Rosii I

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

simona2

Member
Silvia a scris

De cativa ani, dupa ce incep sa rodeasca, rosiile din gradina noastra se pateaza mai intai, se inegresc si esti nevoit sa dai pe ele cu tot felul de solutii ca sa le salvezi sa nu ajunga in situatia aceasta

Disperat a scris


Anul acesta mi-am construit si eu prima data o rasadnita si am pus seminte la incoltit. Am pus 4 sau cinci sortimente de rosii (unele mici si rotunte, mici si lunguiete si inca cateva, mi-am notat de care dar nu stiu acum) Am zis sa fac agricultura ecologica si sa nu mai cumpar rasaduri obtinute cine stie cum. Cred totusi ca voi cumpara cateva, ca deh, pana se fac rosiile mele mari....
Pana acum puneam semintele la incoltit in casa, in diverse recipiente, mai uitam sa le ud si se uscau sau le udam prea mult si asta le incetinea mult cresterea.
Nu stiu daca se merita sa folosesti seminte din propriile rosii (decat cei care se pricep la asta) un pliculet de seminte e relativ ieftin la productia care se poate obtine.
Anul trecut am avut rosii toata vara si nu le-am stropit deloc (e adevarat, mini gradina e situata intre casa si gard, oarecum la adapost). Ca principiu, vreau sa nu folosesc nici un fel de substanta chimica pentru tratarea legumelor sau pomilor. Pana acum nu am avut probleme.
Va voi tine la curent cu productia de rosii. Sper sa pot pune si poze in curand.


Silvia a scris

Am citit intr-o carte de specialitate ca semintele de rosii pentru rasaduri trebuie sterilizate printr-un procedeu anume care e redat acolo.A aplicat cineva acest procedeu?
Noi avem un soi de rosii care ne plac,fiind bune la gust si pentru a se face bulion bun din ele.Acesta e motivul pentru care ma tot invart in jurul acestei probleme :rasaduri cu seminte din productia proprie,nu ca semintele ar fi scumpe.In final mi-ar fi placut sa trag o concluzie benefica pentru rosii bune dar si sanatoase.
Daca stie cineva ceva va rog mult sa spuneti din experienta proprie


schlucky a scris

experienta mea se rezuma la doar 2 ani, in care am avut o productie de rosii mare spun eu, caci umblam cu papornita de rosii la vecini :), ....

dar cat stiu despre ele este de la bunica mea...care mereu le-a obtinut din semintele proprii, de la un an la altul

cica semintele cele mai bune de luat sunt cele de la rosiile mai tarzii si bine copate, si frumoase, si ca forma, le scotea si punea pe o bucata de ziar, si le lasa la uscat, apoi dupa un timp le punea in plicuri sau asa cu ziar in pungi

stiu in schimb ca mana de rosii, (petele alea negre) apar atunci cand rosile sunt stropite pe frunze atata timp cat rasele de soare inca le atinge, si cand sunt ploi acide (ceea ce nu ai cum controla) si chiar si bunica-mea si le stopea atunci cand natura "isi facea" de cap
 

simona2

Member
simonag
Trimis: Joi Feb 23, 2006

Nu este cumva cam tarziu sa semeni rosiile la 18 aprilie?

N-am experienta practica dar uite ce am gasit eu despre rosii intr-un catalog de legume-poate te ajuta:
Nu incepeti semanatul prea devreme! Rasadurile care au fost tinute prea mult timp in pahare/vase, care au radacinile prea dezvoltate (root-bound ?!?), sunt lungi, si au flori deschise sau fructe in momentul cand se transplanteaza in gradina raman nedezvoltate si au o productie scazuta. Insamantati in celule speciale pt insamantat (flats) folosind un mediu pe baza de turba fara pamant (soilless peat-based mix) nu pamant pt ghiveci. Insamantarea se face cu 5-6 saptamani inainte de a le transplanta afara -transplantarea afara se face dupa ce pericolul inghetului a trecut. Pt germinare temperatura trebuie sa fie de 24-32C; semintele de rosii germineaza foarte incet intr-un substrat rece. Si dau un grafic in care germinarea porneste de la 15C, creste liniar pana la 30C dupa care incepe sa scada.
Cand primele frunze adevarate se formeaza rasadurile se transplanteaza in vase mai mari. Cresteti rasadurile la 16-21 C. Udati doar atat cat sa nu se usuce pamantul. Fertilizati rasadurile cu emulsie de peste sau cu un fertilizator solubil cu o formula completa.

