Serissa Foetida - INFO

ovidium

Member
Informatii Generale:

Serissa foetida este un arbust foarte iubit de amatorii de bonsai pentru florile mici, albe care apar de doua ori pe an, pentru trunchiul noduros si frunzele in miniatura.
Serissa isi deriva numele de la mirosul ("foetid") care il emana scoarta si radacinile atunci cand sunt taiate sau strivite.
Ea apare de multe ori in literatura de specialitate ca Serissa Japonica. Serissa este genul unei singure specii, foetida, un arbust mic mereu-verde care atinge 50 cm inaltime si este originar din SE-ul Asiei.
Frunzele sunt opuse, in perechi iar ramurile sunt dese, oferindu-i serissei un bun potential pentru bonsai.
Ea produce vara numeroase flori mici, albe, in forma de palnie (si pe toata durata anului in alte zone geografice decat cea de origine) de unde si numele de "copacul celor 1000 de stele".
Poate aparea ca o varietate avand frunzele pestrite cu flori singulare sau perechi.
Desi foarte des intalnita ca bonsai, serissa este cunoscuta ca fiind greu de intretinut atata pentru incepatori cat si pentru avansati.
Frunzele se ingalbenesc usor si cad atunci cand conditiile nu sunt atent mentinute.
Fiind o specie subtropicala, ea trebuie sa fie protejata de temperaturi mai joase de 7°C ceea ce inseamna ca serissa este cultivata
"indoors" pentru o buna bucata a anului. Una dintre primele probleme curente ale cultivarii la interior este mentinerea umiditatii ridicate in jurul plantei.
 

ovidium

Member
Pozitia:

La exterior, atunci cand temperaturile stau zi si noapte deasupra temperaturii de 7°C (in Romania in functie ede zona, aprilie-mai pana in august-septembrie)
Este important pentru sanatatea copacului ca in fiecare an sa fie lasat la exterior pentru cel putin cateva saptamani ( a nu se muta din loc in loc odata stabilita pozitionarea exterioara).
Cultivarea in interior este recomandata atunci cand tempreaturile de afara scad sub 7°C (zi sau noapte).
Serissei ii place o pozitie luminoasa dar nu in soare direct, ferita de curenti de aer (un loc prielnic ar fi pervazul unui geam orientat catre E sau V)
Se recomandafolosirea unei "tavi de umiditate" care va mentinenon stop umiditatea ridicata in jurul plantei.
Nu plasati niciodata pomul deasupra unui radiator, calorifer, sau pe pervazul unui geam care iarna e acoperit de draperii grele pt ca aceste a pot mentine un mediu foarte rece.
Mutarea copacului (la interior sau exterior) poate adauga stres care duce la ingalbenirea si chiar caderea frunzelor.
Aceasta perioada in mod normal va fi urmata de aparitia unor noi cresteri. (inlocuirea frunzelor cazute)
Serissa isi poate pierde frunzele daca are prea multa apa sau prea putina, daca e prea cald sau prea rece, daca e mutata sau daca apare o diferenta de temperatura sau umiditate in jurul ei.
Incepatorul se poate panica atunci cand dupa cumpararea serissei , constata ca ea isi pierde toate frunzele la doar cateva zile dupa aducerea ei acasa.
Daca udarea este corespunzatoare, planta ar trebui sa inceapa inlocuirea frunzelor in doar cateva zile.
 

ovidium

Member
Lumina:

Soare partial pentru serissa foetida, sare total pentru serissa crassiramea. Daca planta este tinuta in interior are nevoie de 1000 lux.
Folosirea lampilor de crestere este recomandata 12 ore pe zi. Prea putina lumina va rezulta intr-o crestere firava.

