Rog sfat referitor la cactusi

stefanm

Member
sunt si eu pasionat atat de cactusi cat si de suculente, dar sunt incepator in domeniu.
Din putina experienta pe care o am cu genul acesta de plante m-am "confruntat" cu 2 probleme datorita spatiului limitat pe care il ofera un apartament cu balcon nu foarte mare.
Ambele probleme se refera la spatiu.

1. Cactusi cresc, "fac pui" si ajung sa nu mai incapa in vasul in care sunt plantati. Ii muti in altul mai mare dar si asta devine neincapator si ajungi sa ai spatiu din ce in ce mai putin. Voi ce faceti cand replantati ? Am vazut ca multi dintre voi aveti in colectie doar specimene mici in dimensiuni. La replantare pastrati doar "puii" sau pur si simplu sunt la inceput ?

2.Uneori apare si problema inaltimii. Unele specii cresc pur si simplu pana in tavan. Ce faceti in cazuri din astea ?

E drept ca nu m-am prea documentat eu in ceea ce priveste substratul perfect si contine cam multa substanta organica. Se poate sa creasca mult mai repede decat ar fi normal pentru ca e prea organic substratul ?
 

dr Cactus

Member
Salut,
Toti colectionarii de cactusi ne confruntam cu aceasta probleme, cea a lipsei spatiului, in masura mai mica sau mai mare.
Aici ar fi doua linii mari de discutii:
1) ce e mai bine pentru plante
2) ce e mai comod pentru noi
Cele doua linii adesea sunt in contradictie si factorii care inclina balanta intr-o parte sau alta sunt in primul rand gradul atasamentului nostru pentru aceste plante, altruismul nostru si puterea financiara.
1) Pentru plante, cel mai bine, in zona noastra geografica, este sa beneficieze de o sera cu expozitie insorita. Aspectul ,sanatatea si inflorirea lor vor fi mult mai bune decat intr-o camera sau intr-un balcon. Pentru noi, poate fi mai greu sa facem asa ceva: poate nu avem curte sau gradina, nu putem sau nu vrem sa ne mutam din apartamentul nostru dintr-o zona facila undeva la tara,nu vrem sa discutam cu altii sa tinem plantele la el in gradina...etc...NU vrem sa ne complicam si sa ne cheltuim si preferam sa ne fie noua mai bine (SAU SA CREDEM CA NE E MAI BINE) si sa sufere plantele. In sera e bine sa nu le fie rupti lastarii, ci sa fie lasate sa creasca fiecare dupa tipicul speciei.
2) Mai comod este sa lasam plantele in balcon, sa incercam sa ne orientam spre specii cu crestere mai redusa si mai lenta, sa taiem regulat varfurile columnarilor (care e posibil sa creasca repede din cauza etiolarii) si sa le inradacinam aruncand baza, sa vindem/donam plantele ajunse prea mari si sa reincepem cu exemplare mai mici, putem suplimenta lumina cu niste lampi adecvate si reducem etiolarea (nu o putem combate total).
Cu unele exceptii, cactusi cresc cu atat mai repede cu cat au umiditate mai mult timp in sol, cu cat au mai mult humus, iar lumina prea scazuta favorizeaza etiolarea=dezvoltarea rapida in inaltime in detrimentul diametrului si spinatiei. Toate astea pana cand (in functie de toleranta speciei), ne trezimcu ei 'muci', lichefiati in interior si ii putem arunca.
 

Blitz

Active Member
Dragii mei, din nou as avea nevoie de un sfat, de data aceasta referitoare la cactusi.

Am plantat toti puiutii de la Gino (inca o data multumesc), le merge bine (sa nu-i deochi :wink: ), cand i-am pus, am pus doar un picut de apa si de atunci nu i-am udat. Asa citisem aici pe forum ca la plantare nu trebuie udati (de loc, dar tot nu m-am potolit :oops: ).

Ii tin in holul "de sticla", orientat spre nord, nu este f. cald acolo- momentan vreo 10-12 grade, ca holul nu este incalzit si afara e "noeimbrie"

Deci acesta este contextul.
Intrebare: cand trebuie sa-i ud? Nu vreau sa-i "inec" cum am mai facut cu alti cactusi acu vreo 2-3 ierni.

Multumesc anticipat pentru orice sfat!
 

magda

Active Member
Moderator
Poti sa-i scoti linistita afara, pentru inceput pe un pervaz exterior sau pe langa casa .De udat poti sa-i uzi saptamana viitoare. Lasa-i sa se acomodeze cu noul substrat. Din cate stiu eu Gino ii tine in curte asa ca nu ai de ce sa-ti faci probleme daca stau afara. Orientarea spre nord nu este buna pt cactusi. Acum sunt in perioada de vegetatie si vor creste cu mot, deformati, deci afara din casa cu ei. :D
 

danya

Active Member
Si eu ii am afara acum. I-am transplantat, iar dupa o sapt. le am pus putina apa, apoi peste o sapt iar putina apa... cam asa ii ud. :D
 

Blitz

Active Member
Multumesc, dar problema este ca nu prea stiu unde sa-i pun in curte. Si cactusii anteriori (cei "inecati") au trait tot in acel hol cativa ani buni. Holul este chiar la intrare in casa, are aerisire, nu difera foarte mult de conditiile de afara. Dimineata oricum vine soarele dinspre este acolo, nu "bate" soarele de pranz, holul are peretii cu sticla inspre est (latime), nord (pe lungime) si vest (latime).

Sa vad cum merg, daca nu le place- descurc cumva itele :oops: .