Pt o productie timpurie transplantati rasadurile in gradina in jurul datei ultimului inghet si acoperiti-le cu... nah, nu stiu ce este... se cheama 'floating row covers' dar nu stiu sa descriu ce este, poate sa fie folie sau un material special, care le poate proteja chiar la temp de -2C. Daca este posibil, evitati transplantarea fara protectie inainte ca temperaturile din timpul noptii sa fie de 7C.
Fertilizarea plantelor din gradina: Un pamant bogat in fosfor (P) este important pt productii timpurii ridicate (mari) Prea mult azot (N) determina o crestere a plantei mult prea mare iar rosiile vor fi moi, susceptibile la stricare.
Pt prevenirea imbolnavirilor evitati udarea de sus a plantelor, rotati culturile si nu atingeti tutun sau fum inainte de manuirea plantelor. Daca sunt selectate si aplicate corect fungicidele pot reduce anumite boli. 'Blossom end rot' (nu stiu termenul stiintific) poate fi prevenit prin folosirea unui pamant bogat in calciu si mentinerea unei umezeali constante.

Am si eu o curiozitate. Cand ai cumparat semintele respective, ai cumparat si accesoriile/kiturile/fungicidele/substratul-mediul de la ei, caci daca nu s-ar putea sa ai tot o productie banala?

Daca speciile sau hibrizii cumparati le-ai selectat dupa rezistenta la boli, marimea fructului sau alte criterii te-ai asigurat ca rosiile vor fi si dulci? Producatorii de obicei omit sa dea astfel de amanunte...
 

simona2

Member
ovidiu


Trimis: Joi Feb 23, 2006
...cum adica rosii cu capul in jos? scoteti-ma la lumina...



Ciora Carmen
Trimis: Vin Feb 24, 2006

Semintele din Anglia le-am comandat la Chilternseeds. Au mii de seminte si in general cateva cuvinte despre soiul respectiv la fiecare. Le-am primit in pliculete de hartie si doar cu indicatii generale de semanare si de ingrijire. M-am asteptat la mai multe indicatii dar va trebui sa caut pentru fiecare detalii.
Majoritatea informatiilor le iau de pe net de pe site-uri mai ales din UK. Totusi clima lor mi se pare mult mai blanda decat cea de la mine. Anul asta am avut si -25.
Gradina pe care o am are cam 1000 m2 si am impartit-o in doua. O gradina cu flori si una cu legume.
Sunt toba de teorie dar sa vedem anul asta cum voi sta cu practica.
Ca sa-i raspund lui Ovidiu, rosii cu capul in jos:
Se ia o galeata, se face o gaura in fundul ei, se acopera cu ziar se umple cu pamant, se intoarce cu fundul in sus cu grija sa nu curga pamantul jos, se face o fanta in ziarul de pe fund, se planteaza rasadul de rosie, se intoarce galeata si se agata de o bara sau carlig. Planta va creste cu capul in jos si cica este mai protejata de mana si daunatori
 

blueheart_d

Member
anu' asta n'am prea avut noroc cu rosiile. le-au invadat gandacii de cartofi si s-au indesat din ele, nenorocitii, plus caldura excesiva din timpul zilei usuca pana si ramele iesite la plimbare. oricum mai a niste rasaduri puse mai tarziu si ma pregatesc si impotriva daunatorilor.
 

