[robo]Copacei

robo

Member
Salut

M-am gandit sa fac si eu un topic in care sa mai prezint cate un copacel, diverse lucrari la ei, si asa mai departe. Deocamdata toti sunt proiecte pe termen lung sau foarte lung, asa ca nu o sa fie ceva spectaculos.

Incep cu un ficus "ginseng" pe care l-am "chinuit" eu putin dupa ce l-am cumparat,  a fost printre primele incercari de legare cu sarma si nu prea stiam ce fac. A fost replantat imediat dupa cumparare intr-un substrat format din caramida sparta, keramzit spart si scoarta de pin maruntita (nu mai stiu proportiile dar scoarta de pin nu era foarte multa).
Nu mi-a placut deloc cum arata baza aceea si am hotarat sa-l marcotez. In 18 August 2013 am facut marcotarea si am folosit substrat in loc de muschi.


Dupa o luna am observat radacini in partea de jos a ghiveciului, prin gaurile de scurgere, si, peste inca 10 zile, l-am separat (27 Septembrie). A format destul de multe radacini, dispuse radial pe trunchi.


Le-am aranat astfel incat sa nu se incalece, si am completat cu substrat (caramida, keramzit, perlit si cam 20~30% turba de cocos).


Dupa care l-am legat ca sa nu se miste deloc pana ce radacinile se fixeaza in substrat.


A crescut destul de bine toamna si iarna, iar acum a inceput si mai viguros.
18 Ianuarie                                               1 Februarie    22 Aprilie

Va fi lasat sa creasca liber cel putin un an, poate chiar 2. Dupa aceea ramurile vor fi taiate, mai putin una , care va continua linia trunchiului.

Baza copacelului am hotarat sa nu o arunc, si am plantat-o, a facut niste muguri si-a inceput sa creasca. I-am pus niste muschi in jurul trunchiului si am impachetat cu o punga, ideea fiind sa faca radacini, care sa devina mai apoi radacini aeriene....nu stiu sigur daca va iesi ce mi-am imaginat eu dar o sa vad mai incolo.
 

vali

Active Member
Moderator
robo a spus:
Nu mi-a placut deloc cum arata baza aceea si am hotarat sa-l marcotez.
Si foarte bine ai facut, dupa parerea mea.
Se vede ca ai lucrat curat, plantele obtinute arata bine, e un marcotaj reusit. Imi place si evolutia marcotei, se vede ca-i merge bine si a inceput "sa puna pe ea". Cand te vei hotari sa mai reduci din ea, tunde mai mult din partea superioara (care se vede ca-i mai viguroasa), fara a taia si din cele doua ramuri de la baza (asta daca ai de gand sa le pastrezi!), pentru a le dezvolta si pe acestea si a le incadra in proportiile plantei. Logica spune ca ele ar trebui sa fie cele mai groase dintre ramuri, deci axeaza-te pe asta.

La cealalta planta, baza, cea la care vrei sa ascunzi "napii" aia sub radacini aeriene, va trebui sa ai grija ca dupa ce acestea apar, fie sa cobori substratul gradual, fie sa o faci direct dar sa tii planta in sera umeda. Asta pentru a nu le pierde. Dupa ce textura radacinilor aeriene incepe sa semene cu cea a trunchiului si ramurilor, poti sa reduci umiditatea.

Bravo :clap: ! Esti pe drumul cel bun! :marfa:
 

robo

Member
Multumesc !
O sa pastrez si acele doua ramuri mici pentru ca odata cu ingrosarea lor se va ingrosa baza, si vor forma coniciatea pe care o urmaresc.
Am eu o idee, dar nu stiu sigur daca va functiona... sa acopar planta cu plasa pentru umbrire, mai putin cele doua ramuri ca sa le fac sa creasca. Nu prea as vrea sa tund din ea degraba pentru ca vreau sa se ingroase cat mai mult.
 

robo

Member
Am vorbit mai demult despre un gutui, in alt topic.

Pe atunci baza era acoperita de pamant si credeam ca pot separa un lastar care sa aiba si radacini, dar intre timp pamantul mai fost spalat de ploaie si am observat ca nu se pot separa.


Asa ca am hotarat sa marcotez un trunchi, putin mai jos de o ramificatie. In 12 Mai 2013 am facut marcotajul. Am folosit muschi maruntit amestecat cu perlit si caramida sparta.

In 17 Iulie am observat radacini prin folie si dupa inca 10 zile trunchiul a fost separat. L-am plantat direct (fara a desface balotul) in caramida sparta.

