Rhipsalidopsis

tzep

Well-Known Member
Moderator
cornelia a spus:
Pai, cunoscatorii zic asa (fara sa ma numar si eu printre ei):

- Schlumbergera - floare imbricata usor alungita - infloreste iarna; pot fi si 5 flori pe aceeasi crenguta; frunzele au muchii ascutite; tot aici se incadreaza si Zygocactusul (popularul Craciunel); diferenta dintre ele este ca Zygo are frunze aproape ovale si o singura floare in varful crengutelor;

- Rhipsalidopsis - floare stelata (seamana un pic cu o margareta) - infloreste primavara; pot fi mai multe flori pe aceeasi crenguta; frunze cu muchii ascutite.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
gino a spus:
In afara de forma crengutelor aplatizate, care sunt asemanatoare celor doua specii inrudite, florile fac diferenta, ca si perioada de inflorire.
Floarea de Rhipsalidopsis are un singur rand de petale. Perioada de inflorire : primavara. Zygocactus truncatus infloreste iarna, iar florile au doua randuri de petale.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
cornelia a spus:
Faceti cunostinta cu piticii mei.

Proaspat cumparati in martie 2007:


Phoenix in 2007 cu cateva flori - ii cazusera multi boboci. Anul asta nu s-a ostenit sa faca flori:


Andromeda e un harnicut si mi-a facut o surpriza placuta:


Gemini, Sagitta, Scorpius


Ar trebui sa infloreasca asa:
http://www.rohdes.dk/images2/Gemeni-1.jpg
http://www.rohdes.dk/images/pics/sagitta_01.jpg
http://www.rohdes.dk/images2/Scorpius.jpg

Ma tot invart pe langa ei de bucurie.
cornelia a spus:
Incep sa se deschida primii boboci:

cornelia a spus:
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Deşi m-am temut că nu voi vedea prea multe flori deschise, piticii mei nou-achiziţionaţi mi-au întrecut cu mult aşteptările. Pe lângă faptul că niciun boboc n-a căzut, s-au hotărât să-şi etaleze toţi splendidele flori:
:D .
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Şi eu sunt de-a dreptul îndrăgostită de ei. Şi îmi mai doresc alte culori! :D

Rămân datoare dacă îmi spuneţi în ce amestec de sol puneţi voi rhipsalidopsis-ul. Sărăcuţii au venit în eterna turbă care le strangulează rădăcinile de câte ori se usucă. :(
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Uite aici sfatul unei specialiste.
rodica05 a spus:
De obicei, eu le spal bine radacinile imediat cum ajung acasa. Vorbesc de plantele olandeze, care sunt plantate in turba.
Turba este ca un burete: atat timp cat e ud, e relativ ok, cand se usuca insa, sugruma radacinile si le sufoca.
Operatia de curatire a radacinilor:
1. Se uda bine pamantul. Eventual se scufunda vasul pana se imbiba bine turba de apa.
2. Se ia un betisor, ca cele folosite pentru frigarui.
3. Se curata sub apa curenta (nu jet puternic), cu grija sa nu se rupa radacinile, care sunt foarte sensibile.
4. Dupa ce au ramas relativ curate, se aseaza planta pe un ziar sau servetel de hartie, intr-un loc, intunecat si uscat.
5. Se lasa planta, sa i se vindece ranile, aprox. 3-4 zile.
6. Se transplanteaza cu grija intr-un substrat la care s-a adaugat in prealabil nisip si pietris.
7. NU SE UDA DECAT DUPA 3-4 ZILE!

Spor!
Rodica
Tinand cont ca acum este inflorita, dupa ce-i trec floricelele toate te sfatuiesc sa procedezi asa cum a spus Rodica. Datoare nu ramai, decat cu poze dupa ce reinfloreste, ca sfaturile sunt din forum, deci ale tuturor!
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Muţumesc, tzep. Ştiam cum să scap de turba asta păcătoasă. Cu ocazia asta mi-am reamintit pas cu pas.

