Regulie unui gradinarit sanatos

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
As dori sa ne dam fiecare cu parerea cam care ar fi regulile esentiale ale unui gradinarit sanatos si ce se facem bine si rau la ora actuala.

Un mic inceput din partea mea:


1. Plantele sint fiinte vii, sensibile care simt si comunica intre ele si nu numai si sint intgrate intr-un complex sistem de comunicare cu mediul.
2. Fiecare planta ascunde un set de secrete si principii benefice pt viatza.
3. Plantele traiesc intr-o societate complexa bazata pe complementaritate.
5. Plantele trebuie trebuie tratate cu respect si ingrijite in asa fel incit sa nu fortzam nota.
6. Folosirea ingrasamintelor chimice mai mult strica decit ajuta.
7. trebuie respectate ciclurile naturale ale plantelor pe cit posibil.
7. Una din legile de baza din natura este DIVERSITATEA.
8.. In jurul unei plante mari (pom, arbust..) se dezvolta o comunitate de plante.

9. O planta otravitoare nu insseamna ca e de evitat ci ca principiile ei sint intense.
10. Controlul daunatorilor plantelor e bine sa fie facut cu substante cit mai naturale.
11. Trebuie evitata exploatrea plantelor.

Ceea ce se intimpla la nivelul fermelor de animale si a unui important procent a fermelor agricole e o exploatare crunta. Adica nu se respecta ciclurile naturale si se pune accent pe profit in asa fel incit viatza plantelor nu mai este respectata. (Exemplu...fermele de flori pt piatza de flori unde bulbii unei productii nu mai sint considerati ulterior viabili si sint distrusi).


Va rog adaugati reguli pe care le considerati importante si cit mai sanatoase.. in urma efortului comun de a gasi cit mai multor idei bine fundamentate vom gasi si un set demn de luat in considerare.
 

mirela06

Active Member
Imi aduc aminte, cind eram la liceu, faceam rotatia pasunilor. Vacile si celelalte animale pasteau pe o portiune, separata de garduri. Acolo ramineau si dejectiile lor. Dupa ce se considera ca sa pascut , corespunzator, nu pina la distrugere, se deschidea o poarta si se lasa la urmatoarea parcela.Era dat un timp de citeva saptamini pt.refacere, perioada cind, noi elevii mergeam si intindeam balegarul,curatam ce era de curatat sau udam ,la nevoie. Niciodata nu au avut de suferit , nici parcelele si implicit plantele si nici animalele. Totul era pt. grija fata de natura.Asa ar trebui sa se faca si acum, dar sunt alte griji si interese :(
 

iogamac

Member
eu am inceput sa adun intr-un cos de nuiele cu capac resturi de plante si ceea ce ramane de la curatatul legumelor. duminica voi pune i roaba ceea ce am adunat o sa incerc sa le toc si sa le folosesc pe post de ingrasamant!
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Foarte buna ideea. Va dura un pic pina optimizezi treaba dar este un mod esential pentru a reintoarce la natura ceea ce vine de la natura.
 

mirela06

Active Member
Adevarat. Trebuie facut un loc, special sapat si apoi acoperit ca sa fermenteze. Este cel mai bun ingrasamint. Atita ca, vorba lui Popgeo va dura ceva si va mirosi si mai ceva pt. ca asa decurge transformarea in bun pt. reciclat .
 

Blitz

Active Member
Nu conteaza daca miroase.

Eu folosesc sistemul si inglobez in respectivele resturi si "deseurile" cateilor mei (anul trecut v-am tot bazait in legatura cu utilitatea gunoiului de caine). Nu miroase chiar atat de groaznic si in mod surprinzator gunoiul de ... caine chiar se pare ca este ok (bineinteles ca in amestec cu pament si "statut"). Cel putin plantutele mele nu au nimic impotriva.

