Rosii Cherry in ghiveci?

Angela_A

New Member
Oof:rofl: e prima si ultima oara cand pun rosii . Ma chinui de atatea luni cu ele . Aici azi au fost 39 de grade , cred ca automat trebuiau udate nu? Si stau pe terasa , de la ora 1 până la 7 e soarele pe ele . Unele au si frunze arse :rofl:. Am avut o dată un ghiveci se ardei cumparat, era asa frumos in market, când l am adus acasa a luat o razna , arunca ardei :rofl:) .
20190630_211924.jpg
Dansa a facut o rosioara, părea că îi merge chiar bine . Dar azi am gasit o de la jumate in jos molesita asa , nu le inteleg de loc
20190630_211942.jpg
Si urmatoarea are 3 rosii , dar vad ca frunzele au început să se ingalbeneasca
20190630_212020.jpg
Nu stiu ce n au si ce nu le convine, dar O sa raman la orhideele mele .
Ps : le am explicat , daca imi arunca roșiile, le arunc si eu de pe terasa
 

crysty

Active Member
Cel mai probabil frunzele se inmoaie cand e arsita cea mare si soarele bate pe ele si tot cel mai probabil nu ati mai patit asta pana acum si ganditi-va ca e conicidenta prea mare sa lesine frunzele cand este arsita. Mai ales daca soarele bate si la ghiveci si ii incinge radacinile.
Daca aveti mai multe plante si si va permiteti, cautati in fitofarmacii un biostimulent pe baza de extract de alge la sticluta mica. La noi sunt amalgerolul, wuxal ascofol,algasanba,aminofeed super, cytoplus, etc. Daca dati cu asa ceva o sa vedeti ca in 5 minute frunzele se ridica inapoi, am vazut asta cu ochii mei dupa ce am folosit amalgerol. Extractul de alge joaca rol si de antistres la conditiile de mediu pe langa hranirea prin frunza .Dar numai daca aveti mai multe plante, ca doar pentru cateva fire de rosii nu se merita ca ramaneti cu solutie nefolosita.

Daca frunzele se inmoaie definitiv si nu isi mai revin si planta moare atunci cel mai probabil turnati prea multa apa si vasul nu are scurgere si pamantul nu apuca sa se zvinte cat de cat. Pamantul este negru deci este de calitate nu trebuie sa abuzati cu ingrasaminte , ingrasamintele pot arde plantele.
E normal ca o planta care sta la soare sa se aleaga cu o frunza uscata si se intampla asta chiar daca nu sta in plin soare.
Doar sa nu se usuce frunzele pe capete si toate la fel in acelasi mod, ca atunci se poate spune ca nu e normal.

Cat despre frunza un pic uscata , se maii intampla ca plantele sa mai piarda cate o frunza , pana si oamenilor le mai cade parul sau se lasa carnea pe oase odata cu varsta , sa nu credeti ca o planta va sta toata viata ei cu frunzele perfecte. Frunze perfecte la o planta tanara veti gasi doar la magazin ,pentru ca trebuie sa aiba aspect comercial si a fost hranita planta cu tot felul de stimulente si tinuta in temperatura controlata dar omul cand aduce planta acasa, dupa o perioada, isi pune mainile in cap ca o pierde pentru ca nu ii mai poate oferi aceleasi conditii.
De aceea nu va recomand sa cumparati mereu orice planta de la magazin, cautati o piata unde cineva ar vinde plante la ghiveci de acasa, de la gradinarii amatori ,daca gasiti , pentru ca plantele alea sunt adaptate. Chiar daca ar avea daunatori nu e problema ,se poate trata , dar garantat planta nu va muri din cauza neadaptarii la conditiile de mediu.
Ardeii iuti la supermarket in ghiveci sunt doar de fantezie , de expozitie, de decor, etc, nu se pot consuma ca sunt plini de chimicale si tratamente , cel mai probabil o sa vedeti semnul pe ghiveci ca nu sunt pentru consum, desenul o furculita si o lingura taiate.
Va trebui sa semanati ardeii ca pe rosii , ardeii aia crescuti din seminte veti sti sigur ca nu sunt imbacsiti cu chimicale , chiar daca le mai puneti ingrasamant ,planta tot va creste mai rahitica ca sa spun asa , cand nu are aspect comercial atunci e mai aproape de bio si mai sigura de consum.
Acum e tarziu, dar pe la mijlocul lui februarie cumparati un plic de seminte de ardei si le semanati intr-o tava in casa la caldura.
Sau pe la sfarsitul lunii Mai - 15 iunie or sa apara taranii cu rasaduri de ardei pe piata.

