Salvare tuia?

Deepvaley

New Member
Buna tuturor,
Am pus toamna trecută un gard viu se tuia, 12m, cu distanță de 50cm între ei.
După iarna era unul singur care părea mai galben, dar am zis ca își revine.
Acum, situația e cea din poze.
Se mai poate face ceva sa ii salvez?
Pământul e negru argilos, greu de pătruns. Au soare toată ziua.
Am stropit acum o luna cu soluție ce avea cupru.
Acum 2 săptămâni am stropit pt fungicide și dau din doua in doua sapt cu vitamine- flaconul din poza.
Am pus tot cartierul din ăștia. Mai este un vecin in situația mea, dar la un alt vecin e unul singur uscat pe 30m.
Am citit despre bolile lor, nu îmi dau seama ce ar avea, mi se pare ca se usucă cu totul. Am citit și ca ramurile uscate ar tr tăiate, asta înseamnă ca ar tr sa le tai toate crengile?
Ce sa le fac?


8429341C-E2DA-430E-ADD0-F2DD65D79E8A.jpegFD773CD8-4A0F-41D3-8AB6-AE421752F7E6.jpeg06E9FDCF-A274-4C3B-B8FD-2E7AF03132A9.jpeg367BEBA7-298C-43DE-BEE9-81C23B5717A4.jpeg5D766A0E-E4BE-4257-B87B-AA9AFDBAD01D.jpeg3EA57A8C-02DC-4EE0-8213-D8F33319F3DB.jpeg4E5FDCE7-5736-4BA6-89D0-AF900724DA48.jpeg05A431AC-8CD3-483B-9AF0-8763125C21CC.jpeg5A627251-6AC1-4741-B0BC-84891E75E959.jpeg54F245E1-524F-4329-8D87-AF6B685E9F5A.jpeg65D6ECE9-81F9-4CC0-84FB-11C2FA5E3254.jpegA7BB3B3C-C727-4447-A679-64B3FD0394F4.jpeg783AEB0E-10A9-498C-83DA-C289EDEE6FD8.jpeg8892CE4E-8EC3-4AD8-88A6-342B953F5F34.jpeg13CE7C14-5D82-4393-9270-F14114EBDF5F.jpeg
 

adrianam

Well-Known Member
Eu as taia tot ce este uscat inclusiv ramurile care au inceput doar sa se usuce si chiar din ramurile care par sanatoase.
Este posibil ca o parte din radacini sa fi putrezit sau uscat, asa ca cele ramase nu au cum sa alimenteze intreaga planta.
Cautati informatii pe internet despre tipul de tuia pe care l-ati plantat si daca permite tunderi severe, nu stati pe ganduri.

Eu am tuns drastic un tuia Skyliner, un pin si un brad, dupa ce i-am mutat si am vazut ca incep sa se ingalbeneasca ramurile.
Acum au toti cresteri noi pe cele cateva ramurele ramase.
 

