Probleme orhidee

crysty

Active Member
In sera nu intra
Ce am afara e alt sistem de cultivare pe paturi inalte de 50 cm inaltime din aluminiu.In romania nu se cultiva metoda asta pt ca e pamant bun
Așa arata ce va zic eu ,numai ca al meu e din aluminiu.
Le nimicesc eu pe ele .Asta toamna au aparut,cum se incalzeste intru in razboi cu cartitele:tavalit:,caci alta treaba nu am......
Arata inestetic normal,cu musuroaie de pamant scoase.
Am updatat comentariul de sus si multumesc pentru like.
In sera nu apar pentru ca pamantul de acolo nu are insecte si rame , probabil ati tratat pamantul cu formol sau basamid sau aveti adus pamant steril din comert de curand. Plus ca probabil ele simt ca e spatiu inchis si s-ar simti amenintate/inchise.
Asa e nu am auzit de astfel de concept sa se foloseasca si prin Romania adica cultura in paturi inaltate , stiu ca in SUA se foloseste asa ceva ca sunt multe clipuri pe youtube , chiar si in India se foloseste dar mai rar si mai mult pe pat de lemn ca saracia e mare si acolo.
Romanul e si sarac dar nici nu e informat si nici nu e deschis sa incerce ceva diferit e mai mult traditionalist ca sa nu mentionez si indoctrinat.
Daca tot aveti paturi inaltate puteti incerca sa cultivati si condurul doamnei este o planta comestibila - frunza merge la salate ,dar cultivata ca si floare estetica, cu gust iute slab si este planta cu cel mai mare continut de luteina (in floare dar si in frunze si tulpina) pentru vedere. De ce sa dati bani pe luteina din comert cand puteti sa cresteti sursa naturala de luteina in gradina.
All its parts are edible. The flower has most often been consumed, making for an especially ornamental salad ingredient; it has a slightly peppery taste reminiscent of watercress, and is also used in stir fry. The flowers contain about 130 mg vitamin C per 100 grams (3.5 oz), about the same amount as is contained in parsley.[19] Moreover, they contain up to 45 mg of lutein per 100 gr,[20] which is the highest amount found in any edible plant. The unripe seed pods can be harvested and dropped into spiced vinegar to produce a condiment and garnish, sometimes used in place of capers.
Sursa : https://en.wikipedia.org/wiki/Tropaeolum_majus
Am crescut cateva rasaduri de condurul doamnei si le-am vandut anul trecut (vreo 40 de bani bucata parca), am si mancat cateva frunze, pentru anul asta nu am decat un plic de seminte si daca nu ies alte flori o sa mai cumpar de asta sa mai fac rasaduri. Are semintele mari si au o rata buna de incoltire chiar si daca sunt mai vechi.


Farfurie cu salata de condurul doamnei , poza de pe wikipedia :

(Dreptul de autor al imaginii wiki : By I, 倶楽部オータム, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2367880 )

Este o planta cataratoare/curgatoare dar daca consumati de la ea si/sau o tundeti nu o sa se intinda haotic. Sa o plantati la margine ca sa nu incurce alte plante.
Aici aveti ingrijirea plantei daca va intereseaza sa o cultivati : http://www.horticultorul.ro/flori-de-apartament-gradina/conduras-tropaeolum-majus/
 
Ultima editare:
B31A56A7-C1E8-49FF-98CE-E94E127028E9.jpeg Iubitori de plante, am nevoie de ajutorul vostru.
In poza pe care urmeaza sa o atasez, orhideea unei prietene are nevoie sa fie salvata. Are frunzele lipicioase si radacina pare mucegaita - dupa cum va veti da seama.
Sfaturi despre cum s-o salvam?
Va multumesc!
 

