probleme cu violetele

Fleur

Active Member
Nu stiu daca sunt tripsi ori paianjeni dar ceva exista. Am avut si eu probleme din astea si le-am rezolvat cu spray pt plante ori prin stropire cu Talstar care omoara si tripsii si painajenii.
 

aura62

Member
Nu sta in curent, este la un geam care nu se deschide... Este mai rau ca avea in vecinatate ceilalti puiuti de violete....
Ieri am mutat-o de acolo, iar azi ma duc sa-i schimb pamantul si sa-i dau cu mospilan (il am acasa)...va spun apoi ce am gasit la radacini....
Multumesc mult pentru raspunsuri si, cu ajutorul vostru, sper sa o salvez..
 

byby_anka_w

Member
da, este vb de tripsi.Prima data trateaza plantele cu insecticid...de 3 ori cu intervalele care sunt indicate. Dupa aia mai vedem.
 

byby_anka_w

Member
ana500 a spus:
Am 5 violete.
Doua dintre ele au unele frunze parlite, arse, uscate din loc in loc.
Care sa fie cauza?
ana500 a spus:
Acesta este albumul meu. Violetele sunt mai pe la sfarsit. Este una mai pipernicita pe care mi-a dat-o cineva si pe care cred ca a tinut-o prea mult in apa. S-o mai salva?

http://s710.photobucket.com/albums/ww105/ana_maria500/
karmenutza a spus:
Eu cred ca are sanse sa supravietuiasca. Frunzele din centrul rozetei, cele care cresc acum, par sanatoase. Pune-i apa cate putin, cu seringa, daca poti direct in pamant, fara sa vina apa deloc pe frunzele alea blegite.
Dar mi se pare cam mare ghiveciul in care ai pus-o.
byby_anka_w a spus:
din cate vad eu cam sufera de sete,poate ma insel,dar pamantul de la suprafata e foarte uscat.pune ghivecele intr-o caserola cu apa sa isi ia apa cata le trebuie.lasa-le acolo macar 5 minute.
apoi cand le vei uda fa-o in farfurioara pt a evita udarea frunzelor.daca ai rabdare procedeaza de fiecare data cum ti-am scis mai sus.vei vedea ca in scurt timp isi vor reveni :wink:
byby_anka_w a spus:
prima violeta(nu am vazut-o pana acum)are un pamant prea greu pt radacinile ei firave,nu se pot dezvolta.acest pamant mai si retine apa si radacinile putrezesc,sau daca nu e ud pamantul se face ca bolovanul si nu permite dezvoltarea radacinilor :(
adana a spus:
si vezi sa nu stea in curent.asa s-au patat si frunzele violetelor mele,dar am aflat repede si le-am mutat cat mai departe de geamul pe care il deschid de obicei.acum sunt ok. :D
ana500 a spus:
Multumesc mult pt raspunsuri.
ana500 a spus:
O sa incerc sa prind violete din frunze dar nu prea stiu care este perioada optima in care pot "recolta" .
adana a spus:
acum este cea mai buna perioada.
ana500 a spus:
Merci. La mine este primul an in care am violete si de asta am unele probleme.
tudose_al3xandru a spus:
Am o violeta care nu a mai fost ingrijita, locul ei fiind deasupra unui sifonier. Am luat-o si am observat ceva ciudat la ea.Ori de la bun inceput nu a avut radacinile infipte bine in pamant atunci cand s-a plantat, ori s-a intamplat ceva cu radacina ei. Spun asta pt ca am observat ca tulpina se misca foarte usor si se tinea doar in niste 2 firicele foarte subtiri. Care sa fie motivul? Am scos-o din acel ghiveci si am pus-o intr-o sticla de plastic taiata pe jumate si i-am schimbat si pamantul. Nu am stiut cat de mult sa o ingrop. Am ingropat cam radacina si vreo 3 cm din tulpina. Este bine cum am procedat?



