Risipa de apa

Yanquapin

Member
Cu tot respectul, popgeo, dar nu o voi face eu. Nu cred ca e cazul, nici din partea lui MG, nici a mea. Nu s-a sarit calul, nu vad nimic jignitor in ultimul post- eventual in altele. Nici nu as sti ce sa sterg din ultimul, alea sunt doar glume, fara referire la MG!
Daca tu consideri ca e cazul, atunci nu mai insist- chiar imi cer scuze anticipat pentru timpul pe care vei fi nevoit sa-l pierzi cu operatia asta. Am avut destule meciuri pierdute pe teren propriu, si se presupune ca dupa LOG IN intru in alta lume, nu undeva unde sunt jignit sau tras de urechi. Sunt constient ca moderezi sectiunea si ca asta trebuie sa faci, deci n-o voi lua personal.

Un copac tine o seceta-doua, dar a treia il usuca... daca intelegi la ce ma refer. Eu sunt la a patra...
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Un copac rezista la mai mult de 4 secete daca e copac intelept...conserva resursele si se bucura de orice ajutor...
 

irinabv

Active Member
Moderator
popgeo a spus:
Ok.. Yanaquapin, chiar daca cred ca ai dreptate te rog sa modifici drastic ultimul post si sa imi urmezi exemplul. Hai sa incercam sa fi mai putin caustici, mistocari sau alte feluri mai putin pozitive...
Aveti amindoi pina miine sa scoateti din posturile voastre referirile sau catalogarile la celalat... daca nu sint facute pina la ora 1:00 AM le moderez eu.

La o adica pot deschide un topic "principii sanataoase" unde putem sa discutam in detaliu ceea ce credem ca e benefic sau negativ in atitudinile unuia sau altuia dintre membrii in limitele decentei in limbaj.
Mie mi se pare ca amandoi s-au aprins in discutii, dar nu au depasit limita bunului simt. Chiar nu putem sa discutam in contradictoriu pe acest forum, ca imediat se sterg posturile? Mai ales ca nu au fost folosite injurii ci numai ironii fine, eu asa le vad. Cei doi au stiluri diferite de a scrie, unul e visator, altul e mai pragmatic, dar nu s-a sarit calul. Poti sa spui un lucru pe zece pagini sau in doua cuvinte. Fiecare are dreptate. Amandoi sunt iubitori de natura. Unul realist, altul idealist :rofl: Ce e rau in asta? :eek: Sa le ceri sa-si modifice posturile e ca si cum i-ai obliga sa gandeasca altfel :eek: Chiar sunt curioasa cum le vei modera posturile. Daca nu vreti discutii in contradictoriu, de ce mai deschideti astfel de topicuri pe teme fierbinti?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Irina tu asta crezi? Ca p-acilea asa se sterg posturile, a?
Pai bine fratilor, n-ar fi nevoie sa se stearga vreodata ceva daca nu s-ar mai depasi niste limite. Una e dezbaterea, care presupune argumente asezate si alta e infierbinteala. Aprob dezbaterea, nu suport infierbinteala. Ce?? Nu se mai poate discuta despre ceva ca gata se sare la guler si la gat. Ia gata.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Eu spun ca si asa sintem departe de subiect in multe situatii...

Consider ca e inaceptabila treaba cu catalogatul cuiva ridicol, simplist mai treaca-mearga... dar ce spune Yanaquapin nu e simplist .


Da au stiluri diferite.. dar eu spun ca polemica se intinde cam mult... limitele sint si asa largi, nu e nevoie sa ajungem la ele sau sa le depasim.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Eu cred ca daca cei doi s-ar intalni fata in fata, chiar ar iesi o dezbatere de toata frumusetea. Spun asta pentru ca-i cunosc pe amandoi.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Eu cred ca e dezbatere pina la un punct..dupa ce se infierbinta ar iesi o cearta...
 