Multumesc oricum pentru sfat! :D
 

gino

Member
Sigrid, toate plantele luate de la mine au stat in aer liber pana sa ajunga la tine.
Iata o fotografie din primavara anului trecut din timpul primaverii.
http://gino.sunphoto.ro/Printre_cactusi ... PMWRXUFBLA
Si eu ajung acolo din doua in doua saptamani...intretimp rog natura sa ma ajute, si sa stii ca chiar o face ! :D
Soarele este si mama si tatal cactusilor, iar apa de ploaie adevarat elixir . :D
Sunt curios daca Rebutia marsonerii care avea boboci va inflori dupa socul transportului pana la tine.
Sfatul meu : afara la soare, natura va avea grija sa-si faca treaba. :D
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Hai să cer şi eu o părere... cu acordul lui Blitz, desigur.

Urmându-vă sfaturile am scos pentru prima dată cactuşii şi suculentele afară. Nu am mulţi, nici diverşi: vreo 5 echinopsis, un cereus peruvianus, 2 stapelii, multe aloe şi o agavă. Am început aclimatizarea, punându-le întâi în partea luminată de soare dimineaţa. Pe când să continui acomodarea şi să-i mut în locuri cu mai mult soare şi mai puternic, adică mai la sud-vest a venit vremea asta capricioasă.

Întrebarea e: suportă cactuşii şi suculentele fără probleme atâta ploaie şi vreme rece? Ar trebui lăsaţi în voia naturii sau protejaţi (ţinând seama că e primul lor sezon afară)? Mărturisesc că, văzând că se îngroaşă gluma, i-am mutat pe toţi în loc ferit, mai ales că vreo câţiva au suportat recent transplantare. Aceştia nu au simţit deloc apa. :wink:
 

gino

Member
Inca nu va-ti convins cum stau plantele mele ?
Adina-Ioana, plantele tale trebuie sa stea afara.
Cu siguranta nu vor pati nimic, ba din contra, se vor simti foarte bine !
Daca era vorba de specii mai pretentioase, mai ziceam, dar cele pe care le ai tu, sigur nu vor avea probleme, cu conditia ca substratul sa fie bine drenat, iar gaurile din fundul ghivecelor sa permita usor scurgerea apei.
In natura plantele respective suporta ziua temperaturi caniculare, iar noaptea temperaturi, uneori usor negative si asta tot timpul !
In fine, nu trebuie sa tii neaparat seama de sfaturile mele...nu as vrea sa ma injuri daca procedezi cum zic eu si plantele patesc ceva... :D
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Mulţumesc, Gino! :D
Tocmai pentru că v-am urmărit sfaturile în privinţa necesităţilor cactuşilor i-am ţinut toată iarna pe uscat şi la rece şi, de destulă vreme, i-am dat afară :) după ce le-am pus un substrat potrivit (sol de grădină, nisip, pietriş, cărămidă) şi le-am aşezat, pentru drenaj bun, cioburi de ceramică pentru protejarea orificiilor de scurgere şi un strat consistent de pietriş la fundul ghiveciului. Singura neclaritate era în privinţa cantităţii exagerate de apă pe care au primit-o plantele în ultimele 10 zile. :wink:

În rest afară sunt şi acum şi afară vor rămâne. În privinţa asta nu am dubii.
 

Blitz

Active Member
Multumesc pentru sfaturi, dragii mei. Concluzia mea este: maine dupa masa- "zburatacirea" :rofl: :rofl: :rofl: . Clar le fac undeva un loc unde am si soare mai mult :) :) :)

Sper ca rezista pana atunci :? desi arata bine. Cactusul cu "muguri" se simte bine, "bobocii" au crescut.

DAR: ce pun in acel ciudat hol in vara??? Ca nu pot sa-l las numai cu Dieff, Phala, Poinsetia si Aloe (care in 3 saptamani de cand e la mine a mai facut un pui :rofl: :rofl: )? Rog idei si oferte!

Multumesc!
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Violete, pentru ferestrele dinspre nord ale holului! Le merge excelent. idea:
 

Blitz

Active Member
Am "zburatacit" cactusii de la Gino in aer liber. Ma bucur tare mult, le merge foarte bine. Unul are boboci care cresc si acusica se deschid...



Super puiutii de cactusi de la Gino :D :D :D
 

Maranta

Member
Buna seara ,

incepand din aceasta primavara toti cactusii mei sunt afara , la soare in ploaie ....atunci cand este si le merge minunat . Au prins 6-7 zile consecutive de ploaie si vreme rece dar stati linistiti nu au patit nimic sunt mai mult decat ok..cresc ..fac niste flori minunate...deci daca aveti posibilitatea : " Afara cu ei " :) si au sa va rasplateasca cu florile lor minunate !
 

Maranta

Member
Buna seara ,

daca nu ploua cam la doua saptamani vara...nu imi plac sa fie ca pepenii plini de apa, mai rar cu apa...mai mult soare cam asta este reteta succesului in cresterea cactusilor !
 

gino

Member
Stelian, eu cred ca esti prea drastic cu plantele tale.
Udare la doua saptamani vara cand temperaturile sunt in jur de 35 de grade sau mai mult, ca sa nu mai vorbim de temperatura la nivelul solului, mie mi se pare prea putin. Plantele mele primesc apa la 3 - 4 zile atunci cand este canicula si la o saptamana in conditii normale ca sa zic asa. Si asta pentru ca am si destul de multe suculente.
Cactusii pot indura seceta mult mai bine decat suculentele.
 
Sus