Proiectul Bonsai

caed

Member
M-ai cam ambitionat sa il replantez... Dar daca tot il scot din ghiveciul vechi ii tot tund si radacinile...Dar totusi ma gandesc la acel amestec de pamant. Adica am citit pe aici pe undeva ca unii pun bucati de caramida sparta in pamant si asa-l planteaza. Altii ca pun ceva granule. Nu mai inteleg nimic. Ce sa-i pun ca sa fie bine? Puteti sa-mi explicati careva mai pe intelesul meu. Adica ca si la un nou nascut... Ce trebuie sa fac si cum... Daca va rog frumos.
 

marq

Member
Pai pamantul folosit la plantele crescute in ghiveci nu e chiar pamant, termenul e general; tie iti trebuie un substrat care de la un tip de planta la alte e de preferat sa fie ba mai acid ba mai alcalin, sa retina sau nu apei, sa asigure o aerare a radacinilor.
Ideea e sa nu folosesti doar pamant / turba, mai bagi o caramida sparta sau pietris granulatie mai mica, de preferat colturos, mai un perlit si alte nebunii functie de ce gasesti.
 

vali

Active Member
Moderator
caed a spus:
M-ai cam ambitionat sa il replantez... Dar daca tot il scot din ghiveciul vechi ii tot tund si radacinile...
Este cam tarziu pentru o replantare... Mai ales de una care sa implice si tunderea radacinilor. Nu ti-as recomanda... Cel mult sa-l muti intr-un vas mai mare, dar fara sa-i deranjezi prea mult bolul radicular.
Iar ca sa te lamuresti ce e cu substratul si cu replantarea, uite ceva sa-ti treaca timpul:
http://www.youtube.com/results?search_query=bonsai+soil
http://www.youtube.com/results?search_q ... ing+bonsai
 

caed

Member
Mersi Marq, mersi Vali!
Acuma am mai priceput cate ceva. Dar zice acolo intr-un videoclip ca e nevoie de ceva care sa retina apa cat de cat. Daca sparg o bucata de bca e buna? Sau am sanse sa-l omor? Ca din cate stiu eu bca-ul retine apa... Sau ce-as putea folosii in schimb? O sa-l replantez la toamna... Sper ca rezista pana atunci...
Eu am un pamant de asta: http://www.mdx.ro/detalii-COMPO_SANA_Pa ... 5L-71.html
Sa-i mai adaug niste pietris si nisip si e ok? Sau mai trebuie sa-i mai adaug ceva?
 

marq

Member
Am si eu un ligustrum mititel si pentru ca nu mai dadea semne de crestere si stiind ca e o specie care se aglomereaza cam repede cu radacini, l-am scos azi si i-am tuns toate radacinile crescute de la inceputul anului si acum astept sa vad cum evolueaza. La inceputul anului il scosesem dintr-un vas mic fara sa umblu la pamant si l-am pus in acesta de acum ceva mai mare, iar acuma cand l-am scos, dupa ce l-am scuturat putin forma primului vas s-a pastrat si n-am umblat la ea ci doar la radacinile crescute la baza.

Incearca mai degraba cu caramida sparta, lasa bca-ul.
 

caed

Member
Ok... Deci zici sa-l las in pace asa cum e? Adica doar daca vreau sa-l mai pun intr-un vas mai mare sa-l pun dar fara sa umblu la radacini? Vezi ca am dat un edit la postul anterior... Cu pamantul ala de la compo sana...
 

marq

Member
E cam scump acel pamant, posibil sa fie bun, avantajul lui ar fi ca are si fertilizant, dar si ala dispare la un moment dat asa ca dispare avantajul. Da, cred ca mai poti adauga ceva in el.
Daca te uiti pe net la substraturi pentru bonsai o sa vezi ca sunt de granulatie mare (de ordinul mm), depate de a arata a nisip si pamant/turba se foloseste foarte putin, totul axandu-se pe fertilizari ulterioare, cu toate astea in comert se vinde pamant cu nisip sau poate si ceva scoarta de pin maruntita si asta-i tot.

Daca iese cu tot cu pamant il pui pur si simplu intr-un vas mai mare si adaugi pamant.
 

caed

Member
Da, iese cu tot cu pamant. Adica daca prind de el si ridic putin, ghiveciul ramane acolo si el iese cu totul :rofl:. Atunci o sa caut un ghiveci provizoriu pana in toamna ceva mai mare si o sa-l pun acolo. Apoi la toamna o sa-l scot si-i tund radacinile si-l replantez in vasul asta :).
Mai am o intrebare... Pe pamant are ceva firisoare de muschi, dar oricum l-as uda ele nu rezista mai mult de vreo 2-3 saptamani. Sa fie prea uscat aerul din camera? Mentionez ca pamantul e aproape tot timpul umed. Doar inainte de udare se usca putin, pentru ca asa il ud. Cand incepe sa se usuce deasupra si se face ca si un fel de scoarta il bag cu totul intr-un lighean cu apa. Si il las cam 20 de minute. Dar nu inteleg de ce nu se dezvolta acel muschi pentru a retine apa mai mult... Poate ma ajutati voi :)
 

vali

Active Member
Moderator
Raspunsul se afla printre intrebarile tale:
caed a spus:
Sa fie prea uscat aerul din camera?
Muschiul nu rezista mult timp in atmosfera uscata din interior.
Daca ai avea posibilitatea sa-l tii afara, ai vedea diferenta.
Totusi, nu e nevoie de muschi pentru a mentine umiditatea din vas. Exista riscul sa cazi in extrema cealalta, sa fie substratul mult prea umed si sa te confrunti cu putrezirea radacinilor. Oricum, ligustrumului nu-i prea place sa stea "cu picioarele-n apa".
 

