Rasaduri

anknic

Active Member
am o pb: voi cum le puneti etichete in gradina la rosii? eu anul trecut am scris cu marker permanent pe bucati de plastic (taiat pet)si...la prima ploaie s-au curatat...anul asta imi trebe o metoda sigura.
 

laural

Well-Known Member
bunicutz32 a spus:
claude a spus:
Bunicutz, tu cumperi pamant special de rasaduri? Care e diferenta fata de pamantul universal, e aditivat cu ceva ingrasamant?
Eu imi prepar singur amestecul pentru rasaduri, in primul rand si cel mai important din considerente de cost: un sac de 50-70 de litri de substrat universal de buna calitate poate sa coste 40-50 de lei iar un balot de turba neutra de 250 litri costa 75 de lei. La asta se adauga si alte costuri (perlit, ingrasamant) dar nu depaseste 100-110 lei la 250 de litri. Astfel de turba, cu sau fara adaosuri (argila, umectanti, nutrienti etc.) la baloti de 250-300 se gaseste la furnizorii de materiale profesionale pentru horticultura oriunde in tara. Pentru cine este aproape de Sfantu Gheorghe pot sa-i dau adresa unei firme. Mai este si Blondy Romania la Targu-Mures, cred ca Morami langa Oradea si la Bucuresti mai multi.
Dintr-un balot de 250 de litri se pot face 800-850 de rasaduri de ardei sau vinete (la pahare de unica folosinta sau alveole de 6x6 cm) si vreo 400-450 de rasaduri de tomate in ghivece de 9x9 cm (sau pahare de iaurt mari, de 350-400 ml)
Sunt mai multe variante de turba, dupa granulatie (fina pentru semanat, medie pentru repicat), pH (eu folosesc turba cu pH cca. 6,5), aditivi (argila, polimeri de umectare, chiar Trichoderma), asa ca este de unde alege.
Si eu cumpar tot balot de 250 litri de la Sf. Georghe sau Blondy,consider ca e mai avantajos la pret cat si la calitate. :D
 

interval

Active Member
anknic a spus:
am o pb: voi cum le puneti etichete in gradina la rosii? eu anul trecut am scris cu marker permanent pe bucati de plastic (taiat pet)si...la prima ploaie s-au curatat...anul asta imi trebe o metoda sigura.
Buna intrebarea asta ...

Si la mine s-au spalat. N-or mai fi permanente markerele permanente. Am avut noroc sa pastrez si niste hartii care identificau fiecare planta pe fiecare rand. M-au ajutat, dar nu ma puteam descurca fara sa le am in mana. Sansa mea a fost sa am o masa si o banca la umbra (e mult zis chiosc, e putin zis umbrar, eu ii zic aplecatura dupa forma acoperisului) si puneam documentele acolo. Le consultam la nevoie si mai ma si odihneam.
 

happy

Well-Known Member
Exista marker cu vopsea si bila sa o amestece.Este ceva mai scump dar face.Sigur merge,nu am folosit dar la primavara incerc!
 

ghia_don

Active Member
Eu mi-am facut schite in jurnal in care am notat pe rinduri pozitia soiurilor plantate...asa nu am nevoie de etichete. :)
De ex:
R1 : 1-2-3 soi a; 4-5-6 soi b
R2 : 1-2 soi c; 3-4-5-6-7 soi d...etc..
 

elenafles

Active Member
Eu am scris pe placute de plastic sau carton si le-am acoperit cu scotch transparent sa nu le spele ploaia.Le-am pus o sarmulita si le-am legat de tulpina plantelor.
 

bunicutz32

Member
Eu folosesc etichete profesionale din PVC, obisnuite, cu varf, pentru ghivece, jardiniere etc. si cu bucla pentru plante. Se gasesc de obicei la furnizorii de materiale pentru horticultura. Eu cumpar de exemplu de aici http://www.hortigala.ro/component/virtu ... &Treeid=28
Sunt usor de scris cu marker si rezista un an fara probleme. Daca markerul este de buna calitate (eu folosesc Schneider 130 sau 133, cumparate din orice supermarket) nu se sterg indiferent de ploi sau soare.
 

interval

Active Member
Daca markerul bunicutzului nu se sterge este OK. Etichetele le fac dintr-o jaluzea veche, le dau o gaura, ceva sarma (parca mai zicea cineva asta) si totul e super. Ma fascineaza si ideea cu beztele. Daca scriu pe ele cu creion chimic o fi bine? S-ar putea ca la apa sa se pateze sau sa se 'intinda' scrisul
 

bunicutz32

Member
La o adica etichete pentru ghivece s.a.m.d. se pot improviza din orice. Si betele de lemn de la inghetata "pe bat" sunt bune. Important este ca suprafata de scris sa nu fie lucioasa, sa aiba o textura cat de cat asa incat sa tina markerul pe ele. Materiale plastice de genul PET, lamele de jaluzea etc. sunt prea lucioase. Pe vremuri, inainte sa gasesc etichetele profesionale, cumparam de la papetarie separatori din plastic pentru dosare, foi din acelea A4 decupate pe margine sa poti scrie luna, numere etc. Dar cu o textura usor matasoasa, nu lucioase. In principiu insa tot etichetele "adevarate" sunt mai bune, rezistente la UV, gata taiate pe ce dimensiune vrei si mult mai ieftine.
 

elianna

Well-Known Member
Pana acum am folosit marcatoare asemanatoare cu cele mici de la hortigala cumparate de la Praktiker la pungulite de 20 sau 30 buc cam la 5 lei/set. Primele erau usor mate pe o parte si au tinut mai bine, urmatoarele au fost lucioase pe ambele parti si la unele s-a sters scrisul. Poate si din cauza markerului.
 

victoria

Active Member
Eu anul asta imi fac etichetele in excel, le scot la imprimanta si le plastifiez.Asa nu voi mai avea probleme cu ele
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Depinde cum si unde vei folosi etichetele plastifiate, Victoria. Daca va ploua pe ele sau le vei uda, apa va patrunde sub folia plastica si va deteriora scrisul care e pe baza de cerneala. In plus expunerea la soare deterioreaza si ea. Spun din experienta. Intr-un an mi-au fost distruse niste afise plastifiate expuse intemperiilor.
 
Sus