Roinita

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Melissa oficinalis Fam.LABIATAE

Planta perena,ierboasa cu tulpina aeriana paroasa cu frunze ovale,petiolate si cordate la baza.
Florile de culoare alba apar in virful tupinii.
Inainte de inflorire planta degaja un miros placut de lamiie care atrage albinele.De aceea mai este si numita "iarba stupului" ,floarea stupilor" sau "menta turceasca".
Creste atit in locuri uscate si pietroase cit si pe pajisti si luminisuri de padure.
Poate fi cultivata si ca planta melifera.
Se recolteaza cel mai bine in al doilea an pe vreme uscata pentru a nu se deprecia virtutile terapeutice.
Se foloseste in industria farmaceutica intr-o gama larga de afectiuni.Are actiune carminativa,mareste secretia biliara,calmeaza starile de excitabilitate nervoasa,inlesneste digestia,combate diareia si da bune rezultate in colitele cronice.
De asemenea asa numitele "cataplasme" cu roinita(de obicei naturala,verde) inlatura durerile provocate de guta;are proprietati antiseptice si cicatrizante.
Uleiurile volatile extrase din aceasta planta se folosesc in industria alimentara si cosmetica.
Se poate folosi si cruda ca salata sau aromatizant pentru diferite sosuri in bucataria traditionala romaneasca.
 

mflorian

Member
Eu am observat că dorm buştean dacă beau seara ceai de Roiniţă. O fi vreo coincidenţă, mai trebuie să testez.
 

ghia_don

Active Member
cornelia a spus:
simona0808
Trimis: Mie Mai 17, 2006
Am auzit ca ar exista menta cu gust de menta si lamaie?! O colega de-a mea zice ca a primit de la cineva. Exista? Este de cumparat?

tina
Trimis: Joi Mai 18, 2006
Nu sunt f. sigura, dar mi se pare ca am vazut mai de mult la Cora (era in ghiveci).. dar nu mai stiu cum o chema...

mflorian
Trimis: Joi Mai 18, 2006
Cea mai apropiata de descrierea ta este Melissa officinalis, cunoscuta popular ca Roinitza: http://www.botany.wisc.edu/garden/db/sp ... fficinalis

simona0808
Trimis: Joi Mai 18, 2006
Florian, are si gust de menta?
Am gasit cum ii mai zice, dar oare o fi planta pe care o caut eu?
alamaita, buruiana stupilor, busuiocul-stupului, catusnica, floarea-stupilor, iarba-albinelor, iarba-roilor, izma-stupilor, lamaita, mataciune, melisa, minta, motoaca, poala sf Marii, rapuseaca, roiste, stupelnita, voiosita de albini

mflorian
Trimis: Vin Mai 19, 2006
vezi la: http://www.eukarya.ro/taxon/1243

EternalPain
Trimis: Vin Mai 19, 2006
Bunica mea avea astfel de plante in gradina care semana cu menta avea insa frunzele putin mai mari si mai rotunjite iar mirosul frunzelor plantei pe linga cel de menta avea si unul pronuntat de lamie imi aduc aminte ca bunica ii spunea lamaita

simona0808
Trimis: Dum Mai 21, 2006
Da, este Melissa officinalis.

tiktakro
Trimis: Mie Iun 07, 2006
Simona, eu am melissa officinalis intr-un colt in gradina. Da, intr-adevar daca rupi o frunza si o framinti intre degete cel mai puternic se simte mirosul de lamiie si abia apoi cel de menta .
"Lemon scented with a hint of mint, leaves can be used whole or chopped in a variety of dishes, including salads, marinades, vegetables, lamb, and shellfish. Lemon balm can also be used to make a delicious tea.Flower color: yellow or white clusters"
Tk.

simonaelena
Trimis: Mar Aug 01, 2006
Eu am primit de la cineva o planta despre care mi s-a spus ca este menta cu miros de lamaie. Am plantat-o, iar acum, dupa vreo 2 luni, menta mea seamana mai mult cu urzica moarta, are chiar si flori asemanatoare cu aceasta.
Mie imi place si chiar i-am folosit frunzele pt decorarea torturilor cu fructe.
A mai intalnit cineva aceasta planta?

Attila
Trimis: Mar Aug 01, 2006
Draga Simonaelena
La mine in gradina este plina creste ca iarba dar acum deja incepe sa se ofileasca ca doar este foarte cald si a si inflorit .
daca te intereseaza pot sa trimit ceteva fire dar va fi frumos numai la anul

danaela
Trimis: Joi Sep 28, 2006
pe langa roinita mai exista o planta perena care are un pronuntat miros de menta si lamaie. popular se numeste calapar, iar stiintific Chrysanthemum balsamita. ii place sa fie in plin soare. infloreste in iunie - iulie. sunt din timisoara, ti-as putea da acum sau la primavara. este planta de gradina.

ribana
Trimis: Joi Sep 28, 2006
da, da.... miroase asa frumos! de fiecare data frecam in mana o frunza de calopar (la noi asa se zice) ca sa ma pot bucura de miros mai mult timp.
 

mirela06

Active Member
Da . Este o planta minunata.
Eu am asa ceva in gradina de anul acesta.
http://mirela06.sunphoto.ro/casa_mea/14116172

Am cumparat o floare, am pus-o in pamint si astfel a aparut la baza ei o alta plantuta.
Am scos-o pt. ca mi-a placut mirosul acela dulceag de miere si lamaie si am pus-o in gradina. Astfel m-am ales cu o roinita si curiasa sa aflu mai multe am cercetat si iata , completez urmatoarele:

Roiniţa (Melissa officinalis L.) este o plantă perenă din genul Melissa L., familia Labiatae (Lamiaceae). Roiniţa este meliferă, aromatică şi are proprietaţi curative.