adana a spus:
este un filmulet pe aici,unde arata cum trebuie taiata tulpina si cat trebuie taiata.apoi cat treb bagata in pamant.o sa il caut si iti dau link-ul.
http://www.youtube.com/watch?v=xHrl7FmPVO0
tudose_al3xandru a spus:
Am vazut clipul video. O sa o ingrop mai mult si o sa curat tulpina astfel incat sa poata creste noi frunze. Dar ce sa fac frunzele firave si moi care au crescut (de fapt asa sunt toate)? Sa le rup ? Ma gandesc ca poate cresc altele mai sanatoase daca le rup.
Fleur a spus:
Rupe-le si nu uda prea tare. Si daca nu-ti reuseste iti dau eu alta in loc :wink:
tudose_al3xandru a spus:
Le-am ingropat mai adanc si le-am rupt si toate frunzulitele pt k erau prea firave.Va multumesc mult pt intentie, Fleur! Sper totusi sa-si revina, sa apara frunze mari si sanatoase si sa faca floricele frumoase. :D
byby_anka_w a spus:
dar nu o mai urca pe sifonier ca ea se inclina asa dupa lumina
tudose_al3xandru a spus:
Nu o pun pe sifonier. Am pus-o la lumina pe biblioteca. Acum am de asteptat sa vad daca isi revine.
tudose_al3xandru a spus:
Am pus-o pe biblioteca unde are lumina multa si nu bate soarele in ea.
Sunt fericit ca am primit de la Fleur un pui de violeta foarte frumoasa! Multumesc inca o data Fleur!
Leanna a spus:
tudose_al3xandru, ar fi bine s-o pui intr-un ghiveci mai mic dupa ce o vei reinnoi, vasul prea mare inseamna umeditate ridicata...si riscul e mai mare sa putrezeasca planta :D
succes!
ramona a spus:
La ale mele acum le apar bobocii si se pun pe inflorit dar au frunze multe si in comparatie cu altele vazute pe aici pe la voi ale mele infloresc cam anemic. Ce sa le fac? Revon cu poze cand se deschid bobocii sa vedeti la ce ma refer, pana atunci stiti care ar fi cauza? Sunt la un geam estoc, deci au lumina dar nu foarte multa si numai dimineata, nu le arde soarele amiezei din timpul verii...
elenaraluca a spus:
Am luat o violeta mini mini, care are zeci de centre de crestere.Nu e trailer, desi nu stiu cum o cheama.Ce sa fac?Sa-i despart suckerii?sau sa o mut intr-un ghiveci mare si sa astept sa treaca efectul retardantului(daca o fi)ca sa prind putere puii? :? :? :?
manuela a spus:
Dar de unde stii, ca nu-i un trailer?
melu a spus:
ramona a spus:
La ale mele acum le apar bobocii si se pun pe inflorit dar au frunze multe si in comparatie cu altele vazute pe aici pe la voi ale mele infloresc cam anemic. Ce sa le fac? Revon cu poze cand se deschid bobocii sa vedeti la ce ma refer, pana atunci stiti care ar fi cauza? Sunt la un geam estoc, deci au lumina dar nu foarte multa si numai dimineata, nu le arde soarele amiezei din timpul verii...
Parerea mea e ca ar trebui sa mai indepartezi din frunze daca sunt multe, fara sa strici coroana lor pt ca daca au prea multe frunze violetele nu mai infloresc cum trebuie ( eu asa fac, las doar atat cat sa nu arate urat, sa aiba cel putin o frunza de jur-imprejur)
ramona a spus:
mulumesc de raspuns. :hug:
MONIS a spus:
la una din violete(care in mod obisnuit are frunzute normale)au inceput sa i se increteasca frunzele,desi sunt tari....florile insa sunt normale ...ce sa aiba?
elenaraluca a spus:
manuela a spus:
Dar de unde stii, ca nu-i un trailer?
Pai din cate am vazut eu, la violetele trailer, frunzele nu sunt asa carnoase ci mai degraba mai apropiate de frunzele normale, nu au rozeta asa ordonata si cresc pe niste tulpinite una dintr-alta (cum sa zic... nu suckeri, ci o tulpinita mai lunga legata de tulpinita-mama :roll: uai, ce descriere de inginer agricol ).Oricum, trailer, netrailer, eu le-am despartit - am lasat doua rozete in ghiveciul initial si inca vreo trei le-am pus prin alte ghivece.Acum sa vedem ce iese, n-as vrea sa moara pentru ca floarea e superba:semidubla, indigo deschis, cu marginile bleu-marin inchis de tot).