crysty

Active Member
Tuia este un pom supraevaluat , am vazut tuia adulti mari batrani de ani de zile si aratau si aia mai mult goi decat plini . Dar depinde probabil si de specie.
Am vazut prea multe plangeri online despre tuia care se usuca incat nu as recomanda acest copacel in peisagistica. Posibil sa fie doar o inadaptare la conditiile noastre de clima daca tuia provine din sera, inadaptare exact ca la orice planta la ghiveci cumparata , cum ar fi lamaiul cand lumea il ia acasa si se trezeste ca leapada frunzele.
Mai degraba un brad argintiu as pune in locul unui tuia , chiar daca e mult mai scump dar macar 2 braduti pe ani cumparati si se umple curtea si intre timp vedeti cum se acomodeaza generatia mai veche sa stiti daca mai mergeti cu aceeasi specie.
Curatati ce este uscat asa cum v-a recomandat @adrianam si cumparati un plic de Champ 77 WG care are Cupru 50% si stropiti bine , eventual de test, inainte de a da pe toti, doar un copacel . Trebuie sa stropiti bine incat sa ajunga si pe tulpina. Posibil sa nu se vada niciun semn de revenire din cauza caniculei cand plantele isi incetinesc ritmul de crestere.
Gasiti aici niste discutii privind ingrijirea tuia https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-tuia/
sau aici https://www.botanistii.ro/blog/tuia-cum-sa-plantezi-si-sa-ingrijesti-acest-arbore/
cu vitamine- flaconul din poza.
Bionatul este ingrasamant foliar nu este complex de vitamine dar e bun si asta .
Asta este complex de vitamine si aminoacizi http://www.indoorgardens.ro/nutrienti-stimulatori/nutrienti-minerali-pamant/hesi/hesi-super-vit-50ml-d dar este cam scump si nu cred ca are rol revigorant ci doar de supra hrana. Eu am cumparat asa ceva de curand si pun in apa de udat la flori dar la plante sanatoase , am luat prea de curand ca sa pot vedea rezultate.
Incercati si zgariati coaja la un tuia si rupeti o crenguta sa vedeti daca este cat de cat verde adica daca nu este complet uscat adica sa stiti daca mai merita timp si bani pentru salvarea lui.
In cazul in care copacul este uscat complet atunci il scoateti si plantati altul in toamna.
Nu sunt expert in tuia dar logica ne spune ca un copac recent plantat se usuca din urmatoarele motive :
1. plantare incorecta
2. atac de boli sau daunatori
3. solul nu este propice
4. udare necorespunzatoare.
Va interesati dar cred ca tuia daca este conifer atunci prefera sol acid si atunci la plantare in groapa puneti niste turba acida .
Folositi ingrasaminte pentru conifere cum ar fi sare amara si/sau complex de ingrasaminte bogate si in microelemente in special magneziu si sulf.
Magneziul previne ingalbenirea frunzelor iar sulful este un fungicid natural (80% sulf este de fapt in Thiovit care este fungicid folosit la fainare). Sulful este sensibil la canicula din cate stiu asa ca daca administrati ingrasaminte cu sulf , le puneti seara, ori in apa de udat ori bagati cazma in pamant desfaceti pamantul in vreo 3-4 locuri imprejurul copacelului si presarati acolo putin ingrasamantul chimic complex. Respectati dozajul de pe cutie.
Exemplu de ingrasamant de conifere gasiti aici https://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-conifere-arbusti-decorativi-2-kg.html e cam scump dar contine magneziu si sulf . Sau cautati ceva echivalent mai ieftin dar sa va uitati la compozitie.
Incercati pe un copac si niste amalgerol (sau algasanba), ceva cu extract de alge care sa fie antistress sa vedeti daca isi revine , stropiti inainte si dupa tratamentul cu fungicid pe baza de cupru.
Daca solul este negru si se taseaza probabil este prea gras si cu prea mult cernoziom, atunci la plantare amestecati niste turba acida cu putin perlit sau nisip si puneti in groapa de plantat udati si apoi puneti copacul de plantat.
Mai intrebati ca poate eu gresesc. Intotdeauna cand aveti mai multi copacei de un fel si vreti sa incercati o substyanta noua fie ea stimulent de crestere sau altceva foliar, testati pe un copacel si vedeti daca nu se intampla nimic rau in vreo 5 zile.
 
Ultima editare:

Deepvaley

New Member
Va mulțumesc foarte mult pt răspunsuri!
Urmează sa ma apuc de tăiat crengile. Cred ca unii dintre ei vor rămâne doar cu tulpina
Voi reveni cu un status după ce ii stropesc.
O zi buna!
 