Temperatura:


Unii crescatori le aduc la interior cand temperaturile de afara ajung in jur de 10°C . Altii le tin afara chiar pana la temperaturi de 0°C si uneri chiar sub 0°C.
Temperatura ideala: 10°C - 20°C.
Un factor mult mai important decat temperatura este lumina si altul este rezistenta diferita prezentata de indivizi diferiti de serissa foetida.
 

ovidium

Member
Udarea:

Serissa uraste radacinile ude permanent, dar solul uscat o va ucide.
Udarea se face pana cand apa iese pe gaurile de drenare ale vasului si nu se mai uda decat atunci cand solul e APROAPE USCAT.
A nu se uda zilnic ca o rutinsa (verificarea solului este intotdeauna necesara). Apa di tava de umiditate sa nu vina in contact cu solul prin gaurile de drenare.
Frunzele galbene indica o udare excesiva (pot fi cauzate si din terte motive) iar frunzele maro si uscate sunt cauzate de o udare sau umiditate scazuta.
Nu se recomanda folosirea pulverizarea cu apa a foliajului atunci cand planta este inflorita (poate aparea putrezirea florilor).

Fertilizarea:

La fiecare 10 - 14 zile in timpul cresterii, la 4 - 6 saptamanai pe perioada de iarna.
Serissei ii place solul putin acid deci aplicarea de "miracid" se poate face ocazional.
Fertilizarea se face numai cand solul este umed pentru protejarea radacinilor. A nu se fertiliza cand copacul este stresat, cand nu arata cresteri active,
sau atunci cand pierde frunze.
 

ovidium

Member
Taierea si Legarea:

In perioada de inflorire indepartati florile trecute pentru a incuraja aparitia florilor noi.
Serissa creste repede deci taierea se poate face repetat, uneori radical pt a se mentine forma dorita. Inmugurirea poate aparea si din zone lemnoase
de aceea unele carti recomanda taierea din zona cresterilor vechi de un an sau peste, pentru ca mentinerea formei sa fie satisfacuta.
Legarea se face in timpul perioadei de crestere.
Serissa va dezvolta radacini aeriene si este deseori intalnita in stilul "root over rock".
Este recomandata eliminarea mladitelor care apar de la baza.
Serissa foetida poate fi modelata in orice stil cu exceptia "broom" si "formal upright".
 

ovidium

Member
Propagarea:

Mladitele taiate vor creste usor radacini.( cele verzi in primavara - vara timpurie iar cele semi-lemnoase vara tarziu. Hormonii pentru radacini si incalzirea bazei
pot fi un avantaj.

Replantarea:

Serissei ii displace replantarea de aceea se poate face la 2-3 ani. Ea se face primavara odata cu deschiderea primilor muguri. Se recomanda taierea moderata
a radacinilor. (taierea radacinilor sau a altor parti ale plantei atrage dupa sine aparitia unei secretii cu un miros fetid).
 

ovidium

Member
Specii potrivite pt cultura bonsai

Serissa crassiramea: Makino serissa - Un arbust cu foliaj larg, serissa c. poarta flori albe.
Serissa foetida (also called S. japonica) - Copacul celor 1000 de stele , Trandafirul de Zapada, Zapada De Iunie - Este intalnita sub mai multe tipuri, incluzand varietati cu flori singulare si duble. Emite un miros neplacut atunci cand este taiata, de unde ii vine si numele.
Serissa foetida \'Chinese\' - Flori tubulare, albe si mici care infloresc sporadic. Foliajul apare in nuante deschise de verde.
Serissa foetida \'Flore Pleno\' - Flori albe duble (pline), care apar tot anul. Foliajul apare in nuante inchise de verde.
Serissa foetida \'Kyoto\' - Un pitic foarte mic cu flori albe, singulare - atinge maxim 30cm inaltime
Serissa foetida \'Kyoto Variegated\' - Este practic seriisa foetida cu frunze pestrite.
Serissa foetida \'Mt. Fuji\' - Aceasta varietate are frunzele mari si mladitele mai groase decat alte serissa. Este foarte pestrita si are flori albe, singulare. Poate suferi schimbari ale paternului de culori ale frunzelor, schimbari care apar in diferite sezoane ale anului datorita diferentelor de temperatura, lumina. nutrienti.
Serissa foetida \'Pink Mountain\' - Are o crestere foarte inceata, cu frunze pestrite pe timpul iernii si flori roz, singulare.
Serissa foetida \'Pink Princess\' - Mugurii de flori sunt de un roz deschis care apoi se deschid in flori albe, tubulare.
Serissa foetida rosea \'Ahiro Pink\' - Flori roz, singulare, frunzis pestrit.
Serissa foetida rosea \'Cherry Blossom\' - Flori roz, singulare, frunzis pestrit.
Serissa foetida rosea \'Pink Swan\' - Flori roz, singulare, frunzis pestrit.
Serissa foetida rosea \'Tancho\' - Flori roz, singulare, frunzis pestrit.
Serissa foetida \'Variegata\' - Frunze verzi cu margini colorate galben sau crem.
Serissa foetida \'White Swan\' - Flori albe, singulare, foliaj pestrit. Este mai rezistenta decat majoritatea serisselor, aceasta s. formeaza repede trunchiuri groase si nu este atat de pretentioasa!
Serissa foetida \'Yatsubusa\' - Foarte pitica cu flori roz, mici si frunze mici abundente.
 

