Probleme iaz

costelc

New Member
Salutari. Am cumparat o casa in curtea careia exista un mic iaz amenajat, ~6x3m, adancime ~70-80cm in centru din cate am reusit sa masor (exista cred destul de mult namol pe fund). Iazul a fost construit pentru a folosi un mic rau ce trece prin curte. In ultimele 2 luni de seceta, acesta insa nu a mai curs, iar nivelul iazului a scazut probabil ~10cm.

Fostul proprietar nu a locuit permanent, iar dupa spusele lui a populat iazul cu cativa pesti (crapi?) si nu i-a facut absolut nimic timp de >2 ani, nici macar dat de mancare. Vegetatia si pestii pareau in regula in cele cateva vizite facute pana acum (inca nu locuim acolo), insa acum 2 zile am gasit din pacate toti pestii morti. Se pare ca pe langa cei rosii adusi la constuctia iazului, existau destul de multi veniti pe rau. Cei rosii erau de ~30cm, cei "veniti" intre 2-20cm.

In lac exista si o pompa de recirculare, nu stiu detalii tehnice, care insa n-a fost folosita prea mult - fiind casa nelocuita.

In prima faza as fi curios daca putem determina cauza evenimentului nefericit - este clar din motiv de neingrijire, oxigen? se pot face undeva teste ale calitatii apei? raul mai trece prin alte gospodarii, poate sa fie o contaminare cu ceva? alte investigatii? Iar daca se determina cauza, in faza a doua m-ar interesa ce pot face pentru a-l ingriji mai bine, pentru a repopula eventual cu ceva pesti, recomandari, etc.

Imi cer scuze anticipat pentru nestiinta pe acest subiect - planuiam sa ma documentez dupa mutare - astept cu drag orice intrebari sau sfaturi.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg
 

YAN

Member
Zilele trecute am trecut pe la un magazin de acvaristica. Ma interesa un test pentru ph cu turnesol. Acolo am vazut tot felul de testere pentru apa (C02, amoniac, fosfati, ph). Va recomand sa treceti pe la un magazin de acest gen si sa le puneti o intrebare. Sigur va pot indruma in acest sens.
 

crysty

Active Member
am lucrat in amenajari exterioare la o firma si pot sa ma laud cu faptul ca am facut singur o fantana arteziana de curte dar si ca serviciul impunea sa mai mergem la curatare de filtre si reamenajare la vreo 2-3 iazuri in curti deci un pic de habar am dar experienta de ani de zile in iazuri nu am pentru ca mai mult montam sisteme de irigatii pentru gazon si intretineam gazonul.
Asa ca ce o sa va spun or fie mai mult simple pareri. Nu am inteles si nu imi dau seama din poze , inafara de faptul ca nu stiu care este raul , dar cel mai important daca iazul comunica in permanenta cu raul si daca comunica cu o adancime suficienta.
Daca iazul comunica cu raul atunci probabilitatea ca sa fie o contaminare pe rau e foarte mare pentru ca iazul ar fi avut in permanenta apa din rau. Legatura permanenta cu raul este un lucru bun pentru iaz pentru ca apa ar fi venit oxigenata natural dar odata cu asta vin si tot felul de chimicale sau deversari. Daca era o problema cu iazul (o sa cititi mai jos la ce ma refer ) si iazul comunica cu raul atunci pestii ar fi plecat in rau si nu ati mai fi gasit niciun peste aici, nici macar o broasca care este cea mai sensibila la chimicale pentru ca respira si prin piele in apa. Consider ca broasca este unul din cei mai buni indicatori naturali daca o apa este poluata.
Daca iazul nu comunica cu raul, si asta ar explica prezenta pompei de recirculare atunci din ce vad in poze aveti o problema mare si anume ca adancimea iazului este foarte mica , apa se va cloci/infierbanta in arsita verii si va ingheta usor iarna. Si trebuie oxigenata/recirculata apa daca iazul este inchis mai ales daca nu are adancime.
Parerea mea este sa va separati de rau ,(asta va va feri iazul de contaminari si poluari pe viitor), sapati mai adanc iazul sa fie macar 2 locuri unde adancimea nu se mai vede de sus cu ochiul liber (asta va va proteja pestii de frig sau caldura excesiva ) si puneti pompa in functiune de la anul. Ca sa aveti ceva mai estetic va recomand ca pompa de fapt sa recircule apa intr-o fantana arteziana asa ca alegeti un colt , ridicati teava de apa si o astupati cu pietre incat sa aveti cadere de apa cat de cat.
Daca iazul este suficient de adanc atunci apa nu va ingheta complet si pompa ar putea sa mearga si iarna desi nu am auzit de asta, de obicei stiu ca se opreste pompa iarna dar asta e valabil la arteziene .
Extra sfat util : daca va separati de rau cu iazul, e bine daca separarea distanteaza iazul de orice copac, pentru ca vantul aduce frunze care cad in iaz si se imputesc acolo la descompunere. Asta e vesnica problema a iazurilor din preajma pomilor, se umplu cu frunze si infunda filtrele la pompe dar si imputesc apa repede.