E drept, stau mai rau cu rabdarea, ma astept ca tot compostul sa fie gata cel mult intr-o luna. :rofl: :rofl: :rofl:
 

mirela06

Active Member
Orce ingrasamint este acceptat. Totusi este o mica diferenta. Vitele maninca iarba , carnivorele altceva. Desi ingrasa pt. ca si carnea se descompune are unele dezavantaje(oxiururi, unele boli care se pot mentine in pamint luni sau ani de zile, etc). Asta va spune cineva care a invatat despre asa ceva. :)
 

sicora fabian

Active Member
Nu-ti fa iluzii, Mirela, si rumegatoarele sunt gazde in ciclul de dezvoltare a unor paraziti care afecteaza oamenii. Toate "materiile fecale" se transforma in ingrasamant prin compostare, pentru ca sunt biodegradabile.
Si urina la fel, insa trebuie foarte mult diluata, de aceea este bine de evitat.
 

sicora fabian

Active Member
GabyHila a spus:
Agricultura bio nu exista pentru ca aerul e poluat si ploile acide.
Dar ne putem apropia de ea.
Mediul in care traim il putem influenta. Locul unde traim il putem alege.

Procentual poate nu e 100 la suta.... dar aproape putem fi.
veretregn a spus:
Nu vreau să te supăr Gabi, chiar nu vreau, însă acesta este discursul pe care l-am auzit la tv pentru masele ignorante.

Agricultură biologică nu poate există. Este contradicție în termeni. Nu ne apropiem de nimic mai mult decât de o altă formă de ipocrizie. BIO este o nouă etichetă publicitară (o manipulare a vocabularului care prinde la omul fără studii în biologie, fără înțelegere a ceea ce îneamnă relația dintre organism și ecosistem) și care seduce și ne duce cu gândul înspre un lucru mai sănătos, ceea ce este probabil adevărat. Biologic înseamnă studiul vieții (bios - viață, logos - discurs, studiu). Grădinarul de orice fel face un studiu al vieții. Agricultorul o face și el însă doar pentru a opține profit.

Am să discut despre sol. Faptul că noi distrugem ecosisteme prin grădinărit (doar prin simpla răsturnare a pământului sau introducerea de noi plante) nu mi se pare nimic care să țină biologie, din contră. Și nu spun încă nimic despre introducerea de substanțe străine în sol (gunoi etc.)

Apoi exprimarea ta procentuală fie este naivă, fie denotă ignoranță, fie este un deziderat imposibil de realizat.
Gabi, faptul că nu folosim pesticide, ierbicide ș.a. sau ne îngrășăm solul cu substanțe chimice nu face lucrurile decât un pic mai bune. Suntem încă departe de a urma lucrurile în sensul lor biologic. Nu putem face asta cât suntem grădinari și atunci tragem de un cuvânt mai ceva ca de elasticul de la o praștie.

Problema mea este una de principiu: nu suntem stăpânii vieții, și îngropându-ne capul în nisipul semnaticii nu rezolvă nicio problemă (dacă este una). Suntem grădinari, probabil mai aproape de natură decât alții, însă dacă am dori să respectăm "bio - logic", ne-am lăsa de grădinărit. Nu este propunerea mea asta, eu încerc doar să argumentez opinia.

Fă o analiză a solului înainte de a fi arat și după. Fă apoi o analiză a solului după ce ai plantat plante indigene și apoi plante din alte părți ale lumii. Faptul că microorganismele nu sunt vizibile nu înseamnă că efectele nu sunt devastatoare și asta nu ține de biologie. Nici permacultura nu rezolvă problema asta, doar o limitează.

Nici nu vreau să intru în discuțiile legate despre distrugerea habitatelor animalelor prin agricultură.

Agricultură bunicilor a fost mai puțin distructivă pentru nu avea intensitatea actuală. În Flandra sunt câmpuri care deși exploatate "biologic" suferă de aceleași probleme ca și celelalte: eroziune, sărăturare, pH instabil, dranare proastă, poluare a râurilor etc.

În final, odată cu democratizarea, fiecare are impresia că poate să spună ceea ce dorește și automat acel lucru să fie adevărat, însă eu cred că diversitatea aceasta de opinie nu reușește decât să ducă la abuzuri și neînțelegeri.
Nimeni nu detine adevarul absolut, nici macar specialistii in Protectia Mediului!
Fiecare dintre noi spune ceea ce intelege si ceea ce crede . . .
 
Sus