Socul

Donatella

New Member
Spuneti-mi va rog, credeti ca as putea aduce din padure un pui de soc pe care sa-l plantez in gradina? Loc este suficient, dar nu stiu daca se prinde si cat de mult se inmulteste. Copiilor le place foarte mult sucul de soc, iar iarna prefera ceaiul de soc. Nu gasesc in piata asa des cum as dori si nici nu am timp sa ajung in padure la cules de soc.
Ma gandesc ca nu este foarte pretentios, oare trebuie plantat toamna sau primavara?
Va multumesc, sper ca nu am pus o intrebare nepotrivita, dar chiar mi-as dori soc in gradina.
 
A

Anonymous

Guest
Donatella, merita sa incerci. Oricum, ar trebui sa il plantezi la toamna (octombrie-noiembrie). dar se poate si primavara devreme. Acum sunt aproape in floare si nu ai mari sanse sa se prinda. Si mie imi place foarte mult socul si mi-ar place sa am unul in curte.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Dulceata de soc ati mincat vreodata???Este minunata!!!!Din fructe nu din flori...... :rofl:
 

schlucky

Member
eu aici in gradinile oamenilor am vazut....nu stiu daca il tin pt. folosul frunzelor sau pt. a inghide spatiul de privirile curiosilor pe langa alte tufe

iar ieri trecand cu masina printr-un sat am vazut un pom, mare cel putin 5m, si mi s-a aprut ca e soc :idea: , caci era plin de flori mari si albe ca ale socului.....dar mi se pare ciudat, nu imi vine sa cred.....asa ca mi-am propus sa ma trec pe acolo sa vad ce este intradevar
 

Alinuca

Member
Pana acum n-am mancat dulceata de soc dar am mancat de trandafir.Parca mananci parfum,asa e de buna. :D
 

mi_bios

New Member
Eu am plantat primavara trecuta un soc. A fost cea mai harnica planta lemnoasa cu frunze adevarate in primavara aceasta, iar acum are cateva inflorescente.
Donatella, daca vrei pentru socada si ceai, cred ca trebuie sa aduci un crang intreg in propria-ti gradina! :rofl:
 

Donatella

New Member
mi_bios a spus:
Donatella, daca vrei pentru socada si ceai, cred ca trebuie sa aduci un crang intreg in propria-ti gradina! :rofl:
La asta chiar nu m-am gandit pana acum. :oops:
Mi s-a parut a fi destul de incarcat de flori, am crezut ca ajung 2 plante pentru ceea ce vreau eu. Dar tot cred ca ar arata frumos in gradina, macar pentru miros, daca nu din alt motiv. Voi incerca sa aduc in toamna, sper sa se prinda.
Mi_bios, l-ai plantat toamna sau primavara? Ma gandesc ca trebuie sa fie destul de mic, sa nu aiba probleme cu mutatul.
 

mi_bios

New Member
Primavara trecuta. Da, relativ mic, insa nici eu nu eram sigura ca se va prinde, o vreme avand aspect indoielnic. Eu l-am plantat cam aproape de casa, pt ca voiam sa-l pun la umbra. L-am udat constiincios de tot in primele saptamani.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Pai in mod cert se prinde si va creste bine atita timp cit il transplantezi cind e mic. Incearca sa il identifici si marchezi de acum pe cel care ti se pare accesibil. La toamna faci miscarea si incearca sa il iei cu un bulgare semnificativ de pamint in jurul radacinii.
Va dura 4-5 ani pina o sa ai flori din belsug dar dupa aia vor fi tot mai multe in fecare an. E un pom mai rar in gradini dar foarte util pe linga casa.

