Rasaduri

dan_6393

Member
Eu as recomanda 4 becuri de frigider ( 14 W sau mai mici- lumina galbena) dispuse in colturi si orificii de VENTILATIE in zonele aferente ! Oricat de mici, becurile degaja caldura, iar una foarte crescuta nu cred ca ar face bine plantelor dupa rasarire.
Pana la rasarire, patul poate avea o temperatura usor crescuta (15- 18 grade) si umiditate controlata.
Si "in camp" se intampla la fel : gunoiul de grajd incorporat in sol inainte de semanat, prin fermentare degaja temperaturi care pot ajunge si la 50 de grade ( in functie de tipul de gunoi folosit)
 

anknic

Active Member
e o intreaga teorie cu spectrul luminos necesar rasadurilor si...cica rasadurile carora nu li s-a dat la inceput un anumit spectru vor avea o productie diminuata ca plante mature. din cauza acestei teorii prefer sa le cresc pe geam, chiar mai etiolate asa...macar soarele le ofera spectru luminos complet...

becurile de frigider sunt total insuficiente, le trebe neoane mari si eventual lampi cu sodiu.
 

dan_6393

Member
Eu m-am gandit la solutia asta si din cauza faptului ca pana vor rasari plantele se mai incalzeste afara unde intentioneaza sa scoata "instalatia" si unde va beneficia din plin de efectul de sera.
In privinta spectrului ai cu siguranta dreptate. Diferitele "culori " ale luminii au influente majore asupra structurilor biologice (apa, organisme vii) si nu m-as mira sa aflu ca au efecte diferite si asupra materialelor ( beton, metal etc )
 

anknic

Active Member
eu rasadurile crescute in casa am inceput sa le scot afara prin martie. intai doar la pranz 1 ora, apoi spre sf.de martie le lasam toata ziua afara si la inceput de apr.le lasam si noaptea afara.
 

veretregn

Active Member
Nu cred că este vorba despre producție mai mică. Însă altceva. Eu folosesc TV fluorescent pentru primele stadii, germinare + 4 frunze adevărate. Schimbarea de spectru luminos produce stagnare în creștere, îndeosebi la tomate. Odată mutate lumină naturală, frunzele voi deveni movulii, din cauza pigmenților de antocianină. Eu nu le-am făcut niciodată o acomodare treptată, însă stagnarea durează 1 - 2 săptămâni, în funcție soi.

Cât despre becurile de frigider... nu, nu... degajă pra multă căldură și prea puțină lumină...
 

victoria

Active Member
Am becuri de 12 w,cate unul pe fiecare raft.Este prima data cand incerc asa si sper sa mearga,pentru ca varianta cu rasadnita afara nu merge cu Rebecca dupa mine. :D Iar spatiu la geam nu am decat la mansarda,dar acolo nu este locuit, deci nu e nici incalzit :(



Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Dar nu poti inlocui invelitoarea aceea cu una transparenta? Ca pana vor fi incasa sa o poti tine in apropierea unui geam, sa aiba si lumina naturala, poate sa aprinzi becurile doar spre seara, ca sa lungesti intervalul orara de lumina. Nu cred ca va fi bine sa le cresti doar cu becurile acelea :?
 

victoria

Active Member
Din pacate nu am cum sa il pun mai aproape de geam din motive de siguranta :)
Rebecca e foarte curioasa si mi-e sa nu se apuce sa urce pe el daca trece prea des pe langa el.
Eu am mai vazut la altii care au facut ceva de genul asta si in cutii ermetic inchise si tot au avut rezultate
 

dan_6393

Member
Acum ca am vazut amplasare becurilor, mi-a venit o idee :
- Pe "tavan " prinde o folie de aluminiu ( alimentara) iar pe raftul imediat urmator, un bec orientat in sus.
Nu-mi dau seama daca vei pune vasele cu rasaduri trecute printre stinghii sau nu. Daca vei folosi tavite, atunci chestia cu aluminiul se poate repeta pt fiecare raft.
Atentie la orificiile de aerisire !
 

victoria

Active Member
se aeriseste prin fata deocamdata,ca in casa nu il inchid.Doar cand il voi scoate afara.
O sa cumpar folie alimentara si o sa pun la fiecare,multumesc
 

anknic

Active Member
mie mi se par groaznic de mici becurile alea...nu am aprofundat subiectul, dar am vazut la altii care au studiat niste imensitati de neoane+becuri cu sodiu si...isi faceau mari pb.cu consumul.
 

GabyHila

Member
Incerc sa cumpar tavi alveolare pentru seminte. Marcoser are comanda minima de 100 de lei si restul taxe de cate 20 de lei al curier. In Sibiu am gasit 4 tavite cu 23 de lei:) voi de unde le luati?
 

dan_6393

Member
La banii astia mai bine cumperi tavi pentru briose ! Sunt totusi cam mici.
Nu stiu ce distante ai intre zabrele si daca nu se pot strecura pahare de plastic.
De ce nu pui glastre ( ghivecele alea dreptunghiulare). Le poti refolusi dupa aia!
 

elianna

Well-Known Member
Eu am gasit anul trecut o oferta la LIDL, un set de 4 minirasadnite tot cam la 23 lei. Dimensiunea aprox 30x35 cm 20 alveole. Avea fiecare o tavita suport, o tavita alveolara si un capac transparent. Made in China, patent Olanda. Am facut poze dar nu le mai gasesc acum. Am vazut ceva similar la Practiker dar de aproape 4 ori mai scump.
 

dan_6393

Member
dan_6393 a spus:
.....glastre ( ghivecele alea...
Si glastrele se pot compartimentacu carton mai grosut sau cu plastic.
Inainte a a pune pamantul in vas, aseaza in glastra "fagurele" ( arata precum compartimentarea de la cutiile cu serviciu de cesti pentru cafea). Sau daca vrei poti folosi scandurele sau orice alt material care sa separe cuiburile si sa fie cat de cat rezistent la umezeala
Poti folosi chiar o ladita din lemn ( din alea pt rosii sau fructe la care ii imbraci fundul si peretii cu saci de plastic menajeri ( pt galeata de gunoi), dupa care umpli cu pamant si infingi separatoarele acolo unde iti convine.
 

dan_6393

Member
Asta-toamna am pus pentru primavara, la pastrat, 4 cordite de vita de vie pt altoit.
Si asta intr-o cutie de carton de la o pereche de cizme, un sac de plastic si nisip ( pe care il mentin tot timpul umed ) si treaba e OK.
 
Sus