rumegusul

as avea si eu o intrebare....daca ma poate ajuta cineva,rummegusul e bun pentru toate plantele sau numai la anumite plante se pune.....???multumesc pentru raspuns si o seara cat mai placuta
 

Toluta

Member
La mulcirea cu rumegus are loc saracirea in azot si deteriorarea stratului fertil .Cum putem impiedica saracirea in azot deteriorarea stratului fertil.Exista vreo metoda?

Toluta
Expert in gradinareala
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Din cate stiu eu poate ajuta un strat de mranita sub cel de rumegus, in procesul de descompunere aceasta va functiona ca si combustibil pentru rumegus evitand pierderea azotului din sol. Dar ca idee generala eu stiu ca rumegusul, deci lemnul nu e tocmai bun ca mulch, e prea marunt
 

Toluta

Member
Multumesc dl Claude pentru raspuns dar acum pentru o lamurire a celui care este Expert in gradinareala ce mulci recomandati sau mai direct ce mulci folositi,daca folositi. Un prieten imi spune sa folosesc „apa” de gainat .Este o idee buna?
Multumesc

Toluta
Expert in gradinareala
 

claude

Well-Known Member
Moderator
acum o sa va intreb acelasi lucru ca si Scifficus pe topicul celalalt: stiti ce inseamna mulcire? Daca da, poate imi explicati si mie cum e cu mulcirea cu 'apa de gainat' :D
 

Toluta

Member
In Romania problema este comunicarea.In mod sigur nu m-am exprimat corect.La afirmatia dv”Din cate stiu eu poate ajuta un strat de mranita sub cel de rumegus, “ Deci daca eram atent Dl Claude spuneam “ din cite stiu un prieten imi spune ca poate ar ajta „apa” de gainat “
Deci chiar stiu ce inseamna mulcirea.
Deci:
“poate ar ajta „apa” de gainat “la fel ca un “strat de mranita sub cel de rumegus, “

Toluta
Expert in gradinareala
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Daca ati vrut sa firi ironic intr-un mod subtil...hmmmmm :rofl: Acel 'din cate stiu' se referea strict la ce am experimentat eu in gradina, poate cineva mai pregatit in acest domeniu are o opinie diferita, documentata, poate cineva ca si dv, Expert in gradinareala, eu nu pretind ca as fi vreo experta :D Sau expert ca si prietenul dvs, care mulceste cu apa de gainat ;-)
 

Toluta

Member
Roxana Peled
Risul e tonic pentru mine si ar fi interesant ptr mine daca si ati raspunde ultimei postari.Parerea dv.
Multumesc

Toluta
Expert in gradinareala
 

Roxana Peled

Active Member
Stiti, un forum e un mediu social. E interesant ca ati reusit in doar 6 mesaje postate sa va "intepati" deja cu trei persoane diferite :rofl: (rad, sa va tonifiez din nou). Aveti dreptate, pe undeva este o problema de comunicare dar nu apartine Romaniei ;-)
 

Toluta

Member
Cred ca aparind un ins nou e mai bine.....
Dl Claude, ma iertati ,nimeni nu mulceste cu apa de gainat.
Saracirea in azot si deteriorarea stratului fertil. Se poate utiza apa de balegar, cenusa, faina de oase, „apa” de gainat care sa opreasca saracirea si deteriorarea.

Repet nu e vorba de mulcire cu apa de gainat'
Multumesc oricum

Toluta
Expert in gradinareala
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Toluta a spus:
Saracirea in azot si deteriorarea stratului fertil. Se poate utiza apa de balegar, cenusa, faina de oase, „apa” de gainat care sa opreasca saracirea si deteriorarea.
Expert in gradinareala
Eu am preferat mranita pentru ca ma indoiesc ca e suficienta o udare cu apa de gainat, balegar, etc. In felul acesta 'combustibilul' este acolo si isi face treaba sub stratul de much. Cred ca cenusa nu e tocmai potrivita pentru ca e alcalina si poate influenta, in anumite cantitati, pH-ul solului, ceea ce nu e intotdeauna de dorit.
Eu mulcesc cu material vegetal ofilit, iarba, buruieni fara seminte,tot ce cade din gradina la cosit sau plivit, pe care le las 2-3 zile sa se ofileasca incat sa piarda continutul de apa astfel incat, la temperaturile mari de peste vara sa nu fermenteze rapid si sa degajeze caldura la baza plantei. Am folosit in sezon si much din scoarta de copac, cumparat la sac, dar ca sa il cumpar in fiecare an mi se pare prea costisitor.
Cred ca v-am raspuns la intrebarile adresate. Daca ati fi fost mai coerent de la inceput probabil ca ati fi primit din start acest raspuns.