Din pacate mai atrage afidele, asta ar fi singurul dezavantaj care il stiu, dar in rest numai avantaje. Ajunge totusi sa creasca mare dupa o vreme.
 

ghia_don

Active Member
Mama mea are in gradina soc, s-a facut destul de mare,cam 3m inaltime, creste linga un gard in plin soare si nu cere ingrijiri speciale, doar ajustari de inaltime/latime din cind in cind.
 

zamfira

Member
Si eu am unul in gradina , habar nu am cum a ajuns acolo ..S-a tot luptat sotul cu el si apoi l-a lasat in pace .Anul asta a inflorit :)
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Reteta dulceata soc miine pe mess..... :rofl:
Este mi-nu-na-ta!!!!si plina de vitamine!!!!
 

ghia_don

Active Member
RamonaM a spus:
Am aflat de curand ca florile uscate de soc sunt folosite impreuna cu fructele de macese in cazul racelilor cu tuse fara expectoratii.
melu a spus:
Ceaiul din flori de soc este depurativ, elimina apa si toxinele din organism si da se foloseste in raceli tocmai pentru a transpira si a scadea febra. Fructele de maces contin foarte multa vitamina C care de asemenea este bine de luat cand suntem raciti si nu numai.
Viovett a spus:
Are muuuuuuuuuult ai multe calitati.
E f bun pt majoritatea afectiunilor renale - stimuleaza activitatea rinichilor, contribuie la dizolvarea nisipului şi a calculilor renali. Se mai recomansa in nefrita cronica, cistita, colica renala.
Si pt digestie e f bun.
Are si proprietati de reglare a echilibrului glandular.
Pt fetele cu nenorocita de celulita da rezultate, favorizeaza eliminarea apei in exces...
E o comoara :D prea putin "exploatata".
Pe vremuri ( anii 80 ) Romania era una din primele exportatoare de fructe de soc.
melu a spus:
Infectia gripala (raceala) - in urma cu cinci ani, o comisie guvernamentala germana de control a eficientei plantelor medicinale, cunoscuta in lumea medicala sub denumirea de "Comisia E", a conchis, dupa studii amanuntite, ca florile de soc sunt un ajutor de incredere in combaterea rinitei, a faringitei, a laringitei sau a bronsitei produse de infectia cu virusi gripali din grupele A sau B. Administrarea de pulbere de soc, 4 doze a cate 3-5 grame pe zi, amplifica rapid raspunsul sistemului imunitar la agresiunea virusilor, combate inflamatia mucoaselor, reduce durerile de cap si durerile musculare, amplifica tonusul psihic. Cel mai bun moment pentru administrarea socului este debutul infectiei, cand apar primele simptome - usturime in gat, senzatie de iritatie nazala, usoare dureri de cap.
Febra - se administreaza infuzia fierbinte de flori de soc, cate o jumatate de cana, de 2-3 ori pe zi. Dupa administrare, se va remarca pentru cateva minute mentinerea temperaturii ridicate a corpului, apoi socul va avea o actiune asemanatoare cu a aspirinei, producand vasodilatatie si o transpiratie puternica, timp in care, gradat, temperatura corpului va scadea. Este un remediu foarte eficient si, spre deosebire de febrifugele de sinteza, nu deprima sistemul imunitar si nu "incurca" mecanismul febrei, care (in anumite limite) este cat se poate de benefica, fiind un mijloc natural de aparare a corpului impotriva infectiei.
Sinuzita si bronsita - se administreaza infuzia combinata de flori de soc, cate 3 cani pe zi, in cure de 14 zile, cu o saptamana de pauza. Suplimentar, se aplica pe frunte sau, dupa caz, pe piept comprese cat mai calde posibil cu infuzie combinata de soc (se pune deasupra compresei un bidon cu apa cat de fierbinte putem suporta). Principiile active din florile de soc reduc inflamatia cailor respiratorii, ajuta la eliminarea secretiilor in exces, amplifica local capacitatea naturala de lupta a organismului impotriva infectiei. De asemenea, florile de soc au o actiune foarte interesanta de prevenire si de combatere a excesului de mucus din organism, mai ales de pe caile respiratorii.
