Smochin - Ficus carica II

claude

Well-Known Member
Moderator
:p O sa pap pe naiba, ca n-au cum sa se coaca pana da frigul :suparat: Da' la iarna in beci cu el si daca la anu' nu produce zboara peste gard :evil:
 

destetptuulet

New Member
Poi cum să nu se coacă,Claudettee? :eek:
La mine,anul trecut,ultimele coapte le-am păpat în noiembrie.Nu mint,sau cum e zona ta?Misterios.O treabă pentru ALEX DETECTIVE! :rofl: :gandit:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Zona mea e mai cu dichis, obligatoriu da cate o bruma mititica pe la inceputul lui octombrie :evil:
 

presco

Active Member
Pentru ca mi s-a atras atentia ca nu am mai scris nimic despre smochinul meu :D sa va spun cum sta treaba...iarna trecuta desi a fost ingropat, tot a inghetat, asa ca a pornit destul de greu de jos si acum e plin de smochine care nu o sa se mai coaca. Cel putin pentru mine experienta cu smochinul e o experienta esuata.
 

destetptuulet

New Member
Păcat de tine,la iarnă îfofoleşte-l mai bine,cu 6 straturi de cânepă,de bule,de carton şi tot felu,da vezi că tre să respire!

Trebuie să mai ştii,presco că am găsit un smochin rezistent până la -28 de grade,detaliile le poţi găsi pe MP că ţi-am trimis încă unul.
 

presco

Active Member
Nu cred ca merita efortul. Am sa-l scot din curte si am sa-l mut intr-un capat de livada unde am sa-l las doar asa de aspect. Are totusi frunze frumoase! Ma gandesc sa pun in locul lui un alun cu frunze rosii sau un soc cu frunze rosii.
 

destetptuulet

New Member
presco a spus:
Nu cred ca merita efortul. Am sa-l scot din curte si am sa-l mut intr-un capat de livada unde am sa-l las doar asa de aspect. Are totusi frunze frumoase! Ma gandesc sa pun in locul lui un alun cu frunze rosii sau un soc cu frunze rosii.
Bine,treaba ta,tu decizi!

Update:Bine ai revenit presco!
 

destetptuulet

New Member
presco,al tău ce smochin e?Al meu e mov,galben,roşu,şi verde la coacere am mai multe fotografii,numai să se coacă cei verzi,că au îngheţat şi apoi vezi tu poze!
 

presco

Active Member
destetptuulet a spus:
presco,al tău ce smochin e?Al meu e mov,galben,roşu,şi verde la coacere am mai multe fotografii,numai să se coacă cei verzi,că au îngheţat şi apoi vezi tu poze!
Galben!
 

presco

Active Member
Ieri am mancat prima smochina coapta! Noroc cu toamna asta lunga. Aveam de gand sa renunt la smochin, dar parca m-am mai imbunat.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Nu renunta la el! Dulceata de smochine verzi este atat de buna! Dupa ce 2 ani la rand m-am uitat cu ciuda cum venea gerul peste smochinele necoapte, toamna trecuta m-am gandit sa profit totusi de ele, am cules toate smochinele indiferent de stadiul de dezvoltate si le-am facut dulceata. Mici, mari, nu a contat.
Iese foarte aromata, un gust deosebit, iar siropul din dulceata este delicios cu clatite :salivat: :)
 

presco

Active Member
Caramell a spus:
Nu renunta la el! Dulceata de smochine verzi este atat de buna! Dupa ce 2 ani la rand m-am uitat cu ciuda cum venea gerul peste smochinele necoapte, toamna trecuta m-am gandit sa profit totusi de ele, am cules toate smochinele indiferent de stadiul de dezvoltate si le-am facut dulceata. Mici, mari, nu a contat.
Iese foarte aromata, un gust deosebit, iar siropul din dulceata este delicios cu clatite :salivat: :)
Serios? Mi-ai dat o veste excelenta! :hug: Nu Stiam ca se poate face dulceata din smochine verzi!
 