P.S:imi cer scuze pentru intarzierea cu care am raspuns, am fost in plimbari si apoi agitata...
popescu gp a spus:
AM O VIOLETa CARE A INCEPUT SA SE BALANGANE. daca este putin miscataEste inflorita foarte frumos si de la inceput nu facea asa.Ce ar trbui sa fac/multumesc
cornelia a spus:
Probabil ai udat-o prea mult si are radacinile putrezite. Sau nu are stabilitate din cauza ca a imbatranit (are gat sau e plantata la suprafata).
elenaraluca a spus:
Violetele mele au inceput sa aiba mai multe petale decat trebuie:chimera mirthe are majoritatea florilor duble de-a binelea, sharon are cate 6 petale in loc de 5..una singura si-a pastrat forma normala.
Stiu, imi veti spune ca de vina sunt variatiile factorilor de mediu.Dar vreo solutie,exista?SAu o explicatie mai precisa?
sannamaria a spus:
da de vina sunt variatiile factorilor de mediu,dar e posibil ca la urmatoare inflorire sa aiba flori conform descrierii[adica normal cum trebuie]dar se mai intimpla ca sa faca mutatii si atunci asta e ,dar oricum sunt frumoase :D
emeclau a spus:
chimerele astea sunt de fapt hibrizi din Olanda, sunt dopate si fortate sa creasca, deseori sufera tot felul de mutatii sau refuza sa mai infloreasca..la fel am patit si eu cu violeta grena...dupa ce a inflorit toata vara, i-au mutat frunzele si a refuzat sa mai infloreasca de atunci
am aruncat-o, ca ma enerva la culme :eek:f:
cornelia a spus:
Stii si ce varietate era? Ca unele sunt mai lenese de la mama natura.
Eu nu pot sa arunc flori, chiar daca uneori ma supara si le mai amenint. Daca nu mai am rabdare cu vreuna, o fac cadou cuiva care o vrea.
emeclau a spus:
si eu fac multi pui cadou...dar cand faci un cadou presupune sa ii faci o bucurie celuilalt, or eu cu violeta aia...zicea omu' ca imi bat joc de el!!!! :rusine:
 

byby_anka_w

Member
simona2 a spus:
Violetele mele s-au umplut de fainare si nu mai stiu cu ce sa le stropesc.
Pana si florile s-au acoperit de un praf alb ca de faina.Suflu in el dar tot acolo ramane :cry: Am folosi si topsin dar fara nici un rezulatat.
Si nu am inteles care este cauza de apare aceasta boala la ele .
cornelia a spus:
Din cate am inteles eu e vorba de proasta ventilatie a aerului. Problema e ca daca n-ai luat masuri imediat boala se intinde la toate celalalte plante (violete sau alte plante predispuse). Daca Topsin singur n-a dat roade, poate trebuie sa aleternezi tratamentul cu Dithane. La mine cele doua au functionat si m-au scapat de fainare. Asta se intampla acum 3 ani cred. De atunci n-am mai avut problema asta. Dar si cum vad ceva ce poate sa insemne fainare pe vreo frunza sau floare O RUP!! Asa sunt sigura ca indepartez si micsorez riscurile.
simona2 a spus:
Le-am udat cu topsin , dithane si mospilan (le-am amestecat pe toate ). La cate zile sa le ud cu aceasta solutie ? Este suficient sau mai trebuie sa le fac ceva ? Problema a aparut la mai multe si sunt puse la geamuri diferite .
Parca nu ma indur sa rup florile , sunt asa de frumoase !
cornelia a spus:
Mospilanul nu-ti foloseste la absolut nimic in cazul de fata. Adauga un stres suplimentar la planta. Pune doar Topsin, Dithane si apa dupa care amesteca-le bine si pulverizeaza (cu pulverizatorul!) solutia pe frunze si pe flori. Stiu ca nu te induri sa rupi florile, dar daca n-o vei face boala se va intinde atat de tare incat iti vei pierde plantele. Asta vrei? Da-le incolo de flori, iti vor face altele sanatoase.
simona2 a spus:
Atunci am sa le rup . Dar daca le stropesc , frunzele nu vor fi toate patate ?
cornelia a spus:
Nu neaparat. E posibil sa mai ramana mici pete acolo unde solutia va stagna, dar dupa ce scapi de boala poti sa le cureti cu un pic de vata.
Masterwind a spus:
Dithane nu are efect asupra ciupercii care produce fainare .. insa se impaca bine cu Topsin .. sinergic chiar .. iar impreuna combat un spectru foarte mare de boli.

