Sfaturi practice

ionascus

Active Member
Sa deschidem un subiect de sfaturi practice....de care avem nevoie cu totii..
De pilda:
Cum curatam covoarele-fara a apela la servicii de curatenie rapida autorizata..

Covoarele ar trebui aspirate o data pe saptamana si mai des in zonele de trafic intens. Aspirarea frecventa prelungeste viata covoruluii nostru prin prevenirea acumularii de particule, care se depun la baza covorului si cu timpul il rod.

Cand aspiram, impartim covorul ca si cum ar avea mai multe cadrane si insistampe fiecare sectiune, in functie de gradul de murdarire: trafic intens, trafic mediu, trafic slab.

Petele de pe covor – ciocolata, urina, cafea, noroi - se scot imediat pentru a fi siguri ca vom scapa de ele. Cu cat timpul va trece, cu atat va fi mai greu sa le indepartam.

Daca nu avem la indemana solutii de curatat, utilizam pentru covoarele sintetice care au fost patate un burete imbibat in amoniac, dupa care limpezim cu multe apa. La final putem adauga in apa putin otet alb pentru inca o spalare a locului, iar apoi uscam presand cu lavete albe din bumbac.
Mirosurile urate de pe covor se scot cu apa amestecata cu bicarbonat de sodiu.
Apa fierbinte fixeaza pata, in timp ce apa calduta spre rece o elimina.
Nu folosim amoniac pentru covoare cu fire de matase sau de lana.
 

sonia

Member
Pentru cei care vor incepe Curatenia dupa constructor din experienta proprie va zic ca:

Tencuiala si urmele de tencuiala( sau alte materiale folosite la finisaje) de pe tocurile usilor si geamurilor le scoateti cu o solutie concentata de otet si apa(unu la unu) pe care o pulverizati pe locurile respective si stergeti cu o carpa.

Petele de vopsea lavabila stergeti-le cat sunt proaspete cu o carpa cu apa pt ca se vor lua f greu de pe jos cand sunt uscate.

Geamurile le curatati de urmele de tencuiala intarita cu o spatula cu lama(gasiti in practiker de ex.un fel de dalta cu lama),ca sa nu se zgarie apoi le spalati cu apa calda si o carpa moale.
 

sonia

Member
Va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la indepartarea foliei de protectie de pe usile si geamurile termopan.Daca nu s-a indepartat la timp nu se mai poate da jos.Asa am patit cu usa la garaj care si acum are folie pe ea si arata groaznic.Am incercat cu multe substante din categoria solventi si apa calda si nu am reusit.
Poate ma ajuta cineva cu o idee :idea:

Daca nu am postat bine rog moderatorii sa stearga.
 
Am patit si eu asa cu folia de pe doua geamuri de la baie. Din cauza ca erau blocate si inaccesibile pentru mine din exterior, nu am reusit sa le curat la timp. Chinuiala mare a fost dupa aceea. Cu greu, cu rabdare si in timp am reusit sa desprind folia, si nici acum nu sunt terminate 100%.
Toti producatorii vad ca recomanda desprinderea cat mai rapida a foliei tocmai din acest motiv, devine aproape imposibil (sau foarte greu) de desprins ulterior. Nu stiam la momentul acela, ca daca stiam, faceam alpinism si tot le curatam.
De curand am gasit din intamplare pe net, o solutie pentru asa ceva dar nu mai retin cum se cheama si acum am tot cautat dar nu o mai gasesc.
Acum citeam pe un forum cum cineva recomanda pentru asa ceva o solutie pentru dezlipit etichete- Label Killer. Dar zicea ca nu a testat-o. S'apoi, recipientul e cam mic iar la o usa de garaj e nevoie de o cantitate mare. Si totusi etichetele (de hartie probabil) nu sunt totuna cu folia de pe termopane.
Daca gasesti vreo solutie functionala te rog sa ma anunti si pe mine.
 

sonia

Member
Sigur Beatrice,daca descopar "formula magica" te anunt.Sper sa reusesc cumva :( .
Si sora mea a patit pe tocul unui geam si a usii.A muncit cateva zile bune, cu multa migala si rabdare,a incalzit locul cu feonul si a dezlipit bucatica cu bucatica :) Mie cred ca mi-ar lua 1 an sa fac asta. :cry:
 

sonia_i

Active Member
Am primit pe mail:
OŢETUL

Dacă intri într-un magazin, vei vedea culoare întregi pline cu cele mai recente produse ce promit să îţi economisească timpul şi energia, în timp ce îţi fac casa strălucitor de curată.
Din păcate, multe dintre aceste produse conţin chimicale toxice care îţi pot afecta sănătatea şi mediul.
Până la Al Doilea Război Mondial, ne descurcam perfect la curăţat cu ingrediente normale de bucătărie, cum ar fi lămâile, sarea, oţetul şi bicarbonatul de sodiu.
Publicitatea ne-a făcut să credem că avem nevoie de o multitudine de produse – căte unul pentru fiecare cameră. Unul pentru chiuvetă, unul pentru cadă, unul pentru podele, unul pentru depunerile de calcar…şi lista nu se mai termină.

