Salcamul

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Mnina

Well-Known Member
Moderator
SALCAMUL
Exodul 37,1"Apoi Betaleel a facut chivotul din lemn de salcam; lungimea lui era de doi coti si jumatate, latimea de un cot si jumatate si inaltimea tot de un cot si jumatate."

Salcam.denumire din lb turca -salkam ,in franceza,engleza acacia,germana akazia,provenienta latina=arbore cu ramuri prevazute cu spini, cu frunze compuse, cu flori albe, mirositoare, dispuse in ciorchine.
sursa DEX


Acacia este un gen de plante care cuprinde aproximativ 500 de specii de arbori şi de arbuşti din familia leguminoaselor, răspândiţi în zona tropicală şi cea subtropicală. Unele specii, datorită florilor lor frumoase, galbene sau albe, şi a mirosului lor plăcut, sunt cultivate ca plante ornamentale sau pentru industria parfumului (de exemplu, Acacia farnesiana); altele sunt folosite pentru extragerea gumei arabice (precum Acacia arabica) sau a taninului.
Numele "Acacia" este uneori folosit şi pentru speciile din genul Robinia, din care face parte şi salcâmul, denumirea ştiinţifică a acestuia fiind Robinia pseudoacacia (Acacia fals).
sursa wikipedia

Am intalnit mentionat in mai multe izvoare(nu mai stiu exact autorul pentru ca am citit de mult) ca acea cununa de spini pe care a purtat-o Mantuitorul era impletita din acacia.
Se mai spunea ca acacia este un arbore sacru si lemnul de salcam nu putrezeste niciodata.Lemnul este de esenta dura,de talie mica,aidoma unui arbust.
In civilizatiile precrestine ramura de salcam era simbolul solar alrenasterii si nemuririi.Poate de aceea a trebuit ca Mantuitorul sa poarte cununa cu spini de acacia,pentru a intelege noi simbolistica aparte a acestei specii de plante.

Simbolistica Salcamului in traditia altor culturi:
In Vede se aminteste ca focul vesnic s-a nascut prin frecarea a 2 betisoare de lemn rupte din 2 arbori sacri-maslinul si salcamul.
In cultul lui Brahma polonicul sacrifical in care se naste focul este sculptat din salcam.
La sumerieni si egipteni ramura de salcam simbolizeaza certitudinea ca moartea nu este altceva decat metamorfoza a fiintei umane,spiritul fiind nemuritor.
In templele antice ramura de salcam era considerata "creanga de aur".
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:eek: aoleu ce nick 8) ........
Acum............hai ca............ ca tot din biblie e :wink:

Pai ce a scris Mnina e copiat si spune de unde.Asa ca daca au gresit aia a gresit si ea.
Combate-o cu niste argumente solide ca e interesant de stiut :D
 

mama4you

Member
Salcâmul (cf. turc. salkâm) (Robinia pseudacacia, familia Leguminosae) este un arbore melifer, cu tulpina înaltă, până la 25-30 de metri şi ramuri spinoase rare, fiind aclimatizat în Romania. Provine din continentul nord-american. Creşte spontan pe aproape orice tip de teren. Are capacitatea de a fixa azotul din atmosferă, iar seminţele îşi păstrează mulţi ani capacitatea de germinare. Are frunze compuse şi flori albe, în ciorchine, puternic mirositoare, iar fructele sunt păstăi aplatizate, brun roşcate. Înfloreşte primăvara târziu, în luna mai-iunie. Face parte din categoria arborilor cu lemn de esenţă tare, deosebit de rezistent la umezeală. Lemnul este utilizat pentru lucrări amplasate în aer liber, stâlpi de gard, construcţii diverse, în industria navală şi pentru fabricarea parchetului. Florile au întrebuinţare în farmacia naturistă. Scoarţa salcâmului conţine fitotoxine.

din cate stiu eu acacia este o traducere a salcamului in engleza?
dar poate gresesc!
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
:eek: :eek: :eek: mama4you in mesajul Mninei, primul de pe aceasta pagina :x se afla raspunsul tau! Sau iar te dor ochii si nu poti citi? :?
Mnina a spus:
SALCAMUL
Salcam.denumire din lb turca -salkam ,in franceza,engleza acacia,germana akazia,provenienta latina=arbore cu ramuri prevazute cu spini, cu frunze compuse, cu flori albe, mirositoare, dispuse in ciorchine.
sursa DEX.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus