Rosii II

claude

Well-Known Member
Moderator
Ca arata mature e o treaba, dar oare germenul e si el matur? Ai facut proba de germinatie? :?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
dupa sarbatori , dar cred ca voi fi multumit , am mai avut asa rosii din comert si am reusit :fluierat:
 

bunicutz32

Member
Nu era rau sa fi lasat tomatele sa se mai "coaca", dupa recoltare, undeva la intuneric si temperatura potrivita, ca sa aiba timp si semintele sa se mai matureze.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Pai nu au fost asa lumina din casa , loc uscat , si coacere placuta :D , am facut teste anii trecuti , nu au nimic in minus .... :D
 

veretregn

Active Member
Semințele de tomate sunt capabile de germinare la 21 de zile după anteză, însă viabilitatea lor va fi de scurtă durată și vigoarea răsadului mică. Fructele verzi, gogonelele vor produce semințe de proastă calitate. Semințele sunt perfect viabile și au vigoriztate bună în momentul în care fructul își schimbă culoarea, o putere germinativă de 95%. Punctul ideal de recoltare a semințelor este momentul în care fructul a atins culoarea normală. Doar 64% dintre semințe sunt viabilă în cazul fructelor mature verzi. Semințele de tomate ajung la maturitate între 35 și 42 de zile după anteză.

Viabilitatea și puterea de germinare a semințelor, precum și vigoarea răsadului scade în fructele păstrate pentru perioade lungi, în fructele puse la coacere forțată, în fructe răscoapte și în fructele afectate de fungii și dăunători. Vigoarea răsadului este afectată de păstrarea tomatelor culese pentru perioae scurte la temperatura camerei. În cazul fructelor coapte păstrate la o temperatură de 11 grade și umiditate relativă de 60%, semințele își vor păstra calitățile dimp de 6 săptămâni, iar maximul de calitate va fi atins în săptămâna a treia.

Semințele se extrag din pulpă se spală cu apă și apoi se pun la fermentat.

Uscarea se poate face cu un curent de aer cald la maxim 40 de grade.

*

Cu alte cuvinte: nu doar viabilitatea, ci și vigorozitatea este importantă.

Gogonele sunt capabile să producă semințe însă cu rată de germinare mică.
Fructele răscoapte nu produc semințe de mai bună calitate, ci de calitate mai proastă.
 

Rose

Active Member
M-ar interesa pentru parintii mei care cultiva rosii de cativa ani: am gasit in piata seminte de rosii, diverse sortimente, toate marca ZORZI. Ce parere aveti despre acest furnizor? Ma tentasera soiurile Rio grande, Cuor di bue(perason) si S. Marzano.
 

veretregn

Active Member
Subject: Rosii II

Rose a spus:
M-ar interesa pentru parintii mei care cultiva rosii de cativa ani: am gasit in piata seminte de rosii, diverse sortimente, toate marca ZORZI. Ce parere aveti despre acest furnizor? Ma tentasera soiurile Rio grande, Cuor di bue(perason) si S. Marzano.

Nu știu nimic de zorzi, însă:

San Marzano este o tomată populară în Italia care produce constant de-alungul sezonului. Fructele sunt alungite de culoare roșie. Planta crește semi-determinată, deci necesită o copilire ușoară. Fructele nu sunt destinate consumului proaspăt ci preparării de sosuri, suc și pot fi uscate. Producție <80 de zile. Există mai multe tipuri de San Marzano.
Nota mea 6/10.

Rio Grande este similară cu San Marzano, însă este populară în Grecia. Fructul în formă de prună, are, spre deosebire de S.M. vârful ascuțit. La fel, semi-determinată, fructele nu sunt destinate consumului proaspăt ci pentru sos, pastă suc și uscare. Pare a fi ceva mai rezistentă la boli decât San Marzano, însă mie nu mi-a produs atât de mult precum San Marzano. Producție >80 de zile.
Nota mea mea 5/10.

