Risipa de apa

Yanquapin

Member
Poate ar trebui sa privim pe termen lung, dincolo de realitatea imediata si aparente, fiindca acestea pot masca imaginea de ansamblu- ceea ce implica si factorul timp.
Ma refer acum la gradina cea verde, cu gazonul, arbustii si altele perfect si permanent intretinute, verzi si luxuriante indiferent de sezon. Asta nu doar datorita harniciei proprietarului, ci si pe seama incalcarii flagrante a unor astfel de "legi ale naturii".
Pe langa idiotul ce lasa sa curga apa dintr-un furtun, pe asfalt (ca sa fie... racoare :!: ), direct pe solul unei gradini/spatiu verde (udare ce degradeaza solul, de fapt) si alte exemple jalnice, gradinarul nostru are o motivatie clara si de inteles. Stie ce si cum sa ude, fara dubiu. Chiar si asa, problema se pune la fel in functie de sortimentul de plante ales. De obicei, lista cuprinde plante exuberante, cu inflorire spectaculoasa- desigur, mari consumatoare de apa.
Necesarul lor este un lucru distinct fata de ceea ce primeste- gradinarul nu accepta mai putin si, pentru rezultate care sa-l multumeasca, recurge la udari frecvente si abundente. Uita deseori ca ritmul plantei este variat- specia suporta sezoane mai umede sau mai uscate, dar el isi tine planta intr-un permanent sezon umed.
Celalalt lucru este alegerea speciilor din gradina. De dorit ar fi speciile care au in habitat acelasi nivel de precipitatii ca zona proprie, corelat cu regimul termic. Sa fie capabile sa suporte si seceta, si potopul. Poate nu sunt exact acelea pe care le doreste gradinarul nostru, dar ar fi un avantaj, atat in privinta cantitatii de apa folosita pentru intretinere, cat si a timpului alocat.
Sigur, nu vreau sa fiu ieftin la tarate si scump la faina: privind la realele aberatii la scara "giga", pacatul gradinarului este unul infim. Vreau doar sa atrag atentia asupra simplului gest de a uda- sa fim fiecare cat se poate de responsabili. Seceta nu va tine cont de cat de rationali suntem si de ce xerofile care nu cer apa in plus am plantat noi. Ceea ce se castiga este pe termen lung- este o declaratie, o demonstratie si un exemplu, si are valoare educativa, in esenta.
Daca dupa ploile torentiale din ultimele zile eu as face o observatie despre risipa de apa cretinului care zace de aproape o ora cu furtunul in mana stropind trotuarul si spatiul verde din fata vreunei carciumi, as fi eventual luat de nebun, ca "unde, ba, a plouat de a rupt ceru' si tu zici ca e seceta!". Realitatea e ca da, SUNTEM IN DEFICIT clar de umiditate!
Sa avem grija sa nu fortam nota, macar cat putem in gradina noastra!
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Foarte bine spus Yanquapin.
Ca idee fiecare casa ar trebui sa aiba rezervoare de colectare a apei de ploaie. Cu aceasta apa se poate stropi gradina, face iaz sau creea o oaza d verdeata intr-un mod mult mai economic si sanatos.
Cred ca undeva in fiecare din noi exista incastrat visul unei gradini superbe sau unei oaze de verdeatza. Ceea ce nu e rau... dar felul in care exercitam gradinaritul este probabil destul de rudimentar.
A conserva si colecta apa si a planta plante rezistete la conditiile mai continentale de la noi e chiar una din chestiile elementare pe care le-am putea face cu totii. In aceasta privintza, natura este unul din invatzatorii permanenti care ne-a fost daruit de la inceputul timpului, la care noi, in junglele noastre de beton si asfalt am ajuns sa ne uitam mai degraba ca turisti....
Cind vom intelege din nou glasul naturii vom avea shansa sa intelegem cum putem trai in armonie cu ea. Pina atunci, glasul profitului, tembelizorului si senzationalului vor atenua pina la zero glasul discret al naturii, linistea si armonia care in mod uzual ar trebui sa fie mediul nostru natural sint inlocuite de elemente de multe ori stridente si incredibil de nocive pe termen lung.
 