Astăzi vreau să vorbesc despre oţetul alb, care este un produs uimitor.
Geamurile şi oglinzile tale vor străluci cu un minim efort, lăsând totul fără urmă de mizerie.
Ceainice, robinete, capete de duş şi vase de toaletă nu vor mai avea nici un fel de depunere de calcar.
Mirosurile vor dispărea în mod natural.
Mucegaiul va fi păstrat la distanţă dacă îţi faci obiceiul de a stropi faianţa şi perdeaua de la duş cu oţet, după baie.
Podelele tari vor rămâne fără grăsime sau alte urme, şi lucioase în acelaşi timp.
Şi, dacă asta nu e destul, poţi să cureţi şi fundurile de bucătărie cu oţet, să îndepărtezi furnicile şi îl poţi adăuga şi la ciclul de stoarcere al maşinii de spălat pentru a-ţi înmuia hainele.
Tot ce trebuie să faci este să umpli pe jumătate o sticlă cu pulverizator cu oţet alb, să o umpli până sus cu apă şi gata! Foloseşte o bucată de material cu fibre mici şi casa ta vă străluci cât ai clipi din ochi.
Mulţi oameni sunt îngrijoraţi de miros, dar acesta se disipează pe măsură ce se usucă şi nu rămâne în aer pentru prea mult timp.
Nu dusul este de vina! Ci depunerile de calcar, care nu mai lasa apa sa iasa prin orificii. Introdu capatul dusului metalic intr-o punga din plastic (mai rezistent!) in care ai turnat otet cat sa-l acopere. Leaga bine capatul pungii si lasa la inmuiat peste noapte. Daca "para" dusului nu s-a curatat complet, repeta operatia.
Branza tine mai mult...…daca o invelesti intr-o bucata de panza inmuiata in otet.
Nu mai ramane nimic! Petele care apar de la deodorantul spray pe bluze, rochii etc. in zona subratului sunt inestetice, neplacute. Ca sa le faci sa dispara, pulverizeaza otet pe zona respectiva cu cateva ore inainte sa le speli.
Un covor aproape nou
Ti se pare ca persanul tau s-a decolorat? Amesteca o parte otet cu doua parti apa fiarta si freaca temeinic suprafata acestuia. Daca timpul iti permite, ar fi bine sa procedezi la fel dupa fiecare aspirare.
Daca ti-ai patat mainile cu cerneala , curata-le bine cu o periuta inmuiata intr-o solutie de otet si sare. Spala-te apoi ca de obicei, cu apa si sapun.
Vei vedea mai bine de la volan
Vrei ca in diminetile de iarna sa nu-ti mai pierzi timpul cu indepartarea stratului de gheata format noaptea pe parbriz? Atunci, seara de seara, sterge-l bine cu o solutie din otet (trei parti) si apa (o parte).
Improspatati-va draperiile.
Amestecati o lingura de otet alb cu doua cani de apa calda si varsati amestecul intr-un flacon cu pulverizator. Aspirati-va bine perdelele, apoi stropiti-le cu solutia otetata, fara a le desprinde de pe suport. Cand se usuca, cutele formate cu vremea dispar, la fel ca si mirosul statut de mucegai sau fum de tigara.
Cenusa din soba sau semineu
O pulverizare usoara cu otet impiedica raspandirea cenusei in casa, cand e scoasa din soba sau semineu. Imbibati si ziarul pe care scoateti cenusa cu solutie de otet (o lingura la doua cesti de apa) si operatia de curatire va decurge usor si igienic.
Lumina mai stralucitoare
Optimizati lumina din casa, curatind becurile cu apa cu otet (o lingura de otet la un litru de apa). Stergeti becurile reci cu o carpa inmuiata in solutie, apoi uscati-le cu un stergar care nu lasa scame.
Parchet lucios
Ceara de parchet va dura mai mult timp si va luci mai puternic daca inainte de a o aplica, spalati parchetul cu apa amestecata cu otet. O cana de otet pusa intr-o jumatate de caldare de apa calda reprezinta formula optima.
Ingrijirea peretilor
Peretii dati cu vinarom se curata cu apa sapunita (clabuc de sapun), apoi se clatesc cu amestec de apa calda si otet alb, in proportie de 1/2 cana de otet la o jumatate de caldare de apa.
Sfesnice din sticla sau ceramica
Inmuiati sfesnicele in apa foarte fierbinte amestecata cu detergent. Frecati ramasitele de ceara cu un burete, apoi clatiti-le in apa calda, in care puneti putin otet alb. Ungeti cu ulei partea unde se insereaza lumanarea in sfesnic. Dupa ce arde, va fi mai usor de scos.
Amestec ideal pentru geamuri
O lingura de otet alb, o lingura de amoniac, 3 picaturi de detergent lichid, o cana de apa. Amestecati componentele si puneti-le intr-un flacon cu pompa. Agitati bine inainte de a vaporiza sticla ferestrelor, apoi stergeti cu un somoiog de hartie de ziar sau cu o carpa moale.

