Sapunarita

D

dyayzh

Guest
Saponaria officinalis este o planta perena, care creste in locuri nisipoase.Se mai numeste si : berbecel, floare de sapun sau odogaci. In scopuri terapeutice se utilizeaza varfurile inflorite, tijele, frunzele, si, mai ales, radacina.
Cand se recolteaza:partile aeriene se strang si se usuca vara, iar radacinile se recolteaza la sfarsitul toamnei, incepand din al doilea an de vegetatie. Radacina se spala, se taie bucatele foarte mici si se usuca la caldura.
Cum se prepara : In tratamentul cu aceasta planta este indicat ca dozele sa fie respectate intocmai, ea fiind toxica in situatii de supradotare. Cel mai eficient mod de preparare este decoctul din 30 g de frunze si flori uscate sau 100 g radacini la un litru de apa. Se firbe 10 - 15 minute, se strecoara si se consuma imediat. Din ceaiul de frunze si flori se recomanda 3 pahare /zi (inainte de mese), iar din cel de radacina, cate 22 pahare /zi.
Proprietati terapeutice: Este bogata in substante active care elimina toxinele din organism, albuminoide, glucide, substante minerale care fac sa creasca diureza, maresc secretiile biliare, digestive si fluidica secretiile bronsice. Planta contine vitamina C, iar ceaiul este expectorant, contra viermior intestinali si cicatrizant.
Utilizari terapeutice: se utilizeaza in:
- insuficienta hepatice;
- boli de piele (eczeme, herpes, Zona Zoster, acnee, psoriasis):
- tratarea ranilor,
- tuse;
- faringite (gargara);
- icter:
- dischinezii biliare;
- reumatism;
- sifilis si tulburari sanguine.
Se mai recomanda in tulburari de metabolism si in tratamentul oxiurazei. Este un foarte bun expectorant in bronsite.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Gabiuta a spus:
Saponaria officinalis Fam.Caryophylaceae

Planta erbacee cu frunze lanceolate ascutite si flori roz sau rareori albe.Fructul este sub forma de capsula. Creste in general in locuri nisipoase si insorite in zone de ses dar si de deal. Infloreste din iunie pina in septembrie. De la aceasta planta se foloseste atit radacina cit si frunzele si florile. Recoltarea se face in al doilea an de vegetatie. Contine un glicozid saponina folosit mult in industria farmaceutica.Se utilizeaza sub forma de sirop in bronsite avind actiune expetoranta iar sub forma de ceaiuri in dischineziile biliare.Intra si in compozitia ceaiurilor depurative si sudorifice. Pentru uz extern este folosit in vindecarea plagilor si a eczemelor. Taranii foloseau inainte radacina de sapunarita la fabricarea sapunurilor de casa si pentru scoaterea petelor de grasimi din haine. Frunzele le foloseau la fierturi pentru ameliorarea durerilor reumatice.
 
Sus