Deepvaley

New Member
Salutare!
Am tăiat crengile moarte sau pe moarte și am stropit, dar parca încetișor tot mor.
Dar zilele trecute am descoperit ceva.
Crenguțele se îngălbenesc și aproape cad singure și pe dinăuntru sunt goale, e gaura prin ele.
Uitându-ma mai atent, am văzut in gaura o insecta de dimensiunea unui purice.
Asta îmi omoară copacii!
Știți ce ar putea fi și cum pot scapă de el?2D9C5317-16B5-460D-B599-A81D7E36EE28.jpeg8C5BEC6A-871F-4FD1-888E-C28A733F351E.jpeg
 

crysty

Active Member
Salutare!
Am tăiat crengile moarte sau pe moarte și am stropit, dar parca încetișor tot mor.
Dar zilele trecute am descoperit ceva.
Crenguțele se îngălbenesc și aproape cad singure și pe dinăuntru sunt goale, e gaura prin ele.
Uitându-ma mai atent, am văzut in gaura o insecta de dimensiunea unui purice.
Asta îmi omoară copacii!
Știți ce ar putea fi și cum pot scapă de el?Vezi atașament 8935Vezi atașament 8936
Tulpina si crengile daca sunt maro in interior la sectionare atunci ar fi vorba de o boala de tip fungic numita molinioza care se instaleaza la pomii fructiferi dar daca ati spus ca ati gasit insecta inauntru care face galerii si avand in vedere ca e la conifere nu stiu cu exactitate ce ar putea fi , doar sa fie vorba de aphide. Si atunci doar cu un insecticid sistemic puternic sa stropiti, pentru ca insecticidele sistemice intra in planta si circula cu seva ei si face planta otravitoare pentru insecte . Un insecticid puternic care are si remanenta destul de mare (cred ca 21 de zile) contra aphidelor este Calypso si/sau Movento .
Cel mai bun tratament testat cu succes pentru afide facut de mine pe leandri a fost 3 tratamente :
Trat 1.
1 fiola de calypso in 5 litri de apa si stropiti plantele si faceti 6 zile pauza.
Trat. 2.
1 fiola de calypso in 5 litri de apa si stropiti plantele in a 7a zi de la tratamentul 1 (puteti folosi si solutie ramasa de la primul tratament, solutia gata facuta poate sa aiba efect in maxim 1 luna de la preparare daca sta in bidon inchis si nu la soare, cu timpul isi pierde proprietatile asa ca folositi mai intai solutie ramasa de la tratamentul 1). Faceti pauza 6 zile.
Trat.3.
1 fiola de Movento in 5-7 litri si stropiti plantele in a 7a de la tratamentul 2.

(am trecut movento la sfarsit deoarece cred ca e mai puternic decat calypso si are si remanenta mai mare in planta adica dureaza mai mult timp in seva plantei ).

Nu folositi doar un tip de insecticid mereu pentru ca insectele sa nu dezvolte imunitate de asta v-am recomandat 2 insecticide diferite cu substante active diferite.
Altii probabil v-ar recomanda si un antifungic pe baza de cupru cum ar fi Champ 77 in combinatie cu insecticidele recomandate dar nu cunosc compatibilitatea lor si cel mai bine dati cu antifungic cu cupru separat dupa cele 3 tratamente...
Altii ar putea spune ca un tratament ar fi de-ajuns nu 3 , eu prefer varianta cu 3 deoarece mai sunt si oua depuse care scot pe parcurs larve.
Daca aveti amalgerol sa stropiti plantele inainte cu o zi fata de tratamentele chimice si dupa ce se termina tratamentele, ar fi si mai bine pentru plante.
Cel mai bine intrebati si la fitofarmacie , si vedeti ce va recomanda si cei de acolo , le spuneti si ce vi s-a recomandat aici si confruntati, pentru ca in poze nu se vede nicio insecta si doar am presupus ca e vorba de afide (cei mai comuni daunatori) chiar daca eu nu am auzit ca afidele sa intre la interior...
Nu uitati : sa cereti la fitofarmacie insecticid sistemic nu de contact , avand in vedere ca insecta s-a instalat in tulpina si nu in afara ei (vedeti si ce va recomanda ei).
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Nu. Nu este o aphida, e ceva mult mai mare , ala e un gandac. Si de regula gandacii fac larve adica viermi si viermii rod si fac si ei galerii. V-am gasit aici niste informatii cat de cat utile, https://www.botanistii.ro/blog/daunatorii-coniferelor/ cel mai probabil sa fie vorba de gandacul de molid. Gandacii se incadreaza la insecte mai mari decat afidele , gandacii au aparat bucal de rupt si masticat si pentru astfel de insecte se recomanda Novadim Progress.