Cum se inlatura mucegaiul.
Prezent mai ales in locurile umede din bucatarie, mucegaiul este o ciuperca moale, spongioasa, respingatoare ca infatisare, de culoare alba, neagra sau verzui-violacee. Ea creste mai ales in locurile neaerisite si intunecoase, unde persista o atmosfera calda si umeda. Se dezvolta mai ales in zonele de evacuare a apei din dusuri si bai, hranindu-se din grasimile pe care le eliminam prin spalare si din particule de murdarie. Cel mai bun antidot: otetul! Frecati zonele metalice in care s-a format mucegai mai intai cu o hartie de smirghel, inmuiata in otet. Utilizati apoi o periuta de dinti inmuiata in otet, pentru zonele la care se ajunge mai gr eu. Clatiti cu apa curata, apoi cu otet, stergeti locul cu o carpa uscata.

Cum se inlatura pelicula de sapun
Diferitele parti ale dusului si robinetele de la chiuveta si bai sunt amenintate permanent de formarea unei depuneri de sapun, care devine rezistenta in timp. Otetul si bicarbonatul de sodiu le elimina. E suficient sa umpleti o cana de bicarbonat in care sa adaugati atata otet cat sa se formeze o pasta si aveti solutia la indemana. Aplicati-o pe zonele acoperite cu pelicula de sapun si lasati sa actioneze 5 minute. Frecati cu un burete, clatiti cu apa cu otet, stergeti cu o carpa uscata.

Cum scapati de mirosul urat din baie
In loc sa utilizati spray-uri toxice pentru improspatarea aerului din baie, folositi apa amestecata cu otet de mere, pusa intr-un recipient cu sifon. Va inlatura cele mai neplacute mirosuri. Vaporizarile cu otet, in loc de parfum floral, sunt recomandate mai ales in casele locuite de persoane care sufera de astm.

Pentru intretinerea protezei dentare
Un periaj rapid cu otet alb de mere va face sa straluceasca protezele dentare, suprimandu-le si mirosul neplacut. Daca lasati toata noaptea proteza in apa, adaugati si o jumatate de lingura de otet.

Un amestec simplu de substante non-toxice care elimina murdaria si chiar dezinfecteaza. Puteti gasi ingredientele necesare chiar in dulapul de acasa sau la magazinul din cartier:
- bicarbonat de sodiu;
- otet de alcool (nu de vin);
- apa calda;
- ulei esential de lamaie sau de eucalipt.

Pentu a obtine detergentul universal, veti avea nevoie de un bidon de 2 litri.
1. Puneti 2 linguri mari de bicarbonat de sodiu in bidon.
2. Adaugati 2 litri de apa calda si apoi amestecati
3. Separat, intr-un pahar, amestecati 3 linguri de ulei esential si 3 linguri de otet.
4. Adaugati amestecul in bidon.
5. Agitati bidonul – gata!
6. Inchideti ermetic bidonul pentru o conservare buna.
Inainte de fiecare utilizare agitati bine bidonul. Puteti sa curatati toate suprafetele si puteti chiar sa dezinfectati toaletele.
Cateva retete usor de retinut si preparat:

Solutie de spalat parchetul
1/4 ceasca otet alb
3l apa calda
2-4 picaturi ulei esential de eucalipt (sau dupa preferinte)

Solutie de lustruit mobila
1/2 ceasca otet alb
1 lingurita ulei masline (sau mai putin)
Se amesteca si se lustruieste mobila cu o carpa curata.

Solutie de curatat geamurile
1 ceasca otet alb
1 lingura suc de lamaie
3 cesti apa
2-3 picaturi ulei esential

Solutie de curatat in baie
Puneti pe o laveta umeda putin bicarbonat de sodiu si putin otet. Curatati. Pentru tusa finala, aplicati pe laveta cu care stergeti 2 picaturi de ulei esential. Personal, folosesc uleiul de eucalipt, care se gaseste in farmacii naturiste. Lasa un miros de proaspat, plus ca este un bun adjuvant pentru raceala si nas infundat, uleiul esential de eucalipt fiind un ingredient optim si pentru infuzii. Mai nou, am inceput sa experimentez cu uleiul esential de lavanda, care lasa o aroma relaxanta.