Daca mergeti la magazine cu pesti ati putea sa intrebati/cumparati cateva plante subacvatice si mai puneti cateva prin iaz .

Cand va repopulati iazul cu pesti , in baza acestui articol din ziarul local din galati https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/116321-dezastru-in-parcul-viva-crapii-japonezi-se-zbat-in-mal-foto-si-video firma de gospodarire urbana doneaza crapi japonezi gratuit pentru iazuri din cauza ca ce aveau in parcul Viva ,s-au inmultit foarte mult. Datele de contact sunt la baza paginii https://gospodarire-urbana.ro/ ii contactati si ii intrebati daca mai doneaza pesti si daca va permiteti si/sau aveti pe cineva cu masina faceti un drum ca sa primiti pesti gratuit. Sa va asigurati ca sunt gratuit (n baza articolului din ziar.)
Deci parerea mea ar fi sa separati iazul de rau, il adanciti, ii faceti o arteziana intr-un colt care sa recircule apa ,mai plantati ceva plante de apa si il repopulati cu pesti. E bine si o analiza a apei periodica dar daca apa comunica acum cu raul atunci analiza apei o consider bani dati de pomana indiferent de rezultate .
Va trebui de la anul sa aveti tocmit/angajat un om care sa vina mai des vara (nu stiu, poate odata la 3 zile) sa vada daca totul e ok, si cand e cazul sa verifice pompa si sa demonteze filtrele ca sa le curete. Va ganditi bine ce planuri faceti pentru la anul si daca va permiteti financiar . Sunt si firme care intretin iazul, (eu am lucrat la firma care trebuia sa intretina acel mare iaz din parcul public) s-ar putea sa va coste foarte mult ca sa vina o firma periodic (totusi puteti sa intrebati ,pentru ca firmele asigura si testele apei) de aia am zis ca daca va gasiti un om de curte capabil si de incredere atunci e bine pentru toti.
 
Ultima editare:

costelc

New Member
Multumesc pentru raspunsurile rapide! O sa trec si pe la un magazin, poate nimeresc vreo persoana priceputa care ma poate sfatui si cu eventuale teste de apa.

Iar ca sa raspund punctual catorva din lucrurile neclare:
- acest mic paraias inteleg ca vine de pe deal/munte, intra intr-o gospodarie intr-un lac maricel (40x40m), apoi printr-un tub ajunge la mine in curte, jos sub postare am pus o poza in care am evidentiat intrarea - deci intra direct in iaz, iar la celalalt capat are un preaplin (2 conducte) care duce apa mai departe spre terenul urmator
- comunicarea este deci directa, la suprafata, la nivelul apei
- in cele 2-3 vizite ce le-am facut in lunile mai-iulie, apa era la nivelul preaplinului si se auzea tot timpul sunet de scurgere la preaplin, deci exista un debit foarte mic insa constant
- in august-septembrie nu am mai auzit deloc acel sunet, intregul nivel din iaz a scazut cu ~10cm
- acum dupa mijlocul lui octombrie nivelul a crescut aproape de preaplin, insa tot nu am auzit sunet de scurgere
- adancimea iazului este intr-adevar mica pe margini, insa in mijloc are ~80cm; pestii din poze au supravietuit in lac 2 ierni, au fost >2 ani acolo, deci cred ca pe mijloc au suficienta adancime incat sa nu inghete si sa le asigure iernarea
- pompa are deja curgerea montata estetic pe coltul iazului printr-o scoarta de copac, are putina cadere, am evidentiat intr-o poza

