Prun - Prunus domestica

mirceaspc

Active Member
Moderator
Am constatat ca nu exista un topic dedicat acestui pom fructifer foarte raspandit la noi.
Am copilarit culegand prune pentru tuica, mancand magiun si chisalita. Astazi am in gradina pe langa clasicii pruni nealtoiti si cateva soiuri de pruni altoiti : Centenar, Tuleu Timpuriu, Renclod Athan, Tuleu Gras, Record, Stanley si Ana Spath. Toti mi se par super Ok cu un plus pentru Renclodul Athan care are o productie excelenta iar prunele sunt foarte bune. In toamna am mai plantat un President, un Cacanska Rana si un japonez (Black Star).
As vrea sa stiu daca mai are cineva prun japonez, cum se comporta, cat de mari sunt fructele ?
Totodata sunt curios ce soiuri aveti prin gospodarii si ce spuneti despre ele.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Am doar un singur prun in gradina, are 4 sau 5 ani si inca nu a facut fructe. Marea mea problema legata de el, este ca nu stiu cum sa-l tund. Si nu ma refer la forma, ci la faptul ca nu stiu care sunt lastarii fructiferi ce trebuiesc lasati. Daca la piersic, cais, visin sau cires, faptul ca taiam o treime din ramura, nu afecta producerea de fructe, am inteles ca la prun lucrurile ar sta cumva diferit...
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Prunul este una dintre speciile pomicole de la noi care incepe sa produca si sa "tina" fructele tarziu - dupa varsta de 4 sau 5 ani. Asadar trebuie sa aveti rabdare. De exemplu din diferite specii plantate de mine in aceiasi toamna (meri, peri, ciresi, persici, pruni) prunii au crescut si au produs cel mai greu. In general formatiunile de rod la prun sunt buchetele de mai (tepuse de 1-3 cm pe care se afla un mugure vegetativ si mai multi muguri floriferi din care in primavara se formeaza buchetele de flori) sau ramurile mijlocii (10-15 cm pe care la fel se afla un mugure vegetativ si mai multi muguri floriferi din care in primavara se formeaza buchetele de flori). Se recunosc destul de usor. Stiu ca se recomanda taieri speciale de rarire si fructificare dar asta in perioada de productie pentru normarea recoltei.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Pentru mine taierile pomilor sunt inca o mare necunoscuta, in sensul in care nu m-as prea hazarda sa formez eu, 3 ani la rand, coroana pomului. Si sunt de parere ca, pentru gradinarul care nu cunoaste taierile, formarea coroanei de catre un specialist, in primii ani, este esentiala si de foarte mare ajutor. Pomii mei cativa ani de zile au fost taiati de tatal meu, care spunea ca ceva-ceva stie dar dupa ce a facut el mi-am dat seama ca ce stie el e metoda "maturoi" :tavalit: Asa ca acum 3 ani am adus pe cineva care se pricepe, a venit si anul urmator si asa pomii mei, chiar si cei maturi, au beneficiat de o tundere profesionista. Atentie totusi la profesionisti, nu toti sunt ce se pretind, ca si tatal meu :envy:
Ei bine, in 2014 profesionistul meu nu a putut veni la taieri, dar, pentru ca linia de baza fusese creata, era vizibila, am mers pe urmele lui si a iesit o treaba ok!
Eu am majoritatea prunilor din soiuri nepretentioase, rustice, vechi, care nici nu sunt asa sensibili la taieri, sau mai bine zis la lipsa lor, produc cam in orice conditii, ceea ce e foarte bine! ;-)
Din cei carora le stiu numele, am Renclod Althan, Renclod verde, Centenar si, cred, Record. In rest, habar n-am ce sunt, ma bucur sa am in gradina un soi de vara, foarte timpuriu, mostenit de pe vremea bunicilor, care matureaza fructele la mijlocul lunii iulie, 3 pruni de provenienta de prin Zalau,deci bune de tuica cu prune negre si multi pruni cu prune albe, dulci si zemoase, de marime medie-mare, foarte bune pentru tuica.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
De acord claude. Taierile la pomii fructiferi sunt operatiuni cheie la care daca nu te pricepi cat de cat si nu intelegi unele reguli de baza privind cresterea si fructificarea fiecarei specii pomicole este bine sa apelezi la un specialist. E drept sunt multi "specialisti" si chiar cunoscatorii de regula se contrazic si au stiluri diferite de taiere. Ideea este ca un pom fructifer netaiat sau taiat necorespunzator in general nu va raspunde asteptarilor noastre privind cantitatea si calitatea fructelor. Mai sunt si exceptii. Eu personal nu sunt specialist dar incerc sa citesc, sa invat si dat fiind ca sunt pasionat, urmaresc fiecare pom fructifer din gradina in particular si ma ghidez dupa cateva reguli de baza. Nu am pretentia ca totul este OK, nici pe departe, dar am satisfactia ca fac asta eu. Altfel daca nu ai pasiunea asta cel mai bine apelezi la un specialist.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Multumesc pentru informatii. Probabil anul acesta va rodi si prunul meu si ar trebui sa imi fie mai usor sa recunosc mugurii floriferi.

Legat de taierile de formare, eu mi-am facut curaj si am tuns pomii si via singura, dupa zile intregi de documentare si urmarit materiale video pe net. La inceput, credeam ca este foarte complicat, insa dupa ce am inteles cat de cat cum sta treaba, mi-am facut curaj si am bagat foarfeca (si fierastraul :rofl: ) in ei. Fructe au facut atat de multe, incat un piersic era sa se rupa sub greutate. Asta in conditiile in care am rarit inclusiv florile.
Cu via, dar si cu pomii, am avut multe balciuri cu socrul meu, nemultumit ca mi-am bagat nasul. Intre timp, am plecat de tot de acolo. O surpriza de proportii am avut-o toamna aceasta, cand am revenit prin noiembrie. O vita incarcata de struguri era lasata neculeasa. Explicatia nu a intarziat sa apara: la un moment dat, socrul primeste vizita unui prieten, care ii admira modul in care tunsese si legase via, in stil... zzz ( nu mai tin minte denumirea). Socrul recunoaste: "Nu eu, ci Carmen!". Via a facut in toamna enorm de multi struguri. Mi-a spus ca de cand o are nu a vazut-o vreodata cu rod atat de bogat. A lasat intentionat una din vite neculeasa, in speranta ca poate vin si vad rezultatul.

Nu cred ca trebuie sa ai neaparat studii de specialitate ca sa te poti ocupa de tunderi in gradina. Pasiunea si o foarte buna informare in prealabil pot suplini mana unui specialist. Si am vazut atat de multi pomi schiloditi de asazisi specialisti, prin taieri prost executate, incat nu as mai lasa pe nimeni sa se atinga de gradina mea.
 

merryinlove

Active Member
Prunii,in general intra mai tarziu pe rod.Daca mai sunt si androsterili,cum e cazul soiului Centenar,daca nu ma insel,trebuie polenizatori.Legat de lucrarile de taiere,am doua carti carti de specialitate,unde explica celor care au rabdare,ce si cum.
 
Sus