lelia

Well-Known Member
Urmaresc aceste discutii cu mare interes ,asa cum s-a mai spus fiecare are punctul lui de vedere si faptul ca s-il exprima e benefic .Daca li-se vor taia aripile acest subiect va ramane in stembay caci nu se incumeta prea multi sa scrie despre aceste subiecte delicate .Eu nu-i cunosc pe cei doi ,dar din ce scriu pe aici ii inteleg perfect pe fiecare si asa cum spune Cornelia ,daca se intalnesc sau chiar daca nu ,vor sti cand sa se opreasca si nu-si vor aduce jigniri care sa-i faca sa nu mai scrie pe aceasta tema .Eu am intrat pe acest forum si datorita acestor discuti ,pe care in viata de zi cu zi nu poti sa le ai .Putini sunt cei carora le pasa de natura ,de plante ,de animale si daca le povestesti cat esti tu de legat de aceste lucrururi si cat de mult iti pasa ,vor zice ca tre sa mergi la spitalul 9.Deci daca nici aici nu putem discuta ,caci doar discutam ,nu putem schimba nimic,atunci nu stiu unde vom putea face acest lucru .Ma gandesc la faptul ca vor da si alti cu ochi de aceste postari si chiar daca nu le pasa ,ideea ii va impunge .Mie imi suna mereu in minte reclama aceea de la tv ,cea cu baiatul din viitor care nu avea apa si nici electricitate ,caci parinti lui n-au economisit nici o picatura.Asa e ,suntem prea mici si prea slabi dar asta nu ne impiedica sa avem opinii.
 

Yanquapin

Member
Un copac rezista la mai mult de 4 secete daca e copac intelept...conserva resursele si se bucura de orice ajutor...
Asa este, dar copacul asta inca nu e intelept. Mai trebuie adaugate inele...

dupa ce se infierbinta ar iesi o cearta
Si aici ai dreptate, dar partial. Cearta nu ar iesi in final, m-as retrage discret cand as constata ca si pe net, si in realitate se pastreaza analogia cu reptila vs mamifer... macar reflexe conditionate mi-am format, am mai trecut prin asta si s-a imprimat modelul. Pana la inele adaugate mai e, dar de cateva lucruri sunt deja constient... Unul din ele e ca mai bine iti tii gura- nici nu vei rezolva nimic, ba te mai si stresezi si-ti pierzi timpul, eventual devii si antipatic. Nu ca m-as agita prea tare ca sa fiu simpatic, dar pot sa stau linistit...

Se va confirma odata ca e mai bine sa te intorci la un anume mod de viata, fiindca acel mod de viata a creat OMUL asa cum e el, nu contextul de acum- asta poate crea eventual "micii cenusii". Corpul si creierul nostru sunt edificatoare: apartin unei creaturi de camp deschis, adaptabila si la alte habitate, dar in nici un caz la aglomerari de indivizi. Au existat civilizatii mari inainte de istoria cunoscuta, care par a se fi stins periodic- oare NU PUTEAU sa recreeze ce au pierdut dupa declin/cataclism, sau au ajuns la aceeasi concluzie ca unii "eco" de azi? Spun unii, fiindca pentru multi e doar o moda si mai mult nu au aprofundat. Cu siguranta puteau, dar au realizat ca aglomerarea nu este suportata per ansamblu, cu toate minunile si facilitatile pe care le aduce pentru un timp.
Cand va fi totul o varza scapata de sub controlul oricaror interese finantiste, atunci se va constata ca nici civilizatie urbana nu mai avem, nici vechile legaturi cu natura. Va fi oribil pana cand oamenii- redusi drastic ca numar- se vor curata de ideile vechi si vor reincape sa asculte pamantul. Se va trece iar prin bestialitate, fiindca dupa cateva generatii, urmasii citadinilor nu vor mai avea habar de stiinte si bunele maniere... Din animalitatea asta, de la zero, se va porni natural catre ordine. Mai intai puterea va fi criteriul, apoi se va sedimenta si va castiga importanta inteligenta si abilitatea, apoi, in final, intelepciunea.
Vom reveni la vechea societate structurata: vanatori-culegatori/agricultori seminomazi, cu un sef/sfat si saman/preot/medic. Asta e structura sociala stabila a grupului de fiinte umane! Nu erau tampiti cei care inca traiau asa pana la colonizarea de catre europeni! Dezastrul disparuse din memoria si celor mai intelepti, si din traditiile orale, dar a ramas severitatea regulilor lasate: nu lua mai mult decat ai nevoie! Respecta pamantul si fiintele! Pana la "civilizare" au tinut la legile lor ancestrale- pana a venit unul si i-a invatat cum sa traiasca mai bine, si cei mai slabi mental si mai predispusi la schimbari din comunitate au aderat la modul de viata al noilor veniti. Si cum marul stricat strica toata caruta, procesul nu avea cum sa se desfasoare decat intr-o singura directie... Iaca inca un aspect al maximei "cine nu-si cunoaste istoria risca sa o repete"!
O vom repeta, dureros, de fiecare data, pana cand cei pragmatici/progresisti/"civilizabili" din trib vor strange macar din dinti in fata tentatiei de a le fi mai bine, sau comunitatea ii va alunga fiindca... au intrat spirite necurate in ei :rofl: :rofl: . Atunci isi va dovedi Homo sapiens intelepciunea- nu mai bine, e de ajuns bine. Mai bine inseamna primul pas spre rau.

