Rondele din lemn pentru alei

negroni

New Member
Mi-am propus sa fac cateva alei pe langa casa din rondele de lemn (preponderent de salcam). Rondelele au diametre variabile (asa cum au fost taiati copacii, 15-30cm), iar ca grosime intre 10-20cm.
Ce parere aveti? A mai facut cineva asa? De citit am citit in cateva carti, dar acolo totu-i foarte frumos. M-ar interesa parerile voastre si eventuala experienta.
Pana acum stiu asa: se curata coaja de pe rondele.
ar trebui tratata, dar fiind din salcam, nu o sa primeasca decat ulei de in.

Ramane sa aleg intre "stepping stone" sau alee cu rondelele una langa alta. Prima varianta are dezavantajul ca unele rondele sunt prea mici pentru a pasi in siguranta pe ele, dar avantajul ca materialul de care dispun mi-ar ajunge pentru mai mult spatiu.
Cam asa cred ca o sa iasa:
 
ma gandeam sa tratezi lemnul cu saramura fierbinte (conc. ca la varza ) ,
prin imersare cateva zile ,impiedica putrezirea si atacul diferitilor intrusi
 

negroni

New Member
Ei daca m-ar da banii afara din casa, as fierbe lemnul in ulei de in, dar o sa ma gandesc la ideea ta.
 

ladys

New Member
Eu am facut alee din rondele de salcam. Le-am taiat la 2-25 cm si dupa ce au sta vreo 8 luni in sopron, sa fie lemnul mai uscat, le-am ingropat direct in pamant, fara pat de pietris sau nisip. In prealabil le-am tratat cu un amestec de motorina cu ulei de motor ars: motorina pe lemn nu da o nuanta chiar atat de inchisa pe cat s-ar crede, pentru ca porii lemnului absorb mult daca e uscat: totusi, se diluiaza cu uleiul de motor galbui pana la obtinerea unei nuante intermediare, de lemn invechit de timp. Cu acest amestec am tratat ca prim strat (grund) gardul din uluci de lemn si pergola. Ulterior pentru o nuanta mai frumoasa, peste 1-2 saptamani se poate aplica un strat de bait pe baza de ulei (eventual diluat cu putin ulei de motor sau motorina, sa fie mai spornic). Motorina se gaseste la benzinarie, ulei de motor iti dau baietii de la service contra unui mic ciubuc. :D Cred ca lemnul de salcam tratat astfel, n-are moarte.
In album se pot vedeas cateva poze cu ce-a iesit la mine:
http://picasaweb.google.com/ladysmaranda/Gradina2008#
 
A

Anonymous

Guest
Cat de frumos este in gradina ta ,Doamna de smarald,parca esti in povesti.Am facut si eu ceva asemanator,dar cu pietre mari si plate,luate din Valea Doftanei,am dehamat portbagajul masinii,si le-am scos dimineata devreme,pe nevazute,apoi le-am dus in gradina.Am si eu o bucata mare de buturuga,de nu stiu ce esenta,dar cum s-o tai,la fierastrau cred ca nu pot.Sopru aveam doar in casa bunicilor.Multumim mult,cred ca e atata liniste la tine.
 

iraira

Member
Foarte frumoasa gradina, Ladys, ca in povesti.O idee buna cu rondelele de salcam, o sa incerc si eu.
 

ladys

New Member
Multumesc pentru aprecieri. dar inca nu e cine stie ce lucru gradina asta a mea: anul trecut pe vremea asta era o curte taranesca cu teren arabil peste tot: s-a investit munca destula pentru a transforma acel spatiu in gradina. :D
Aleile sunt de doua feluri; cu rondele si din piatra galbena calcaroasa (carata de la Moroeni cu dubita :D ). Ideea cu rondelele i-a venit sotului meu, dupa ce ne-am dat seama ca pentru a face toate aleile, ar trebui sa aducem piatra cu camionul si nu e rentabil transportul pana in sud, pentru casa asta de vacanta a noastra.
 

iraira

Member
Noi din pacate nu avem casa :) doar gradina...dar muncim la ea sa o facem frumoasa.Ne axam mai mult pe plante anuale, pana ne facem si casa, perene incercam doar pe margini, sa nu le deranjam cand ne apucam de construit.O sa incercam sa facem si ceva din caramida, avem intamplator in apropiere niste caramida aruncata de la o constructie veche si vedem poate o folosim la ceva.Daca nu la alei, poate cateva borduri.
 

iraira

Member
Asta ma intrebam si eu...ca nu am gasit nicaieri.Toata lumea imi zice..nu stiu..vezi si tu pe unde sunt paduri de salcam si se fac taieri :rofl:
 

mihai63

Member
Rondele din lemn de salcam
....urmeaza sa le tratez cu un pic de smoala :rofl: pe partea care vine pe patul de nisip.
 

irinabv

Active Member
Moderator
Un pont, ceva, de unde le-ai luat, ne dai si noua? :wink: Ca nu vrea nimeni sa dezvaluie marele secret :cry:
 

mihai63

Member
Nu este niciun secret(cel putin din punctul meu de vedere)....le cumperi de la cei care au padure de salcami sau in cazul meu le primesti de la rude.Foarte simplu!
 

Sparow

Member
Nu am cautat in special lemn de salcam dar ma gandesc ca cei care vand lemne de foc prin piete stiu de unde poti gasi lemn de Salcam.Pe la sate pe la noi in Banat se gasesc multi salcami.Ma gandesc ca daca insisti gasesti si salcami si oamenii cu drujbe.

Apropo,la casa la sat am facut un gard cu stalpi de salcam.Surpriza a fost ca stalpi au inviat ,au facut frunze,flori au trecut anii si sau transformat in pomi.Binenteles erau stalpi taiati in acel an si netratati! :)
 

lili

Member
iraira a spus:
Foarte frumoasa gradina, Ladys, ca in povesti.O idee buna cu rondelele de salcam, o sa incerc si eu.
Salcamul se numara printre cele mai rezistente esente de lemn autohton . Lemnul de salcam este folosit in mine , parchet ,etc. Nu este deteriorat de intemperii, nu este mancat de carii si putrezeste foarte greu. Tocmai de asta este potrivit si in amenajarea gradinilor.
Trebuie sa precizez un lucru si aviz amatorilor :!: : acolo unde creste un arbore de salcam in urmatorii 2-3 ani exista zeci de puieti :roll: :whew:
 
Sus