Si altfel de dovleci

mirela06

Active Member
Multumesc :D
Atunci da-i ,, bice'' cu postatul pozelor.Munca trebuie sa-si aibe satisfactiile ei si bucuria de a arata altora realizarile facute.Este un lucru minunat si o mandrie.
 

interval

Active Member
Cum se recolteaza semintele din dovleceii 'la metru'? Adica, exista vreun indiciu care sa spuna ca se pot recolta?
Dovleceii mei sunt lungi cam de 50cm si sunt inca verzi cu usoare pete albe.

Intrebare analoaga si pentu Patisoni. Am lasat doi dovlecei sa se coaca. Asta a fost cam cu aproape 3 luni in urma. Sunt albi si au crescut mari si grosi
 

mirela06

Active Member
In general se lasa pe loc pana se usuca codita lor.Asta arata ca sunt copti si se pot recolta cei lasati anume pt. seminte.
Dovleacul la metru se inchide la culoare si se intareste f.f. tare, adica se lemnifica.Se taie undeva, la baza(asta daca se vrea a a se pastra ca artizanat ) si se va scutura puternic pana ce incep sa se desprinda semintele din interiorsi sa cada prin orificiu, afara.
Asa procedez eu.Altii poate o fac altfel si daca se poate , ar fi bine sa ne informam.
 

interval

Active Member
Multumesc Mirela, acum ca se mai repara vremea, ii las pe loc, dar voi controla coditele. Cred insa ca sunt inca verzi
 

mirela06

Active Member
Cu multa placere . Sa ai grija sa nu inghete si ca masura de protectie ar fi bine sa controlezi sa vezi care au codita mai ,,trista,, sa-l iei,pus la adapost ca si acolo se coace in continuare.
Eu asa procedez.
:D
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Anca sa pastrezi te rog frumos niste seminte ca e o chestie :tavalit: adica o leguma pe care m-ar tenta sa o experimentez pe un gard.Soare si apa da?
 

anknic

Active Member
pai fructul e format deja, sper sa si creasca :)

soare ca apa au doar ce a picat de sus, chiar nu le-am pus nicio cana de apa...
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:? zau?Stiam ca dovlecii cam au nevoie de apa ca sa se formeze dar....saminte sa ai ca in rest...multu :D
 

daisy111

Active Member
Foarte buna dovleacul la metru. :clap:
Anul asta nu stiu ce s-a intamplat cu semintele mamei ca nu i-au rodit.Anul trecut a fost prima data cand a avut,ii daduse o vecina seminte si i-au iesit multi,probabil nu a stiut cand a ajuns la maturitate :? desi il lasase pana a facut coaja tare si groasa ca la dovlecii porcesti,aproape ca i se topise si lujerul. La primavara sa vad de unde ii cumpar eu alte seminte sa incerce din nou. :D
 

Floria

Active Member
Bine ca ati scris de dovleac la metru. M-am chinuit de nu mai stiam cum sa mai fac, nu germina nicicum pana mi-a zis vanzatorul de la plante ca rasar sigur in banuti de turba si asa a fost.



Urmatorul este dovleacul Jumbo bun de pus in supa



Pe acestia i-am tot epilat ca-mi faceau multa umbra la Kang kong Bamboo (Bambus alimentar), dar ei au crescut ca nebunii si i-am lasat sa urce in Par.



Urmatorul este dovlecelul Zepkir, mi-a placut foarte mult ca el creste in doua culori , foarte bun insa pacat ca este hibrid, am lasat totusi pentru seminte.



Toti sunt in premiera pentru mine anul acesta dar cel mai mult am asteptat dovleacul - sarpe sa vad cum este mai ales ca este laudat pentru foarte multe beneficii de sanatate.



Se numeste TRICHOSANTHES CUCUMERINA L. si am gasit urmatoarele despre el, traducerea este proasta dar este tarziu si nu mai am energie sa mai corectez.

"TRICHOSANTHES CUCUMERINA L.
T. anguina L.
Familie: Cucurbitaceae
Bengali nume / autohton: Chichinga, Rekha, Hopa, Koitha, Koida (Chittagong).
Numele limba engleză: Dovleac Snake.
Descriere a instalaţiei:
Un alpinist considerabil, rezultă 3.6- 4.5 ft lungime, subtire, brazdate, cu frunze. Cârcel 2-3 FID. Frunze 5 - 12.5 cm lungime, orbicular, în formă de rinichi sau de larg oval, mai mult sau mai puţin profund 5-lobi. Flori de sex masculin, în racemes axilari cu 5-15 cm lungime peduncul; florile femele axilari, solitar; flori albe, 10 mm lungime. Fructe variază de 0.3 - 0.9 m în lungime şi este adesea mult mai contorsionate, de fructe este de culoare verde cu dungi tineri cu alb.
Utilizarea de informaţii:
Planta este un tonic general si cardiac, antipiretice şi emmenagogue, utile în fierbe şi viermi intestinali. Decoctul din frunze şi tulpini este utilizat în tratamentul tulburărilor de biliari şi a bolilor de piele, pentru febră, decoctul se administrează cu ghimbir, chiretta şi miere. Sucul de frunze este vomitiv. Fructele coapte sunt purgative drastice, antipiretic, alexiteric şi dureri de stomac, stimuleaza apetitul si vindeca biliousness, bronşită, astm şi mâncărime. Se consideră, de asemenea antihelmintice şi vomitiv. Seminţele sunt de racire, febrifug şi antihelmintic. Sucul de rădăcină este cathertic, cure de bronsita, decoct, se ia de a expulza viermi.
Chimice componente:
Planta contine trienes conjugate. Flori si semintele contin cantitate mare de aminoacizi liberi, cum ar fi acizii glutamic si aspartic, arginina, asperagine, lizină şi alanin. Acidul palmitic a fost gasit a fi de acid organic volatil majoră pentru pericarp de fructe. Seminţe de grăsime conţine acizi atât saturate si nesaturate graşi. Un ribozomului-inactivarea şi avortive proteine, β-trichosanthin şi două glicoproteine cu activitate impotriva celulelor canceroase pulmonare au fost izolate din tuberculi de plante (Ghani, 2003).

Floarea lui arata asa
 

interval

Active Member
Este vorba despre dovleac sau dovlecel la metru?
Ancuto, parca ti-am trimis seminte de dovlecel. Eu n-am mai apucat sa mai pun semintele, le pastrez pentru la anul
 

Floria

Active Member
Ha ha ha ! la cat este de lung nu-i mai pot spune dovlecel, cred ca ii voi spune dovlecioi. Tot tai din el si el iar creste :rofl: :rofl:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
floria, sper ca o sa ai seminte de vanzare din dovlecioiul asta si eventual si altii. eu ma inscriu deja :)
 
Sus