Acum, aici? Sa fim macar "eco", fiindca oricum sa ne luam campii si sa mancam lacuste nu se poate. Toate la timpul lor :rofl: ! E minimul din ceea ce putem face. Sa fim responsabili, acum in plina desfasurare a dezastrului care nu ne este aratat oficial, fiindca asta ar insemna un risc de trezire pentru gloate. Si nu vrem distrugerea pietelor, burselor, bancilor, corporatiilor, nu-i asa?

Edit:
Lelia, oamenii cu care am de-a face zilnic in marea lor majoritate nu ar intretine o astfel de discutie cu mine- MG s-a limitat sa ma intepe un pic, dar totusi a tinut discutia. Daca tu zici de spitalul 9, apoi pentru cei ca mine ar trebui o institutie cu totul speciala :hipnotizat: :rofl: !
Si, intr-adevar, ideea este de a trezi interes pentru tema asta, fiindca cineva trebuie sa o faca primul. M-am hazardat eu- sa vedem ce-o iesi.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
lelia, nu sintem nici prea mici nici prea slabi. Sintem mai degraba nestiutori si manipulati...zic eu.
Ceea ce se intimpla este doar ca s-a uitat intelepciunea batrineasca unde orice gest facut trebuie sa respecte mediul, natura si fiintele... si s-a trecut la stilul "consumator dependent".. care din pacate creeaza dezechilibre in majoritatea actiunilor..pt ca lumea are ca obiectiv acumulari materiale fara respect fata de viatza.


lelia a spus:
Urmaresc aceste discutii cu mare interes ,asa cum s-a mai spus fiecare are punctul lui de vedere si faptul ca s-il exprima e benefic .Daca li-se vor taia aripile acest subiect va ramane in stembay caci nu se incumeta prea multi sa scrie despre aceste subiecte delicate .Eu nu-i cunosc pe cei doi ,dar din ce scriu pe aici ii inteleg perfect pe fiecare si asa cum spune Cornelia ,daca se intalnesc sau chiar daca nu ,vor sti cand sa se opreasca si nu-si vor aduce jigniri care sa-i faca sa nu mai scrie pe aceasta tema .Eu am intrat pe acest forum si datorita acestor discuti ,pe care in viata de zi cu zi nu poti sa le ai .Putini sunt cei carora le pasa de natura ,de plante ,de animale si daca le povestesti cat esti tu de legat de aceste lucrururi si cat de mult iti pasa ,vor zice ca tre sa mergi la spitalul 9.Deci daca nici aici nu putem discuta ,caci doar discutam ,nu putem schimba nimic,atunci nu stiu unde vom putea face acest lucru .Ma gandesc la faptul ca vor da si alti cu ochi de aceste postari si chiar daca nu le pasa ,ideea ii va impunge .Mie imi suna mereu in minte reclama aceea de la tv ,cea cu baiatul din viitor care nu avea apa si nici electricitate ,caci parinti lui n-au economisit nici o picatura.Asa e ,suntem prea mici si prea slabi dar asta nu ne impiedica sa avem opinii.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Inca ceva... ca sa lamurim care sint chestiile bune sau mai putin bune nu e nevoie de o stiinta complexa.