Solutie universala de curatare
1 lingura bicarbonat de sodiu
1 lingura suc de lamaie
1/2 ceasca apa fierbinte
Puneti toate ingredientele intr-o sticla cu spray si agitati bine inainte de folosire.

Solutie de lustruit metalul
Cupru si alama:
2 linguri sare
putin otet alb
Faceti o pasta, la care puteti adauga faina ca sa nu fie prea abraziva.
Inox:
bicarbonat de sodiu
otet alb
Bicarbonatul se aplica cu o carpa umeda, iar otetul se foloseste pentru eliminarea petelor.

Solutie pentru bucatarie
Daca stoarceti lamai pentru limonada, nu aruncati cojile. Cu interiorul lor puteti rapid da luciu chiuvetei. Mai mult, adaugand in interiorul lamaii stoarse putina sare marina sau bicarbonat de sodiu, veti obtine si un efect dezinfectant.

Pentru eliminarea mirosurilor neplacute din frigider
Puneti in frigider un mic recipient deschis continand bicarbonat de sodiu. Probabil e un remediu de cand lumea si chiar functioneaza.

Bateriile de inox se curata cu otet fierbinte in care se dizolva sare grunjoasa. Luciul este perfect, se curata foarte bine, incomparabil cu orice chimicala. La fel se curata si chiuveta de inox din bucatarie.

Spray antibacterian pentru suprafete
Combina aceste 2 ingrediente intr-un tub gen spray:
- 1 lingurita ulei esential de menta sau rozmarin,
- 1 cana otet alb.
Se foloseste pe suprafetele tari, neporoase, din locuinta, pentru a elimina germenii. Nu se foloseste in exces, caci unii germeni sunt benefici pentru sistemul imunitar, oricat de urat ar suna asta…
 

isabella

Active Member
Pentru curatarea ferestrelor si nu numai , folosesc spirtul si sunt foarte multumita . Produsele specifice , cumparate din comert , au mirosuri puternice si nu sunt indicate persoanelor alergice asa ca nevoia m-a facut sa aleg aceasta varianta . :D
 

irinabv

Active Member
Moderator
Stiti cumva cum se curata o geanta alba din piele sintetica...sau stiu eu ce este? S-a innegrit acolo unde s-a frecat de haine si la barete. Am incercat cu apa calda si sapun dar nu merge.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Incearca (zic sper sa nu o nenorocesti :( ) cu un strop de clor?Poate diluat?
Mai asteapta pareri.
 

Fleur

Active Member
Incearca cu putin cif crema. Eu curat cu el adidasii albi si nu se strica. Materialul e intact da? Uneori se roade din cauza ca se freaca de alte materiale mai tari.
 

irinabv

Active Member
Moderator
Nu e ros, e doar murdar usor ca s-a frecat de geaca neagra :( O sa incerc si cu clor si cu cif. Multumesc de idei :D
 

aleynad

Active Member
Moderator
ionascus a spus:
Daca acest topic exista,rog moderatorii sa-l mute la locul lui..
Cautand metode de curatare a pielii intoarse,iata ce am gasit...
Sfaturi pentru curatarea diverselor articole de piele, de la manusi, geci si pana la pantofi.

Iata cateva sfaturi usoare care se foloseau de pe vremea bunicii.

- Manusile din piele intoarsa se spala intr-un amestec caldut de apa
cu sapun, solutie de amoniac si acid stearic.

- Manusile din piele de Napa se trateaza cel mai bine cu ulei de ricin. – Manusile din piele alba se curata daca presarati pe ele faina si le periati dupa cateva minute.

- Curelele din piele colorata se curata cu un amestec de apa fierbinte si praf de copt.

- Gulerele si mansetele murdare ale hainelor de piele
intoarsa se pot curata cu o guma de sters.

- Incaltarile imblanite se curata pe interior preserand pudra de talc pe ele. Se lasa asa cateva ore, apoi se scutura bine pudra.

- Pielea aspra se poate trata cu magneziu ars, de la farmacie. Se presara pe piele, se lasa sa actioneze 24 de ore, apoi se scutura si se perie.
 

mymo

Active Member
irinabv a spus:
Nu e ros, e doar murdar usor ca s-a frecat de geaca neagra :( O sa incerc si cu clor si cu cif. Multumesc de idei :D
Incearca u lapte demachiant,era unul pe baza de castraveti,romanesc intr-o stila de plasti ilindrica dar nu mai stiu cum se numeste.Cu el am curatat eu o geaca de piele alba si a functionat.
 
Sus