Asta este un amestec pe care l-am folosit ani de zile cu mult succes la plantele de interior.
concentratiile folosite:0,2% dithane si 0,1% Topsin ... 20 de grame Dithane si 10 grame Topsin la 10 litri de apa.
 

byby_anka_w

Member
Ki a spus:
noua mea colectie de plante a luat fiinta cam acum un an, timp in care a tot crescut; din fericire, atacatori nu am avut prea multi: paduchi testosi la leandrul pe care l-am adus asta-toamna, mici puricei albi care sareau din pamant si acum aceste afide, sau ce-or fi. Singurul tratament repetat a fost la leandru, caruia i-am spalat frunza cu frunza la ultima etapa; in rest - o singura aplicare a fost suficienta; e bine totusi de stiut ca trebuie diversificat tratamentul, inainte de a fi prea tarziu; va multumesc ca sunteti aici :)

o alta intrebare : Mospilan folosesc pentru ca asta am vazut cel mai des recomandat; pentru mine, dezavantajul este ca se prezinta sub forma de praf, iar eu nu am nevoie de cantitati prea mari de solutie; insecticide -spray exista?
turturica a spus:
Mospilanul se alterneaza cu VICTENON !

Eu procedez asa: scot continutul unei fiole de insecticid/acaricid intr-o seringa, si diluez apoi cum si cand imi trebuie mie solutia; nu se prepara toata solutia odata (adica nu se amesteca cu apa ca s-o folosim mai tarziu- peste o saptamana, doua, trei , etc.)
 

byby_anka_w

Member
Sorin a spus:
Am o violeta la care au aparut pete cenusii pe frunze. De inflorit e inflorita si nu pare a avea alte probleme. Dar ma nelinistesc aceste pete. De frig nu a suferit, udarea nu s-a facut pe frunze. Stie cineva de ce boala este vorba?

Multumesc mult.
mio a spus:
Eu am patit asa cand i-am administrat ingrasamant.
Am constatat in timp (desi nu am decat trei culori) ca nu e prea necesara administrarea de ingrasamant la violete.
Sunt frumoase in orice fel de pamant daca ii respecti regulile de udare si sa nu le schimbi prea des locul.
Sorin a spus:
Nu cred ca e de la ingrasamant pt ca eu nu prea am folosit ingrasamant. Am folosit acum mai mult timp o solutie nutritiva VitaFlora dar am folosit-o la toate violetele. Si am destule vreo 30 si altele nu au avut probleme.

Multumesc
cornelia a spus:
Pete pe frunze mai apar si in cazul in care uzi violetele cu apa rece. Chiar daca se intampla doar o data. Sau le uzi cu apa la temperatura camerei dar dupa aceea se face cumva curent si scade temperatura apei neabsorbite inca de sol.
mio a spus:
pai Vitaflora pentru plante cu flori am folosit si eu. Fa o pauza totusi, uda-le cum zicea si Cornelia si va fi bine. Poti indeparta frunzele patate ca oricum, in poza se vede, are frunze destule.
Sorin a spus:
Ideea e ca au aparut multe pete, cam aproape pe toate frunzele. Eu ud violetele cu apa care sta cel putin 2 zile in bidon la temperatura camerei. Si nu stiu de ce au aparut doar la cele roz. La una chiar aproape la toate frunzele iar la alte 2 vreo 1-2 frunze. Oricum am izolat aceasta violeta si incerc sa vad daca intr-adevar e vreo boala.