mg

Member
N-am inteles decit ca plantele trebuie udate atit cit trebuie nu in exces . Asta este corect .
Nu inteleg ce legatura are cu cel ce spala trotuarul .... Din pacate asta face parte din civilizatie , nu se poate schimba . Este absolut necesar sa speli macar pt eliminarea prafului .
A colecta apa de ploaie este ceva ecologic pt visatori .Motivul ?
Nu sintem in situatia sa avem ploi de asemenea abundenta incit sa o colectam , este suficient sa fie dirijata in si spre gradina , nu la canalizare . Daca am colecta apa de ploaie ar trebui un bazin , tevi , pompa , curent ....asta inseamna fabrica de bazine , fabrica de tevi , fabrica de pompe ...etc , lucru care se bate cap in cap cu ecologia si economia .
Daca am colecta apa de ploaie ar trebui sa creasca pretul la apa de canlizare . Motivul ? Daca nu stiati apa de ploaie " munceste " pt regiile de apa , desi ele se vaita :x le face numai bine . Apa de ploaie cind vine in cantitate si viteza mare , spala canalizarile si le curata de depuneri . asa sint gindite sa functioneze , pe acest sistem ! daca nu ar fi apa de ploaie ar trebui sa se foloseasca mai mult utilaje de spalare a canalizarilor stradale , fapt ce ar duce la cresterea pretului si folosirea altor resurse , deci nu este ceva ecologic .
In concluzie colectarea apei de ploaie este scumpa si ne creeaza multe probleme atit ecologice cit si financiare .

Deci udati gradina atit cit este nevoie dupa necesarul plantelor ....
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Mg, colectarea apei de ploaie de pe acoperisuri se facea mult inainte de era industriala in zonele in care exista un deficit de apa. Apropae fiecare gospodar la sat avea un fel de bazin pt colectarea apei.

Rezervorul, tevile si alte chestii sint necesare si cind se construieste o casa. Este mult mai ieftin si mai practic sa ai un rezervor in care sa iti colectezi apa ta decit sa o transporti de la multi km.
Inainte sa apara apa de robinet, majoritatea lumii incerca sa aiba fanatana in ograda.

Spalatul trotuarului e necesar, dar trebuie facut fara risipa. Ce spunea Yanquapin este ca in deficit de apa e bine sa conservam mai degraba decit sa dam pe trotuar multa dupa ce plouase cu citeva zile inainte.

Fabrica de bazine, pompe, tevi nu se bat in cap cu economia si ecologia... Bazine si tevi au existat dinainte de tipurile romei... la fel cum au existat si rezervoare de apa facute de oameni.
Alta ideea era sa se cultive plante care au cerinte de apa specifice zonei si nu plante specifice unei clime cu multa apa...
Daca colectam apa de ploaie nu trebuie sa creasca pretul la apa si canalizare...e suficienta apa pluviala care vine de pe strazi pt a curatza canalele. Apa de pe acoperis e usor de colectat si poate compensa face economie casei si ajuta gradina pe timp de seceta.
Eu spun sa te uiti la istoria colectarii apei si sa vezi ca este considerata o activitate normala in toate locurile unde este deficit de apa.

Am sa iti dau un nume... Rajendra Singh.. citeste despre el si ai sa vezi ce inseamna sa conservi apa . Desertul din Rajastan a inceput sa fie verde din nou pt ca aplica tehnici vechi de mii de ani mobilizind oameni.
Datorita activitatii pe care o promoveaza au inceput sa curga si unele rauri....datorita colectarii apei oameni au vegatale locale si nu trebuie sa le aduca de la zeci de km
Apa poate fi colectata si redirectionata spre gradina....mai ales cind e seceta... asta are mai mult sens decit apa sa se duca in gradina cind ploua si apoi cind e seceta sa uzi cu apa de la robinet.
 

mg

Member
Eu vorbeam despre situatiile normale nu despre cazuri aparte .
Asa si eu pot sa va si arat poze facute de mine cu sisteme de recuperare a apei de ploaie in zonele deficitare . Am studiat problema ca ma tenta si pe mine dar din pacate nu sint ploi .
Orice sistem sau aparat prin " facerea " lui inseamna distrugerea naturii .
Sa plantam plante strict dupa climat ...da, in principiu asa se face , accentele tin de ambitiile de gradinar .
Indiferent cum " o dam " civilizatia inseamna si consum urias de apa .
Daca vreti , risipa uriasa este in alta parte ! Normal si logic ar trebui sa existe doua alimentari cu apa la fiecare imobil . Unul cu apa potabila si unul cu apa menajera , nepotabila , pt utilitati . Aici ar fi normalitatea si logica , nu apa potabila la wc sau la spalat masina ..... Si iarasi , din pacate , nu este posibil , costurile ar depasi toate economiile . Exista in Bucuresti un cartier unde se prevede asa ceva dar momentan nu se mai lucreaza si nu se stie daca se va respecta proiectul .
 

