Probleme cu Hibiscusul

Alinuca

Member
Nu stiu daca este bine ca am deschis un subiect nou dar am facut asta fiindca nu am gasit raspunsul la intrebarea mea.
Mai devreme m-am uitat pe spatele frunzelor celor doi hibi ai mei deoarece mi se parea ca se intampla ceva ciudat.Cand am intors frunzele am observat la baza mai multora, mici portinuni de un milimetru care aveau pe ele ceva negru si moale.La una din frunze am gasit si o gaza neagra cu aripile albe.Ce poate fi?Multumesc.
 

Roxana

Active Member
Daca petele sunt brune-negricioase, combaterea se poate face prin stropire cu unul dintre produsele:
- Zineb - 0,2%;
- Maneb - 0,3%;
- Dithame M 45 - 0,2%.
 
A

Anonymous

Guest
Roxana .. nu stiu din ce materiale te inspiri tu .. dar Zineb si Maneb nu se mai comercializeaza de vreo 20 de ani ... iar in 2001 au fost interzise complet din cauza toxicitatii.

Este cunoscut faptul ca materialele de specialitate bine scrise sunt putine si invechite, de aceea ai grija in ce masura faci recomandari pe baza lor.
 
A

Anonymous

Guest
Am dat si eu o cautare a cuvintelor respective si inca se gasesc recomandari pe unele site-uri romanesti :rofl: ... destul de recente.
 
A

Anonymous

Guest
Asta pt ca exista oameni care tot copiaza si copiaza ... si amatorul nu are de unde sa stie anumite detalii. Din pacate asa se intampla cu foarte multe informatii .. sunt retransmise fara a fi intelese pe deplin .. si ajungem sa citim ca tre sa dam cu Zineb .. cand el nu se mai gaseste de pe vremea lu' Ceasusescu
 
A

Anonymous

Guest
A chelit de la conditiile de iarna .. nu de la punctele alea.

Tine-l la racoare si lumina .. iar la primavara tunde-l.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Master nu stiu daca racoarea este indicata pentru toate felurile de hibiscusi. Pentru cei aclimatizati merge, dar pentru cei hawaieni nu cred. Tocmai mi se intampla o chestie din cauza variatiei de temperatura si a curentilor. Este un echilibru extrem de greu de pastrat. Daca nu reusesti, ajungi rapid la cloroza si ... dus e!
 
A

Anonymous

Guest
Chiar si asa .. racoarea nu cred ca le face rau. Prin racoare inteleg 8-12 grade.

Cat despre cloroza .... nu stiu cum poate fi ea indusa de frig. Clorozele sunt simptome care provin din dereglari nutritionale.
 
A

Anonymous

Guest
La variatii mari de temperatura cred ca sunt mai sensibili
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Sa stii ca si eu m-am intrebat cum naiba se ajunge la cloroza. Nu mi-e foarte clar ce se intampla, cert e ca planta asa se comporta. In plus, nu numai ca se ingalbenesc frunzele dar se si pleostesc cele verzi. Pamantul e schimbat, lumina au maxim posibil, apa moderat, nu vad daunatori pe ei, punctul de altoire e deasupra pamantului... In schimb sunt curenti si variatii de temperatura. O explicatie mai grozava n-am dar stau cu ochii pe ei mai rau decat pe butelie. Nu mai stiu ce sa le fac. :cry:
 
A

Anonymous

Guest
Incearca sa le pui o punga in cap (pe un schelet ca sa nu atingi frunzele), in felul asta impusti 2 iepuri dintr-un foc, variatia termica si curentul.

Cat despre cloroza .. nu stiu ... o sa studiez un pic proprietatile pamantului din zona lor de origine .. poate imi sare in ochi ceva. Pana atunci totusi zi-mi exact cum apare cloroza asta .. in ce forma .. la care dintre frunze.

Inca o intrebare ... esti sigura ca radacinile plantei ocupa tot spatiul de nutritie ?? sau este posibil sa existe pamant neexplorat inca in acel ghiveci ?
 
