Probleme cu lamaii si portocalii

Ncami

New Member
Buna!
Am nevoie destul de urgenta niste ajutor.
Am cativa lamai si portocali pe care i am plantat eu. Au 1 an si ceva.
Toata problema e ca li se lasa frunzele in jos, li se usuca partea aia care face legatura intre frunza si tulpina (nu mai tin minte cum se numea) si dupa cad.
Si faza mai naspa e ca se usuca varful tulpinilor... Se fac negre...
Ce ar trebui sa fac?!
 

crysty

Active Member
Buna seara, e normal sau mai bine zis des intalnita treaba ca citricele sa lepede frunzele atunci cand vine frigul la noi dar isi refac frunzisul la loc chiar prin noi lastari. In schimb innegrirea varfului crengilor cred ca e ceva destul de grav, personal din cate stiu innegrirea varfului crengilor la pomii fructiferi din romania inseamna o boala grava la ei, si anume focul bacterian.
Am avut ceva asemanator cu innegrirea tulpinilor dar la un pui de muscata, si din cate stiu este foarte grava boala asta, tot ce tine de innegrire, este aproape irecuperabil, ca un fel de cancer al plantelor, eu am aruncat acel pui de muscata. Ma rog, nu vreau sa va sperii imi e greu sa cred ca focul bacterian ar apare undeva la 2 lamai micuti intr-un ghiveci si totusi au existat cazuri cand pomii fructiferi s-au vindecat cu ajutorul omului , si anume :
1. taiati portiunile de crengute care sunt innegrite cat mai de jos de unde este lemnul neatins adica de unde este sanatoasa creanga. Asta se cheama tinerea sub control a bolii ca sa nu se extinda in lungul crengii. Si aruncati crengile negre taiate.
2. luand in considerare ca este foc bacterian, mergeti la o fitofarmacie si cereti un fungicid pe baza de cupru cum ar fi "Champ 77" . De regula tratamentele pe baza de cupru au efect bun ca preventie adica stropita planta atunci cand nu e bolnava, si nu se stie daca o va vindeca odata ce este afectata. Dar totusi puteti incerca sa stropiti pentru ca nu costa chiar asa de mult, este 5 lei un plic https://www.ferma-gradina.ro/fungicid-champ-77-wg.html . E bine ca inainte sa cumparati sa ii spuneti vanzatoarei despre problema la citrice poate va mai recomanda ceva in plus. Vanzatoarele de la fitofarmacii sunt obligate sa stie aproape orice despre tratamentele plantelor. O sa va spuna si ce concentratie sa faceti si sa stropiti copaceii si la ce interval sa repetati asta.
Eventual sa va mai dea un fungicid cu spectru larg de actiune cum ar fi Dithane https://www.ferma-gradina.ro/pesticide/fungicide/fungicid-dithane-m-45-20-g-200-g-500-g-1-kg.html ca poate nu e focul bacterian ci e o alta forma de atac bacterian cum ar fi o forma de mana.

Ce va recomand este :
1. sa nu mai udati des mai ales ca a venit frigul, udati si lasati pamantul sa se zvinte, cand vedeti ca este usor uscat deasupra pamantul udati iarasi.
2. odata cu venirea frigului, in casa creste umidititatea ceea ce duce si la o uscare mai grea a substratului florilor si atunci recomand sa aveti o umiditate de maxim 60% in casa. Pana in 60 e sanatos si pentru om si pentru pereti, dar daca trece de 60 atunci apar necazuri cum ar fi : boli de respiratie, risc de mucegai pe pereti si in cazul plantelor pamantul se usuca mai greu si apare mucegaiul pe sol, in sol care duc la putrezirea radacinilor. Personal am cumparat un dezumidificator care imi arata si ce umiditate am in casa si il pornesc noaptea cand vine sezonul rece. Pamantul la plante se usuca astfel in mod normal ca si vara si plantelor asta le place sa nu stea in pamant rece si umed mult timp. Nu uitati ca un pamant ud la flori in casa iarna este si mai rece.
3. Daca aerisiti camera iarna, mutati florile cat dureaza aerisirea, in alta camera provizoriu.
4. Nu e nevoie sa faceti caldura berechet pentru flori, eu am crescut pui de lamai si la maxim 24 de grade in casa si i-a mers bine dar secretul e sa nu stea in pamant ud si rece, mai degraba mai zvantat.
5. Mai faceti cateva in plus la fundul ghivecelor, nu strica dimpotriva ajuta la zvantarea mai rapida a substratului(pamantului).
Am si eu acum 2 pui de lamai si cel mai mare de 1 an are un pic frunzele uscate pe la baza din cauza pamantului scapat uscat vara dar asta se recupereaza, mai rau e cand incepe sa apara o boala din cauza umiditatii mari si constante in pamant ca atunci scad considerabil sansele ca planta sa se mai refaca.
Am sa pun o poza pe acest cu puii mei de lamai dar intai sa transplantez pe cel mic in vas mai marisor.

Niste informatii despre focul bacterian gasiti si aici https://www.horticultorul.ro/insecte-boli-daunatori-fungicide-insecticide-ingrasaminte-pesticide/focul-bacterian-erwinia-amylovora/
 
Ultima editare:

Ncami

New Member
Mulțumesc mult. Chiar eram foarte ingrijirata pentru ca am pierdut asa un portocal. Dar aparent se putea reface...Am un lamai care momentan esre doar o crenguta,despre el era intrebarea anterioara, dar am observat ca isi revine, are deja vreo 3 puiuti. Ma bucur foarte mult. I am schimbat pamantul la un moment dat pentru ca nu stiam ce altceva sa fac. Am pus un flacon peste el ca sa nu ii fie frig si il pun la soare. E chiar prima data cand am astfel de probleme cu ei, toamna si iarna trecuta nu au avut chiar nimic.
 
Sus