Daca cineva face un lucru... si toata lumea ar face la fel (sau hai sa zicem multiplicat de milioane de ori).. creeaza un echilibru sau un dezechilibru ?

In cazul de fazta conservarea apei... a fost facuta de mii de ani... si in general a creeat un echilibru...pt ca a adus o resursa esentiala in momente de lipsa a acelei resurse.
Folosirea apei ca si cum ar fi o resursa abundenta... acolo unde nu e abundenta creeaza dezechilibru... si implicit devine risipa cind este facuta de sute de mii sau milioane de oameni simultan .

Evident toate aceste chestii pot fi cu impact mai mare sau mai mic.. dar au o tendinta pozitiva sau negativa pina la urma.

Creearea unui petic de verdeatza frumos aduce frumusetze si echilibru.

Creearea unui petic de verdeatza cu un consum mare de apa fatza de nivelul normal de precipitatii aduce frumusete dar e un lux, si multiplicat de milioane de ori secatuieste resursele... deci creeaza dezechilibre in favoare aspectului estetic.

Creearea unui petic de verdeatza cu o tehnologie bazata pe otravuri (ierbicide si pesticide), pe eradicarea chimica a unor plante in virtutea faptului ca e convenabila si simpla are o serie de dezavantaje:
In primul rind este afectata negativ apa.
In al doilea rind este afectata negativ viatza (de la bacterii la plante la om)
In al treilea rind e afectata natura si mediul pe o raza uriasa.

Toate chimicalele sint preluate de apa si duse spre pinza freatica, izvoare, lacuri si rauri pe care le contamineaza. Chiar daca in dilutie mica, totusi le contamineaza . Daca acest abuz este facut de milioane de gospodarii dilutia nu mai este asa mica si ajunge de fapt sa afecteze TOATE organismele, pt ca toate consuma apa.
Apa si natura si fiintzele au o anumita capacitate de regenerare, insanatosire si curatzare... totusi aceasta vine cu un cost si in general poate fi infrint de chmicale fara mare dificultate. Atunci cind elementele de baza incep sa fie afectate (otravite)..si ma refer la apa, pamint, aer
organismele nu mai sint eficiente in a se regenera ci mai degraba functioneaza la parametrii anormali . Unele se adapteaza altele mai putin dar in general functioneaza intr-un echilibru mult mai precar si sint mai vulnerabile.
De aia sint acum mult mai multe boli si multe complicatii cu sanatatea...elemetele de baza, dar mai ales apa sint tratate cu o lipsa de respect profunda si nu se cunosc implicatiile sau nu se iau in considerare.
Mediul este poluat cu chimicale, unde electromagentice si mai ales ginduri nesanatoase si actiuni nesanatoase.
Un gram de pesticid pus intr-o tona de apa afecteaza dezvoltarea celulara in ouale de peste, broasca, insecte sau alte vietuitoare si evident si la om.

Iata de ce, cei care toarna cu nonsalanta ierbicide si pesticide pe gazonul din jurul casei sint in mare masura responsabili de sanatatea altor mii de oameni.. si mai ales altori mii sau milioane de vietzuitoare... dar mai ales de sanatatea copiilor lor.


In toate tarile industrializate raurile mari sint poluate sau foarte poluate si organismele din ele au devenit toxice sau degenereaza... totusi incearca sa se adapteze. Putine sint tarile care au facut ceva major in directia asta.

Istoria distrugerii naturii de catre omul civilizat are nenumarate tragedii...numai ca multe sint nestiute sau pur si simplu nespuse.
Cei care aud glasul naturii si au ochi sa vada unde sufera stiu de multa vreme ca sintem rupti de natura cu consecinte foarte riscante.

