Repaus peste iarna sau ... nu??

cornelia

Fondator
Membru staff
Rodica ajuta-ma si pe mine sa inteleg o chestie: adica stapeliilor le merge bine daca peste iarna nu au repaus?? Ca asa mi-ar fi mai usor si as pricepe constanta ingrijirilor. :?
 

rodica05

Member
Vor repaos. Dar inteleg ca pe timpul verii:

http://windowsillcactus.com/wc_stapelia.shtml

Sunt plante cu crestere toamna-iarna. Vara umbra, dar chiar si in perioada de crestere vor putina apa.

Unul zice asa:
Moisture: Carrion flowers do well with light to moderate watering during the growing season, but must be kept dry during the winter. The soil must be extremely well drained as the stems are prone to rotting if they stay moist.

Altul zice altfel:
Most Asclepiads enjoy warm conditions, and appreciate regular application of water (and fertiliser) in hot summer weather providing that the plants are in their growth phase. For some of the more difficult Asclepiads, heat is a requirement and watering should be more circumspect. I always use rain water, and tend to water over the top of most plants - after all that is how it happens in habitat ! However, many growers prefer to water plants from the bottom (simulating drier conditions where the roots seek underground moisture), and a careful approach to watering is essential for difficult or rare plants. The air is kept moving gently in my growing space by a small ex-computer fan and this ensures that water on the plants dries off rapidly as most succulent plants, and especially Asclepiads, resent prolonged soggy conditions. It is a good idea to allow the compost to dry out between waterings, and if the weather goes cold in the middle of the summer, then stop watering ! Much of the reputation that Asclepiads have for rotting unexpectedly is probably related to watering plants too early in the year while still dormant, or when the weather is uncertain, or to attack by other pests such as root mealy bug, the damage from which allows disease into the tissues.

Iar altul zice ca le putem aplica acelasi tratament ca si Fuchsiilor.

Rodica
 

andre

Member
Reiau un topic mai vechi care este despre ce facem iarna cu Asclepiadele. Puteti sa spuneti cum vor trece ele iarna si ce probleme ati avut.
O sa incep eu sa plang, ca sunt tare suparata. Asclepiadele au ost primele pe care -em bagat la adopost, speriindu-ma de cateva zile reci. Asta se petrecea la incepurul lui noiembrie. Dar, dupa cum stiti, noiembrie a fost nsperat de calduros, uneori atingandu-se temperaturi de 23-25 de grade, o toamna frumoasa am putea spune.
Dar asta pentru noi, caci plantele au avut de suferit. Eu nu le-am mai udat de atunci, gandindu-ma ca o sa intre in repaus. De fapt le-am si dus destul de repede la bloc, unde urmeaza sa le tin toata iarna, pentru ca temperatura e constanta, nu coboara foarte jos desi balconul este inchis doar cu un rand de geam si cornier, si in primul rand au lumina!
Cand am mai fost pe la ele, am constatat ca unele plante pe care le pusesem la inradacinat, cu gand ca o sa-si gaseasca un stapin care le va iubi si va avea grija de ele, s-au uscat pur si simplu. M-am gandit ca nu e o paguba prea mare, voi rupe la anul alti butasi care vor avea o soarta mai buna.
Dar azi, cand am dus si restul suculentelor care stateau pe o masa langa calorifer si incepusera sa se etioleze ( mai ales Graptopetalum filiferum ), am costat ca s-a uscat ceva dupa care plang si nici nu mai pot sa vorbesc de suparare. A murit Orbea carnosa ssp. keithii din care am salvat doar un butas micut, caruia nu-i dau nici o sansa de reusita.
Acum deja s-a racit afara, chiar daca pe balcon sunt 10 grade, dar de udat nu cred ca se pune problema. Raul e facut si nu-mi ramane decat sa-mi innec amarul si sa ma gandesc de unde as putea lua alta la anul si ce sa ac in continuare sa nu o mai pierd. Pe ea sau alte plante. Mai bine s-ar etiola in casa si le-as uda din cand in cand, decat sa le vad cum mai dispare cate una. Iar anul trecut, desi nu am udat-o deloc, s-a deshidratat pana in primavara destul de mult, dar nu a murit!
Mi-am spus necazul, dar nu s-a schimbat nimic in starea mea de spirit. Cand mai dau din intamplare peste pozele de la keithii imi vine sa plang! :cry:
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
:( Imi pare rau Andreea. Anul asta chiar a dat peste cap plantele noastre. :x Daca cineva de aici are, sigur iti va da ca s-o inlocuiesti.
 

vigaruviany

Member
Am eu Orbea carnosa v. Keithii, desi nu mi-a inflorit. E cam mica dar daca vrei o sa-ti dau un butas in primavara. Nu mai fi suparata ca rezolvam noi :D

In ceea ce priveste repausul lor pe timp de iarna...eu nu am unde sa le tin decat in casa la caldurica, insa langa geam. Cand pun mana pe ghivece observ ca sunt foarte reci, de unde si problema mea: desi le ud foarte rar cele mai sensibile putrezesc usor pentru ca e frig langa geam. Am problema asta in special cu unele huernii.

La restul le merge bine, le dau chiar si boboci, desi nu toti ajung la maturitate. Insa am devenit umpic mai smechera decat frigul si cand vad ca le cresc boboci le mut pe birou sa aiba caldura mai bine si vad ca da rezultate, bobocii cresc si-mi multumesc inflorind :)

In ceea ce priveste etiolarea lor...eu am un siretlic: cand planta ajunge la inaltimea considerata, de mine, potrivita ii tai umpic din varf si nu mai creste, ii dau alti lastari si astfel stimulez si ramificarea plantei respective. Recunosc ca am recurs la metoda asta pentru ca nu imi permit sa am plante care atarna din cauza scumpei mele pisicute care la inceput dadea iama cu coltii in stapelii. Asta pana s-a convins ca e mai buna Dracaena la gust :rofl:

Acum ramane de vazut cum se vor comporta in primavara. Or mai creste oare cu acelasi avant ca in primavara asta? Sau vor fi mai incete datorita lipsei de repaus?
 

sicamin

Member
Am si eu cateva stapelii pe care le-am pus intr-o camera unde sant cam 15 grade si au lumina multa. Le-am udat foarte rar dar vad ca ele nu vor sa faca pauza. Unele au dat lastari noi iar altele au boboci gata sa infloreasca. Sa le mut si mai la rece ? (in demisol am 10 grade) ,sau acum sa le las asa ?

 

gino

Member
Faptul ca au lumina multa este un lucru bun.
Dar daca temperatura de 15 grade este constanta, atat ziua cat si noaptea, si banuiesc acest lucru, atunci este cumva explicabil de ce nu se opresc din vegetatie.
Daca temperatura nocturna ar fi in medie de 5 - 8 grade si plantele lipsite de apa, atunci s-ar opri cu siguranta din vegetatie.
In situatia de acum este de preferat sa fie lasate sa infloreasca, apoi macar o luna sa nu mai primeasca apa, in conditiile in care temperatura nu va fi mai mare de 15 grade.
Parerea mea... :D
 
Sus