Yanquapin

Member
MG, eu nu am atins problema captarii apei de ploaie- popgeo a facut-o in locul meu- desi... o folosesc. As face referire, ca o continuare a discutiei voastre, nu la captari Star Trek, care nu vor mai lasa pic de ploaie sa atinga solul, ci exact la banalul rezervor sau sistem de jgheaburi/tevi de dirijare, pe baza acoperisului propriu si a cat poate colecta el.
Asta nu va interfera cu serviciul de spalare a canalelor! Astept ziua cand regiile de apa vor creste pretul sub pretextul ca intretinerea canalelor costa mai mult fiindca noi nu lasam apa de pe propriile acoperisuri sa ajunga la canal!!
Cine are cateva mii de mp de gradina si vrea sa o aiba toata luxurianta ca o jungla, va fi nevoit sa ude foarte mult. Folosind apa de retea- tratata, clorinata- face o risipa criminala: egoista, inconstienta sau ambele. Cu apa de put- se va saratura terenul intr-o oarecare masura.
Solutia ar fi: marea parte a gradinii aranjata responsabil, cu specii fara pretentii suplimentare in clima noastra. Cele cu pretentii de umezeala mai mari plantate strategic in zone mai apropiate de casa, unde putem dirija direct apa sau le putem uda usor cu apa colectata.
Nu am pretentia sa-si arunce in foc oamenii arbustii/arborii mai pretentiosi, sa nu mai planteze anuale dragute sau alte idei similare. Si eu am palmieri si astia clar au nevoi mai mari de apa, dar intr-un an mediu ploaia si apa dirijata/colectata le e de ajuns. Am accentuat pe confortul interior personal al celui care stie ca face un lucru cat de cat in concordanta cu "legile" alea, ca si pe puterea exemplului care poate influenta si responsabiliza si pe altii.
Pe tine nu te-am convins, dar sper ca altii vor confirma ca s-au gandit la asta macar o data si, daca suntem din ce in ce mai multi, poate ca nu suntem chiar zarghiti de tot cu ideile astea.
Nu sunt de acord cu aparitia problemelor ecologice si financiare importate de colectarea apei de ploaie, dar sunt foarte convins de efectele nocive ale risipei. Pe mine ma costa prea putin sa trag un hardau la gura burlanului sau sa cumpar niste tevi si fitinguri simple (asta am in plan), si cheltuiala asta "face toti banii"- pe cate prostii nu dam bani, de atatea ori? Stiu ca a produce tevile alea implica un consum si deseuri, cheltuiala din partea mea etc., dar si udarea cu acea apa de retea sau put implica energia consumata, uzura pompelor/conductelor, pana la ... garnituri si robineti uzati-> consum-deseuri-cheltuieli. Stiu ca neputand face nimic perfect, macar sa reducem procentajul de imperfectiune. Prefer sa merg cu 30% actiuni neconforme cu natura si cu constiinta ca merg spre reducerea procentului, decat sa neglijez totul din capul locului si sa las lucrurile asa cum sunt, dupa cum ma duce trend-ul gradinaritului/bricolajului.
Ca vorbim de trend, mai ales in SUA a inceput sa se auda mai tare conceptul de xeriscaping- a lucra cu specii care necesita minim de apa- xerofite/xerofile. A inceput in Vest, unde chiar a ajuns o problema intretinerea gradinii- normal, daca era conceputa cu plante aduse de aiurea, din alte clime- cum sa tii un gazon, arbori, arbusti si anuale, verzi si inflorite, cand ele au un necesar de 700mm/an, si tu stai in zona cu 200mm/an?? E absurd! Numai cand i-a ars la buzunar au inteles repejor diferenta.
Cand lacul Lanier- marea rezerva de apa a Atlantei/Georgia- aproape a secat acum 2 ani, au fost interdictii severe. Abia acum cateva zile s-a mai redus severitatea restrictiilor. Si e vorba de Georgia- peste 1000 mm/an!!
La noi, in Stupilandia, in 2007, cand din aia 560mm nu au picat nici 200- regim de Las Vegas- tot zacea legendarul cretin cu furtunul: ba la spalatoria auto, ba in fata blocului, ba de amoru' artei: "40 de grade, te coci de viu, mai racoresti aerul"- argument logic! Au aparut niste afise cu "Apa e viata, n-o risipiti", dar in tara asta ingrijorator de manelizata si plina de baieti descurcareti, nu merge decat cum a spus un mare clasic in viata- Jackie Chan- despre poporul chinez: "regret s-o spun, dar cred ca nu ne prieste libertatea; merge doar cu forta". La noi nu s-a luat nici o masura, nici o restrictie nu a fost impusa!
Eu, la curte, in focul lui 2007, aveam situatia cuantificata clar prin culoarea gradinii si cei 2 metri cu care a fost nevoie sa las pompa mai jos, in put. Cand traiam cu spaima ca voi ramane fara apa de baut, daramite sa mai ud si plantele! Cei racordati la retea ar fi fost in aceeasi situatie daca nu venea si toamna, cu frig si ploi peste norma, dar nici pe departe sa compenseze deficitul sinistru- era nevoie de un potop gen 2005 pentru asta! Ar fi fost loviti pe neasteptate, un pic mai tarziu, de o realitate pe care nu au anticipat-o nici cu o zi inainte de a deveni stringenta.
Ori cu forta, ori americaneste: se face, dar costa. Si la cat ar trebui sa coste, nu ar mai avea nimeni chef sa tina exoticale de umezeala in Baragan sau oriunde diferenta de precipitatii intre zona de provenienta a exoticalei si a noastra e notabila. Sau le-ar tine, dar, as cum am mai spus, le va asigura udare separata, in zona sistemului radicular, folosind... apa scursa de la burlan, direct sau stocata in prealabil. Asa poti asigura 800mm/an pentru cativa metri patrati, cand tie iti pica doar 400 in acel an. Rezonabil si responsabil. QED.

