Rozmarinul

frunzele miros ca rozmarinul. Inseamna ca este un soi mai rezistent :). L-am prins foarte repede din butasi, a crescut repede, a iernat bine, nu l-am acoperit cu nimic.

Eu am pus anul trecut frunze la mancare si n-am murit , nici rau nu mi-a fost. Probabil ca este rozmarin.
 

George

Member
MirelaLucia a spus:
http://picasaweb.google.ro/lh/photo/ST2Fg12J3ZLTzXQAkrphow?feat=directlink

http://picasaweb.google.ro/lh/photo/Dy3 ... directlink

http://picasaweb.google.ro/lh/photo/2E5 ... directlink

astea sunt pozele cu cei trei rozmarini formati din butasi de pe aceeasi tulpina. Cresc repede, sau cel putin la mine asa cresc :D

Gabiuta, iti pot da eu un rozmarin intreg cu radacina din cei 3 cadou, caci fac frunze destule si nu mancam noi atata rozmarin. Plus ca dupa pasti o sa incep sa butasesc inca 2 tulpini.
Parca intelesesem ca esti din Bucuresti si in cazul asta nu imi este deloc greu sa ti-l aduc.

Mai oameni buni asta nu este rozmarin, seamna mai degraba cu pelinul. Am si eu o tufa de pelin in gradina careia ii merge destul de bine, in schimb am si un rozmarin intr-un ghiveci adus din Grecia, diferenta dintre cele doua plante este destul de mare.
 

Fleur

Active Member
Nu e pelin George, dar nimeni n-a stiut sa-mi spuna ce e desi am mai intrebat pe un forum.
 

alfa

Active Member
Mda, dupa frunze si mie mi se pare ca e pelin, Artemisia absinthium. Orice ar fi cu siguranta nu e rozmarin. :(
 

Fleur

Active Member
Pelinul nu are tulpina lemnoasa, dar acesta da. Nici mirosul nu este la fel ca la pelin iar frunzele desi seamaan la forma sunt mult mai mici,
 

alfa

Active Member
Asa este pelinul alb nu, dar pelinul negru, Artemisia vulgaris e peren, si desi la noi nu este asa raspandit in bucatarie, el este folosit ca si condiment pentru diferite carnuri.
 

George

Member
Fleur a spus:
Pelinul nu are tulpina lemnoasa, dar acesta da. Nici mirosul nu este la fel ca la pelin iar frunzele desi seamaan la forma sunt mult mai mici,

Ba da, pelinul chiar are o tulpina lemnoasa, daca o sa am ocazia zilele urmatoare cand voi merge la curte ii voi face cateva fotografii pelinului meu.
 

kerkyra

Well-Known Member
Azi mi-am luat si eu multdoritul rozmarin (am gasit la reducere, la Baumax, cu 3 lei). Cum vi se pare? Cred ca ar fi bine sa-i schimb pamantul cu unul mai drenabil. As mai vrea sa stiu cum il pot folosi la gatit fara sa risc sa-l pierd: sa-l mai las sa creasca, sa rup doar varfurile, se regenereaza?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Cred ca s-au prins si butasii mei de rozmarin sterpeliti, ca au inceput sa creasca, deci e semn bun, asa-i? :)

Kerkyra draga mea, eu nu prea te pot sfatui, ca pana acum am folosit doar cumparat, dar cred ca e ok sa rupi o crenguta pentru ca el se ramifica pe urma.
 