Ambele descrise mai sus au conținut mai didicat de substanță uscată ceea ce le face ideale pentru preparea termică și uscare.

La capitolul pastă recomand însă Jersey Giant (uneori numită Jersey Devil) la cre îi dau o notă de 8/10, Andes (Cornue des Andes) 8/10. Prima va face o pastă de tomate excelentă, a două ideală pentru un ketchup fin.

Pearson este un soi de Inimă de Bou, într-adevăr, însă nu știu nimic despre ea.
 

anknic

Active Member
rio grande si san marzano am avut si eu 2 ani la rand, san marzano nu mai pun, rio grande pun mai multe.

san marzano: extrem de sensibile la putregaiul fructului, 80% dintre fructe aveau pete la baza. este adevarat ca produce la greu, dar fructele sunt mai mici decat rio grande.

rio grande: f.rezistent la boli (pe astea nici macar viermii aia de toamna nu le-au atacat), nu face multe fructe, dar sunt mari. am senzatia ca soiul asta se carneste singur pe la 1,5 m inaltime.

ambele sunt f.bune pt.suc de rosii, nu-s bune de mancat deloc, in schimb sucul de rosii iese din masina gros, mai fierbi un pic si e pasta.

pt.suc de rosii mai exista si soiul roma, rosia e undeva similara lui rio grande dar e rotunjita la baza si mare. soi destul de rezistent la boli, dar si asta se carneste singura pe la 1,5 m.
 

geodezia

Well-Known Member
multumim pentru lamuriri .. e f important ... mai ales ca fac pasta la greu pentru consumul meu deci trebuie sa caut si rio grande ..am avut san martzano si am fost multumita ca a produs multe fructe adevarul ca mici dar multe cred ca a compensat cantitatea ... am vazut ca au in piata rio grande asa ca am sa pun si din asta
 

veretregn

Active Member
geodezia a spus:
multumim pentru lamuriri .. e f important ... mai ales ca fac pasta la greu pentru consumul meu deci trebuie sa caut si rio grande ..am avut san martzano si am fost multumita ca a produs multe fructe adevarul ca mici dar multe cred ca a compensat cantitatea ... am vazut ca au in piata rio grande asa ca am sa pun si din asta
Pentru pastă... Jersey Devil sau Andes. Semințe puține, carne fină, conținut redus în apă...
 

geodezia

Well-Known Member
multam ..anu asta am primit niste seminte de inima boului mari ,eu aveam cu matusa inima boului din cea roz care nu erau chiar asa mari ..am sa pun si din acestea astea primite sunt de culoare rosie ... dezavantajul la ele este ca fac fructe mari dar putine .. fata de cele heinz, buzau sau ac 55 care fac fructe medii si multe am sa pun din toate cite 30 -40 de fire de expriment sa vad ce si cum
 
San marzano am avut si eu prima data anul trecut,intr-adevar este productiv dar sunt marunte,si la fel la baza am observat si eu la multe pete..Rio grande nu am,dar e bine de stiut,multumesc!
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
si eu am San Marzano de doi ani ,in primul an a facut putregai ,dar anul trecut nu a facut deloc ,si nici fructele nu mi s-au parut mici ,cam asa erau ,dar erau si mai mari .

mi-a placut mult Stripped stuffer ,e foarte bun pt umplut

cel mai mult la gust mi-a placut Black krim ,au fost cam mici ,dar imi place mult asa o sa pun mai mult anul asta
 

happy

Active Member
victoria a spus:
Ce frumoase sunt Stripped Stuffer.Eu am Yellow stuffer
Pune o poza cu yellow stuffer sa vad daca am si eu asa ceva.Am eticheta dar le incurc.
Pentru mine cele mai gustoase rosii sunt niste prune nu prea mari,foarte,f. gustoase nemaipomenite la gust.Pentru salate sunt excelente.Le-am asimilat ca soi cu Brione F1 de pe net.Al doilea soi bun este Azochyka,galbene cu gust adevarat.
 
Sus