Rugaminte nou-veniti!

vali

Active Member
Moderator
Va salut pe toti, cunoscuti sau nu!
Am insa rugamintea sa nu va repeziti direct in aceasta sectiune.
Parcurgeti intai primele 3 sectiuni ale forumului (cel putin) - "Esti nou pe forum?", "Organizare forum", "Alo Admin-ul?" - pentru a va acomoda cu noul mediu.
Frunzariti cu incredere forumul, pentru a-i simti "atmosfera" si pentru a va convinge de pasiunea si seriozitatea utilizatorilor...
Cititi ce s-a mai scris pe-aici, iar apoi avem timp si de discutii.
 

Sash

Active Member
Hariclea a spus:
(deoarece monopolul pe piata noastra il detine Ulmul chinezesc, aceste sfaturi sunt in general pentru aceasta specie)


Bonsai - intrebari frecvente

1. Bonsaiului meu ii cad frunzele, a murit sau mai are o sansa?
Probabilitatea cea mai mare este sa fi suferit un dezechilibru, mai ales daca tocmai l-ai achizitionat, la floraria de unde l-ai luat era probabil supra-tratat cu diverse substante iar tu l-ai udat cu apa simpla. Alta cauza a caderii frunzelor poate fi diferenta de temperatura, de exemplu iarna cand deschizi geamul si el sta pe pervaz. De asemenea, frunzele bonsaiului tau pot cadea si din cauza mediului: daca el este bonsai de exterior (majoritatea) si tu l-ai plasat in casa...incearca sa-l obisnuiesti afara si ai mari sanse sa-si revina!

2. Bonsai de interior, sau de exterior?
Bonsaiul este un copacel in miniatura prelucrat in timp pt a se asemana unuia din natura, dar tot copacel ramane pana la adanci batraneti; in esenta, orice copac este de exterior pt ca de acolo este luat si adus la tine in casa; unele specii se adapteaza mai bine la interior, altele nu; de ex un ienupar va intampina mari dificultati in a se dezvolta in interior, in timp ce un ficus nu are asa probleme; ulmul este o specie care suporta multe de aceea este recomandat pt incepatori, se poate exersa pe el si chiar daca gresesti, macar nu-ti moare doar pt ca te-ai uitat urat la el.

3. Udarea - cum si cu ce?
Este necesara udarea din abundenta atunci cand substratul se usuca la suprafata. Apa nu trebuie sa stagneze in farfurioara vasului, pentru a evita putrezirea radacinilor. Apa folosita la udare este cea de la robinet, care a stat peste zi intr-un recipient. Cea mai buna metoda de udare este "simularea ploii" cu o stropitoare, avand grija sa udam toata coroana si toata suprafata pamantului. O udare abundenta determina ingalbenirea frunzelor.

4. Fertilizarea... cand si cu ce?
La acest capitol trebuie putin mai multa atentie din partea noastra la speciile pe care le avem si categoriile in care acestea se incadreaza. In general iarna nu trebuie fertilizare, exceptie facand speciile tropicale si subtropicale. Bonsaii-conifere necesita fertilizare echilibrata doar vara si toamna. Bonsaii de exterior au nevoie primavara de un aport echilibrat NPK, vara mai bogat in azot si toamna mai sarac in azot. Bonsaii cu flori necesita primavara aport bogat de potasiu, vara echilibrat si toamna sarac in azot.
Fertilizarea organica se face cu balegar, mranita, compost de frunze.
Fertilizarea anorganica se face cu substante lichide cumparate din comert, si au in general compozitia NPK de 10-10-10. Se face dilutia indicata si se unda la 2 saptamani cu acest amestec, pe pamantul umezit in prealabil.

5. Cand este necesara schimbarea vasului?
In general, spre deosebire de celelalte plante crescute si ingrijite de noi, la bonsai nu prea schimbam vasul, odata ce a atins dimensiunile dorite de noi, ci taiem radacinile in fiecare an, primavara, cand schimbam pamantul. Vasul il schimbam atunci cand bonsaiul este in crestere si nu a ajuns la forma definitiva dorita de noi.

6. Cum se ingrijeste bonsaiul iarna?
Pe perioada iernii, nu ai prea multe de fãcut, dar anumite reguli trebuie respectate: e indicat sã-l uzi dimineaþa pentru ca rãdãcinile sã aibã timp sã asimileze nutrienþii pânã la lãsarea nopþii când, de obicei se lasã îngheþul. In prima iarna este necesara o aclimatizare treptata, eventual il poti lasa intr-un balcon neincalzit unde temperatura nu scade sub 0 grade.

7. Ce pamant ii trebuie bonsaiului meu?
Bonsaiul tau are nevoie de un sol bun. De regula, solul din vasele de bonsai este un pamant lutos, cu granulatie prea fina, care nu lasa radacinile sa primeasca aer, favorizand putrezirea lor. Un pamant mai adecvat este amestecul de 60% turba si 40% pietris de rau cu granulatie intre 3 si 5 mm (cel de la acvaristi e in general bun, dar sa nu fie colorat artificial). Schimbarea solului nu este o treaba usor de efectuat de catre incepatori. Se face primavara, cand mugurii incep sa se "sparga";
Vezi aceste site-uri despre cum se transplanteaza un bonsai:
http://www.bonsaiprimer.com/repotting/repottin.html
http://www.why-bonsai.com/bonsai_repotting.html
http://www.shohin-europe.com/articles-s ... tting.html
 
Sus