Ameridienii sint pastratorii unor traditii foarte intelepet in legatura cu viatza in natura. Multi din ei (cei care au pastrat traiul traditional) sint capabili sa auda glasul naturii si sa sesizeze und sufera sau unde se bucura. Avem multe de invatzat de la ei.. dar mai ales cum sa ne intoarcem la o viazta sanatoasa care sa nu puna natura in dificultate.

Une din povestirile lor este simpla:
Inainte de a veni omul alb pe continentul lor...se putea bea apa din orice riu sau izvor. Omul alb a venit cu civilizatia lui tehnologica... dar cu o ingrozitoare lipsa de respect pt natura si a transformat continentul American intr-o zona cu o mare poluare. Acolo se vede unde ne duce sumedenia de actiuni care nu respecta viatza, de la cea mai mica....cum ar fi excesul de apa pina la cea mai penibila....distrugerea chimca in masa a plantelor si afectarea intregului lantz trofic.

Pina APA, AERUL si SOLUL nu vor fi curate din nou vom continua sa suferim si sa avem multi bolnavi si multe dezechilibre.
 

lelia

Well-Known Member
Suntem manipulati si ignorati ,dar nu suntem nestiutori sau nesimtitori ,cel putin cei carora le pasa cu adevarat si se ,,inferbanta ''pe aici si multi alti care gandesc si simt la fel ,dar sau resemnat ,caci oricum tipetele noastre nu sunt auzite de cei care dau nastere acestor neajunsuri .
Am spus ca suntem mici si slabi ,pentu ca nimeni nu ne ia in seama ,cei puternici ne considera ,,dusi de-acasa''.Cum poti sa-i explici unui om care se bucura de confort si bunastare si isi iubeste viata de huzur ,ca pe tine aceste lucruri te lasa rece si esti fericit si implinit doar in mijlocul naturii si doar cu ce-ti ofera ea .
Nu sunt impotriva evolutiei omului pe toate planurile ,insa nu inteleg aceasta foame bolnava de a strange averi fabuloase calcand totul in picioare .Oare nu ar trebui sa ne dea de gandit faptul ca suntem muritori ,caci noi poposim pe aceasta planeta si nu invers.De ce sa distugem toul ,pt doar cativa ani de fericire .Daca omul ar trai vesnic ,as itelege ,dar omul e rau si se gaideaza dupa zicala ''dupa noi potopul'' ,asa cum s-a mai spus pe aici .Cred ca ar trebui sa strangem doar atat cat avem nevoie pentru o viata decenta si in armonie cu tot ce ne inconjara .
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Un cuvint pt MG:

Civilizatia nu inseamna iarba taiata si nici garduri de beton sau dusul de fiecare zi. Acelea sint aspecte particulare mai mult sau mai putin sanatoase. Civilizatia inseamna sa te porti civilizat si cu respect cu tot ce e imprejurul tau...mai ales sa intelegi in mod profund care sint regulile de viatza cele mai sanatoase si sa vezi unde sint echilibrele delicate ale naturii si sa tii cont de ele. Sa dai o directie profund sanatoasa in tot ce faci si sa tii cont de mediu suficient de mult incit sa nu ii afectezi capaciteta de refacere. Pe scurt sa te comporti profund benefic.
Pragmatismul ca si capitalismul sint curente de gindire simplista care ca si gazonul chimicalizat nu pot supravietui de unele singure prea multa vreme pt ca incalca legi elementare ale vietzii. Diversitatea, armonia, echilibru si respectul pt cei din jur.
Ca sa fiu sincer Yanaquapin exagereaza un pic.... dar daca toti oamenii ar fi ca el avem o shansa reala sa ne intoarcem la un mediu curat.. pt simplu motiv ca tine cont de mult mai multe chestii fundamentale. Probabil ca a citit mult mai mult ca tine in domeniul asta (aici e doar o prezumtie indrazneatza.. dar eu asta vad)... si cunoaste mai multe decit multi de pe forum si are si rezultate remarcabile. Daca doresti putem deschide un topic pe aceasta idee si conversam civilizat .
Profunzimea cu care cineva priveste lucrurile e de obicei un indicator bun cu cine ai de a face.
Asa cum sintem acum ca civilizatie, RISPIM APA si o otravim. Asta e de necontestat. Deci civilizatia tehnologica nu are neaparat intelepciune sau trebuie luata ca un reper fundamental.
Felul in care trateaza insa APA (elementul de baza al vietzii) spune atit de mult incit chiar e bine sa te gindesti foarte serios la ce inseamna sa fii "civilizat".
 

