Roinita

claude

Well-Known Member
Moderator
Eu am citit undeva ca se recolteaza chiar inainte de inflorire :? Si mie nu mi s-a parut deosebit de parfumata, dimpotriva. Oare pentru ca nu e inca momentul potrivit si nu are concentratia de uleiuri eterice?
 

mirela06

Active Member
Elena. Este doar o varietate si-i tare buna. Eu am facut ceai din ea si m-a inv cintat gustul dar este in gradina atit de putina , am tuns-u si acum a dat din nou. Astept sa imboboceasca sa opresc si citeva seinte, iar tufa s-o mut undeva mai bine amplasata pt ca saraca a rasarit sub vita de vie si tare se incurca unele pe altele.
Iata ce am aflat despre ea:
Roinita, Melissa officinalis, face parte din afmilia Labiatae. Este o planta valoroasa pentru uleiul esential care s eobtine in urma distilarii frunzelor sale, Oleum Melissae, un ulei bogat in citrol, foarte aromat. Continutul frunzelor in ulei esential ajunge la 0,4 - 0,5%. Uleiul este intrebuintat in farmacie si cosmetica. Frunzele se pot utiliza si ca atare, la prepararea unor ceaiuri aromate. Nu in ultimul rand, roinita este o valoroasa planta melifera.





Din punct de vedere botanic, roinita este o planta perena cu rizom lignificat. Tulpina este ramificata si atinge inaltimea de 50-100 cm. Frunzele sunt opuse, petiolate, ovale, cu margini serat-crenate, cu aroma si gust placut. Florile sunt dispuse de la varful ramurilor si sunt mici, de culoare alba. Planta infloreste din iunie pana in august. Fructele sunt nucule, alungit-ovate, slab trunchiate, lucitoare, brune, laq baza cu o pata alba.

Planta este originara din bazinul mediteranean. Cerintele fata de caldura sunt cu toate acestea moderate, in cazul in care este acoperita cu zapada ea suporta temperaturi de - 20 grade celsius. Conditiile optime insa sunt reprezentate de iernile blande si umede. Agreeaza solurile lutoase cu fertilitate ridicata.

Inmultirea roinitei se face prin seminte sau prin despartirea tufelor. Recoltarea se face in stadiul de imbobocire.
 

lelia

Well-Known Member
Desi de foarta multa vreme am ocrotit aceasta planta pentru mirosul frunzelor ,abia anul trecut am aflat denumirea si faptul ca e planta medicinala .

Parte utilizata sunt frunzele ,se recolteaza in luna v-vI
Boli in care se utilizeaza :uz intern :colici gastrointestinale ,colite cronice ,colite de putrefactie ,sindrom enterorenal ,,dischinezie biliara ,duodenite,deschinezie duodenala ,diaree ,voma ,anorexie ,tulburari neurovegetative ,insomnii ,nevralgii dentare ,dureri de cap ,amateli ,balonari abdominale ,astm bronsic.
uz extern :reumatism ,dureri de dinti ,rani .
Planta face parte din compozitia ciaiurilor pentru tratarea afectiunilor cardiace ,anginei pectorale ,dismenoreei,bronsitei ,diabetului zaharat rahitismului .(Plantele si sanatate -dr.Mohan Gheorghe ,prof.Mohan Rodica ,dr. Ardeleanu Aurel )

Am observat ca plantele din camp isi pastreaza intact parfumul spre deosebire de cele cultivate ,iar perioada optima de recoltare este mijlocul lui iunie ,inainte de inflorire .
 

brishtara

New Member
si cum se usuca? ca si menta si celelalte? Am doua tufe imense in gradina. La un momentdat imi facusem hidrolat si e o nebunieee :rose:
 

dracsor

New Member
as vrea sa plantez in ghiveci acasa si eventual sa o mut primavara la tara. asa ca.. semnite sau firisoare de planta.. cum e mai usor.

multumesc frumos
 

dracsor

New Member
stau in bucuresti si tara e la buzau. la tara e mama stapana, pentru ca parintii sunt in buzau, dar a promis sa=mi cedeze un coltisor de pamant pentru roinita. e si ea cu "buruienile". :D
 

brishtara

New Member
dracsor, cu drag iti trimit si sunt sigura ca ii v-a place aerul de la buzau. Tinem legatura? iti trimit pe privat adresa de mess. Pana atuci intereseaza=te cum pot sa trimit cu tot si radacinsa si pamant fara sa pateasca ceva.

Pup!
 

dracsor

New Member
da, perfect. multumesc mult de tot. pana la primavara, avem ceva timp sa vedem cum facem. inca o data multumesc mult de tot
 

dracsor

New Member
sunt foarte incantata pentru ca mama mi-a dat pe mama o bucata de gradina destul de mare. abia astept sa o acopar cu "buruieni", iar roinita chiar ar ajuta-o. mama e o insomniaca convinsa.
 

mirela06

Active Member
Roinita este oricum o planta fantastica asa cum este si salvia, busuiocu, cimbrul, etc.
Coltul cu aromate va fi o incintare pt.privit si nasuc si nu o spun de dragul de a spune ci pt. ca eu am facut asa ceva.
In curtea mea am medicamentele naturii si mangaierea frumusetii lor.
Roinita se poate trimite si luand de la baza ei puiuti prin despartirea de tufa mama si astfel este mai repede si sigur de prind.
Ca sa nu se intimple nimic cu ea, se va cauta un pahar de unica folosinta, se line acolo cu pamant umed peste radacina, se inveleste in ziar ca sa nu curga pamantul si sa se mentina si umezeala, se pine intr-o punga si se ia o cutie nu prea mare.Ca sa fie sigur ca nu se va intimpla nimic cu plantutele se poate pune intr-o sticla de plastic, taiata in asa fel ca sa ramana prinsa undeva ca de o balama, se va amcora acolo cu satmaziare,etc.se va inchide sticla de unde s-a taiat,fara alune dopul, sa aseaza in cutie si se pun ziare ca sa nu se miste sau se prinde cu sarma sau schoci.
Cam asta.
Restul depinde de cum vor fi ingrijite si sunt sigura ca va avea parte de asa ceva :D
Ahhh!!!Sa nu uit spune-i mamei sa consume , in combinatie cu plantele descride mai sus, daca este insomnica, agitata, etc: seminte de mac pisat si facut ceai(o lingurita la 1 l apa),passiflora, hamei si o alta minine de planta frasinul.
 
Sus