O sa vedeti pe pagina de conifere mai multe insecticide recomandate pentru daunatori asemanatori dar novadimul progress este si sistemic si acest insecticid se recomanda si la purecii aceia albi care apar in aceasta perioada in gradini si care fac puf alb pe frunze (cicada melifera). Novadimul progress este bun chiar si pentru plosnita cerealelor, acei gandaci puturosi care intra pe geam aterizeaza noaptea pe perdea si in casa si miros urat daca sunt omorati.

Nu v-as recomanda Mospilanul ca din cate am auzit a fost folosit fara succes pe paduchele lanos si consider ca e un insecticid slab...ori probabil persoana nu a dozat concentratia corespunzatoare.

Da, deci recomandarea mea este sa mergeti pe Novadim Progress dar intrebati si la fitofarmacie inainte sa il cumparati.
Faceti 2 tratamente cu Novadim Progress asa cum probabil o sa va prescrie si cei de la fitofarmacie , iar ca insecticid suplimentar ar fi si Calypso tot pentru insecte devoratoare de masa foliara, aici aveti pagina oficiala a produsului https://www.bayercropscience.ro/produse.php?action=produse&prod=67&subcatIDg=9 sau insecticidul Talent tot asa pentru insecte devoratoare mai mici https://solarex.ro/catalog/talent-200-sl/

Intrebati la fitofarmacie si vedeti daca va recomanda Novadim Progress sau/si Calypso sau/si Talent.
Dupa parerea mea in loc de Talent mai bun ar fi Decis Expert dar cred ca asta este insecticid de contact si nu stiu cat ajuta avand in vedere ca daunatorul se afla in galerii in tulpini si in acest caz mai degraba ar trebui insecticide sistemice precum novadim progress, calypso.
Chiar si cu sistemic sau daca vi se recomanda unul de contact, este foarte posibil sa nu scapati de daunatori asa de repede avand in vedere ca stau in tulpini si isi fac galerii acolo asa ca e foarte posibil ca peste o luna de zile sa mai trebuiasca o runda de tratament pana vedeti ca plantele incep sa isi revina. Ca daca nu scapati de daunatori pana la iarna atunci va fi mai greu de scapat de ei avand in vedere ca ierneaza mai adanc in lemn sau/si sub forma de oua.

Odata ce ati gasit insecticidul perfect pentru ei , sa nu credeti ca veti scapa de ei repede ci trebuie sa aveti rabdare sa mai repetati tratamentul de cate ori este cazul.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Mulțumesc pt răspunsuri!
Cu placere. Daca unii pomi sunt uscati atunci nu mai are rost sa ii stropiti si sa consumati timp si bani pe ei pentru ca tratamentul este asimilat prin frunze si daca pomul respectiv nu mai are cateva frunze verzi atunci nu mai are ce sa asimileze insecticidul asa cum trebuie.
Pomii uscati trebuiesc inlocuiti la toamna sau primavara. Zgariati coaja si vedeti daca mai este verde sau umeda inauntru sau vedeti daca mai au varfurile verzi sau muguri verzi...
Si cand mai cumparati puieti daca aveti ocazia sa luati de la alt magazin e mai bine pentru ca nu se stie daca puietii au avut daunatori din pepiniera sau daca i-a luat pe parcurs din zona de la alti pomi.

Am fost chemat la un cafebar cu vreo 4 ani in urma sa duc niste rasaduri si aveau la geam in jgheaburi pe o terasa petunii pline de musculita alba de sera, era o invazie in toata regula. Plantele au fost cumparate de la un comerciant de flori la taraba in piata care vindea flori cu cativa daunatori pe ele si care au facut colonii si au prosperat, vanzatorul era om de la tara care crede ca daca scufunda planta cu daunatori pe ea timp de cateva ore in galeata cu apa o sa scape de ganganii dar nu realizeaza ca insectele depun oua si au depuse deja, si ouale nu pot fi innecate cu apa :tavalit: .