Dupa parerea mea (total nestiutor), deocamdata am 2 posibile scenarii:
1) contaminare - si de aceea ma gandeam ca pot face ceva teste ale apei, mai ales ca inca nivelul nu este la preaplin, nu se scurge mai departe
2) ne-oxigenare - din cauza secetei a lipsit oxigenarea naturala prin paraias + coroborata cu nefolosirea pompei
 

Atașamente

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Pot sa fie si amindoua scenariile ..... daca au murit si pestii mici.... nu prea e de bine.
Dupa mine 70-80 cm adincime nu este in nici un caz suficient pt a tine balta in postura autosustenabila.
Poate ar fi bine sa duci pestii la un laborator care face analize sa vezi daca o fi de la vre-un parazit specific.

Poate sa fie si o chestie foarte simpla ca de exemplu..... au intrat desheuri de la animale in parau..... sau cine stie cine a stropit culturile agricole cu o tampenie de gen pesticid.........

Asa cum a zis si Crysty.... va trebuie cel putin 2 zone de macar 1.5-2 M adincime unde eventual puteti izola pestii in cazul unui incident.
 

costelc

New Member
Crysty a mentionat de broaste si am uitat sa specific: cam de fiecare data cand am ajuns in jurul baltii am auzit cate o broasca sarind in apa, inclusiv odata acum dupa ce am colectat pestii morti. Acum 2 luni erau parca mai multe si am vazut si un sarpe destul de maricel.

Daca structura actuala nu este corecta si nu va permite un mediu auto-sustenabil pentru pesti, poate fi mentinuta doar estetic, vegetal?
 

