Sfaturi pentru incepatori

aleynad

Active Member
Moderator
Ce sfaturi ne dati, noua, celor care dorim sa facem un iaz, dar nu avem experienta de nici un fel?
Care e e lucrul cel mai complicat atunci cand te apuci de construit un iaz?
Care sunt lucrurile esentiale de care trebuie tinut cont?
Din ciclul "nu repetati greselile noastre" ce ne sfatuiti sa nu facem?
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
in primul rand trebuie sa stiti ce anume vreti la iazul vostru. in al doilea rand trebuie sa stiti ce va permiteti din punct de vedere fizic, practic. e de preferat sa se stie cam de la inceput daca va fi un iaz cu pesti sau numai cu plante. de ce? pentru ca astfel vezi stabili adancimea iazului. iazurile cu pesti au nevoie de o adancime mai mare astfel incat pesti sa poata ierna. va trebui sa stiti daca iazul va fi unul cu circuit inchis sau dechis, adica de unde si cum se va face alimentarea lui cu apa. nu uitati ca indiferent de ce iaz aveti, va trebui sa aveti o scurgere de evacuare a apei si un supraplin care va goli iazul cand nivelul apei ajunge la un anumit punct. pot parea niste lucruri la mintea cocosului, dar veti fi surprinsi cate 'iazuri' am vazut ce au deneit baltoace fiindca proprietarii nu au prevazut sistemul de golire.
de asemenea daca va decideti ca veti dori pesti sa va asteptati la nevoi mai multe pentru iazul vostru, toate crescand costurile de intretinere.
numarul de plante acvatice si/sau numarul de pesti se calculeaza in functie de volumul de apa din iaz.
canditi-va ce materiale veti folosi pentru constructia iazului, o groapa in pamant plina cu apa nu este iaz. materialele de calitate, desi mai scumpe va vor garanta o mentenanta mai usoara a instalaiei si o viata mai lunga pentru iaz....si mai putini nervi pentru voi.
stabiliti-va nevoile, prioritatile si bugetul.
importanta este si designul iazului care trebuie sa fie in ton cu stilul gradinii.
 

goodmans

Member
Ruxi ai scris frumos dar prea putin....
daca tot ne-ai lasat impresia ca stii cate ceva macar detaliaza,eventual pe subcategorii:
izolatii
pompe
filtre
lumini
cascade
plante
pesti
etc

cine va intra aici sa se documenteze sa gaseasca de toate.
 

aleynad

Active Member
Moderator
trebuie sa vina toata lumea cu sfaturi, nu doar unul singur, asa cum am scris invatati-i pe cei care sunt incepatori cu sfaturi din experienta voastra :D
 

Sparow

Member
Ideea de baza este daca ai citit tot ce au scris ceilalti pe forum si exact ce probleme ai.Daca putem te ajutam.De fapt cam ce astepti?Un volum complet cu ce si de ce construim un iaz?
 

aleynad

Active Member
Moderator
:D Sparow, ideea era ca cei care aveti iaz sa povestiti pataniile voastre si sa dati sfaturi de genul "sa nu faceti ca mine"
sfaturi din experienta voastra, nu din carti (oricine poate sa citeasca, dar doar din practica si din greselile altora invata) :wink:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
aleynad a spus:
:D Sparow, ideea era ca cei care aveti iaz sa povestiti pataniile voastre si sa dati sfaturi de genul "sa nu faceti ca mine"
sfaturi din experienta voastra, nu din carti (oricine poate sa citeasca, dar doar din practica si din greselile altora invata) :wink:
Aleynad draga, eu mi-am dorit tare mult unul, desi am lac in fata casei :) , da' dupa ce am citit pe la topicurile legate de iazuri mi s-a cam facut parul maciuca!! :) Sunt probleme la care nici nu te gandesti...Eun nu prea ma dau batuta usor, dar m-am gandit ca am chiar destul de munca pe langa casa si gradina ca sa ma mai impovarez si cu iazul...asa ca deocamdata...ma mai gandesc...
Vad ca pe tine te mananca tare unghiutele sa-ti faci unul :D Iti doresc succes! Parca vad ca o sa inventezi o frumusete si ma apuca invidia si pofta! :D
 

goodmans

Member
-sa nu faceti ca mine!
adica:
-sa nu aduceti pesti si plante din balti sau rauri daca nu va pricepeti la dezinfectat,daca nu aveti substantele necesare si daca nu aveti unde sa le tineti in carantina.