caed

Member
Azi am facut marele pas! L-am dus afara. Si acolo o sa ramana pana prin toamna :). Vali, nu inteleg ceva. Zici ca nu-i prea place sa stea cu picioarele in apa, dar la al meu chiar ii place... Adica daca nu-l ud dupa 2 zile deja se vede pe el ca i se pleostesc frunzele si nu mai are vlaga. Dar daca de exemplu il las 1-2 zile in apa ( l-am pus odata la udat si am plecat din oras si desteptul de mine am uitat sa- scot) Nu are chiar nimic. Adica cel putin nu se vedea pe el sa sufere. Nu frunzulite galbene, nu frunze pleostite. Acuma nu stiu ce sa zic :-??
 

vali

Active Member
Moderator
caed a spus:
Vali, nu inteleg ceva. Zici ca nu-i prea place sa stea cu picioarele in apa
Nu zic eu, caed... zice experienta insumata a celor ce s-au ocupat ani de zile, la modul serios, de aceasta specie. Eu n-am lucrat cu ligustrum-ul mai mult de 8 ani. E putin, dar suficient sa-mi formez anumite pareri personale.
caed a spus:
... dar la al meu chiar ii place... Adica daca nu-l ud dupa 2 zile deja se vede pe el ca i se pleostesc frunzele si nu mai are vlaga.
Faptul ca i se pleostesc frunzele intre udari, nu inseamna neaparat ca nu mai are vlaga. In anumite situatii, chiar este recomandat sa se astepte pleostirea varfurilor pana la urmatoarea udare. Apoi, varfurile se pot pleosti si din alte motive... soare puternic, temperaturi ridicate, chiar daca substratul musteste de apa.
caed a spus:
Dar daca de exemplu il las 1-2 zile in apa ( l-am pus odata la udat si am plecat din oras si desteptul de mine am uitat sa- scot) Nu are chiar nimic. Adica cel putin nu se vedea pe el sa sufere.
Fa chestia asta la fiecare udare timp de un an de zile si vezi apoi cat de bine se simte.
A sta cu picioarele in apa inseamna a-i balti apa la radacina in mod frecvent, sau in mod obisnuit. Faptul ca l-ai uitat odata in apa (odata = o singura data) evident ca nu l-a afectat. Dar daca faci asta frecvent, vei vedea ca planta te anunta ca nu-i convine. :D
 

caed

Member
Aaaaa. Am inteles :-). Am fost azi pana la el si ciudat, dar pamantul inca e ud! Ceea ce in casa nu se intampla asta :D.
 

caed

Member
Am facut-o lata. Deci am fost atunci la el si era pamantul ud de-a binelea. o zi nu m-am dus ai apoi iar am mers. Deci cum ar venii tot din 2 in 2 zile. Pamantul era beton si el era pleostit destul de tare. L-am pus repede in apa si parca incepea sa-si revina. L-am lasat cam 20 de minute si apoi l-am pus inapoi la locul lui. Am observat ca a dat 2 ramuri noi de cand e afara:-?? Asa ca incep sa ma gandesc la o tundere mai drastica, dar am impresia ca e cam tarziu si mai bine il las pana in toamna, nu?
 

vali

Active Member
Moderator
Cu temperaturile care se preconizeaza, ar trebui sa acorzi o mare atentie udarii.
Referitor la tundere, depinde ce intelegi prin "drastica": daca e in sensul pur, adica o tundere asa ca la iesirea din iarna, atunci mai bine abtine-te; daca e vorba de o tundere prin care sa intri un pic mai mult in conturul coroanei, atunci se poate face si in perioada asta. Totusi, 2 ramuri aparute nu inseamna ca trebuie neaparat sa iei foarfecele-n mana. Poti sa te abtii.
 

caed

Member
Azi am dat o fuga iarasi si era umed pamantul, dar am zis ca totusi mai bine il ud inca putin... Ma eneveaza ca intr-o parte nu are crengi si arata cam 'ciung" si nu prea stiu cum sa fac sa-i stimulez o crestere in acea parte...
 

caed

Member
Se pare ca am ajuns sa-l aduc inapoi in aparament. Nu stiu ce s-a intamplat, dar toate frunzele s-au patat, se fac maronii si cad, arata foarte rau. Am zis ca nu-l mai las afara. Mai bine il las inauntru. Stiti acuma ce as putea sa-i fac? O sa incerc sa-i fac ceva poze si o sa le pun sa vedeti
 

marq

Member
Mi s-a intamplat si mie ca un lugustrum scos in soare direct sa fie afectat, cred ca frunzele/lastarii crescuti la interior sunt mai sensibili si sufera mai usor de arsuri decat cresterile direct in soare.
 
Sus