probleme cu violetele

daisy111

Active Member
doina a spus:
Daisy, mospilanul pateaza frunzele violetelor.
Cantitatea de apa este in functie de cat de are este pachetelul.
Multumesc Doina! :hug: Inca nu am dat cu nimic pe ele,am fost in centru si ca o capiata ce sunt,am uitat sa trec si pe la fitosanitara. :oops: Asa ca,probabil maine ajung sa iau.
 

serbo

Member
Am si eu o problema cu violetele mele si nu stiu cum sa-i dau de capat. Nu am mai vazut aceasta manifestare si bineinteles ca nici nu stiu ce tratament sa aplic. Pe frunze au aparut un fel de pete, de parca le-ar distruge ceva clorofila. Petele apar mai intai pe margine si se extind spre mijlocul frunzei. Pe spatele frunzelor nu se vede nimic si sunt tari, la fel ca orice frunza sanatoasa. Pun si niste poze desi nu se vad petele foarte clar.

http://serbo.sunphoto.ro/violete_bolnave/84466692
http://serbo.sunphoto.ro/violete_bolnave/84466699
http://serbo.sunphoto.ro/violete_bolnave/84466702
http://serbo.sunphoto.ro/violete_bolnave/84466714
http://serbo.sunphoto.ro/violete_bolnave/84466714
 

adite

Active Member
Este ciudat. :( Poate ca ar trebui sa le scoti din substrat, sa verifici radacinile si sa rupi frunzele mai batrane. Dupa aceea sa plantezi violetele intr-un vas mai mic, cu alt substrat, cu perlit. Poate ar si bun si un tratament antifungic.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
O chestie similara a aparut la violetele mele acum cativa ani. Era mijlocul verii, extrem de cald si eu le udam cu hopuri. Deci, din punctul meu de vedere cauza problemei este un dezechilibru udare/temperatura. Treptat zonele decolorate vor deveni moi.
 

serbo

Member
Vai, vai .... Si eu le cam ud cu hopuri. In casa e foarte cald si eu le ud cam la o saptamana de teama sa nu le inec.
 

doina

Member
Poate fi, pe langa dereglarile de udare, de la diferentele de temperatura. Poate trece un curent de aer pe langa ele atunci cand aerisesti.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
In vara mi-am luat doua mini violete, am avut nevoie de doua plantute minuscule pentru un decor. Etichetele s-au pierdut, asa ca nu stiu cum le cheama. Analizandu-le am observat ca in fiecare ghiveci sunt de fapt 4 tulpinite, una centrala si 3 in jurul ei. Fie au fost pui porniti din tulpina centrala, fie au fost plantate asa de la bun inceput de catre producator.
Iata niste imagini:







Cred ca cel mai intelept este sa le separ si sa le las sa se dezvolte individual, si asa sunt cam prapadite. Nu prea m-am ocupat de ele :oops:
 

doina

Member
Ruxitzika, poate fi un trailer si daca e asa nu are nevoie de separare. In pozele de la expozitie este un trailer cu frunze girl si cu flori simple mov, poate si a ta este tot asa.
Daca au inflorit bine lasa-le asa cum sunt si schimba-le numai substratul.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Stiu sigur ca pe undeva prin sectiune citisem ce este un trailer, dar nu mai retin :oops:
Reimprospatati-mi putin memoria, va rog.
Doamne, si mai zic ca vreau sa ma apuc de violete...ce departe sunt :aoleu:
 

doina

Member
Violetele trail sunt cele care dezvolta mai multe varfuri de crestere. Spre deosebire de celelalte violete care daca au nai multe rozete intr-un ghiveci de cele mai multe ori le este afectata inflorirea cele trail infloresc abundent.
 

rubia

Member
am mutat violeta intr-un ghiveci mai mic si a inceput sa infloreasca iar dar are perioade cand infloreste frumos si daca ii rup o floare din greaseala, sau daca o rupe pisica iar nu mai infloreste o perioada.eu o tin la geam langa calorifer si o ud cam des, la cateva zile, ca se usuca pamantul repede de la caldura.
 

anknic

Active Member
cred ca o uzi prea des ale mele sunt la geam langa calorifer, sunt in ghivecele de 10, temp.din camera e undeva la 25-26 si le ud o data pe sapt.
 

Mihaella

Member
Am un pui, de fapt sunt mai multi, am pus o frunza sau doua si sunt 4 tulpini acum, la care apar pete mari pe frunze. Nu cred ca e de la curent ca cele de langa ea care sunt chiar mai aproape de geam nu au nimic. Frunzele sunt tari. Idei?
 

doina

Member
Poate fi variegatie :?
Frunza matura isi pierde variegatia in functie de temperatura dar puii au variegatie ( crem sau roz ) mai pronuntata decat a frunzelor mature.
Uite aici ce pui rozalii am avut eu acum ceva timp. A fost nevoie sa rup frunzele roz ca sa poata sa creasca puii si sa se inverzeasca sa-i pot desparti de frunza.
http://doinisor.sunphoto.ro/Pui_de_violete/31479456
 
Sus