Probleme, probleme... cu un Molid de Alberta

vali

Active Member
Moderator
Sal'tare,
am o mare dilema/problema si ciuda pe deasupra...
Datele problemei ar fi urmatoarele:
Ipoteza
Pacientul este un Picea glauca albertiana (molid de alberta), este format ca bonsai (la ce va asteptati?), iar de 2-3 saptamani au inceput sa-i apara niste ace cu fiþe-n cap. Mai concret, in zona de mijloc a acelor (a unora) apare o "pata" maronie, moment in care incepe si declinul acului in cauza. Acele afectate nu sunt localizate intr-o zona anume, bine delimitata, ci apar ici-colo, intr-un mod aparent aleatoriu.
Pana la ora actuala, planta nu pare foarte afectata de "incident", dar stiu ca uneori declinul poate avea o rata exponentiala, asa ca mai bine intreb.
Personal nu m-am mai confruntat cu "pacostea", desi molizi am mai omorat pana acum.
In septembrie i s-a aplicat un tratament (preventiv) cu Nissorun.

Catevasilea imagini:
Molidul in carne si oase: http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... ividul.jpg
Felul in care sunt dispuse acele afectate: http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... ectate.jpg
O succesiune cu etapele parcurse de la ac sanatos, la o mandrete de ac uscat, dar cu avantajul ca stii exact unde-i e mijlocul: http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... nzitia.jpg

Concluzia
Recunoaste cineva simptomele?
Ma poate scoate cineva din ... situatia in care am ajuns?

Demonstratia
Astept sa vina de la cineva cu mai multa glagore decat mine.
 

vali

Active Member
Moderator
In primul rand multumesc celor care au incercat sa ajute aruncandu-si ochii pe acest topic.
Cred ca am gasit o posibila explicatie pentru starea molidului, aici http://www.gov.mb.ca/agriculture/crops/ ... 47s00.html
Desi inca nu sunt 100% sigur, daca despre Rhizosphaera kalkhoffii este vorba, atunci probabil ca principala cauza este Atmo-sphaera balconii :) ... altfel spus, aerul balconului meu, lipsit de curenti. Iarna asta (n-am ce sa-i fac...) ii voi da un evantai sa-si faca vant, iar din primavara il voi scoate in exteriorul balconului.
In fine... ce ma pune serios pe ganduri, e faptul ca planta infestata "se manifesta" abia in anul urmator. Asta inseamna ca in iulie-august cand l-am cumparat (si arata asa http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... mparat.jpg , deci fara "bube"), am platit si ciuperca, nu numai molidul.
Voi vedea in primavara ce fungicid tre' sa folosim, pentru a nu ajunge la "zeama de clopot".

Toate cele bune.
 

lili

Member
Citez Vali
In primul rand multumesc celor care au incercat sa ajute aruncandu-si ochii pe acest topic


Eu, chiar mi-am aruncat ochii pe aceasta postare!!!!!....dar atata vreme cat nu m-am simtit capabila de-a posta un raspuns veridic...am tacut. :oops:
As mai avea ceva de adaugat... te vrem aproape :wink:
 

carmenn

Member
uau....ce tare..
:eek:
asa a aratat cand l-ai cumparat, tufa, si l-ai transformat intr-un superb bonsai, ?? sau nu inteleg eu...? foarte buna ideea...merg sa-mi cumpar si eu o tufa atunci....
oricum e super tare...si imi pare rau dc laudele mele nu ajuta prea mult in tratarea bolii...da pui, pui, sa nu-l deochi... e superb, sa se insanatoseasca, e prea frumos sa se imbolnaveasca...
eu aspir ca odata sa am niste exemplare de bonsai reusite...deocamdata am pui de plante, carora le e sortita sa devina bonsai...
 

dana_m

Member
imi pare rau Vali, am vazut topicul, dar daca nu ma pricep am tacut. Imi pare bine ca ai reusit sa "rezolvi" problema. :D
 

vali

Active Member
Moderator
Nu tre' sa va cereti scuze... Eu chiar am vorbit serios (nu a fost niciun fel de aluzie, daca asta s-a inteles) cand am spus ca multumesc celor care si-au aruncat ochii... Am urmarit "contorul" si am observat ca topicul a fost destul de vizitat. Asta denota ca subiectul a starnit interes iar lumea forumului chiar a vrut sa ajute. Ca nu au fost si raspunsuri, asta e... n-ar fi ramas singura intrebare "neraspunsa" :) .

@Lili: Sunt cu degetele-nfipte-n tastatura, cu nasul lipit de monitor (nici nu vad bine ce scriu), cred ca mai aproape de-atat nu merge :) .

@Carmenn: A lua o tufa si a o reduce in vederea obtinerii unui viitor bonsai este calea cea mai batatorita. Multi o folosesc. Cu "pui de plante" ajungi tot acolo - si probabil cu mai mare satisfactie - dar dureaza mult mai mult. Acest molid a fost o ocazie pe care nu-mi puteam permite s-o ratez. I-am observat potentialul si l-am luat.

@Dana_m: Si mie-mi pare bine ca-ti pare bine ca s-a rezolvat problema (desi nu e nici pe departe rezolvata, dar macar stiu de unde s-o apuc) :)

Toate bune, tuturor.
 
Sus