Descriere

Roiniţa creşte în tufe dense care nu depăşesc înălţimea de 90-100 cm. Fiind perenă, frunzele se veştejesc şi cad spre sfârşitul toamnei şi apar din nou de obicei în luna aprilie. Se aseamănă la înfăţişare cu urzica (Urtica dioica) deşi aceasta din urmă aparţine unei familii cu totul diferite. Frunzele roiniţei sunt însă de un verde mai pronunţat, aproape închis la culoare şi ele exud o aromă placut mirositoare asemănătoare lămâii atunci când sunt presate între degete.

Roiniţa este o plantă meliferă şi inflorescenţa ei este vizitată de numeroase insecte; de asemenea din cauza mirosului pronunţat care atrage albinele este folosită de apicultori atunci când capturează un roi (se freacă pereţii stupului) sau când vor să unifice două familii; de aici şi denumirea plantei (de la roi de albine).

Răspândire geografică

Roiniţa se întâlneşte spontan pe teritoriul României doar pe arii restrânse în sud-vestul ţării în zone ferite de pe lângă păduri şi luminişuri în Oltenia (în preajma localităţii Baia de Aramă) şi în Banat. Se cultivă însă în grădini şi aşezăminte monahale. O dată ce planta s-a stabilizat este greu de eradicat.


Tratamente naturale pe baza de roinita

Roinita reprezinta o planta medicinala cunoscuta pentru efectele ei terapeutice asupra afectiunilor stomacului (calmeaza spasmele stomacale, elimina gazele din stomac), calmeaza starile nervoase, inlatura diareea, mareste secretia biliara, echilibreaza digestia, si stimuleaza pofta de mancare.
Ceaiul preparat din frunze de roinita, dar si cel preparat din flori de roinita ajuta la calmarea durerilor de cap, tratarea ametelilor, pierderea temporara a cunostintei. Pentru eficienta maxima acest ceai trebuie administrat in fiecare zi.
Roinita mai poate fi utilizata si pentru vindecarea ranilor (sub forma de bai) datorita proprietatii acestei plante de cicatrizant, dar si la tratarea diskineziilor biliare.

Sunt tare bucuroasa ca mi-a daruit Dumnezeu asa ceva :)
 

aleynad

Active Member
Moderator
am si eu o planta identica cu a ta, Mirela!
am primit-o drept Melissa officinalis, cumparata dintr-un hypermarket
din pacate mie nu imi place deloc mirosul ei :) nu mi se pare deloc dulceag, nu aduce deloc a lamaie, ci dimpotriva frunzele emana o aroma prea tare pentru simtul meu olfactiv :mrgreen:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
:rofl: Ei, Daniela, ai un simt olfactiv capricios!

Eu am semanat in primavara asta si am plantat 4 fire in gradina. Mie mi se pare interesant mirosul ei, nu extraordinar de imbietor, de sa stau toata ziua cu nasul in ea, nici mie nu mi se pare dulce, mi se pare un mix de lamaie si menta. Sunt curioasa ce aroma va avea ceaiul facut din aceasta planta.
 

IZA

Active Member
Foarte interesant ce am citit ! Am si eu planta si o stiu din copilarie de la bunica din Oltenia. N-am stiut cum se numeste . Mie imi place mult mirosul ei si n-am stiut ca e pl medicinala. :wink:
 

mirela06

Active Member
Este racoritor si foarte fain la gust mai ales cu miere si lamaie. Eu mai combin , cind am musafiri cu menta ,salvie si putin cimbru. Nici turcii nu au asa ceai :rofl:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
:eek: Mirela, pe langa salvie si altea alea multe de le bagi in combinatie, de mai adaugi si 3 zorele o sa plece musafirii tai ca de la o cafenea ...etnobotanica :rofl: :rofl:
 

zi_inflorata

Member
Moderator
Azi a fost ziua semanatului la mine. Cat mai pot... Am ales roinita ca ma gandesc ca o sa-mi miroasa frumos in balcon. E la fel de invaziva ca si menta?
 

mirela06

Active Member
Foarte fain si vad ca te maresti :rofl: asa ca foarte bine ca ai plantat ce ai plantat.Adevarul este ca-i o planta minunata, asa cum sunt muulte altele :)
 

mirela06

Active Member
Atunci este minunat. Chiar ca ai facut bine. Miros frumos si in curte si in casa. Mmmmm...parca si simt :)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Cum se recolteaza roinita? Ma intereseaza la ce inaltime se taie...Se foloseste si tulpina sau doar frunzele? apropo, aseara mi-am facut un ceai de roinita proaspata, ca eram curioasa, nu am baut niciodata. Drept sa spun, nu a fost deloc o incantare :rofl: Nu ma inspira in mod deosebit...Doar ca mi s-a facut somn urgent...Are legatura? E cumva calmanta roinita si de-aia? :)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Nu, Mymo, daca era amara nici nu ma apropiam de ea, ca nu suport amarala :rofl: E un fel de menta, mai putin parfumata cu ceva aroma de lamaie
 
Sus