Regulament Concurs COPACUL DE PIATRA - EDITIA 2012

vali

Active Member
Moderator
I DESCRIERE
Concursul are ca obiect bonsaiul.
Este un concurs online, deci copaceii nu vor fi jurizati fizic, ci doar imaginile in format digital ale acestora, trimise de fiecare participant.
Orice egradinar poate trimite cel putin o poza pe care sa o inscrie in concurs, atata timp cat aceasta indeplineste conditiile prevazute mai jos.
Concursul de intituleaza COPACUL DE PIATRA si se doreste a deveni un eveniment anual.

II CONCURSUL URMARESTE
Cresterea interesului pentru miniaturizarea copacilor.
Accentuarea si aprofundarea laturii estetice a acestei activitati.
Cultivarea respectului fata de copaceii oferiti privitorului, dar si fata de privitor prin antrenarea acestuia in a surprinde mesajul estetic transmis.
Nu in ultimul rand, sa ne cunoastem mai bine si sa ne bucuram impreuna.

III STRUCTURA CONCURSULUI
In aceasta prima editie, concursul va avea trei sectiuni:
CONIFERE
FOIOASE
ARANJAMENT

Participantii vor trimite imagini digitale pentru a fi inscrise la concurs, in fiecare sectiune in parte.
Se admite ca aceeasi imagine sa fie inscrisa la doua sectiuni.
De ex.: aceeasi imagine cu un conifer poate fi inscrisa atat in sectiunea CONIFERE, cat si in sectiunea ARANJAMENT, daca participantul considera ca aceasta intruneste conditiile. In mod similar si pentru foioase.
La sectiunea CONIFERE si FOIOASE pot fi inscrise imagini in care sa fie prezentati bonsaii individual, fara alte elemente de acompaniament. Totusi, in sensul prezentului regulament, aceste elemente ajutatoare nu sunt interzise, fiecare concurent avand libertatea de a alege folosirea lor, sau nu.
La sectiunea ARANJAMENT se inscriu imagini in care bonsaii sunt prezentati in cadrul unui aranjament ce poate contine unul sau mai multi bonsai si elemente de acompaniament.

IV CONDITII DE PARTICIPARE
Sa fii membru egradini.ro (e simplu, e gratuit, e fara pretentii)
Copaceii surprinsi in imagini sa fie proprietatea ta si in intretinerea ta.
Imaginile trimise pentru concurs sa fie de o calitate cat mai buna (300 dpi si minim 2400pxl latime).
Nu se admit editari si alterari ale imaginilor, cum ar fi: curatarea/filtrarea unor zone din background, improspatarea culorii in anumite portiuni, alterarea liniilor de contur, aplicarea de elemente prin copy/paste, etc., cu ajutorul programelor de editare grafica. Sunt admise editari gen „crop”, rotire stanga/dreapta cu x grade, luminuozitate, contrast, saturatie. Cele care nu indeplinesc aceste conditii vor fi descalificate.
Imaginile trebuie sa fie clare, pe un fundal cat mai neutru, de preferabil alb, cenusiu sau negru.
In functie de calitatea exponatului si/sau imaginii trimise pentru concurs, organizatorii isi rezerva dreptul de a refuza inscrierea acesteia.
Organizatorii isi rezerva dreptul de a inscrie imaginea trimisa de participant la o alta sectiune decat cea dorita de acesta, conform propriei interpretari a conditiilor din prezentul regulament.
Se admite inscrierea in concurs a maxim trei imagini diferite (trei bonsai diferiti) pentru fiecare sectiune, din partea unui singur participant.
Imaginile pentru concurs se vor trimite pana la data de 31.12.2012 pe adresa copaculdepiatra@gmail.com impreuna cu un text care sa contina: numele participantului, orasul de resedinta, denumirea stiintifica si populara a speciei, inaltimea copacelului, sectiunea la care se doreste a participa in concurs.
Imaginile vor fi analizate de catre arbitrii judecatori in formatul original, dar vor fi incarcate in forumul egradini.ro – sectiunea bonsai, unde va fi gazduit concursul, la o rezolutie rezonabila pentru a nu incarca spatiul in mod inutil.

V JURIUL SI JURIZAREA
Juriul va evalua si analiza imaginile inscrise pentru concurs "in orb", adica fara a cunoaste apartenenta acestora.
Juriul va fi constituit din echipe de maxim trei arbitri judecatori, membri ai comunitatii egradini si neparticipanti la concurs.
Jurizarea se va face pe sectiuni, astfel:
Pentru sectiunile CONIFERE si FOIOASE vor fi arbitri judecatori ce vor analiza fiecare imagine inscrisa in concurs si pentru care vor acorda note de la 0 la 10. Nota finala va fi cea rezultata din media notelor acordate de arbitrii judecatori. In caz de baraj, imaginile aflate la egalitate de puncte vor fi rejurizate de alti arbitrii judecatori „de baraj” dupa acelasi sistem de notare.
Pentru sectiunea ARANJAMENT departajarea se va face prin vot al tuturor membrilor egradini, dat fiind ca sectiunea vizeaza mai mult popularitatea exponatelor si felul in care acestea „prind la public”. In caz de baraj, ultimul cuvant de spus il au arbitrii judecatori de baraj, dupa sistemul de notare descris.
Numele concurentilor nu va fi facut public decat dupa terminarea votului si jurizarii.
Numarul si componenta juriului se anunta pana la data de 31.12.2012

VI TERMEN SI DURATA DE DESFASURARE
Trimiterea imaginilor pentru a fi inscrise in concurs se va face pana la data de 31 dec. 2012.
Jurizarea pe sectiuni se va face pana la data de 01 feb. 2013.
Jurizarea barajelor (daca exista) se va face pana la data de 15 feb. 2013.
Termen pentru anuntarea castigatorilor – 28 feb. 2013.

VII PREMII
Se va premia castigatorul fiecarei sectiuni, adica imaginea care a obtinut punctajul cel mai mare pe fiecare sectiune.
Pentru aceasta se acorda Trofeul COPACUL DE PIATRA, care consta intr-un copacel din piatra, pe o placheta inscriptionata EGRADINI – COPACUL DE PIATRA, EDITIA 2012 SECTIUNEA ...

Inmanarea premiilor se va face fie in cadrul unei intalniri de premiere, fie se vor trimite prin servicii de curierat.

EDIT 1 - Cu riscul de a deranja specialistii in taxonomie, bonsaii din specia Ginkgo biloba vor fi inscrisi la Sectiunea FOIOASE.
EDIT 2 - Cu scuzele de rigoare, se pare ca mai este un aspect pe care l-am scapat din vedere: este permisa inscrierea in concurs a unui "tanuki" doar daca acest lucru este mentionat in textul atasat imaginii si numai la sectiunile "Foioase" si "Conifere". La sectiunea "Aranjament" nu este permisa inscrierea unui "tanuki".


NOTA - Comentarii pe marginea prezentului regulament se vor face aici viewtopic.php?f=15&t=17394&p=660800#p660800
 
Sus