Rodiul

vali

Active Member
Moderator
Punica granatum – rodiul
Familia Punicaceae

Descriere:
Originar din Asia, mai este cultivat si in tarile mediteraneene ori in America de Sud, pentru fructele sale gustoase, sau ca planta ornamentala.

Este un arbust fructifer cu frunze cazatoare. De obicei are trunchi multiplu, cu o inaltime si un diametru al coroanei de pana la 7 m (in cazul exemplarelor batrane). Ramurile sunt fine si initial au o crestere verticala dupa care se arcuiesc gratios sub greutatea florilor si – mai ales – a fructelor. Frunzele sunt lanceolate si lucioase, au 7-8 cm lungime si 1-2 cm latime. Arbustul infloreste continuu pe toata perioada verii (din iunie pana in septembrie), florile au forma unei trambite de culoare rosie sau rosu-portocaliu cu dimensiunea de aproximativ 5-7 cm. Fructul este sferic, mare (binecunoscuta rodie) si este comestibil. Prin hibridizare au aparut soiuri ale caror flori trec prin toata gama nuantelor, de la alb ca zapada pana la rosu inchis, simple sau involte. Ca orice hibrid, aceste soiuri sunt mai pretentioase in privinta ingrijirii, iar fructele sunt foarte rare sau inexistente. Exista si varietati pitice care pot forma garduri vii sau mici aranjamente de gradina. In bonsai, cel mai intalnit este Punica granatum Nana, dar se pot folosi si alte soiuri, pentru ca specia raspunde bine la tehnicile de formare. Prin reductia exemplarelor batrane (din natura) se pot obtine bonsai spectaculosi intr-un timp relativ scurt.

Intretinere:
Rodiul se simte cel mai bine in zonele unde verile sunt lungi si uscate, iar iernile blande. Accepta orice fel de sol, PH-ul nu are un rol important, simtindu-se la fel de bine in solurile acide, ca si in cele alcaline. Totusi, se pare ca cel mai mult ii prieste in solurile nisipoase, cu conditia sa aiba un drenaj bun. Are nevoie de udari regulate dar nu suporta ca apa sa stagneze. Prefera un loc cu atmosfera uscata si in care aerul sa circule, deci nu e genul de planta careia sa-i fie pulverizate frunzele periodic.

Necesita soare direct si, daca se poate, pe toata durata zilei. Iarna trebuie lasat sa intre in hibernare, dar va fi ferit de ingheturi puternice, in special daca este plantat in ghiveci. De regula, suporta bine clima tarii noastre, nefiind afectat de temperaturi de pana la -10° C, insa este foarte sensibil la ingheturile tarzii, de la inceputul primaverii, dupa ce mugurii s-au deschis.

Formare:
Rodiul are ”prostul obicei” de a dezvolta in permanenta lastari de la baza tulpinii sau direct din radacini. Acestia ar trebui indepartati periodic pentru a mentine un trunchi unic si pentru ca intreaga energie sa fie canalizata prin acesta. Altfel, sansele de a obtine un trunchi credibil, sunt mult reduse. In plus, are tendinta de a forma ”trunchiuri tubulare”, cu acelasi diametru pe toata lungimea lor, iar pentru obtinerea conicitatii e necesara aplicarea tehnicii ”taie si lasa sa creasca” pe parcursul mai multor ani. Deasemeni, lasarea unor lastari de sacrificiu care sa creasca liber de la nivelul primelor ramuri, poate ajuta la ingrosarea trunchiului in partea sa inferioara.
Suporta bine taierile, in orice perioada a anului, dar daca dorim flori/fructe este indicat ca tunderea de formare sau de corectare a coroanei sa se efectueze iarna-tarziu, inainte de aparitia noilor muguri, deoarece florile se formeaza pe ramurile din anul in curs.
Un alt aspect de luat in seama la tundere este legat de faptul ca rodiul formeaza muguri (si apoi ramuri) opozabile. Intotdeauna va trebui sa renuntam la una dintre acestea (si ma refer aici la structura primara, de baza, a copacelului, nu la ramificatiile fine), pentru a evita aparitia acelor inestetice ramuri in cruce.