Cat despre caldura mare si udatul imediat, nu e cazul daca este pamantul ud deja. Eventual dimineata inainte de ora 11 cand incepe sa arda soarele sau dupa amiaza cand a trecut soarele le pulverizati o data cu o pompa cu apa pe frunze.
Plantele arata bine, va faceti prea multe griji ,lasati natura sa isi urmeze cursul ,studiati si udati cand e cazul , nu va mai faceti griji pentru o frunzulita uscata ca e doar inceputul, pana o sa culegeti prima rosie o sa mai aiba cateva frunze uscate pe parcurs, uscate natural. Daca s-a uscat sau e galbena si nu mai are mult , puneti foarfecul pe ea. Daca e inca verde si e doar o pata mica cum e in poza atunci mai lasati frunza nu o rupeti inca , fiecare centimetru de procesare hrana si clorofila pentru planta conteaza.
 
Ultima editare:

Angela_A

New Member
Doamne ajuta !:rofl: nu am mai multe plante doar câteva fire de rosie. Tot urmăresc si astept prima rosie coaptă:rofl:
 

crysty

Active Member
nu am mai multe plante doar câteva fire de rosie. ...
La anul va sugerez sa va puneti vreo 2-3 ghivece cu ardei iuti si mai multe cu busuioc (italian, si cu aroma de lamaie). Daca sunteti in relatii bune cu vecinii si va vizitati ,o sa ajungeti sa vindeti busuioc la ghiveci in vecini, garantat, pentru ca veti avea solicitari. Eu de la cateva ghivece cu busuioc postate pe olx am ajuns sa am grija de flori ba pe o terasa la vreo cafenea, ba la o pizzerie pentru ca vorba circula si cand esti bun in meserie devii cautat. Cand pasiunea iti aduce si ceva banuti atunci e perfect.
Busuiocul se creste usor si o sa puteti sa il consumati chiar si la inghetata sau la ceaiuri, la mancare, la sosuri, la omlete, etc.
Lumina din plin, pamant gras din comert si fara adaugat ingrasaminte chimice, crescut in conditii de balcon fara daunatori, si ceva rabdare sunt cheia succesului unui busuioc bun la ghiveci. Anul asta am cateva rasaduri abia transplantate probabil o sa mai seman cateva ca este timp macar pentru inca o recolta mica de frunze pana la toamna tarziu cand da frigul de-a binelea . Nu e tarziu de semanat acum , va dau tema de casa daca doriti, sa luati o pungulita cu seminte si sa semanati, odata transplantat rasadul in ghiveci va creste repede si in septembrie cand nu se gaseste nicaieri busuioc verde dumneavoastra veti avea la discretie.
Imagine (de anul trecut) cu ghivece cu busuioc anul trecut vandute de mine, cele mici cu 10 fire erau 3 lei si cel mare cu 15 era 5 lei la calitate si cantitate mult mai buna si decat la kaufland. Cele mici se vindeau cel mai bine adica am avut an in care vindeam si vreo 20 de ghivece doar la cei vreo 2-3 clienti fideli.


Tot urmăresc si astept prima rosie coaptă:rofl:
Stiu ce inseamna, am trecut prin asta ,am avut si eu vreo 2-3 fire de rosii cu ani in urma nu mai stiu cate exact dar nu multe , erau puse in cate un bidon de masline ca asta
Bidon Napochim, alb, cu maner si capac, 28 x 17 cm, 5L :D (cerusem vreo 2 bidoane goale de la un magazin care vindea masline in saramura la kilogram) si tot asteptam mult pana sa se coaca o rosie, probabil am mancat vreo 5 rosii de pe toate firele,erau cam de marimea unui ou fiecare rosie..

