Rezervatia Tampei - Copacii spun istoria

kor3cvi

Member
Dupa 5 ani de cautari de locuri noi frumoase in Brasov, am gasit aceasta Rezervatie a Tampei care ascunde ceva nebanuit. Fiecare copac poarta o poveste: nume de tineri indragostiti, nume de servicii secrete, insemne forestiere, politice, cuvinte in diverse limbi lasate de turisti straini, alte insemne. Dar interesant este faptul ca s-a creat obiceiul de a se “zgaria” si anul, astfel ca apar istorii din 1925, 1936, 1975, 2001, 2009.... Autenticitatea literelor scrise este probata de grosimea lor datorata cresterii copacilor. Unele cred ca sunt si mai vechi de 100 de ani, pentru ca nu se mai poate descifra o litera.

De asemeni un alt copac interesant, poarta o urma de laba de urs, dar copacul crescand mai mult in inaltime decat in grosime rezultatul este de inteles. (zgarieturile sunt putin ingrosate dar foarte mult departate). Nu se stie anul, dar pare demult, pe cand copacul era tanar.

A nu se intelege ca incurajez mesageria pe copaci, dar in cazul dat, vechimea insemnelor parca ne face sa privim cu alti ochi.





Iata si cuvantul care incoroneaza mesajele ascunse din intreaga padure ce se desfasoara dedesubt.



Si pentru cine isi ofera cate un ragaz pe acest traseu turistic, deosebit de altfel, nu numai orasul, ci si depresiunea toata se arata pe ici pe colo, prin cate o fereastra de copaci, uneori surprinsa in toata frumusetea ei de un vazduh senin.

 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Multumim, kor3cvi!
Poate ne explici cum ai ajuns in aceasta rezervatie...Nu stiam ca exista - in ce zona a Brasovului? Si de ce a devenit rezervatie, sunt specii protejate care cresc acolo?
 

kor3cvi

Member
Rezervatia este pe Tampa, muntele care are scris numele Brasovului. Din cate am citit pe net este rezervatie din mai multe motive:
- aici s-au gasit 35% din speciile de fluturi din tara
- are multe specii de plante/pomi cu valoare ornamentala, peisagista si stiintifica.
- se gasesc 2 specii de plante rare (se gasesc numia aici): crucea voinicului si obsiga barsana.

Eu am ajuns intamplator, plecand din cartierul Racadau pe un drum forestier care la un moment dat se ingusteaza si incep sa apara marcaje turistice. Traseul inconjoara la baza tot muntele Tampa, si mai sunt si alte poteci care traverseaza muntele, urcare-coborare pe serpentine, etc. Din cate am inteles se poate porni pe acest drum si din Piata Sfatului, dar nu stiu exact de unde.

Tot pe aici se gasesc si cateva din zecile de guri de tunele misterioase si secretate din Brasov. Dar sunt in mare parte blocate cu grilaj de fier.
 
Sus