sicora fabian

Active Member
Deci te-ai tinut de cuvant! :D
Eu nu am nici o serissa, dar dupa descrierea pe care ai facut-o si informatiile pe care le-ai dat . . . parca m-ar bate gandul! :mrgreen:
 

pork

Member
E intr-adevar o planta foarte frumoasa, una din preferatele mele.
Am omorat doua pana acum :oops: si ma "bat" cu a treia.
Am luat-o in vara dintr-o florarie unde avea pamantul bocna, dar arata relativ binisor si are un trunchi gros si "batran". Am transplantat-o si tinut-o "semi-afara" si i-a mers super. Am si tuns-o la un moment dat ca se lungea.
La inceputul lui octombrie am adus-o la Iasi (facultatea) si am pus-o pe balcon, unde a fost ok pana cand au inceput sa scada temperaturile si a inceput sa faca mofturi. Am adus-o in casa pe pervaz ca sa fie cat mai lumina posibil, in rest e destul de intunecos apartamentul.
I-a mers binisor dar acum de cateva saptamani usuca frunze...adica inmaroneste varful si pe urma cad. M-am gandit ca e lipsa de umezeala (desi am 2 acvarii in camera in care sta ea) si o pulverizez zilnic, chiar de 2 ori pe zi...E asa si-asa...Am sa-i pun si o cutiuta cu apa langa. Desi nu e chiar foarte grav, ma gandesc ca urmeaza cateva luni pana sa o pot scoate la loc pe balcon...

Ce pot sa zic despre serrisa e ca-i mofturoasa in draci, e ca o fata tanara :rofl:
Dar e frumoasa...ca sa fac o comparatie tot pe domeniul de mai sus, e ca o fata care joaca "hard to catch"...da' si daca o prinzi :) Eu inca fug dupa dansa :giggle: Om vedea cine se impiedica primul :rofl:

P.S.: Astept sfaturi din partea carora au crescut-o...
 

ovidium

Member
Si eu am avut una pe care m pierdut-o...
. :oops:
Cred Ca daca as mai lua una as tine-o in casa tot timpul cu lumina artificiala. Asta ar rezolva distantele internodale lungi pe care tinde sa le aiba daca lumina nu e suficienta. As incerca sa colectez una dintr-un gard viu daca as avea norocul sa prind oportunitatea... :evil:
Cred ca variatiunile care sunt folosite la garduri vii nu sunt asa capricioase cum sunt cele care sunt sunt de cumparat.
Exista probabilitatea sa gasesti asa ceva acasa...? Poate in sud...!?
 

pork

Member
In gard viu? Eu n-am vazut pana acum...da' eu stau in nord.
Cat despre interior, a mea cum ti-am zis, a mers grozav asta vara cand am tinut-o intro camera luminoasa dar pusa (cu restul copaceilor) in dreptul usilor larg deschise (in timpul zilei pana noaptea)...Mai rau o duce acum inauntru...
 

Igor

New Member
Buna ziua, îmi poate spune cineva de unde pot cumpara Serissa foetida in bucuresti? Mulțumesc anticipat
 
Sus