mg

Member
Deoarece modul in care a fost inteles dialogul meu cu colegul m-a lasat fara replica , deoarece s-a inteles ca ne-am atacat intre noi ...ma retrag din discutie , cu riscul sa las lucrurile nelamurite , cel putin din punctul meu de vedere .
 
D

dyayzh

Guest
Poate eu gresesc, dar mi s-a parut un schimb de pareri, nu o cearta, chiar daca pe alocuri poate au fost si niste "deraieri".
Pe tema aleasa se poate discuta zile in sir si fiecare va ramane tot la parerea lui, poate cu cateva idei in plus sau minus :wink:
 

sicora fabian

Active Member
AP

Mircea, cred ca sunt necesare cateva detalieri din partea ta deoarece am impresia - dupa ce am citit de cateva ori la rand raspunsul tau, aparent "in doi peri" despre relatia apa-civilizatie - ca ai incercat sa spui cu totul altceva decat au inteles ceilalti, mai ales popgeo si Yanquapin. Ma insel?
 

mama4you

Member
popgeo a spus:
Foarte bine spus Yanquapin.
Ca idee fiecare casa ar trebui sa aiba rezervoare de colectare a apei de ploaie. Cu aceasta apa se poate stropi gradina, face iaz sau creea o oaza d verdeata intr-un mod mult mai economic si sanatos.

A conserva si colecta apa si a planta plante rezistete la conditiile mai continentale de la noi e chiar una din chestiile elementare pe care le-am putea face cu totii. In aceasta privintza, natura este unul din invatzatorii permanenti care ne-a fost daruit de la inceputul timpului, la care noi, in junglele noastre de beton si asfalt am ajuns sa ne uitam mai degraba ca turisti....
acum sa va spun si eu parerea mea...

noi ne-am mutat la casa..la tara..in varf de deal...unde nu avem apa curenta....si ca sa ne gospodarim colectam apa de ploaie..in butoaie care se gasesc la colturile casei, apoi o urcam in pod cu o pompa..si ca sa vezi.. :eek: avem apa pentru chiuvete..spalat vase..si pentru toalete. Apa de baut ne-o aducem de la fantana!

Tot cu apa din butoaie udam si gradina....

Asa ca referitor la cei care fac risipa de apa....citez pe cineva...:niste idioti:....i-as pune sa vina sa stea la noi cateva zile..pe timp de vara..cand e arsita afara si ne rugam sa mai ploua..macar nitel....ca sa avem apa..si sa nu o mai caram cu caruta sau remorca.....

Dumnezeu ne da...dar tre sa si stim ce sa facem cu ce ne da!

Asa ca eu una cand vad ca sunt cate unii care fac risipa de apa..imi vine sa-i strnag de gat....pentru ca eu stiu cat valoreaza..si o stiu si florile si plantele din curtea mea!
 

popescu gp

Well-Known Member
apa de ploaie

ASvand in vedere doua specte ale apei -sconomie si calitate,am adxaptat la burlanulcasei doua butoaie de 200 litri si pe care apa o folosesc la udat florile din ghivece si plantele setoase din gradina atunci cand nu ploua; si cum in Dobrogea ploaia este un mare beneficiu am incercat sa o folosesc cu ganduri bune decat sa se duca in totalitate la canalizare
 

luk20

New Member
In localitatea unde stau eu, 90% dintre case au bazine construite pentru colectarea apei de ploaie, in directa legatura cu acoperisul. Cam asa sunt mai toate satele din vestul tarii. Se foloseste in gospodarie, flori, gradina si toate cele.
 
Sus