Multumesc
cornelia a spus:
Daca frunzele sunt tari la pipait si nu au alte probleme in afara de pete, nu cred ca e vorba de o boala. E ceva fiziologic, vreo dereglare. Dar ca sa fii sigur, izoleaza planta si vezi care e evolutia. Preventiv poti s-o stropesti cu fungicid - in caz ca e ceva de natura fungica.
adrianam a spus:
Si eu am avut o violeta asa. Cred ca este totusi o boala pentru ca de la ea incepuse sa se extinda si la altele.
Dupa ce am izolat-o si am rupt funzele atacate de la celelalte nu s-a mai extins. Intre timp cea atacata s-a topit.
Acum nu am mai vazut la nici una din violetele pe care le am ( 14 ghivecele)
turturica a spus:
poate ca pe violeta ta o bate soarele!!!!
umbreste-o cu ceva .
(si parca am vazut si picaturi de apa pe frunze....)
Sorin a spus:
Am stropit-o cu mopsilan si tilt de aia avea cativa stropi de apa. De soare nu poate fi vorba, eu am geamurile pe nord si sunt la etajul 1, deci soare aproape deloc. Ea a si inflorit nu pare sa aibe alte probleme. Intr-adevar am vazut ca s-a extins la alte violete roz, dar doar pe cate o frunza. Am izolat-o si o sa vad ce se intampla.
cornelia a spus:
:| Nu mi se pare ca ar fi bolnava. Eu am unele cu frunzis chiar asa - de la mama lor.
anamaria a spus:
Nici nu arata ca ar fi bolnava. A si inflorit...
Totusi, pana mai acum patru luni, avea frunzele verzi. Asa a fost mereu. Cu frunze verzi. Si e foarte batrana....

Nu cred ca s-a sesizat ea ca mi-as dori o violeta cu frunze variegata (sper c-am scris corect) :roll:
stefana a spus:
Eu le cam rup frunzele :twisted: . Niciodata n-ar ajunge asa deasa o violeta la mine :wink:
 

byby_anka_w

Member
sicamin a spus:
Am o violeta care are boboci dar nu apuca sa se deschida si se ofilesc.Sant doi puiuti care abia acum infloresc prima data si ma gandesc sa nu fie prea inghesuiti. Va rog sa-mi spune-ti daca asta-i motivul si daca pot desparti acum puiutii .Multumesc.
http://s68.photobucket.com/albums/i9/mn ... 220497.jpg
cornelia a spus:
E posibil ca aglomerarea sa fie o cauza a vestejirii florilor. Sa uzi puii echilibrat si sa-i feresti de soare direct.
 

byby_anka_w

Member
nicoleta a spus:
Dragele mele, ajutor! :cry: Doua dintre violetele mele au urme de fainare pe flori, mici punctulete albe! Le-am rupt, asa cum ne-a invatat Cornelia si acum urmeaza pulverizarea cu insecticide cum am vazut in acest topic. E bine? Tare as vrea sa le salvez...Le-am izolat in alta camera!
cornelia a spus:
Fainarea e o boala fungica, deci nu cu insecticid trebuie sa dai ci cu un fungicid. Topsin de exemplu (nu Dithane ca lasa urme albe tare urate).
nicoleta a spus:
Asa cum explici tu, Cornelia, inteleg si eu diferenta! :oops: Sper sa le salvez! Multumesc! :hug:
 

byby_anka_w

Member
Simina a spus:
Cum scapati de lanosi la violete? Toata vara m-am luptat cu ei si tot mai apar. :(
Fleur a spus:
Eu n-am avut la violete dar am scapat de ei la un streptocarpus prin curatiri repetate cu betigase inmuiate in spirt diluat. O frunza care nu puteam sa o curat ca era prea creata am rupt-o. Am scos si pamantul asa cum am putut de pe langa tulpina...si de ceva vreme n-au mai aparut dar il tin tot izolat si sunt cu ochii pe el.
La violete e mai greu ca frunzele sunt multe si compacte. Parerea mea e sa rupi din frunze ca sa poti curata bine si sa o tai de la nivelul solului procedand ca la o intinerire. Pune-o izolat de celelalte.
Pune la prins si frunzele care ti se par curate.
Succes!
cornelia a spus:
Da, cand ai 1-2 plante merge... dar cand ai 100 ?? :eek:
 