Voiam ca sfat de la fetele obişnuite cu rhipsalidopsis-ul, dar şi cu schlumbergera (am şi 3 astfel de piticuţi în turbă) ce tip de sol să amestec cu perlitul şi nisipul: sol universal pt. flori sau sol de grădină, sau pământ de pădure sau ...? Nu am mai avut rhipsalidopsis, dar cresc de ani buni de ex. zygocactus şi chiar o schlumbergera. Mă gândeam că greşesc eu la substrat fiindcă plantele mele se dezvoltă prea mult, cresc masiv într-un an (fără a fi etiolate), deşi nu le ferlilizez decât foarte rar. Aş vrea să rămână plante mai compacte. :wink:
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
In privinta solului, fiecare foloseste din cel cu care este obisnuit, ii cunoaste proprietatile de la alte plante. De ex eu la Schlumbergera am folosit Mr. Garden, in amestec cu un pic de perlit si nisip. Pietris nu am pus. Nu eram pe forum cand i-am schimbat pamantul! Daca plantele tale cresc prea repede, nu le mai fertiliza. Sigur pamantul, neavand pietris, nisip, perlit etc. contine suficiente elemente nutritive.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Mulţumesc, tzep! :*

În ce priveşte proporţia cum ai procedat? E în regulă 50% pământ şi restul nisip şi perlit? Nici eu n-am pus la zigocactus, schlumbergera sau rhipsalidopsis pietriş în compoziţia substratului. Am folosit la orice plantă însă un strat de pietriş pe fundul vasului, pentru drenaj.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Specialistii spun ca e bine 2:1, pamant:amestec de nisip+/- perlit+/- pietris. Pentru drenaj, pun pietris mai mare, iar pentru amestec pun margaritar (pietris de dimensiune mica 2-5 mm). Important este ca solul sa fie bine drenat, asta-i tot secretul! Spor la treaba!
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Să fie! Să fie! Las piticii harnici să-ţi facă treaba (înfloritul), apoi voi acţiona. Mulţumiri încă o dată.

Apropo de înflorit, cel roz arăta azi splendid înflorit. Se bucura probabil şi el de soare. Cele 6 flori deschise din 9 l-au acoperit cu totul. :D
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Ce frumos trebuie sa fie. Mai trage-l odata-n poza, asa imbracat cu floricele. :idea: Azi m-am uitat si eu prin oras dupa ei, dar nu am gasit deloc! :cry: Prin capatul asta de tara, ajung mai greu! :x
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Ordinul a fost executat! :rofl: La cât de dragi îmi sunt piticii, îţi dai seama că nu am ratat ieri şedinţa foto. Azi arătau la fel de încântători.
Deşi am destule flori înflorite în casă tot ei mă atrag ca un magnet. Iată-l pe cel roz , sâmbătă dimineaţa: , după prânz: , respectiv ieri: :D

Să ştii că nici eu nu am mai găsit. Îmi doream şi alte culori. Aceştia mi i-a luat sora mea din Kaufland acum 10 zile. Din păcate în Arad erau doar roz şi roşu. Alte fele ziceau că în oraşele lor au găsit alte culori. Mi-aş fi dorit şi eu încă două feluri, dar mă mulţumesc şi cu minunile astea două. Baftă să găseşti!
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Aoleu! :bolnav: Dupa ce ca eram bolnava, ca nu am gasit, acum sunt si pentru ca e frumos de mor!!!!! :ros_unghii: :salivat: :cry: Maine ma prezant la Kauffland, ca miercurea aduc flori, poate, poate! :idea: :gandit: :astept: :(
 

MONIS

Member
eu mai am doar roz...cel rosu nu a vrut sa supravietuiasca...cel roz a fost plin de flori si are 2 ani..insa creste destul de greu...nu i-am schimbat deloc pamantul si chiar ma gandesc ca ar trebui..
 
Sus