Dupa cum se vede in poze, unele radacini au aparut deasupra marcotajului. Iar pe o parte nu are deloc radacini.
Nu am scurtat ramurile pentru ca am vrut sa aiba cat mai multe frunze, pentru a produce radacini.
Ideea initiala era ca la primavara sa nu pastrez decat prima "ramura" mai groasa, scurtata pana la primul mugure si sa il plantez in pamant.


Dupa o luna, a inceput sa faca muguri, si pana la sfarsitul sezonului au crescut cativa lastari.


Iarna am indepartat primii 2-3 cm de substrat ca sa verific radacinile, si-am descoperit ca se formasera doar 2 radacini, undeva la 1cm mai sus de locul unde ar fi trebuit.


Pana la urma nu am mai taiat trunchiul. In 2 Mai am facut o alta marcotare mai sus, pentru ca era pacat sa arunc trunchiul acela destul de gros. De data asta am folosit doar muschi, si folia transparenta am acoperit-o cu folie neagra (si asta a ajutat mult, pentru ca intr-o luna au inceput sa apara radacini, spre deosebire de cealalta marcota, la care a durat 2 luni).

Dupa ce am vazut ca apar mai multe radacini, am taiat trunchiul de sub marcotaj pana la jumate (a fost o idee de-a mea, sa fac separarea treptat, nu stiu sigur cat de mult a ajutat, dar cred ca asta a incurajat si radacinile marcotei sa creasca mai mult). Dupa 5 zile l-am separat (m-am grabit putin..).

Dupa cum se vede in poze, aceeasi problema, singurele radacini aparute sunt deasupra marcotajului, iar din calus nu s-au format deloc. Si pe langa asta, pe o parte s-a format acel "pod" de calus (e posibil sa nu fi curatat bine cambiul cand am facut marcotarea).
L-am plantat intr-un substrat foarte drenant, iar pe langa calus si deasupra substratului am pus muschiul folosit la marcotare. Am folosit un recipient transparent pentru a putea verifica evolutia radacinilor.



La primavara am de gand sa ii plantez pe amandoi in pamant. Dar trebuie sa rezolv cumva problema cu radacinile.

Am mai pus in Noiembrie niste butasi de la o creanga mai mare care a fost rupta. I-am plantat in substrat format din turba de cocos si perlit (proportii egale), au fost acoperiti cu o punga si protejati de inghet in timpul iernii. Aproape toti au facut frunze primavara, dar s-au uscat, doar 2 au supravietuit. Si acestia urmeaza a fi plantati in pamant.


Ce parere aveti ? de ce credeti ca au aparut asa radacinile la ambele marcotaje ?
 

MariusR

Member
Poate ai folosit hormoni de concentratie sau in cantitate prea mare. Excesul de hormoni duce la un calus marit care inhiba aparitia radacinilor. Nu stiu, poate e asta. Mai ales ca radacinile au aparut acolo unde e de asteptat sa fi fost mai putina pudra sau gel de inradacinare.
 

robo

Member
Nu am folosit hormoni la niciuna din marcotari.
La a doua am pus miere pe taietura de sus (am citit undeva ca are rol antiseptic) dar nu asta a facut diferenta pentru ca si la prima marcotare am avut acelasi rezultat.
 

vali

Active Member
Moderator
robo a spus:
Ce parere aveti ? de ce credeti ca au aparut asa radacinile la ambele marcotaje ?
Mie mi se pare ca radacinile au aparut acolo unde era de asteptat sa apara...
Probabil te asteptai sa iasa fix din buza taieturii, acolo unde se vede calusul acela... dar nu este o regula. Apar si de acolo, dar si de mai sus. Oricum, radacina este in formare, mai apar ramificatii si dupa separarea marcotei. Este un marcotaj reusit si-ar trebui sa fii multumit.

Initial am crezut ca te referi la radacina de-aici https://www.flickr.com/photos/104289596 ... 456317072/ Aia a iesit datorita presiunii exercitate de bandajul acela. Se stie ca radacinile au nevoie sa simta un pic "opozitia" substratului pentru a se "infige" in el. De-aia la un marcotaj e indicat ca muschiul (sau ce pui acolo) sa fie bine strans in jurul zonei inelate. Cu cat e mai lejer, cu atat mai putine (si firave) radacini vor aparea.
 

robo

Member
A aparut o problema la niste butasi de artar japonez plantati in pamant.
Dupa ce am vazut, am aplicat de doua ori epsom salt si ingrasamant lichid dar problema nu a disparut.
Observ ca sunt doua tipuri de deficienta.
Ma poate ajuta cineva ?

 
Sus