AngelEyes

Member
Si eu am probleme cu rosiile :( Am cumparat rasaduri mari si frumoase acum o saptamana,le-am plantat,udat..totul era ok.Erau vesele si inflorisera chiar.Insa azi le-am gasit pe unele pleostite...ceva le-a mancat tulpina sub pamant.Daca trag de ele ies din pamant fara radacina...se vede ca ceva le-a mancat.Ce anume sa fie ? Coropisnite ? Si cum as putea sa le salvez pe restul?Sau macar sa previn alta data :(
 

zamfira

Member
Da , Coropisnite sunt .Cred ca e inevitabil sa taie cateva .
DAr taie in primele zile.
Am impresia ca sunt atrase si de apa . De aceea noi facem un sant udam bine si apoi punem rosiile , sa nu fie umezeala doar la radacina rosiei, si parca e mai bine . Cateva tot ma itaie
 
Eu cumpar otrava speciala pentru coropisnite si o pun in groapa in care pun rasadul, pun la toate rasadurile nu numai la rosii. Pe parcurs urmaresc gaurile pe unde ies ele din pamant si mai pun otrava si acolo.Otrava o gasesti la magazinele fitosanitare. :D :D
 

ghia_don

Active Member
Sintogrill 5 G
Contine:
4,7 % Fenitrotion si minimum
0,3 % Malation
substante active.

Proprietati fizicochimice:
Produs prezentat sub forma
de mixtura, având ca suport
boabe de porumb macinate
grosier.
Grupa de toxicitate: IV
(Toxicit ate redusa)
Timp de pauza:
14 zile de la aplicare.

MOD DE ACTIUNE
Sintogril 5 G este un insecticid granulat cu actiune de soc, de contact si ingestie cu un efect foarte bun asupra coropisnitei.

MOD DE UTILIZARE
Sintogrill 5 G se aplica la culturile de legume, înainte sau dupa plantare, protejând cultura
o lunga perioada de timp.
Terenurile infestate cu larve de insecte, nematozi, etc. trebuie dezinfestate prin încorporare în sol la lucrarile de pregatire a terenului sau concomitent cu semanatul, în doza de 50 Kg / ha.
În rasadnite, combate eficient larvele daca se administreaza între rândurile de plante în doza de 30 Kg / ha în zonele de atac.

Tratamentul se realizeaza obligatoriu cu încorporarea în sol.
 

AngelEyes

Member
Multumesc,ma voi duce azi sa cumpar Sintogrill sau ceva similar impotriva coropisnitelor.Otrava aceea stii cumva ce nume are Elena ?
 
ecologic ar fi :gainile :D
vorbesc serios eu asa am procedat si nu am mai avut treaba de atunci, in fiecare toamna si primavara las gainile la treaba.
poate sa fie si locul prea ingrasat cu gunoi de grajd
 

AngelEyes

Member
Multumesc tuturor.Gainile nu le pot lasa acolo,ar hali si plantele :rofl: Voi cumpara maine ceva impotriva coropisnitelor,azi nu am reusit sa ajung.Sper sa mai salvez ceva.Pamantul nu e foarte ingrasat.
 

claudia_s

Member
Stiu eu o solutie ecologica dar din pacate nu se poate aplica decat iarna. Faci o groapa in care pui un borcan de 5 litri mai ingust la gura. In el pui pe fund coji de cartofi, coji de mere sau morcovi si deasupra pui balegar dar sa nu depasesti jumatatea borcanului. Eventual pui putina mancarica si deasupra ca sa le atragi mai repede. Cand da inghetul, coropisnitele se vor trage la caldurica si mancare si isi vor face cuib acolo. Scoti borcanul si le extermini. :mrgreen:
 

blueheart_d

Member
la toamna voi incerca un experiment cu rosiile. le voi pregati culcusul si le voi semana direct in gradina pt primavara. m-am trezit in gradina cu rasaduri crescute din semintele rosiilor cazute in toamna, si culmea ca astea nu au fost afectate de daunatori, plus ca nu se mai intrerupe ciclul de crestere prin transplantare. sunt mult mai mari, desi au iesit mai tarziu. ramane de vazut daca toate soiurile de rosii rezista acestui experiment.
 

zamfira

Member
Dar poti sa le semeni primavara (cam prim martie-aprilie) , afara in gradina direct in cuiburi, acoperite cu pet-uri si eviti asa repicarea . La noi se parctica asa ceva, si intradevar cresc mult mai frumoase si sanatoase .
 

AngelEyes

Member
Am observat niste pete maro pe cateva rasaduri...iar varful se ususca ca si cum ar fi ars.Este o boala ?Se mai poate face ceva ?
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus