Sarracenia flava

Edelweiss

Active Member
Istorie si descriere

Prima descriere a plantei a facut-o Mark Catesby in 1731. A denumit-o
"Sarracenia foliis longioribus et angustioribus". Deja in 1752, primele plante se gaseau in Europa in culturi private. Descrierea corecta a facut-o in 1753 Carl von Linne. In 1874 doctorul Moore a facut primul hibrid intre S.flava si S.leucophylla. Numele "flava" provine din latina, unde "flavus" inseamna "galben". De unde si numele englezesc "Yellow Trumpet Pitcher Plant".

Arealul natural si descrierea plantei

Creste numai in mlastinile si turbariile de coasta din sud-estul SUA: Alabama, Florida, Sud-Georgia, Sud-Carolina si Virginia. Substratul in care creste este in mod normal foarte nisipos.

Este o planta care prezinta capcanele sub forma unui furtun, o trompeta mai bine-zis, la capatul careia se afla un capacel. Sarracenia flava are cele mai lungi capcane din cele 7 specii, lungimea trompetelor poate ajunge la inaltimea de 1m. Deschiderea palniei poate ajunge la 12 cm diametru. Dupa inflorirea de primavarase formeaza palniile si mor in toamna. La anul se formeaza iar, in locul "philodiilor". Planta isi ademeneste prada cu nectar dulce si intrarea in palnie este atat de neteda ca nu se poate iesi, odata intrat acolo.

Rizomul plantei este foarte gros si se intinde paralel cu solul. Inflorirea are loc in martie-aprilie. Florile galben-pai pot avea 12 cm in diametru si se inalta cam 60 cm peste palnii, florile mari formeaza uneori si mici petale. Miros intens si neplacut al florilor.

Se cunosc cateva varietati:
1) Normala
-regiunea coastei Atlanticului
2) Maxima
-palnii mai mari decat ale celei "normale" dar nu au pata rosie la gatul palniei
3) Cuprea
-Partea de sus a palniei si capacul au culoarea cuprului.
4) Atropurpurea sau "all red" sau "Burgundy"
-Toata palnia si capacul este colorat in rosu
5) Rubicorpora sau "red tube-green lid"
-Palnia e rosie si capacul verde
6) Rugelii
-Toata palnia e galbena numai ca are o dunga rosie intre palnie si capac
7) Ornata
-palnii mai mici, de 30 cm, cu o culoare rosu intens.

Cultura

Sarracenia flava este obisnuita cu repausul de iarna, planta fiind chiar perena...rezistenta iarna si recomandata pentru turbarii. In camera, temperatura de iernare trebuie sa fie de 5 grade, afara, chiar geruri de
-10 nu sunt o problema pentru ea. Vara, planta se bucura de lumina puternica, soarele direct nu o afecteaza.
Drept substrat se face un amestec de turba-nisip in proportie de 3:1
Are nevoie de multa apa, de aceea se recomanda baltirea. Iarna, nu trebuie sa balteasca substratul, ci sa fie numai umed. 45-60% umiditate atmosferica ii este de ajuns, desi prefera mai mult.
Nu se uda decat cu apa de ploaie sau distilata.
 
Sus