Sfaturi incepator gradina

Ciprian1

New Member
Sunt incepator in ale gradinii . V-as ruga sa-mi dati niste sfaturi pe care ar trebui sa le urmez .
Vreau sa ma axez pe flori , dar in acelasi timp as vrea sa le dau importanta atat pomilor cat si plantelor . Suprafata pe care as putea sa ma desfasor nu este una foarte generoasa , dar nici mica ( undeva pe la 100-120 mp ) .
La ce m-am gandit eu , exact in ordinea asta :

1. Usor de ingrijit . Care nu sunt foarte pretentioase la apa .
2. Infloresc de mai multe ori pe an si/sau sunt inflorite cat mai mult timp din an .
3. Daca se poate sa fie perene si perene erbacee.
4. Se gasesc usor in magazine .

Orientarea e atat pe nord cat si pe sud . Zona campie .

Multumesc .
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
In primul rând trandafiri. Sunt regii. Părerea mea dupa ani de încercări cu tot felul de anuale si perene.
 

Ciprian1

New Member
Am uitat sa mentionez ca am niste pomi prin curte :
- un cires , un cais , unul langa altul orientati spre SE . Ciresul are > 3 ani si n-a facut mai mult de 5 cirese anul acesta . Caisul cred ca are 2 ani .
- un nuc , un mar , un liliac , un visin si un tei orientati spre S , care sunt mai mult la umbra pentru ca sunt ,,inconjurati'' de casa vecinului , o magazie ... Nucul a crescut bine pe la 4 m ~ si e langa o camaruta . Cred ca o sa-l scot . Mi-e frica sa isi bage ,,nasul'' in fundatie . Marul a fost destul de roditor ( e mic ) , visinul nu e asa roditor .
- mai am o planta ( Mana Maicii Domnului ) care o am pe o camaruta si care nu a crescut foarte mult. Nici nu am udat-o foarte des .

Pe jumatate din suprafata pe care o am am pus pamant de padure in speranta ca gazonul pe care il voi insamanta va fi unul de calitate . In loc de ce ma asteptam eu sa iasa a iesit 80-85 % iarba . Etapele le-am respectat si am udat gazonul in prima saptamana zilnic . Solul este mai mult argilos . Atunci cand ploua cateva zile si nu aveam iarba nu se putea merge prin curte . Am pus un alt tip de gazon dar intr-o jardiniera si a iesit foarte frumos , insa nu mai stiu de unde a fost pamantul din jardiniera . La primavara o sa erbicidez in unele locuri si o sa seman un alt tip de gazon .
Caut un calendar am semanatului plantelor/florilor/pomilor care sa semene cu asta ca sa stiu exact ce am de facut si sa nu stau mereu sa caut : http://www.flori-cul...na_si_flori.jpg Asta m-ar ajuta foarte mult .
Pentru perioada asta ce am de facut ? Ma gandeam sa pun in niste ghivece bulbi de flori ( ghiocei , zambile ) .

Sigur o sa plantez si trandafiri .
Dintre cerintele pe care le-am scris mai sus ce fel de trandafiri mi-ati recomanda ?
 
Sus