Sauromatum venosum

Scifficus

Member
Ziua 13 ( 19 martie ). Tot in bile de gel.

Undeva prin zilele 6-8 am scos bulbul si l-am lasat cum scrie la inceputul topicului, a inceput sa se micsoreze si floarea sa stagneze, dupa ce a fost reintrodus in bilele de gel a luat viteza la crestere. A se vedea poza de mai jos si compara cu cea din ziua 11.

http://i41.tinypic.com/5o9pwk.jpg
 

Kati

Active Member
Scifficus, te rog in viitor incearca sa pui poze mai mici in mesaje, fiindca cele mari decaleaza pagina. Multumesc frumos pentru intelegere.

Daca tineai bulbul de la bun inceput fara apa, floarea s-ar fi dezvoltat la fel de repede, ca si acum, cand sta pe bilele acelea.
Tot ceea ce iti pot spune este, cum am procedat cu bulbul meu, care crestea cativa centimetri pe zi fara niciun pic de umezeala pe langa el.
In concluzie, cu bile - fara bile, nici unul din noi nu am gresit :D
 

bibacj

Member
De azi am si eu un bulb cu diametrul cam de 6 cm. Oare va inflori anul acesta sau sa il pun in pamant? Multumesc
 

Kati

Active Member
Daca are doar 6 cm, eu zic ca este inca prea tanar, dar nu se stie niciodata :D Cum arata? A miscat ceva in mijlocul bulbului?
 

Kati

Active Member
Dar creste vazand cu ochii sau nu? Nu stiu daca ar putea fi floare, sau planta revine la viata :gandit:
 

Kati

Active Member
Inseamna ca va face frunze. Pune-l in pamant, dar cu varful in afara, sa vezi totusi ce se intampla pe parcurs cu bulbul.
 

Kati

Active Member
Cu placere.
Nu stiu exact, dar trebuie sa fie mare. Ma uit pe net, poate iti pot spune si in cm.
 

Kati

Active Member
Am tot cautat, dar sunt enorm de multe pagini despre Sauromatum, pana acum am gasit doar inmultirea prin seminte, pe nicaieri nu am vazut sa scrie ceea ce cautam noi. Poate tu vei avea mai mult noroc :D
 
bibacj a spus:
Multumesc. Cam cati centimetri ar trebui sa aiba bulbul sa infloreasca?
Trebuie sa aiba cam 6-7 cm diametru. Eu cred ca al dvs are cel putin 7 cm (toti bulbii au avut aceeasi dimensiune) O sa infloreasca. Am si eu unul la fel care are cam 7,5 cm (masurati cu rigla, nu cu sublerul) si are un mot de vreo 4 cm, deci va face floare. Mai asteptati putin.
 

Scifficus

Member
Gata cu floarea si la bulbul meu. A mirosit 2 zile, urat. Nu puternic dar in zona lui foarte urat. La distanta de 2 metri se simtea un iz usor de ceva stricat, in general nu am probleme cu mirosurile astea, dar probabil pe langa acela mai emana si alte substante volatile care provoaca reactii ciudate. Fara sa realizez a inceput usor stomacul sa impinga afara ce papasem recent.

La 5 zile dupa ce s-a uscat complet floarea ( e stafidita ) a dat un varf nou langa ea. Acum acel varf are o viteza de crestere maricica. Pe langa partea de sus, unde sunt partile uscate din frunze sau flori au inceput sa iasa roata multe varfuri de radacini iar pe bulb din loc in loc s-au format ca niste ecrescente de 3-4 mm in diametru, posibil viitori bulbi. Revin cu fotografii in curand. Inainte sa-l plantez.
 

Kati

Active Member
Daca l-ai pus demult atunci lasa-l, nu mai umbla la el, presupun ca s-ar cam supara daca ar ajunge brusc intr-un mediu mai uscat.
Sa mai vedem si alte pareri.
 

Scifficus

Member
Scuze ca am intarziat cu pozele dar natura vietii de zi cu zi nu iti ofera timpul liber preconizat.

Aveti mai jos poze de astazi cu stadiul "veninoasei". Solul suport l-am ales cam in graba dar se pare ca benefic. Sunt acele bile ceramice poroase de 3-5 mm. Sistemul radicular este dezvoltat foarte bine. Bulbul nu prezinta mucegai sau alte probleme. Folosesc pentru udat apa de la robinet, lasata la declorinat si fertilizant general 15-10-15 si micronutrienti in doza 3/4 din cat recomanda producatorul. Acele excrescente s-au marit semn ca vrea sa faca alti bulbisori, :evil: , incat proprietarul/ingrijitorul sa isi faca o padurice de bestii urat mirositoare dar frumoase.

Ca reper, masurat de varful degetului mare pana la varful degetului mic sunt 23 cm. Palma se afla in acelasi plan, fata de obiectiv, cu planta.

 

bibacj

Member
Al meu a ramas in acelasi stadiu... Floarea nici nu s-a deschis nici nu mai creste... Ce sa ii fac?
 

Scifficus

Member
Pe scurt, despre plantuta asta. Prima data dupa sezonul rece/secetos ( depinde de locul geografic unde creste sau este introdusa ) va inflori. Este un prim mecanism al plantei spre propagarea ei, in cazul nefericit in care nu va avea conditiile necesare de vegetatie sa poata forma frunze si totodata sa creasca si sa dezvolte noi bulbi.

Daca conditiile sunt prielnice, caldura, apa si nutrienti va trece la faza a doua. Infrunzirea. Dupa cum stim din scoala, frunza, acel mic laborator de chimie, prin fotosinteza produce cele necesare cresterii, marirea bulbului principal si dezvoltarea de noi bulbi.

Practic. Bulbul poate sta plantat tot timpul. Ideal ar fi sa se respecte etapele prin care trece ea in zona nativa. Informati sunt destule pe internet.

In perioada de primavara cand porneste floarea nu trebuie udata planta. Va folosi rezervele acumulate in bulb. Dar imediat dupa ce a fost polenizata si floarea se usuca, se poate observa cum la baza tijei florii, pe bulb, apar varfulete mici de radacini, sa fie udat solul unde este plantat bulbul. Prea putina apa va afecta doar in viteza de crestere a ei, prea multa poate duce la putrezirea bulbului. Dar depinde si ce tip de sol este folosit. Unul cu drenaj foarte bun ajuta la scurgerea surplusului de apa.

Revin cu mai multe informatii dupa ce imi fac ceva timp sa conspectez ce mai zice lumea pe'nternet.
 
Sus