Eu am pus la prins in pet trei ramurele de rozmarin din ce luasem pentru friptura de miel. Deocamdata vad ca sta bine. Oare am sanse sa se prinda :? :?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Eu am plantat butasii inradacinati de rozmarin. Am pus unul in gradina iar celalalt, pentru siguranta, in ghiveci :wink: Voi ce ziceti, m-am prea grabit cu ala in gradina? Acum seara i-am pus un pet in cap, pentru orice eventualitate. Si cel in ghiveci e tot afara si cu pet in cap, dar intr-o veranda deschisa. :?
 

anknic

Active Member
am prins si eu asta vara rozmarin din cutie. i-am pus direct in pamant (2-3 noduri curatate de frunze), pe balconul cu mult soare, udat zilnic (cat sa fie pamantul reavan). s-au prins, au crescut f.bine asta vara, asta iarna mai putin...am observat ca nu rezista la frig deloc (unul l-am dat soacra-mii care l-a tinut pe balcon-temp.nu a scazut sub 10 grade si rozmarinul e ok, unul l-am dat tatalui meu-l-a tinut pe balcon, dar in unele zile temperatura ajungea la 5 grade si rozmarinul a decedat)

vreau sa mai prind anul asta si altii si pe cel pe care il am acum (avea la inradacinare 7 cm-acum are vreo 30) sa il pun direct in gradina, cred ca va creste f.mult fiind iubitor de soare. la toamna inainte sa inghete il tund si-l usuc.
 

carmenushka

Active Member
Tocmai mi-am cumparat si eu o plantuta de rozmarin in ghiveci! Mirooooasaaase...de-abia astept s-o duc in bucatarie! cu 2-3 varfuri fac niste cartofi noi la cuptor cu rozmain!
 

Framboise

New Member
Rozmarinul meu are multe frunze uscate si nu stiu de ce. Anul trecut l-am pus intr-un ghiveci nou cu pamint de cactusi. De atunci i-au dat multe frunze noi care cresc frumos, dar celelalte frunze se usuca si cad. Are cineva vreo idee?
 

mirela06

Active Member
Orice planta care are undeva afectiune, acea parte trebuie indepartata mai ales daca i-au dat alte frunzulite, semn ca-i prieste noua ”locatie” :rofl:
Ca sa stai linistita stropeste-l cu ceai de c.calului si urzica. Se poate face si macerat in apa a acestor plante cu tinerea lor astfel intre 4 si 5 zile, strecurare si apoi pulverizare . Ajuta la revigorare si sunt bune pt. fungi su ceva insecte , fie ele mai mici sau f. mici :)
Sa ne tii la curent . :D
 

mirela06

Active Member
Sa nu uit sa ma laud ca sunt mindra posesoare a....unei crengute cu radacini formate in apa
<a><img src="http://cdn.content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/000203F2.gif" border="0" title="Click to get more."></a>
 

blue44

New Member
victoria a spus:
Cultivarea rozmarinului

Rozmarinul are nevoie de un sol bine afanat, nisipos, cu un bun drenaj. Se poate folosi un amestec de pamant de gradina si nisip, la care se poate adauga putin praf de creta, pentru cresterea valorii de pH-ului (rozmarinul prefera valori usor alcaline). La baza ghiveciului se aseaza, inainte de a turna amestecul de pamant, un strat de cioburi de teracota, sau pietris grosier, pentru a facilita scurgerea apei.

Acest lucru este foarte important, rozmarinul se poate imbolnavi usor daca apa va balti in ghiveci. Nici umezeala din aer nu ii face bine, de aceea ghiveciul trebuie tinut in plin soare, intr-un spatiu cat mai aerisit.
Victoria, tocmai mi-am adus un rozmarin cu radacina si crengute multe din croatia (daruit si nu imprumutat :p
am citit informatiile referioare la tipul de sol adecvat insa am doar un balcon si nu am acces la pamant de gradina, stiti cumva daca gasesc in comert un pamant potrivit pentru rozmarin? caci il ador in fripturi sau mancaruri mediteranene si sper sa reusesc sa il ingrijesc cum trebuie :)
P.s mi-am adus si cateva crengute taiate, aveti vreun sfat pentru pastrare? sa nu mucegaiasca? deocamdata il tin la frigider in punga de hartie, azi l-am adus.
 
Sus