Legarea si orientarea ramurilor cu sarma se poate face pe tot parcursul perioadei de vegetatie, dar daca planta este infrunzita, operatia inceteaza a mai fi o placere si devine o adevarata corvoada. Ramurile lemnificate sunt destul de elastice si raspund bine la legare, coeficientul de revenire fiind neglijabil, insa e bine sa evitam legarea ramurilor tinere, care fie se rup usor, fie revin usor la forma initiala dupa inlaturarea sarmei.

Inmultire:
Rodiul poate fi inmultit prin butasire, marcotaj, prin diviziune sau prin seminte. Se folosesc butasi de varf sau semi-lemnificati, operatia se executa vara, acestia fiind plantati direct intr-un pat format dintr-un substrat de granulatie mica, dar cu drenaj bun. Pot fi lasati si intr-un vas cu apa sa inradacineze acolo, dupa care sunt plantati direct in ghiveci. Butasii lemnificati se iau la sfarsitul iernii, dar inradacineaza la fel de usor. Marcotajul, subteran sau aerian, trebuie efectuat la inceputul verii (mai-iunie). Inmultirea prin divizarea radacinii se efectueaza la inceputul primaverii, cu ocazia transplantarii. Desi germineaza usor, inmultirea prin seminte nu este recomandata, mai ales in cazul plantelor hibride, deoarece nu se pastreaza caracterul plantei mama.

Boli si daunatori:
Este o planta rezistenta, care daca are conditii optime poate face fata singura eventualelor atacuri. Bolile cauzate de ciuperci apar de obicei la nivelul radacinilor si au drept principala cauza un substrat prea compact sau o udare necorespunzatoare.
Dintre insecte, cele mai frecvente sunt afidele si acarienii, dar infestarile neobservate la timp pot duce in cel mai rau caz doar la pierderea frunzelor. Sunt indicate stropiri profilactice, pentru a scapa de acest neajuns.
 

Sash

Active Member
Mda, de acord cu tine dracusorule... Vali ai ceva cu noi in dimineata asta.
Si eu am avut o incercare de a creste un rodiu acum cativa ani. Dupa o perioada destul de lunga de cautari am gasit unul de vanzare pe net. Din descriere avea 30cm inaltime. M-am dus pana in partea cealalta a Bucurestiului ca sa-l ridic. Doamna respectiva nu mintise... avea 30cm inaltime, dar tulpina era cam de 2-3 ori mai subtire decat o scobitoare. Mi-a murit in 2-3 luni, nici acum nu mi-e prea clar de ce...
 

vali

Active Member
Moderator
Eu n-am nimic, cu nimeni... :)
Bandi ma rugase pentru ceva informatii despre rodiu... Asta-i motivul fisei de mai sus.
Eu de unde sa stiu ca si voi oftati dupa rodii? :rofl:
 

Chiquitita

Member
Vali dragule, daca sunt cuminte si pap tot imi poti da cateva sugestii de tundere a domnului? :ingeras:

o sa fac diseara o poza cu el mai chel un pic.
 

vali

Active Member
Moderator
No problem :D .
Dar prefer sa astept poza cu el mai chel si eventual mai din fatza :)
 

bandi87

Member
Mersi vali :) ...deci cum ati aflat deja eu sunt de vina pentru acest topic :mrgreen: .....sa va povestesc si voua...ca pe vali saracu l-am pus deja la munca. Am un rodiu adus din croatia cu doi ani in urma si desi am avut cateva aventure neplacute cu el(de vreo 2 ori eram convins ca a dat ortu popii) el se dezvolta ala trabantul inset-shi-inshetishor.....dar am rabdare:D...asta ar fi praslea cel voinic si merele de ...nu chiar aur :mrgreen:

http://picasaweb.google.com/hegedus.ban ... directlink
 

vali

Active Member
Moderator
Bandi, avand in vedere dimensiunile si varsta rodiului tau, eu as face o interventie mai radicala (bine-nteles, daca ar fi planta mea :) ).
Asa cum scrie si in fisa, la rodiu conicitatea trunchiului nu vine singura, ci trebuie obtinuta. Copacelul tau neavand inca o forma prefigurata si fiind abia la inceput, cred ca este cazul sa incepi cu asta. Adica, obtinerea conicitatii trunchiului.
In consecinta, eu l-as taia de deasupra micului lastar care se vede in dreapta-spate (cel mai de jos), ca in imagine
urmand sa-l las sa se dezvolte de-acolo in continuare, pentru inca 1-2 ani, fara alte interventii. Dupa cum ai observat deja, in ghiveci rodiul nu este ”un vitezoman” si creste destul de lent.
In mod cert, operatia va trebui repetata si in viitor din alte puncte de pe noul segment de trunchi format.
Asta nu inseamna ca toata coroana este pierduta... Din ceea ce tai acum, cred ca poti obtine 10-12 butasi care sa-ti serveasca drept material brut pentru anii viitori.

Si Chiquititei i-as recomanda acelasi lucru, in ideea ca tot un bonsai vrea sa formeze din rodiul ei.
Stiu ca asemenea sfaturi/recomandari starnesc de obicei reactii de genul ”Ce sa faaac? :eek: Sa-l tai de tot? :cry: ”. Dar asta-i situatia... in acest stadiu, alte variante nu prea sunt.
Daca totusi nu un bonsai vrei sa faci din el, ci o plantutza care sa aiba alura unui copacel, atunci putem discuta in continuare despre altfel de tunderi/ciupiri, la nivelul ramurilor. :D
 

vali

Active Member
Moderator
Cum spuneam...:rofl:
vali a spus:
Stiu ca asemenea sfaturi/recomandari starnesc de obicei reactii de genul ”Ce sa faaac? :eek: Sa-l tai de tot? :cry: ”.
Stiu ca e greu... In cazul asta, revenim la ce spuneam aici
vali a spus:
Dar prefer sa astept poza cu el mai chel si eventual mai din fatza :)
:D
 

bandi87

Member
vali mersi pentru post. Defapt m-am gandit si eu sa tai astfel copacelul...dar ma gandeam sa-l tai de mai sus...fiindca:rofl:...nu am pe picassa si niste poze mai recente...unde acea creanga micuta nu mai exista....:|....a fost prin casa o mare curatanie...si eu fiind la examen cand am ajuns acas am "constatat" atacul asupa plantei mele...verdict: doamna de curatenie sa fie pedepsita intre 10-15 ani pentru crima de gradul I asupra unei crengi micute :rofl: :rofl: ...era rupta...dar promit ca o sa uploadez cateva poze mai noi...doar sa ajung acasa...momentan nus in tara...si atunci te mai intreb cum vezi copacelul... :)
 

vali

Active Member
Moderator
Structura plantei este una extrem de firava si delicata... este tinerica rau :D .
In conditiile astea nu vad altceva decat o tundere de regenerare, care sa oblige planta sa se indeseasca undeva mai jos.
Taind dupa linia rosie, planta s-ar concentra pe ce ramane in zona inconjurata cu verde. Insa asta e un fel de ”praf in ochi”, asa...
Eu raman la parerea mea si n-as pastra decat atat La urma urmei, chiar si o ”plantuta cu aspect de copacel” are nevoie de un trunchi. Iar trunchiurile nu se pot construi decat asa.
 

bandi87

Member
Astazi am facut o poza cu stadiul actual al rodiului meu.(prima poza)
As vrea sa-l tund sa arate ca in a doua poza.
Avand in vedere cantitatea foliajului si a perioadei a anului(inca e sfarsit de iarna), sa fac tunsul sau nu?
<table>
<tr>
<td>