A

Anonymous

Guest
Am vazut azi la BCR un hibi ( pe care l-am admirat asta vara) ca vai de el. Era napadit de paianjeni rosii si chel de tot. Atmosfera extrem de calda dar si umiditate ioc! Clar de ce a facut monstruletii :twisted: .
Alina tu il mai pulverizezi din cand in cand? Si cat e de cald pe langa el?
 
A

Anonymous

Guest
Eu il am pe cel rosu batut din butas de la Cornelusha si e bine merci. Nu are nimic. E OK. Il tin la lumina, in balconul MEU inchis cu termopan.
Nu il pulverizez niciodata.
:)
 

angela draganoiu

Active Member
Bogdane, Cornelia vorbea de un hibi importat si care de origine este din tari cu alta clima decit a noastra, sau din Europa.
al tau este din cei autohtoni care fac multime de flori si sint adaptati la conditiile de clima de la noi. cei hawaieni, cum sint cei de care vorbeste Cornelia, sint mai pretentiosi si deci le trebuie mai multa atentie si ingrijire dar cum sint pe miini bune isi vor reveni. din cite am constatat hibiscusii in general au o mare putere de revenire.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Master nu prea merge, pentru ca o punga in cap pastreaza umiditatea. Ori cu hibiscusii hawaieni tocmai asta e problema: sa nu pui prea multa apa.
In plus, unii sunt maricei, nu sunt niste lastari. Ce fac? Decorez pervazul cu pungi? Ghivecele in care sunt plantati nu sunt foarte mari. Pe langa coletul cu radacini mai raman vreo 2 cm neutilizati. Tocmai am verificat pentru ca nu mai stiam ce sa le fac.

Si am mai observat o chestie: am probleme de genul asta numai cu hibiscusii de pe pervazul de la sufragerie. La o observatie mai atenta am vazut ca unul dintre hibiscusii autohtoni are niste purici negri, mici si lunguieti. Altul, tot autohton, avea purici verzui. Am stropit cu Talstar ca n-aveam Mospilan dar si pentru ca banuiesc ca ar fi pe acolo si ceva paianjeni rosii.

Totusi, una este ca planta sa aiba purici si alta este sa i se pleosteasca frunzele verzi.
 
A

Anonymous

Guest
Am cercetat un pic problema cu Hawaii ... locatia viitoarei mele case :oops: ... aerul acolo este foarte umed iar solul este bogat in oxizi (pt ca are origine vulcanica) si bogat in saruri de la ocean. Deci .. plantele de acolo sunt obisnuite sa traiasca in soluri nasoale. Totusi .. de bine ce am cercetat clima si solul mi-am adus aminte ca hibiscusul tau e altoit, deci se schimba toata povestea cu roca vulcanica.

Punga in cap cred ca ti-ar rezolva problema ... daca ai cum s-o pui.

Povestea cu caloriferul ... cand aerul se incalzeste o ia in sus .. ceea ce creeaza un curent ascendent .. si foarte cald. Daca vreo frunza e in calea acestui curent fii sigura ca se usuca.

Nu mi-ai zis ce fel de cloroza este .. si cum se manifesta.
 
A

Anonymous

Guest
In cazul expunerii la saruri concentrate intai este dereglata absorbtia mineralelor (=> cloroze) iar in cazuri extreme si a apei (=> necroze si ofilire). Osmoza inversa ...

Ma indoiesc ca este cazul la Cornelia ..
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Interesant link-ul. Hibiscusii astia cu probleme sunt cumparati din Germania cei mai multi si pamantul in care au venit plantati mi s-a parut suspect de la inceput. Insa, au ajuns la mine in octombrie si n-am vrut sa-i supun unui soc suplimentar cu transplantare toamna/iarna. Am zis sa mai astept un pic. Totusi, cand am vazut ca nu le e bine, le-am schimbat pamantul. Pamant Florimo cel de care folosesc la mai toate plantele. Asta nu are cum sa fie toxic. Dar e posibil ca unii dintre ei sa nu fi iesit din starea de soc provocata de 10 zile in cutie pe drum catre mine.
 
Sus