asta e primul sfat,eu nu l-am respectat de 2 ori si de doua ori am avut probleme cu pestii mei...pe care i-am imbolnavit.
ideea e ca ce cumperi din magazin reprezinta investitia cuiva de pe urma careia doreste profit iar asta inseamna ca pestii si plantele sint oarecum intretinute si tratate cu vitamine sau medicamente.
cele din mediul natural sint in grija doar a lui D-zeu si sint contaminate cu diverse boli sau paraziti.
odata declansata o boala in iaz este foarte greu si costisitor de eliminat asa ca mai bine previi,tratamentele nu dau de multe ori rezultate iar pagubele pot fi insemnate.
eu m-am lecuit si nu mai bag decat plante mici,rizomi,pe care ai cresc eu si pe care oricum le tin in carantina si le dezinfectez.
 

aleynad

Active Member
Moderator
da, Claude, ma mananca unghuiutele rau ca sa-mi fac un iaz :) nu stiu daca-l vom face anul asta, pentru ca la partea cu finantele nu stau chiar roz...dar eu sunt optimista :)

Goodmans, ai dreptate in privinta vietuitoarelor din natura, oricum nu ma aventuram la pesti, eventual ceva plante :?
pesti as vrea cativa micuti, pentru inceput, si oricum cumparati , in nici un caz luati de pe rau
 

Sparow

Member
Pesti micuti=pesti.Ideea cu plantele din lacuri balti etc e pentru cei cu bugetul mic ca si mine.Daca ar fi sa trebuiasca sa dau banii pe 1000 de solutii ,dezinfectanti,etc,as renunta din start.Finantele mele nu imi permit.Si apoi daca te gandesti mai bine nu ai cum sa protejezi un iaz de natura inconjuratoare decat dac il ti intr-o sera si ai om sa dezinfecteze zilnic pacolo.
Am ales calea de mijloc,sa las si natura sa isi bage degetele si sa incerc sa tin si eu lucrurile sub control.Am si insecte de apa neinvitate,si libelule care mananca puietul,si melci si scoici,si plante aduse din balti,dar plante bine spalate,si alese de 3 ori.Am si nuferi cumparati pe bani buni,dar nu imi permit sa iau odata 20 de nuferi cat mi-ar trebui.
Pestii sant destul de rezistenti si puietul crescut in propriul iaz e 100% aclimatizat si rezistent la mediu si temperatura.Legea naturii a functionat de milioane de ani si e aceeasi:cel mai rezistent supravietuieste.Si se va inmullti.
 

Emil12

Member
wow...multicel de scris...Pai sunt fost acvarist si pescar inrait de cand ma stiu.Acvariile mi s-au parut momentan cam mici asa ca am trecut la iaz.Din umila mea experienta iti impartasesc cateva sfaturi.Daca cineva de pe acest forum nu este de acord il rog sa ma contrazica asa voi mai invata si eu.

1.In cazul in care achizitionezi plante din piata sau de pe la magazine,ar fi bine sa le clatesti in cateva ape nu sa le arunci direct in iaz,de asemenea in prima apa o concentratie mica de albastru de metil ar trebui sa inlature cam 60% din bacterii (daca ele exista)

2.Pestii achizionati neaparat in carantina asta daca nu esti sigura de provenienta lor.Bazin ideal de carantina ar fi acvariul ptr ca ii poti observa din toate unghiurile si poti vedea cele mai mici amanunte