byby_anka_w

Member
mirelamiruna a spus:
Sunt noua pe forum. Ieri am constatat ca violetele mele au purici :cry: . Pe pamant misunau in toate ghivecele puricei foarte mici. Am scos toate violetele din ghivece, am spalat bine radacinile, am aruncat pamantul, le-am plantat in pamant Florima.
Toate violetele nu sunt inflorite asa ca le-am rupt frunzele de pe margini urmand sa le plantez.
In legatura cu frunzele, dupa ce le-am plantat in pamant de la Florima (fara perlit) in pahare de unica folosinta, acum nu stiu unde sa le tin. la lumina sau intr-un loc mai neluminat? Eu le-am lasat pe hol unde nu e lumina deloc.
cornelia a spus:
Te-am grabit. Puricii aia sunt colembole si apar in conditii de umiditate mare. Probabil ca ai un pamant care retine foarte multa apa. Florimo e cunoscut ca face asta. Spalarea radacinilor nu e recomandata decat in cazuri extreme. Nu trebuia decat sa lasi pamantul sa se usuce intre doua udari, eventual sa dai cu un insecticid.

Frunzele puse la inradacinat au nevoie de lumina multa si caldura. Deci, holul nu e bun. Atentie la udare, ca daca e apa prea multa putrezesc.
mirelamiruna a spus:
Cornelia, multumesc!
Si daca le-am schimbat pamantul mai pot face purici?
Mai am o craciunita din aceea care face frunze rosii la varf si o specie de leandru carora nu le-am schimabat inca pamantul. Sunt si ele pline de purici din astia mici. Le-am separat de violete.
Cu ce insecticid sa le dau?
cornelia a spus:
Da, mai pot face purici. Asta nu tine de tipul de pamant ci de ritmul tau de udare. Pune mai putina apa. Foloseste Mospilan pentru toate plantele afectate.
cornelia a spus:
Da, mai pot face purici. Asta nu tine de tipul de pamant ci de ritmul tau de udare. Pune mai putina apa. Foloseste Mospilan pentru toate plantele afectate.
mirelamiruna a spus:
Puricii se hranesc cu seva plantelor? Nu prea le mergea bine violetelor si asa m-am uitat mai atent la pamantul lor si am vazut inamicii. Multumesc pt raspunsuri. O sa iau mospilan si am sa le tratez. :whew:
mirelamiruna a spus:
Si dupa cum bine a zis Cornelia, puricii sunt chiar Colembole culoarea alb si unii sunt bej. :(
cornelia a spus:
Nu. Colembolele se "hranesc" cu radacini putrezite, cu resturi. Deci, e evident ca plantelor nu le e prea bine pentru ca in pamant radacinile sunt partial putrezite.
Sash a spus:
Daca ai colembole in pamantul violetelor inseamna ca le dai prea multa/prea des apa. Mai ales daca le uzi prin farfurioara.
mirelamiruna a spus:
Acum, dupa ce am schimbat pamantul, le ud cu seringa direct pe pamant, pt ca ghivecele nu au gaurile destul de mari pt a putea fi absobita apa. Pun putina apa. M-am invatat minte :oops:
Sash a spus:
mirelamiruna a spus:
ghivecele nu au gaurile destul de mari pt a putea fi absobita apa.
:? Cum adica? Daca nu le au suficient de mari pentru absorbtia apei inseamna ca nu sunt suficient de mari nici pentru scurgerea ei...
mirelamiruna a spus:
Sash, deja ma gandesc serios ca nu am ghivece bune. Le-am gaurit chiar eu cu o bormasina si am facut cam cate 7 gaurele pe fundul fiecarui ghiveci. Apa, daca e in exces, se scurge prin ele, dar se poate sa nu fie destul de mari gaurile pt a putea absorbi apa din farfuriute.
byby_anka_w a spus:
nu poti sa ne faci niste poze de jos in sus? :)
Angelinna a spus:
Mirelamiruna, nu iti face probleme de genul asta. Din experienta mea, plantutele trag apa si printr-o singura gaura atunci cand sunt insetate. De asemenea, apa se scurge ok si printr-o singura gaura.
Daca zici ca la tine procesul e anevoios s-ar putea sa ai pamantul prea tasat in ghiveci. Ca apa sa circule fara probleme si intr-un sens si intr-un altul iti trebuie un substrat usor.
In plus daca zici ca le-ai dat cu bormasina, imi imaginez ca nu sunt subtiri ca un ac.
Si un ultim pont apropos de absorbtia apei, daca vrei sa fie mai rapida/dinamica poti sa scufunzi ghiveciul pana aproape de buza superioara intr-un castron cu multa apa, cu cat nivelul apei e mai sus cu atat ghiveciul trage mai bine. Eu asa procedez :D