Deci este important si sursa de unde cumparati plantele pentru ca daca le gasiti mai ieftine dar daca ele sunt cu daunatori sau boli , riscati sa dati bani pe tratamente in timp si tot acolo ajungeti ca si cum le-ati fi luat dintr-o sursa de incredere dar sanatoase.
 
Ultima editare:

adrianam

Well-Known Member
Daca sunt gandaci care il rod, atunci este important atunci cand il stropiti cu insecticide, sa ardeti tot ce ati taiat, sa nu ramana in apropiere surse de recontaminare.
 

paps

New Member
Buna, am descoperit ca si eu am niste monstruleti care nu-mi dau seama daca-s gandaci sau aphide. As putea sa stropesc tuja direct cu Novadim Progress si sa sar peste Calypso? Am mai multi braduti, insa am vazut ca or aparut doar pe cativa, in partea de jos a plantei, deocamdata. Frunzele incep sa se usuce si cand le ating usor, cad.
Atasez niste imagini cu daunatorii, (bradutii sunt in ghiveti)
Multumesc!
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna, am descoperit ca si eu am niste monstruleti care nu-mi dau seama daca-s gandaci sau aphide. As putea sa stropesc tuja direct cu Novadim Progress si sa sar peste Calypso? Am mai multi braduti, insa am vazut ca or aparut doar pe cativa, in partea de jos a plantei, deocamdata. Frunzele incep sa se usuce si cand le ating usor, cad.
Atasez niste imagini cu daunatorii, (bradutii sunt in ghiveti)
Multumesc!
Buna ziua, nu cunosc daunatorul ca nu m-am confruntat cu asa ceva dar novadimul progress este indicat in acest caz cand avem de-a face cu daunatori mari , cu aparat mucal . Novadimul progress este indicat si pentru puricele melifer si chiar pentru gandacii aia puturosi (care miros a frunze de coriandru) de 0,5 cm de culoare gri-maroniu sau verde si care mai apar in orase vara, pana toamna tarziu (plosnita cerealelor) deci este puternic. Nu am folosit novadim dar din cate stiu degaja un miros asa ca sa nu stropiti la interior cu el ci doar afara . Din cate stiu novadimul progress este retras si de la vanzare ,probabil ca dauneaza la albine sau ca este prea puternic. Atentie cand stropiti cu el sa nu va stropiti in ochi .
Daca o sa ma intrebati cum se prepara, nu stiu ca nu am folosit asa ceva.
Dar indiferent cu ce, trebuie facut un tratament de daunatori altfel la vara or sa se inmulteasca (colonizeze) si impreuna cu caldura puternica or sa termine copaceii.
Daca sunt in ghivece, la vara sa nu stea toata ziua in soare , doar o parte din zi, pentru ca soarele puternic o sa le incinga pamantul din ghiveci . Daca nu se pot muta ghivecele macar o carpa de culoare deschisa sa acopere ghiveciul cat e soarele puternic la amiaza, nu de alta dar copaceii mici sunt mai sensibili la orice.
 
Ultima editare:

paps

New Member
Buna, am primit de la fitofarmacie calypso, captan si inca ceva ce nu am retinut din pacate (am aruncat pliculetele)-amestecata solutia are o culore crem-maroniu deschis. Trebuie sa ii ud odata la 7 zile, revin cu vesti.
Copaceii sunt relativ feriti, nu bate soarele pe ei toata ziua.
Multumesc pentru sfat!
 

AlexandraRoscu

New Member
Buna ziua,
Par sa fie afide de conifere - https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=931
eu am un cedru in curte, are destul de multe. Ar fi dificil de stropit, avand peste 10 m inaltime... pe crengile de jos am stropit intr-o zi cu apa amestecata cu o lingurita de detergent de vase bio si afidele au murit.
Cedrul nu pare afectat, insa excretiile lor sunt extrem de lipicioase, pateaza aleea si alte plante :speechless:
 
Sus