Asa ca... udati responsabil si plantati adaptabil!
 

adrianam

Well-Known Member
Si eu m-am gandit la posibilitatea unei gradini plina de vegetatie si flori, fara a fi nevoie sa o ud.
Deocamdata sunt la inceput. Plantele pe care le-am sadit, le-am cumparat stiind ca rezista in Craiova de ani de zile, fara sa fie udate.
Am procedat asa pentru ca eu nu locuiesc acolo, iar in perioadele de concediu nu voi avea pe cine sa rog sa ude.

Asa ca plantele rezistente la seceta ma intereseaza si pe mine.
 

sicora fabian

Active Member
AP

M-a cam lasat cu gura cascata, dar nu neaparat pentru ce a scris (are si dreptate uneori, dar si Mircea are dreptate, iar popgeo are si el dreptate - atunci cand isi da cu parerea, ca de obicei sta la panda), ci pentru cat a scris, mie mi-ar fi luat 2 zile sa scriu atata!
Oricum clima se indreapta spre incalzire globala, oricum rezervele de apa se imputineaza, oricum izvoarele seaca, oricum desertul se extinde, oricum noi vom muri si oricum, intr-o zi, viata pe Terra va disparea!
Dar are rost sa nu mai pun salvie in gradina pentru ca este iubitoare de apa? In afara de suculente pe care apa in exces le omoara chiar si in teren deschis si care ar rezista doar cu ploile care cad din cer, sa nu mai cultivam altceva?
Problema apei ar trebui sa si-o puna cei ce o capteaza si o distribuie, sa faca un calcul intre necesar si consum real si , mai ales, pierderile lor; cand se sparge o magistrala(si nu prea rar), se pierde intr-o zi mai multa apa fata de cat consuma toti gradinarii la un loc intr-un an, pentru ca nu ei fac risipa de apa!
Si ma opresc aici ca ma dor degetele si-l voi depasi pe Yanquapin.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Poate e un truism pentru voi,eu insa adaug faptul ca in Israel apa.de ploaie nu este lasata sa se evapore,ea este dirijata ,prin canale in panta spre sere.Mie mi-a spus Galila,ghida noastra , ca daca cei de acolo ar trai aici ar face din tara noastra raiul de pe pamant.
In Israel exista o zi pe an in care fiecare cetatean cu mic cu mare are obligatia sa planteze cate un copac,nu putem lua si noi exemplul?