3.Nu achizitiona pesti mari si multi la inceput mai ales daca bazinul e mic.Ptr bazine mici 3-4 carasei aurii sau comet ar trebuii sa fie suficienti avand in vedere ca la talie matura ating 15-20 uneori in conditii bune chiar 25-30 cm.(mici monstuleti).Deci mananca ceva spatiu.Gambusia Macropodus iar sunt specii foarte rezistente si placute la vedere cu mentiunea ca Macropodus este un peste teritorial si agresiv atat cu membrii speciei cat si cu alti pesti chiar mai mari.Au avantajul de a avea talie mica(Gambusia 6-8 cm) Macropodus (5-7 cm).Pesti de talie mare cum ar fi crapii Koi desi sunt foarte rezistenti nu se preteaza la bazine de talie mica.Suprapopularea unui iaz este principalul factor de stres si poate ucide multi pesti.

4.Nu exagerea cu hranirea.Multi incepatori le dau pestilor mancare in exces nefacand decat sa inrautateasca lucrurile.Mancare in exces>fecale in exces si mancare in descompunere = combinatie fatala ptr multe vietuietoare din bazin plante sau pesti

5.Pozitionarea bazinului este destul de importanta.Eu am ales sa-l pun in plin soare rezolvand problema incalzirii si a algelor prin lintita care acopera cam 70% din bazin nuferi nu am.Ptr ca nu am gasit inca

6.Este adevarat ca un iaz mai mare se va autosustine mai usor si va fi mai echilibrat decat unul mai mic dar avand in vedere ca fondurile sunt o problema ti-as recomanda sa nu te arunci la mai mult decat poti duce.

7.Un bazin este construit in primul rand ptr vietuitoarele din el si apoi ptr oameni.Asa ca in proiectarea lui ia in primul rand in calcul confortul vietuitoarelor din el fie

8.Rezarva timp sa-l admiri si sa-l observi asa iti vei putea da seama de eventualele probleme in timp util

9.Intrebarea nu costa bani.Asa ca intreaba cat mai multi oameni care au cat de cat experienta asa vei scuti o parte din timp pierdut si bani aruncati.

10.Practica este mama cunoasterii asa ca indiferent cat de mult te vei documenta sau te vei informa fii pregatita ptr probleme.Greselile sunt omenesti si firesti si din ele invatam.

Nu pot sa-ti spun decat mult succes in construirea lui.Daca am omis ceva si-mi voi mai amintii voi revenii pe parcurs cu alte posturi
 

aleynad

Active Member
Moderator
:D foarte bune sfaturile tale, Emil! Multumesc frumos!
imi vor folosi atat mie, cat si altora care vor sa-si consruiasca singuri un iaz :D
 

Sparow

Member
Ai uitat un mic amanunt:Ce consideri iaz mic si care mediu si mare.De ex eu am ceva de gen 4m lat 6m lung adancime in panta de la 30 la 110 cm.Cati pesti Koy pot sa tin .
Cred ca ar fi usor de inteles,daca ar fi calcule simple dar ..pestii cresc.Sa zicem ca iei asa ca mine 6 crapi Koy de 10-15 cm si 2 carasi cometa.Acum am vreo 50 de pui de anul trecut si astept sa depuna din nou icre.....deci ce recomanzi? In plus unul din crapi o femela aproape s-a dublat la marime sinu numai din cauza ca are icre...si asta numai intr-un an.Si fara prea multa hrana, o mana de pufuleti de pesti pe zi,max 2.
 

Emil12

Member
Bazinul tau e mare si poate sa sustina pana la 9-10 koi adulti avand in vedere ca ei isi incetinesc cresterea dupa 3 ani in functie de spatiu...Daca bazinul este dotat si cu filtrare cat de mica...nu sunt probleme.Problema vor fi puii care sunt foarte vorace si care sunt capabili sa-si dubleze marimea in primul an de viata.Sfatul meu....opresti ce e frumos ca viitori reproducatori restul ii pasezi ca sa mentii efectiv mic si sanatos sau....iti largesti iazul
 
Sus