Rosiile sunt facute pentru cultura in camp dar daca se vrea cultivate in ghiveci atunci trebuie cautat anumite specii pentru asta, sa fie pitice si foarte productive chiar daca fac rosiile mici. La fel si la capsuni , am patit-o , am luat o radacina in punga de la Dedeman, am dat 14 lei pe ea am pus-o in ghiveci , a facut cateva frunze, nu a rezistat mult si a murit, dar am luat specia "Fragaria Ananasa" ca rasad la pahar tot de la dedeman si asta rezista bine la ghiveci, rezista la transplantat , cred ca este special pentru la ghiveci, si poti sa te bucuri de cateva capsunele de la specia asta. Anul trecut am mancat niste capsunele micute crescute de mine in ghiveci.
Am avut varietatea Fragaria Ananassa Korona, si korona asta facea lastari noi de pus la inradacinat deci se inmulteste si usor. Dar am pierdut-o probabil neudata la timp.
Acum am alt fel de Fragaria Ananassa este varietatea Ostara , dar nu face lastari si era sa o pierd din cauza acarienilor (paianjenii microscopici), pierduse si toate florile, am stropit-o si acum se recupereaza.
 
Ultima editare:

Ciubotariu Alina

Active Member
Buna seara! Din experienta, este mare chin cu rosiile in ghiveci. Pentru ca rosiile nu sunt plante de ghiveci.
Am incercat vreo 2 ani cu seminte de rosii de ghiveci. Soiul Chiquitta de la Agrosel...era specificat pe plic ca sunt de ghiveci. Si dupa o vara intreaga de plimbat de la soare la umbra, a facut o rosie...fara nici un gust. Adica am muncit degeaba.
Si zic ca nu sunt plante de ghiveci pentru ca au o radacina foarte mare. Cam un sfert sau chiar mai mare din cat este ea in lungime.
Apoi am cumparat cateva seminte din soiuri diferite de pe Rosiidingradina.ro

Acolo am dat peste un domn Valeriu, din Craiova daca nu ma insel, care mi.a facut niste recomandari si m.a ajutat cum a putut pentru ca nu stiam cum e treaba cu calirea, copilirea, carnirea etc.
Asa ca va recomand sa incepeti sa faceti rasaduri din martie. Eu una le fac fix de martisor, pe 1, ca sa le pot planta in mai intre 1 si 7 mai.
Anul asta am plantat vreo 7 fire. ( Vecinele mai in varsta radeau de mine ca plantez doar 7 fire. Ele cumparasera vreo 20-30) Si a fost suficient pentru o familie de 3 persoane plus cate 2 sacose de Lidl pline ochi pe care le.am dat rudelor. Si imi pare rau ca inca erau pline de rosii necoapte in octombrie cand nu mai aveau soare sa se coaca.
Dar ideea la rasad, este sa le puneti cate 1 samanta la pahar ( eu folosesc pahare de plastic si dau o gaura pt drenaj). In felul asta, rosia se dezvolta frumos si face firul gros ca nu are concurenta. Deci pun samanta in pamantul udat in prealabil, (folosesc subsrat de la Agro pt butasi-mi se pare cel mai bun) , apoi tai o bucatica de folie alimentara cat sa acopere gura paharului, si leg folia cu un elastic- guma. Cam in 10 zile ar treb sa se vada ca rosia incepe sa iasa si dau folia jos. Le tin in geam la lumina si eventual soare si le ud cand se usuca pamantul ( se vede prin pahar) . Sau va spune rosia...cand se inmoaie si lesina, vrea apa:)
Cam mult am scris. Dar, daca aveti nelamuriri, va raspund cu drag.
O seara buna.

A, si sa nu uit. Am luat niste ardei uiti din Lidl anul trecut. Fire flame parca ( forte iuti). Sunt colorati in ambalaj ( rosii, galben si verzi) . Si am pastrat samanta pt rasad, de curiozitate.
Si surpriza, am avut ardei iuti:)

Deci, sfatul meu...daca va place sa gradinariti si aveti rabdare , incercati sa srangeti semintele de la acel ceva. E o satisfactie foarte mare!
 