</td>
<td>

</td>
</tr>
</table>
 

vali

Active Member
Moderator
Apropo de ce vorbeam in topicul cu video-uri bonsai, in care spuneam ca o prima formare ar trebui sa fie mai agresiva cu gandul la suportul viitor, chiar daca in detrimentul aspectului actual, parerea mea e ca lasi prea mult.
Eu l-as taia ca in imagine si as indrepta acea ramura ramasa in sus, ca pe un nou varf. As scurta-o si pe ea astfel incat sa nu mai ramana frunze si as astepta noi muguri.
Din restul materialului as face butasi si i-as pune la inradacinat. Mi-ar fi foarte folositori pentru eventuale grefe de radacina, de ramuri sau mai stiu eu ce idei mi-ar mai veni pe parcurs.

Este mult prea subtire pentru altceva... Sau poate :idea: , singura alta varianta, muta-l in gradina direct in pamant si lasa-l cativa ani. Rodiul rezista destul de bine iarna afara, cu un minim de protectie (paie, folie, etc.).
 

bandi87

Member
vali a spus:
Din restul materialului as face butasi si i-as pune la inradacinat. Mi-ar fi foarte folositori pentru eventuale grefe de radacina, de ramuri sau mai stiu eu ce idei mi-ar mai veni pe parcurs.
ii bag simplu in pamant?(cu o sera improvizata?)...sau in apa?....

in cazul in care fac taietura, pot sa o fac acum, adica in perioada asta al anului?

si daca fac taietura de pe crenguta ramasa sa tai toate frunzele?...nu o sa aiba probleme?
 

vali

Active Member
Moderator
bandi87 a spus:
si daca fac taietura de pe crenguta ramasa sa tai toate frunzele?...nu o sa aiba probleme?
De ce sa aiba probleme? Vei stimula astfel aparitia de noi muguri, inclusiv mai de jos de pe trunchi. Frunze noi vor aparea, nu-ti face probleme.

Butasii poti sa-i bagi si direct in pamant, dar mai sigur ar fi sa-i lasi intai intr-un vas cu apa. Lasa-ncolo sera, aia e pentru legume. Apar radacini fara alta bataie de cap, e verificata treaba.
Taietura bine-nteles ca o poti face acum, doar e sfarsit de iarna...

Haide sa-ti spun de ce cred eu ca e mai bine sa-ti iei inima-n dinti si sa renunti la toata partea de sus.
Cu ani in urma, am pus mai multe seminte de rodiu, au iesit puieti, o parte i-am folosit pentru rodiul ”a la rasuceala”, dar unul l-am pastrat pentru un ”single”. Ca sa aiba si moaca mea un rodiu din samanta :) . Vreau sa-ti spun ca evolutia in ghiveci este extrem de lenta. Rodiul si asa nu se ingroasa foarte mult, nici in natura. Are tendinta de a dezvolta mai multe trunchiuri si toate au aspect de tzeava. Ca sa obtii conicitatea unui trunchi trebuie sa-l tai si sa-l lasi sa creasca si iar sa-l tai si sa-l lasi sa creasca, pana imbatranesti tu :) .
La mine, evolutia in 4 ani e aproape inexistenta, pentru ca balconul atata poate, atata iti da!
Se vede aici http://s466.photobucket.com/albums/rr23 ... =slideshow
Trunchiul nu e nici acum mai gros de 1,5 cm.

Ca sa nu pierzi si tu 4-5 ani ca sa inveti acest lucru, axeaza-te de-acum pe vase largi, incapatoare, pe o crestere cat mai libera, in sensul de a nu umbla la el decat cu tunderi de toamna/primavara si in rest, apa, paie si bataie (a se citi ”fertilizant” :rofl:. Asa vei avea sanse mai mari sa obtii repede un trunchi pe care sa poti lucra in continuare.
 

bandi87

Member
mersi pentru sfaturi....ii fac "botezul" maine...
crengile bagate in apa le las acolo pana cand dau radacini nu?....frunze las pe crengi sau le tai mai intai?(la cele care sunt la inradacinat)
 
Sus