în pivniţa unde o ţii e beznă?
Aş vrea anul acesta să îmi iernez cactuşii, suculentele şi alte câteva plante în pivniţă pentru prima oară. Numai că pivniţa mea nu beneficiază de nicio rază de lumină. Aşa că nu ştiu dacă voi proceda bine. :gandit:

P. S. Dacă în primăvară ai renunţa la vreun lăstărel din minunata stapelie, aş fi foarte interesată să cumpăr.
 

andre

Member
Adina, eu vreau sa incerc anul asta aceeasi faza cu iernatul, respectiv pivnita. Am vrut sa inchid o parte din carte cu termopan, dar nu mi-am permis deocamdata.
Asa ca, daca acolo e rece si nu e umed, ar fi bine. Dar asta numai pentru cactusi, pentru ca ei nu au nevoie de lumina, se pot ierna si scosi din pamant si inveliti in ziare, pusi in ladite unele peste altele, asta din lipsa de spatiu. Numai ca adaptarea la lumina va necesita un timp mai lung.
Nu acelasi lucru este valabil si pentru suculente, care au nevoie de temperaturi scazute, dar si de un pic de lumina, macar... Eu pe astea le voi duce tot pe balcon la maica-mea, acolo unde au stat si anul trecut. Nici pivnita mea nu are decat doua geamuri foarte mici. Dar lipsa luminii se poate compensa cu becuri cu ultraviolete, din care voi trebui sa iau si eu.
In primul an, cand plantele mele nu depaseau un metru patrat, le-am tinut in beci, dar aveau loc exact in fata geamului. Controlam mereu temperatura, asa ca stiu ca atunci erau cam 7 grade, dar tin minte ca nu a fost o iarna grea, a nins doar o data cand am si dat zapada dupa geamul respectiv.

Iar pentru iubitorii de Stapelia variegata, propun ca la primavara sa facem schimburi intre noi si sa ne completam colectiile personale cu ce nu avem. Si eu mi-as dori un butas de la Sorina, a ei are ceva mai mult galben decat cea intunecata a mea, iar centru florii este hexagon, pe cand la a mea este rotund. Asa ca ramane de vorbit cine de la cine vrea!
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Mulţumesc mult, Andre! În acest caz stapeliile vor rămâne în casă, între geamurile camerei neîncălzite. Din păcate pivniţa mea nu are deloc geamuri, doar găuri de aerisire, care nu asigură şi luminozitate. În schimb temperatura e constantă şi pivniţa e uscată. Am iernat bine acolo o crassula ovata (aflată în carantină) şi un epi. Aşa că mă încumet să duc cactuşii acolo.
 

andre

Member
Buna

In ultimele zile am tot strans plantele la ladite in vederea iernarii. Acum sunt tot afara, cactusii si suculentele, dar acoperite cu folie. Asclepiadele au avut parte de regim special, pentru ca le-am bagat deja in casa.
Dar inainte de asta, duminica, am avut parte de o ultima floare, Stapelia de la Irina, pentru care ii multumesc ca mi-a facut-o cadou.
http://shaman2010.sunphoto.ro/Stapelia_ ... ta/pagina3
 
Sus