Tulburarile nervoase induse de medicatia psihotropa - un studiu facut in Serbia a pus in evidenta faptul ca florile de soc administrate in paralel cu medicamente cu actiune sedativa asupra sistemului nervos central, cum ar fi fenobarbitalul sau morfina, reduc spectaculos efectul acestora. Mai mult, dupa ce se intrerupe administrarea acestor medicamente pentru o perioada, tratamentul cu flori de soc ajuta la revenirea mai rapida a activitatii nervoase la normal. Cercetari in curs de desfasurare urmaresc sa puna in evidenta si o capacitate a principiilor active din florile de soc de a reduce dependenta de anumite sedative de sinteza. Se foloseste pulberea de flori de soc, din care se ia cate o lingurita (3-5 grame), de trei ori pe zi. O cura dureaza maximum o luna si jumatate, dupa care se face o pauza de trei saptamani.
Colesterol - spre deosebire de alte remedii, socul nu determina scaderea valorilor colesterolului, ci impiedica intr-o buna masura oxidarea sa in organism, proces care duce la aparitia depunerilor de pe artere, la boli cardiace si vasculare grave. Se administreaza infuzia combinata de soc, cate 2-3 cani pe zi, in cure de 4 saptamani, cu 2 saptamani de pauza.
Constipatie, digestie dificila - se administreaza pulberea de flori de soc, cate o lingurita, cu 10 minute inainte de a manca. Florile de soc stimuleaza peristaltismul digestiv in general si pe cel intestinal in special, fiind de ajutor mai ales persoanelor sedentare, cu probleme de digestie, avand o eficienta speciala pentru combaterea atoniei digestive.
Reumatism - se fac, pe o perioada de 3 saptamani, cure in care se administreaza cate un litru de infuzie combinata de flori de soc pe zi. Are efecte depurative, antiinflamatoare articulare si ajuta la combaterea proceselor degenerative. De asemenea, ajuta la eliminarea uratilor din organism, fiind un ajutor pretios in caz de guta.
Prevenirea infectiilor renale si urinare - persoanele ce se confrunta frecvent cu afectiuni cum ar fi nefrita, pielonefrita sau cistita vor face de doua ori pe an, la trecerile de la sezonul cald la sezonul rece si viceversa, o cura de 2 saptamani cu infuzie combinata de flori de soc. Un litru din aceasta infuzie consumat zilnic stimuleaza puternic activitatea rinichilor, marind diureza, amplificand imunitatea locala, ajutand chiar la prevenirea formarii nisipului si a pietrelor la rinichi.
Intinerirea organismului - un experiment care a avut loc in Elvetia a avut drept subiect efectele florilor de soc asupra persoanelor de varsta a doua si a treia. La acest studiu au participat 207 persoane, barbati si femei, carora li s-au administrat, vreme de o saptamana, cate 9-15 grame de flori de soc pe zi, sub forma de extract apos (infuzie combinata) sau de pulbere. Studiul a fost condus de medicul Brunhil Zechelius, de la "Institutul National de Nutritie Stiintifica" din Elvetia, care a remarcat, la peste 90% din participanti, rezultate pozitive. Cele mai clare efecte au fost cele de reducere a greutatii corporale, pe seama eliminarii excesului de apa si a anumitor toxine din organism, normalizarea tensiunii arteriale, imbunatatirea digestiei si a eliminarii. Un alt efect spectaculos al acestui experiment a fost imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare a participantilor, multi dintre ei relatand ca, in buna masura, le-au revenit facultatile intelectuale "din tinerete". Un alt rezultat exceptional al acestui tratament intensiv de reintinerire a fost redobandirea tonusului psihic, participantii remarcand o stare de optimism si de vioiciune in urma tratamentului, de doar 7 zile, cu flori de soc.