Claude, gradinar amator ne-expert :D
 

Toluta

Member
Roxana Peled,

Daca considerati discutiile contradictori le socotiti " sa va "intepati" .Iar asta e probleme de comunicare a cui vreti,chiar raspuns la postare.

Toluta
Expert in gradinareala
 

Toluta

Member
Multumesc dl Claude,
chiar va multumesc sincer si promit sa nu va deranjez chiar daca va fi vorba despre mulcire.

Toluta
Expert in gradinareala
 

geodezia

Well-Known Member
Draga Violetta nu am practicat, dar matusa ''experta'' in multe ca are 70 de ani a pus rumegus in saci si i-a lasat vreo 10 ani acolo la macerat timp in care a turnat apa de vreo 2 ori pe luna dupa care a spart sacii si a rezultat un pamint foarte bogat pe care il face jumate jumate cu pamintul de gradina si il pune la plante .. are si plante frumoase
dar proaspat inteleg ca rumegusul are proprietatea de a arde stratul de pamint in care este pus deoarece incepe sa fermenteze
nu sunt experta in gradinareala dar imi e frica sa folosesc rumegusul proaspat cum imi e frica si de gainatul de gaina pus direct in pamint
gainatul il fac dupa metoda descrisa de Claude adica pus la macerat 1 galeata gainat 6 galeti apa timp de 2 saptamini si diluat 1 parte la 10 parti apa dupa care turnat acolo unde am nevoie
 

dan_6393

Member
Hai sa vedem cum stam cu apa de gainat !
- 500grame gainat uscat se dizolva intr-o galeata cu 10 litri apa. este poate, cel mai bun fertilizator. La o tufa de trandafir se aplica 5 litri din aceasta "apa".
- Rumegusul se imprastie toamna, dupa saparea gradinii, si se lasa la suprafata pana in primavara, cand va fi incorporat in sol. Este folosit pentru cresterea aciditatii solului la AFIN, Orhidee, ROSII etc. , dar si pentru imbunatatirea drenajului pe solurile grele. Acestea nu vor mai "crapa" atat de usor. Efectul incorporarii rumegusului se observa in 2 -3 ani ( cresterea calitatii culturilor.
Cautati pe internet fertilizatori bio ( naturali). Veti gasi rezultate impartasite de catre cei care au aplicat metoda.
- pentru solurile grele ( lutoase, argiloase, care fac crusta) se foloseste balegar de cal, oaie, capra. Acestea au proprietatea de a faramita solul.
- Balegarul de vaca se foloseste pe solurile nisipoase sau pe cele cu drenaj excesiv, care nu retin apa. Are proprietatea de a "lega" solul. De altfel, daca turnati o cantitate de "apa" sau mai bine zis "ceai" de balega, veti observa ca la suprafata se formeaza o crusta verzuie prin care aproape ca nu mai trece apa.

Experienta proprie :
_ Am sol greu
- In toamna trecuta, pe 1/3 din gradina am incorporat balegar de vaca pt ca n-aveam de altul. Pe 2/3 am incorporat balegar de oaie.
Rezultatul : pe rpima treime apa balteste mai repede si se scurge mai greu.
Acolo unde e balegarul de oaie treaba e mai mult decat OK- pamantul face ( daca face) o crusta foarte subtire, care se sfarama cu mana sau varful incaltamintei. Si rosiile, ardeii si butucii de vie plantati in toamna merg mult mai bine in acest "sector".
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Acele nu "mai" cresc aciditatea , s-au facut destule teste care sa infirme asta. Se pare ca plantele acidofile nu acidifiaza solul asa cum am crede :D
 
Sus