Din experienta mea cu aceste plante din care am destule si chiar de multi ani, recunosc problema. Am patit-o si eu la un moment dat. Dupa inflorire plantele astea au nevoie de un repaus timp in care trebuie sa primeasca apa cu zgarcenie. Dau semne singure cand au terminat repausul, fiindca vei vedea cresteri noi. Apa prea multa in aceasta perioada duce la putrezirea radacinilor, efectele se vad abia dupa un timp si sunt cele descrise de tine.
Nu cumva le-ai udat prea mult, sau inainte de a se usca bine substratul? Depinde si de substratul folosit.
Am 2 zygo batrani si uriasi

(au 10, respectiv 15 ani), dupa inflorire se intampla sa renunte planta pe ici-colo la parti de cladodiu. Nu e insa nicio problema.
La un moment dat, in urma cu vreo 5 ani am patit si eu ceea ce ziceam: am udat excesiv una din plantele in varsta. Parea ca va muri inevitabil. Nu m-am lasat pagubasa. Am sistat udatul o perioada, am tuns drastic planta, am dat timp radacinilor sa se refaca, am udat cu mare zgarcenie, iar acum e din nou o planta aratoasa.