Rumegusul

Roxana Peled

Active Member
Am pe casa o terasa ... :D hiii...poezie!
Pe terasa aceea planui sa construiesc ceea ce se cheama un acoperis verde intensiv - acoperire, in medie, cu 30-40cm de pamant, plantat tufe, pomisori, gazon, anuale, de toate....M-am gandit sa fac un amestec de turba (e usoara dar nenutritiva), pamant negru de gradina (e greu dar nutritiv), mranita ("delicioasa" dar destul de scumpa si in cantitati mari poate arde radacinile), ceva nisip - nu prea mult si talas/rumegus care in opinia mea ar da VOLUM :)
Am 60 mp de terasa. La o medie de 0.4 m inaltime a pamantului ajung la 24 mc de umplut :eek:f: Volumul conteaza!
Pe de alta parte, la o greutate specifica a turbei de aprox. 250 Kg/mc si a pamantului de gradina de aprox 900Kg/mc (si asta e probabil calculat fara apa din el) chiar daca ajung cu amestecul pe la 600Kg/mc sa zicem tot inseamna o incarcare a placii cu vreo 15 tone - cand totul e uscat si nu contine pomi si tufe.
In aceste conditii credeti ca talasul e o idee rea?
 

horia_ch

New Member
Eu cred că e bine să te gândeşti în primul rând la apă. Pe lângă greutatea substratului uscat, greutatea apei este... mare. În funcţie de tipul de amestec pe care îl vei folosi şi în care plantele să poată creşte, un metru cub din acesta va reţine între 2 şi 5 mc de apă. 1 mc de apa are o tona.
Dacă, casa nu a fost proiectată pentru a găzdui o grădină pe ea, cred că ar trebui să vorbeşti cu un inginer de construcţii. Asta înainte să te gândeşti ce plantezi acolo. :(
 

Roxana Peled

Active Member
Stiu problema cu apa :cry:
Casa e proiectata pentru asta, e construita de la zero, anul acesta, de la bun inceput in ideea unui acoperis verde intensiv. Este un buncar de beton armat :rofl: , la parter nu am nici semnal la mobil. Cu toate astea are si ea o limita si eu nu vreau s-o ating :D . Abea am construit-o, nu vreau s-o si daram asa de repede :)
Retentia apei in sol este si ea intr-o oarecare masura controlabila dar cred ca si greutatea solului e importanta. Nu pot face o combinatie care nu retine apa pentru ca n-o sa-mi creasca decat cactusi acolo :D
 

sicora fabian

Active Member
Nu-i nevoie sa acoperi toata suprafata cu substrat, iar intr-un metru cub nu poti baga mai multi metri de apa.
Fa-ti mai intai o schita, un plan, in care sa trasezi aleile, zona de odihna (sezlong, scaune, masa, umbrela, suprafata aferenta acestora - nu le poti pune chiar una langa alta), abia apoi te gandesti ce plante folosesti in functie de marimea lor, culoare, decor maxim, aceste trebuind asezate in functie de aceasta zona - de atractie maxima.
Exceptand gazonul - langa zona de relaxare iti trebuie cativa metri de gazon, celelalte plante le poti cultiva la ghivece, avantajul fiind ca le poti muta mai spre margine cand isi pierd maximul de efect decorativ.
Printre ghivece poti pune pietre, nisip sau scoarta decorativa.
 

Roxana Peled

Active Member
Ei asta-i buba, nu vreau terasa cu flori...vreau acoperis verde, gradina suspendata :rofl:
Am un proiect complet cu pergola, alei prin gazon, straturi inaltate zidite cu caramida pline de tufe, jardiniere de lemn pe marginile terasei din care se revarsa flori si plante curgatoare pe fatadele casei ...pana si un mic iaz...
Este visul meu de cand ma stiu ...nu un balcon mai mare cu ghivece ci o "gradina secreta", un colt de rai ... natural. De aceea spuneam ca sunt in medie 40cm pt ca zona gazonata n-o sa depaseasca 20 in inaltime in schimb pe margini o sa fie straturi ceva mai inalte.

PS. Intr-adevar nu poti baga mai multi metri de apa intr-un metru cub dar metrul cub de pamant umed e mai greu si decat cel de pamant uscat si decat cel de apa prin simplul fapt ca apa ia locul aerului in pamant. Solul de gradina are o greutate specifica de aprox 900 kg/mc (de observat ca e mai putin decat la apa) pentru ca este mai "rar" :) , contine aer ...mult!

De aceea ma gandeam la talas! Nu e atat de greu, afaneaza, retine ceva apa dar nu ingrozitor. Este zic eu, cel putin mecanic, un suport radicular bun ... ma refer in amestec. Si e ieftin! la 24mc conteaza :|
Incercam sa aflu care ar fi dezavantajele utilizarii lui. Sunt dezavantaje?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
eu nu am intalnit niciunul pana acum , am pus cam 100 saci de rafie plini si se pare ca in zona unde am pus , nu am avut probleme cu craparea solului , si plantele au crescut usor mai bine , nu foarte tare , dar multumitor

ar fi o problema daca nu e aplicat in toamna FARA sa fie incorporat , in asa fel incat bacteriile si frigul sa descompuna rasina care nu face chiar bine la plante si apoi in primavara sa fie introdus la sapa de primavara in sol
 

Roxana Peled

Active Member
aha ... deci rasina ar putea constitui o problema :gandit:
conteaza esenta din care e obtinut talasul?
nu stiu daca eu am timp sa construiesc toata hardughia de gradina in toamna si s-o las plina cu pamant pana in primavara. Asa ar fi ideal!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
da , conteaza, cea de brad e mai inofensiva , cea de esenta tare se si descompune mai greu

eu ma refeream ca presari talasul prin gradina si il lasi neincorporat in sol pana in aprilie
 

Roxana Peled

Active Member
stiu, stiu ... am inteles asta ...
doar ca la mine nu este vorba de o gradina normala, e vorba de un acoperis verde si de incorporarea talasului in substratul initial cu care "umplu" :) gradina iar gradina mea nu e construita inca. Oricum ar fi mai bine sa o umplu cu pamant din toamna si sa treaca iarna asa pentru ca mai intervin si tasari ale solului care sunt destul de greu de remediat dupa ce ai plantat pomisori si tufe. Mai mult, stratul ala de pamant e ca o paturica, protejeaza termo si hidroizolatia si tine cald in casa.
 

sicora fabian

Active Member
Eu am folosit amestec cu rumegus la orhidee, la Cymbidium. Vorbesc de rumegus, de ala fin obtinut la circular sau gater, nu talas, din ala mare, care se foloseste la animale.
Proportia a fost de 40%rumegus, 30% turba, 20% mranita si 10% pamant de telina, plus ceva praf de carbune vegetal - antiseptic. Nu folosi rumegus de rasinoase sau stejar. Turba are foarte putine substante nutritive, insa poti compensa prin fertilizare.
Sa te gandesti neaparat la un sistem de irigare, altfel vei avea probleme, mai ales la gazon daca pui doar 20 cm de substrat.
 

Roxana Peled

Active Member
sigur, absolut!
o sa pun sistem de irigatie cu temporizator, sa ude doar noaptea, ca altfel esti arestat la domiciliu :)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
in final dupa 3 ani de zile se vede efectul rumegusului in teren , mai afanat , un pic mai nutritiv si nu mai e la fel de "crapacios" :D
 

geodezia

Well-Known Member
hm 3 ani ?
deci intii il voi lasa la compostat ...2 ani si pe urma pun la plante ..corect ...
 
Sus