crysty

Active Member
Vezi atașament 8474 Are frunzele lipicioase si radacina pare mucegaita..
Va multumesc!
Frunzele lipicioase la orice planta din balcon sau de interior, nu numai orhidee , sunt semnul unui atac de daunator viu. Mai precis acel "lipici" de pe frunze sunt secretiile daunatorului , acuma nu stiu daca este o urma lasata (ca la melci) sau daca este scretat de planta in urma intepaturilor.
Poza nu este destul de clara sa imi dau seama dar cred ca este vorba de paduchele lanos . Iar ce vi se pare a fi mucegai ar trebui sa fie puful alb de la paduche.
Din poza observ ca si pe frunza din stanga apar mici puncte de puf.
Se impune tratament pentru acest daunator dar nu stiu daca orhideea tolereaza insecticidul envidor sau calypso sau ce echivalente or mai fi (depinde ce gasiti si in ce tara locuiti).
Ar fi bine daca in prealabil frunzele se pot sterge cu servetele speciale de orhidee pentru ca solutia de insecticid sa intre in frunza asa cum trebuie.
O alternativa la insecticid ar trebui sa fie spray special pentru daunatori si daca este tolerat de orhidee e si mai bine , testati pe o frunza si asteptati 1-2 zile sa vedeti rezultatul dar nu am lucrat cu spray si nu stiu daca rezolva si acest daunator.
Eu prefer insecticidul chimic inaintea celor bio sau spray-urilor . Paduchele lanos este un daunator greu de combatut si trebuie rabdare si ambitie.
Paduchele lanos se ia de afara cand plantele sunt mutate cu ghivecele afara, de la plantele din gradina sau daca aveti un copac in gradina sau langa balcon , asa ca ar trebui sa verifice plantele din gradina la vara si sa stropeasca si acolo.
Daunatorul intra in pamantul ghiveciului sau in tulpina arbustilor si arborilor in stare de hibernare toamna si reinvie cand da de caldura din casa pe timpul iernii . Cel mai probabil ca dupa un tratament sa reapara alta generatie din ouale lasate asa ca trebuie sa repetati de 3 ori tratamentul (pauza de vreo 6 zile intre tratamente). Nu cunosc efectul tratamentelor cu ulei cupric la orhidee de aceea nu ma incumet sa recomand.
Daca persoana scoate ghiveciul afara o sa vada ca daunatorii dispar dar ei se retrag in scoarta sau in pamant daca e inca rece noaptea si la vara va invadeaza gradina asa ca orhideea trebuie tinuta separat de alte plante( in carantina) pe durata tratamentului si nu uitati sa stropiti si suprafata solului (scoartei) din ghiveci inclusiv pe vas si inclusiv pe pervaz in locul unde sta ghiveciul . Scoateti masca ghiveciului si spalati-o cu detergent.
Respectati instructiunile de dozaj la tratament si nu lasati substanta ramasa la indemana copiilor .
Daca altcineva are alta parere ,rog sa ne-o impartaseasca si noua.
 
Ultima editare:
Va multumesc mult pentru raspuns si pentru recomandari. O sa ii transmit prietenei mele tot ce ati scris, si sper din suflet s-o poata salva.
 

crysty

Active Member
Va multumesc mult pentru raspuns si pentru recomandari. O sa ii transmit prietenei mele tot ce ati scris, si sper din suflet s-o poata salva.
Cu placere. Am uitat sa mentionez ca pe langa fiola de envidor sau calypso sa ia si un plic de nisorun. Se pot amesteca fara probleme cand se face tratamentul. Calypso stiu sigur ca nu miroase dar daca envidorul miroase (a gaz lampant cu chimicale) atunci sa stropeasca cu geamul deschis ,nu e un miros puternic dar se simte . Sa ceara si parerea vanzatoarei de la fitofarmacie in legatura cu tratamentul si sa descrie mai intai simptomele. Un plic de nisorun stiu ca este pentru 10 litri de apa dar sa faca impartirea cantitatii la doar vreo 2 litri , o sa vada ce ii spune vanzatoarea.
As vrea sa cred ca nu este vorba de paduchele lanos ci e doar un mucegai dar frunzele lipicioase apar doar la daunator viu nu la ciuperci. Daca era mucegai/ciuperci tesutul se strica in locul ala si se intindea zona afectata si planta se topea si murea repede.
 

angela draganoiu

Active Member
Buna dimineata,
am mai scris undeva dar nu apare. Am un dendrobium nobile care are un pui in varful unui pseudobulb. Intrebare : dupa scot puiul sa tai pseudobulbul caci nu mai are nicio frunza ? Multumesc.
 

andreaemilia2003

New Member
In principiu psudobulbii se taie cand se usuca. Chiar daca nu mai au frunze sunt depozit de apa si substante nutritive, iar eu am avut surpriza la un dendrobium nobile alb sa infloresca deodata cu pseudobulbii tineri si un pseusobulb din sezonul trecut.
 
Sus