crysty

Active Member
e bine daca ati vazut broaste atunci consider ca sansele sa fie poluata chimic apa sunt foarte mici. Iar sarpele s-a stabilit in zona pentru broaste cu asta se hranesc serpii langa apa. Si daca e sarpe de apa atunci nu prezinta niciun pericol pentru om din cate stiu.
Imi mentin parerea ca iazul este cam mic si ca soarele puternic de vara a clocit apa si daca nu a fost oxigenata si pestii nu au conditii optime inclusiv tratamentele apei si hrana atunci este de ajuns sa moara 1-2 pesti si atunci bacteriile de putrefactie au umplut iazul si au prosperat la caldura.
Era si normal ca in luna Mai sa fie debit fluent de apa pentru ca nu venisera caldurile mari iar paraul nu scazuse inca.
Era si normal ca in august-septembrie sa nu mai fie debit de apa intrata proaspata din cauza ca apa scade ca nivel inca de la sursa din cauza secetei si caldurii care practic a facut iazul dumneavoastra un mediu inchis .
Era si normal ca acum in octombrie sa creasca nivelul la parau si implicit al iazului din cauza ploilor la sursa paraului dar faptul ca iazul nu da pe afara inca este ca pamantul a tras destula apa din iaz , ar trebui ca in curand sa dea pe afara dupa ce pamantul din jurul iazului s-a imbacsit/supra-saturat cu apa la loc .
Se poate sa fie si cum a zis Popgeo sa fie desuri de la animale sau pesticide.
Daca nu va separati de parau o sa depindeti de el si mereu va veti chinuiti asa. Odata cu separarea vine o responsabilitate mare si anume aceea de a tine pompa in stare de functionare plus faptul ca va trebuie trasa o teava cu robinet si sa completati cu apa atunci cand nivelul scade chiar daca se aduce apa de canal ,nu are cat rau sa faca o completare de nivel.
Consider ca ati patit aceeasi problema cu lacul Viva din galati si anume lipsa apei suficiente si neaerisirea ei , iar inceperea mortii pestilor a dus la dezvoltarea bacteriilor de putrefactie din cauza ca nu au fost curatate nici mortaciunile la timp.
Si pe timp de razboi mortii trebuiesc ingropati altfel apar epidemii si boli in orase sau macar se presara var pe ei.
Chiar daca faceti analiza sau nu a apei, va recomand dezinfectarea apei din iaz daca o luati de la zero cu repopulare dar si pentru faptul ca apa aia o sa ajunga si la vecinul cand o sa dea pe afara iazul ,cand paraul isi reia cursul.
O sa ma intrebati pai cum de 2 ani de zile nu au fost probleme ? Pai nu stiu, probabil a plouat destul la sursa de izvor si a fost un debit mai bun de apa si probabil vara nu a fost asa de uscata si fierbinte ca asta.
Nu puteti avea o balta micuta si cu pesti si neingrijita si sa fie si auto-sustenabila decat daca e ceva mai mare sau mai adanc , in primul rand s-ar putea ca verile din urmatorii ani sa fie si mai puternice. Trebuie sa va ganditi la solutii alternative de a suplini lipsa apei cu teava trasa (ori cu apa de canal ori cu apa de la parau) si cu robinet manual sau cu o pompa care sa o traga, ca sa deschideti robinetul cand trebuie (sau sa fie automat cu senzori care sa masoare adancimea apei din iaz) ori sapati mai adanc dar daca aveti animale de curte sau copii care stau sau care vor sta acolo atunci e riscant .
Daca structura actuala nu este corecta si nu va permite un mediu auto-sustenabil pentru pesti, poate fi mentinuta doar estetic, vegetal?
Da, nu mai puneti pesti in iaz. In cazul in care veti locui acolo, pentru mai multa estetica construiti un podet din lemn peste iaz ca vad ca este pe lung iazul deci nu va trebui ditamai podetul de lung pe transversal , ii puneti vreo 2 lumini pe el (eventual cu senzori de zi-noapte) daca locuiti acolo dar sa va asteptati seara la multi tantari vara.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Mentinerea unui iaz doar pt plante e mult mai simpla.... deci spor la treaba. Proabibl Crysty are dreptate, daca paraul a secat a durat o vreme pina apa si-a pierdut oxigenul si nefiind improspatat de la parau s-a alterat dupa o vreme de la caldura.
Eu spun ca in jurul baltii e ok sa fie pomi pt umbra.... dar doar din cei vesnic verzi cu frunza groasa si lata. In felul asta nu pica frunze in apa decit rar... si aveti si umbra care e esentiala pt temparatura apei si sanatatea pestilor. vegatatie acvatica de gen nuferi si alte asemenea e si aia ok... dar tinde sa devina invaziva intr-un iaz asa de putin adinc.
Cand aveti chef , timp si resurse faceti totusi o marire a iazului in asa fel incit sa fie si zone mai adinci/intinse care sa fie bune si pt pesti si pt inot. In felul asta va faceti si rezervor de apa... si sursa de peste si "bazin natural pt innot". Eu personal as face 2 zone rotunde cu diametru de cel putin 6-10 m daca solul permite asa ceva si cu adincime de macar 2-2.5 m in mijloc..... in felul asta iazul devine autosustenabil lejer si plantele de apa vor fi doar in zonele cu adincime mica. E bine sa aveti un bazin de pre-filtrare inainte de iaz.... macar de 2 x 2 .. si sa fie un pic mai sus in asa fel incit sa puteti controla debitul de apa si ce vine de pe parau inainte sa intre in iaz.
Bacteriile din iaz se pot curata adaugand sare si/sau albastru de metil... dar cu grija la concentratie.
 
Ultima editare:

costelc

New Member
Multumesc frumos pentru sfaturi! O sa ma interesez si de o eventuala testare si de dezinfectare, iar dupa ce ma mut si observ mai mult conditiile de acolo ma hotarasc la eventuale modificari.
 
Sus