Tratamente externe

Degeraturi - zonele afectate vor fi inmuiate in infuzie rece de soc, vreme de 10 minute, apoi se aplica o cataplasma calduta cu flori de soc, care se tine minimum o ora. Principiile active din florile de soc ajuta la restabilirea circulatiei si la regenerarea celulara din zonele afectate.
Arsuri solare - se intinde pe piele uleiul de flori de soc, care are efecte calmante si ajuta la refacerea tegumentelor. Anumite studii de laborator arata o posibila actiune anti-mutagena a socului, care ar ajuta la prevenirea cancerului de piele, dupa expunerea excesiva la radiatiile solare.
Arsuri de gradele 2 si 3 pe suprafete mici - se dezinfecteaza zona afectata cu tinctura de flori de soc, apoi se pun comprese cu infuzie combinata de flori de soc. Vindecarea va fi mult mai rapida si cicatricele vor fi mai reduse ca dimensiuni.
Dureri de gat - se face gargara de trei ori pe zi cu infuzia combinata de flori de soc. Are efecte de stimulare a imunitatii locale si antiinfectioase, ajuta la eliminarea secretiilor in exces, fiind de ajutor si in tratamentul tusei umede.

Precautii si contraindicatii la administrarea florilor de soc

Florile de soc, la fel ca toate produsele pe baza de soc, sunt contraindicate pe perioada sarcinii si a alaptarii. De asemenea, administrarea socului se va face sub supraveghere medicala, in cazul persoanelor care iau laxative si diuretice de sinteza. In general, persoanele cu predispozitie alergica vor lua la inceput doze mici de soc, iar in cazul in care apar iritatii pe piele, dificultati in respiratie, curgerea nasului sau a ochilor, administrarea acestei plante se va intrerupe. Aceeasi masura va fi luata in cazul persoanelor cu sensibilitate digestiva, daca apar diaree, crampe abdominale, greata. Copiilor sub 12 ani li se vor administra cu prudenta, in doze reduse de 2-4 ori, produse pe baza de flori de soc, intrerupandu-se tratamentul daca apare una din simptomele sus-mentionate.

FRUMUSETE

Pielea uscata, cu tendinta de crapare - mai ales in sezonul rece, dar si in perioadele cu vant si aer uscat, se va face masaj pe tot corpul cu ulei de flori de soc. Ideal ar fi ca acest tratament sa se faca odata la 7 zile. Eficienta maxima se obtine cand este aplicat la o jumatate de ora dupa baie.
Pielea imbatranita - se trateaza de asemenea cu masaj cu ulei de soc. Se recomanda in mod special pentru pielea de pe picioare si de pe maini, care are cele mai puternice tendinte de uscare si de formare a unor straturi rugoase. Pentru portiunile de piele mai grasa, cu tendinta de pletora, se recomanda compresele cu infuzie combinata de soc. ( autor Ilie Tudor- Formula as)
Mnina a spus:
Socul este si sudorific,dartrebuie consumat cu moderatie,din fructele lui se poate face dulceata.
Gabiuta a spus:
Este una rafinata si bunaaaaaaaaaa...........rau de buna ce e :salivat: Si socata?Nu va place?
Pacat intr-adevar ca nu este exploatat indeajuns :(
ghia_don a spus:
Aveti grija, fructele se consuma numai dupa ce s-au copt bine, dupa ce au devenit negre, altfel sint toxice.
gabi_gabriella a spus:
Eu fac sirop de soc si am toata iarna :) .
nutilepadat a spus:
pupu a spus:
nutilepadat a spus:
Gabiuta eu fac socata toata vara :rofl:
Cum faci sa nu se borseasca si sa nu mucegaiasca florile in socata.....poate imi spui si mie toata reteta pana la urma...

Multumesc frumos, mie nu prea imi iese.....

Pentru un borcan de 10 l:10 flori de soc,1kg zahar ,un pahar de otet de mere si o lamaie mare taiata felii.Pun toate aceste ingrediente in borcan si in fiecare zi amestec zeama .Cand e gata socata florile se ridica deasupra.Cel mai important este ca vasul sa fie pus la soare
pupu a spus:
Multumesc frumos nutilepadat, am sa incerc aceasta reteta.
 
Sus