Sash, in penultima poza e puiul de powwow de la tine :cry: :cry: :cry: uite cum a ajuns
Sash a spus:
Eu n-as uda violetele prin scufundare... isi iau prea multa apa asa... Mirelamiruna dupa descrierea ta cred ca-s suficiente gaurile - fa un experiment - in loc sa le uzi pe sus umple-le farfurioara si verifica in 10 minute daca mai e plina.
mirelamiruna a spus:
Sash a spus:
Nu era rau daca dadeai o gaura si in centru, dar chiar si asa sunt suficiente. Incearca "experimentul" cu umplutul farfuriutei.
mirelamiruna a spus:
Multumesc Sash, maine am sa fac experimentul
 

byby_anka_w

Member
danuta iordachel a spus:
salutare!
am si eu o intrebare referitor la o violeta africana.am separat-o ca era prea deasa,dar puiutul care l-am scos nu are radacini.
cum sa procedez cu el?
sa-l pun in apa poate da vite ?
kriss a spus:
pune puiul direct in pamant ca in principiu face radacini singur.
adinal a spus:
Pune-l in nisip/perlit.
Sau in pamant, dar ai mare grija la cum il uzi. Nu prea mult ca sa nu putrezeasca.
Fleur a spus:
Am avut si eu si l-am pus in pamant intr-un pahar cu pamant ceva mai putin ca sa stea el sprijinit de peretii paharului si numai putin in pamant. Am acoperit apoi cu alr pahar si am udat numai cate putin cand se usca pamantul. Toti s-au prins fara probleme. La fel am procedat cu un pui de begonia rex care iesise din frunza si care era fara radacini cand l-am desprins.
 

ghia_don

Active Member
Azi le-am imbaiat bine...pe toate...sa nu se supere nici una :( ...
Pentru ca au suferit in urma atacului tripsilor , sau ce-or mai fi ei :cry: , in ultima luna le-am facut trei stropiri, la doua saptamini distanta una de alta. Primele doua stropiri le-am facut cu talstar, iar azi am facut un amestec "mortal" cu fastac si tilt, pentru ca incepuse sa-mi apara fainare pe citeva.
Dupa prima stopire la doua zile, deja frunzele au inceput sa nu mai fie inghesuite si sa creasca, dupa a doua stropire, au inceput sa arate "normal"si sa apara bobocei care au crescut vazind cu ochii.
Va mai povestesc peste citeva zile cum reactioneaza la tratament.
 

adinal

Member
ghia_don a spus:
... iar azi am facut un amestec "mortal" cu fastac si tilt, pentru ca incepuse sa-mi apara fainare pe citeva.
Ghia, ce e aia fainare? Cum arata? Stiu eu de ce intreb ... am o vaga banuiala. :|
 

ghia_don

Active Member
Apare ca un praf alb si fin in special pe tije si pe flori,dar si pe frunze, iar la atingere zboara si se imprastie :x ...se molipsesc toate din jur daca nu actionezi repede.
 

adinal

Member
Hmmm, nu seamana cu ce am gasit la mine. :gandit:
Pe frunzele unei violete am gasit un fel de "praf" alb, unsuros. Frunzele din interior par sanatoase, dar albeata mi s-a parut ciudata.
 

ghia_don

Active Member
Pai, asa incepe... :cry: frunzele exterioare parca sint pudrate fin si apoi praful se extinde pe flori, chiar daca frunzele din interior nu sint afectate vizibil.
 

ghia_don

Active Member
Cauta Tilt, e un fungicid la fiola, foarte bun si nici nu pateaza. Pe fiola scrie ca se dilueaza in 20 l apa, eu am pus-o la 10 l si am stropit bine bine fiecare frunza, pe fata si pe dos si pamintul din ghiveci.
Important dupa ce le uzi bine , e sa ai o aerisire foarte buna sa se usuce repede, si sa nu bata soarele pe ele cit sint inca ude.
 
Sus