Saschiul

Mnina

Well-Known Member
Moderator
SASCHIUL-VINCA MINOR
DescriereSaschiul este o planta perena. Are o tulpina taratoare din care pornesc din loc in loc numeroase radacini. Tulpinile aeriene sunt inalte de 15-20 cm, acoperite cu frunze opuse, iar la varf sunt acoperite cu 4 frunze, pornite aproape din acelasi loc. Frunzele sunt ovale, lungi de 2-4 cm, late de cca. 2 cm, cu marginea intraega, lucioase, pieloase, tari la pipait, glabre, de culoare verde-inchis pe fata superioara si mai deschise pe cea inferioara. Ele raman verzi si in timpul iernii (persistente). Florile apar cate una la subsuara frunzelor, asezate pe o codita lunga ce depaseste frunzele. Ele sunt formate din 5 sepale, cu marginea intreaga, lipsita de peri, 5 petale albastre, unite la baza, 5 stamine si un ovar superior. Fructul are forma unei pastai cilindrice de 1,5-2 cm lungime. Infloreste in lunile aprilie-mai. Creste prin paduri de stejar si fag, in locuri umbroase, formand poienite compacte. Planta se cultiva mult prin parcuri pentru portul ei care ramane verde si iarna.
RecoltareaIn tot timpul anului se recolteaza planta intreaga fara radacini. Planta culeasa inainte si in timpul infloririi contine cea mai mare cantitate de principii active.
Mod de uscarePlanta trebuie uscata foarte repede, insa in straturi subtiri, in locuri bine aerisite, sau uscatorii la o temperatura de 50-60 grade C. Din 3-4 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat.
IntrebuintariSe foloseste la scaderea tensiunii arteriale,ateroscleroza,migrene,ameteli,favorizeasa xigeneaza creierul,astringent,hemostatic,cicatrizeaza ranile,tonic digestiv usor diuretic,laxativ, amnezie minora.
AdministrareInfuzie,decoct,cataplasme.
ObservatiiUneori se mai confunda cu Vinca herbaceea, care prezinta cili (peri) pe marginile frunzelor si sepalelor. frunzele sunt mai subtiri, lipsite de luciu, iar toamna cad.
Femeia de azi-sanatate special,31.03.-31.05.2009,
www.armonianaturii.ro
 
Sus