Ciubotariu Alina

Active Member
La anul va sugerez sa va puneti vreo 2-3 ghivece cu ardei iuti si mai multe cu busuioc (italian, si cu aroma de lamaie). Daca sunteti in relatii bune cu vecinii si va vizitati ,o sa ajungeti sa vindeti busuioc la ghiveci in vecini, garantat, pentru ca veti avea solicitari. Eu de la cateva ghivece cu busuioc postate pe olx am ajuns sa am grija de flori ba pe o terasa la vreo cafenea, ba la o pizzerie pentru ca vorba circula si cand esti bun in meserie devii cautat. Cand pasiunea iti aduce si ceva banuti atunci e perfect.
Busuiocul se creste usor si o sa puteti sa il consumati chiar si la inghetata sau la ceaiuri, la mancare, la sosuri, la omlete, etc.
Lumina din plin, pamant gras din comert si fara adaugat ingrasaminte chimice, crescut in conditii de balcon fara daunatori, si ceva rabdare sunt cheia succesului unui busuioc bun la ghiveci. Anul asta am cateva rasaduri abia transplantate probabil o sa mai seman cateva ca este timp macar pentru inca o recolta mica de frunze pana la toamna tarziu cand da frigul de-a binelea . Nu e tarziu de semanat acum , va dau tema de casa daca doriti, sa luati o pungulita cu seminte si sa semanati, odata transplantat rasadul in ghiveci va creste repede si in septembrie cand nu se gaseste nicaieri busuioc verde dumneavoastra veti avea la discretie.
Imagine (de anul trecut) cu ghivece cu busuioc anul trecut vandute de mine, cele mici cu 10 fire erau 3 lei si cel mare cu 15 era 5 lei la calitate si cantitate mult mai buna si decat la kaufland. Cele mici se vindeau cel mai bine adica am avut an in care vindeam si vreo 20 de ghivece doar la cei vreo 2-3 clienti fideli.



Stiu ce inseamna, am trecut prin asta ,am avut si eu vreo 2-3 fire de rosii cu ani in urma nu mai stiu cate exact dar nu multe , erau puse in cate un bidon de masline ca asta
Bidon Napochim, alb, cu maner si capac, 28 x 17 cm, 5L :D (cerusem vreo 2 bidoane goale de la un magazin care vindea masline in saramura la kilogram) si tot asteptam mult pana sa se coaca o rosie, probabil am mancat vreo 5 rosii de pe toate firele,erau cam de marimea unui ou fiecare rosie..

Rosiile sunt facute pentru cultura in camp dar daca se vrea cultivate in ghiveci atunci trebuie cautat anumite specii pentru asta, sa fie pitice si foarte productive chiar daca fac rosiile mici. La fel si la capsuni , am patit-o , am luat o radacina in punga de la Dedeman, am dat 14 lei pe ea am pus-o in ghiveci , a facut cateva frunze, nu a rezistat mult si a murit, dar am luat specia "Fragaria Ananasa" ca rasad la pahar tot de la dedeman si asta rezista bine la ghiveci, rezista la transplantat , cred ca este special pentru la ghiveci, si poti sa te bucuri de cateva capsunele de la specia asta. Anul trecut am mancat niste capsunele micute crescute de mine in ghiveci.
Am avut varietatea Fragaria Ananassa Korona, si korona asta facea lastari noi de pus la inradacinat deci se inmulteste si usor. Dar am pierdut-o probabil neudata la timp.
Acum am alt fel de Fragaria Ananassa este varietatea Ostara , dar nu face lastari si era sa o pierd din cauza acarienilor (paianjenii microscopici), pierduse si toate florile, am stropit-o si acum se recupereaza.

Daca puneti rasad de busuioc langa cel de rosie, rosia capata aroma de busuioc.:)

Cred, domnul Crysty, ca daca aveati gradina, la cate cunoasteti, era Rai .
O seara buna!
 

gomez99

Well-Known Member
se pot creste rosii in ghiveci, dar numai cu fertilizatorii de rigoare. Am pus si eu citiva ani la rind, de amuzament, dar gradina e sfinta in privinta asta. fara a face teoria chibritului, se pare ca rosia se vrea transplantata, zice-se ca semanatul in acelasi loc nu ii prieste. Ca sa faceti rasaduri, puneti 3-4 seminte intr-un pahar si procedati cum s-a zis mai sus. Daca rasar mai multe rosii in pahar, cind ajunf sa faca prima pereche de frunze adevarate pastrati in pahar pe cea mai dezvoltata si taiati-le cu o forfecuta de la baza pe celelelalte. Puneti-le pe cele taiate fiecare intr-un pahar sau intr-o pastila jiffy, acoperiti cu plastic ca mai sus si in 10 zile aveti o plantuta noua cu radacini. Merge si la ardei. Si daca se culca, stropiti cu Previcur. Nu intotdeauna vor apa.
Ca idee generala, rotati culturile, nu plantati rosii mai mult de 2 ani pe aceeasi sola, favorizeaza formarea de viermi sirmosi de care se scapa foarte greu.
 
Sus