Pot sa trec mai multe impresii de pe acolo legate de cum se lupta ei cu natura .
 

mirela06

Active Member
Mnina, draga mea sa-mi retrimiti pe e-mail adresa, fara sa vreau l-am sters si uite asa, am piardut tot ce era interesant pt.mine sau altii interesati. Stiu, mi-e rusine, dar ....daca recunosc o sa fiu iertata :oops: :? :rofl: Si pt. ca a venit vorba de apa, apoi eu am cultura de gradina si florile care le am datotita faptului, ca zilnic, daca este cald, le adapam cu constinciozitate. Da! adevarat, am si plante carora nu le palce asta si ca atare nu le dau decit atunci cind este nevoie. O simt , asta, numai cind ma plimb printre ele. Cred ca ne iubim atit de mult ca am ajuns sa ne ”cunoastem. :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
AP

Asa cum recunosti um om daca este trist sau vesel dupa mimica fetei, la fel recunosti si plantele dupa mimica lor!
 

isabella

Active Member
Nu stiu cum se procedeaza la voi insa la noi apa meteorica ajunsa in canalizare se taxeaza si suma rezultata nu este deloc mica :( Ideea jgheaburilor nu este deloc rea , imi aduc aminte ca la bunica la sat cam toti taranii colectau apa de ploaie si o foloseau inclusiv la spalatul veselei .
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
isabella a spus:
Nu stiu cum se procedeaza la voi insa la noi apa meteorica ajunsa in canalizare se taxeaza si suma rezultata nu este deloc mica :( Ideea jgheaburilor nu este deloc rea , imi aduc aminte ca la bunica la sat cam toti taranii colectau apa de ploaie si o foloseau inclusiv la spalatul veselei .
Faptul ca se taxeaza apa de ploaie ajunsa la canal frizeaza absurdul dupa parerea mea. Apa de ploaie are rolul de a curtza si desfunda canalele de evacuare, printre altele.
Vina ca ajunge acolo este a celor care au proiectat canalele respective in felul asta si nu a oamenilor care se intimpla sa traiasca acolo. E ca si cum ai ataxa circuitul natural al apei.
In Canada exista zone speciale in fiecare cartier (nu vechi) care colecteaza apa de ploaie. Efectiv se face un mic (vre-o 2-300 m lungime ) parculetz cu o depresiune in mijloc pe unde se colecteaza toata apa de ploaie formind astfel un mic lac/balta si baltile respective sint unite cu tuburi foarte mari in asa fel incit apa surplus este directionata spre cursul ei natural (un piriu, raiu sau lac mare).
Nu am auzit sa se taxeze apa de ploaie. Cind dai taxe la primarie implicit o parte din ele se folosesc la sistemul de colectare a apei pluviale pt ca e obligatia primariei sa construiasc asa ceva .

Dar da, colectarea apei de ploaie poate fi foarte benefica pt a economisi apa.
 

isabella

Active Member
popgeo, din pacate se plateste colectarea acesteia chiar daca nu e corect :( Apa meteo ocupa jumatate din pretul facturii ...
 

Yanquapin

Member
M-a cam lasat cu gura cascata, dar nu neaparat pentru ce a scris (are si dreptate uneori)... ci pentru cat a scris
:rofl: Sicora fabian, sa inteleg ca, fara sa fi avut cunostinta de asta, sunt un fel de pasare tropicala cu cioc puternic si incovoiat, de obicei multicolora, care de obicei bate campii, dar uneori are si dreptate? Mai fain ar fi sa fie asta parerea generala :( ... Sincer, nu credeam ca, predominant, bat campii, ci doar uneori, in rest fiind rezonabil.
A propos, salvia iti pare tie iubitoare de apa, fiindca ii dai ata cat trebuie ca sa-ti arate intr-un fel in care te-ai obisnuit s-o vezi: exuberanta. Climatull mediteranean a slefuit-o sa indure bine seceta. Nu arata la fel in habitat in... Spania, de ex., cum arata la tine in gradina, asta e sigur!
De acord ca nu gradinarii sunt cauza problemelor- uite mai jos ideea care conteaza, pentru mine:
Am accentuat pe confortul interior personal al celui care stie ca face un lucru cat de cat in concordanta cu "legile" alea, ca si pe puterea exemplului care poate influenta si responsabiliza si pe altii.
Asta, cred eu, e mai folositoare pe termen lung.

Mnina, asta imi spunea si tata de colegii lui arabi (de la Medicina)- se uitau la campuri si, cu oarece repros, spuneau: "isi cam bat joc de pamant oamenii pe aici... ce n-am da noi sa avem apa si pamantul de aici!"

Un aspect deloc neglijabil: apa de ploaie, mai ales de furtuna, are calitatile ei, plantele o apreciaza foarte mult. Pe mine ma costa- cumulat- cam vreo ora de fitness usor sa pun 500 litri de apa peste 20 metri patrati de plante cu cerinte crescute. Si totul e improvizatie nu foarte eficienta, si-asa pierd multa apa pe care nu o pot colecta. Totusi, conteaza!
 
Sus