happy

Well-Known Member
presco a spus:
sa va spun cum sta treaba...iarna trecuta desi a fost ingropat, tot a inghetat, asa ca a pornit destul de greu de jos si acum e plin de smochine care nu o sa se mai coaca.
Cum adica l-ai ingropat :? Eu l-am protejat la pamant si am mancat smochine in septembrie.Apropo de dulceata de smochine,daca din nuci verzi se poate de ce nu s-ar pute si din smochine verzi(crude) ;-)
Fructele de la smochinii pe care i-am protejat in picioare acum sunt spre coacere dar gustul nu mai este acelasi ,nu sunt la fel de dulci din cauza frigului din timpul noptilor!
 

presco

Active Member
happy a spus:
presco a spus:
sa va spun cum sta treaba...iarna trecuta desi a fost ingropat, tot a inghetat, asa ca a pornit destul de greu de jos si acum e plin de smochine care nu o sa se mai coaca.
Cum adica l-ai ingropat :? Eu l-am protejat la pamant si am mancat smochine in septembrie.Apropo de dulceata de smochine,daca din nuci verzi se poate de ce nu s-ar pute si din smochine verzi(crude) ;-)
Fructele de la smochinii pe care i-am protejat in picioare acum sunt spre coacere dar gustul nu mai este acelasi ,nu sunt la fel de dulci din cauza frigului din timpul noptilor!
Pai a descris Danero o metoda cu ingropatul. Am culcat crengile, am sapat santuri, etc. La mine au fost -38 si degeaba l-am ingropat.
 

shanzha

Member
Caramell a spus:
...dulceata...iese foarte aromata, un gust deosebit
O reteta ceva???

Eu al 2-lea an (dupa ce ne-am mutat) am reusit de-am facut rost de tulei de porumb, cativa snopi, am invelit bine smochinul, si am pus o folie peste. In primavara a facut un rand de rod, doar cateva smochine, dar imense, cand i-am aratat unui vecin a zis ca e para, apoi a venit alt val foarte bogat, cu smochine de marime normala. Din pacate de atunci l-am invelit cu ce am apucat, n-a mai avut 2 roduri, si chiar a inghetat acum 2 ani, si acum ma chinui sa-l refac, de acum 2 ani nu am mai mancat nimic....
 

presco

Active Member
Oricum la voi in Timisoara clima e mai blanda, asa ca ai sanse sa mai mananci smochine de pe el. :D
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
shanzha a spus:
Caramell a spus:
...dulceata...iese foarte aromata, un gust deosebit
O reteta ceva???

Eu al 2-lea an (dupa ce ne-am mutat) am reusit de-am facut rost de tulei de porumb, cativa snopi, am invelit bine smochinul, si am pus o folie peste. In primavara a facut un rand de rod, doar cateva smochine, dar imense, cand i-am aratat unui vecin a zis ca e para, apoi a venit alt val foarte bogat, cu smochine de marime normala. Din pacate de atunci l-am invelit cu ce am apucat, n-a mai avut 2 roduri, si chiar a inghetat acum 2 ani, si acum ma chinui sa-l refac, de acum 2 ani nu am mai mancat nimic....
Aici este reteta de dulceata de smochine verzi pe care am facut-o (reteta nr 2, scrisa de Getut): http://www.culinar.ro/forum/continut/Du ... ine-verzi/

Observatii la aceasta reteta:
1) purtati manusi cand taiati coditele, sucul acela laptos va arde pielea in cantitate mare.
2) fierberea smochinelor in 3 etape a cate 6 minute a fost cam mult si au iesit ceva mai moi decat as fi vrut (fara sa se zdrobeasca, e adevarat). Le-as fierbe ori in 2 etape, ori in 3 etape dar cu timpi mai mici (ca sa schimb apa intre fierberi).
 
Sus