Remedii de la bunica

angela draganoiu

Active Member
in revista "Femeia de azi" numarul 55 27ian.-2 feb.2007 sint citeva sfaturi de la bunica
iata :
"- coaja de banana inveseleste culoarea florilor
adevarat.
cel care daruieste putere culorii este potasiul, mineral esential mai ales pt petunii, fucsia sau muscate. pentru a folosi coaja de banana ca fertilizant, las-o la uscat 10 minute in cuptorul incins. dupa ce s-a racit fa-o pulbere. presar-o in ghivece si, pt a o face sa intre in pamint, uda un pic planta.

- daca frunzele sint galbene, uda plantele cu apa si otet.
adevarat.
ceea ce duce la ingalbenirea unor plante, cum ar fi gerdenia sau azaleea, sint sarurile de calciu. atunci cind nu existau produse chimice specifice, in apa cu care se udau florile se adauga un pic de otet. acesta, gratie unei reactii chimice, duce la separarea apei de sarurile de calciu. asadar, dizolva o lingura de otet la ifecare 3 litri de apa, lasa-l sa actioneze toata noaptea, uda florile cu aceasta solutie. si, pt ca sarurile se depoziteaza pe fundul recipientulu, ultimii 500 ml de lichid vor trebui aruncati.

- zatul face plantele mai puternice
fals.
resturile de cafea sint bogate in substante uleioase, toxice pt flori.
- vara plantele nu se usuca daca pui coji de nuca in ghiveci
adevarat. pt a rezolva problema evaporarii rapide a apei din cauza caldurii, in zilele noastre, se intinde pe pamint un strat subtire de argila expandata sau scoarta de conifere. dar poti face si asa cum faceau bunicile noastre : asezind in ghivece coji de nuca sau de alune.

- laptele face bine plantelor
fals.
laptele contine substante grase si proteine daunatoare pt radacini. iar daca plantele sint in casa, unde e cald, laptele face ca bacteriile daunatoare sa se dezvolte rapid.

- resturile de vin sint un fertilizator excelent
adevarat.
printre substantele continute de vin exista si saruri minerale care au o actiune dezinfectanta. dar si alte substante care actioneaza ca un fertilizator. iata de ce acele reziduuri care ramin pe fundul sticlei, daca sint diluate cu o jumatate de pahar de apa si turnate la radacina plantelor le va face pe acestea sa prinda mai multa viata.

- usturoiul combate parazitii
adevarat.
e un vechi truc : primavara cind exista riscul ca trandafirii sa fie umpluti de paduchi de flori, se plantau in jurul lor catei de usturoi. acestia contin o substanta activa bogata in sulf care se imprastie in teren, este absobit de radacini si urca cu limfa pina la vlastari care astfel nu mai sint atacati de paraziti."
 

masha

Member
ohooo...dar idei mai sint multe..cit de adevarate sint?? nu stiu...inca nu am avut curajul sa experimentez...zeama de peste hranitoare pentru plante? dar ce facem cu mirosul si cu insectele si ce alte minuni mai apar in urma? coaja de ou pisata contine calciu si hraneste plantele? seama de tutun combate insectele sau melcii? sincer, nu stiu cit de reale sint...dar exista ca si mituri....poate stie cineva ceva probat?!
 

simona2

Member
Eu am probat zeama de tutun pe un lamai .Avea frunzele lipicioase si erau si niste insecte albe dizgratioase . Am sters fiecare frunza cu aceasta zeama si a fost un adevarat succes .
 

masha

Member
asa am mai auzit si eu de sters frunzele lucioase (ficus, lamii etc) cu bere :roll: ...bleah...a probat cineva? si care ar fi explicatia unui potential succes? :wink:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Apropos de remedii de la bunica....dar nu pentru plante ci pentru posesorii lor :wink:
Va mai aduceti aminte(si oare citi dintre voi???? :rofl: ) de mustarul pus pe piept cind erati raciti?Contra tusei..........
Praf de mustar nu cel pe care-l mincati la mititei,in maioneza sau alte mincaruri grele complet interzise in diferite regimuri :tavalit:
Inmuiat in apa fierbinte si pus drept compresa !!!Bleah................... :evil:
Trebuie sa scriem ceva si despre el...............
 
A

Anonymous

Guest
Daca tot e vorba de plante medicinale,...pt noi!!!...eu am probat pe pielea mea rostopasca pe neg. Zi de zi,de citeva ori pe zi,am pus suc de rostopasca pe el. A trecut prin faze diferite(mincarime,inrosit,umflat,zganca...), dar in final a cazut,locul s-a cicatrizat perfect si nici nu se mai cunoaste unde a fost.
 

mio

Member
Iar eu am scapat de gripa cu ceai de macese, culese si uscate in casa!
Stiu si un tratament impotriva calvitiei: 2 radacini de urzica, 2 radacini de brusture, se spala, se macina, se adauga intr-o jumatate de litru de petrol, se lasa 10 zile la macerat agitand zilnic flaconul, se frectioneaza pielea capului cu solutia obtinuta (de preferinta seara sau la sfarsit de saptamana, din motive olfactive) se lasa asa cam o ora, apoi se spala cu un sampon usor .
 

mio

Member
Stiati ca albusul de ou aplicat pe arsuri (casnice), inhiba procesul de basicare, arsura nu se mai vede si locul ars nu mai ustura?
din nefericire, am incercat pe propria-mi piele! Am fost groaznic arsa cu untura de porc. Pe zonele unde mama a pus albus de ou (sau oul batut, cu galbenus cu tot) nu mi-au mai ramas urme, dar acolo unde am pus comprese reci si pudra (de la medic) pielea s-a cicatrizat urat de tot!
 

simonac

Member
chestia cu stersul frunzelor cu bere (trezita) am incercat-o si eu de vreo trei ori la filodendron si monstera (cand il aveam), dar n-am vazut nimic spectaculos si in plus balconul meu duhnea ... asa ca acum ma limitez sa le sterg frunzele doar cu o laveta de bumbac, uscata sau usor umeda, dupa caz
 
Sus