Probleme bonsai Ficus Retusa

R2K

New Member
Cateva detalii despre istoricul plantei si ce probleme pare sa aiba gasiti mai jos:

- Este cumparata pe 08.07.2020 dintr-o florarie unde statea in geam, in umbra dar intr-o temperatura clar mai mica decat cea actuala de la mine din casa
- Este de talie medie-mare si are aprox 50cm inaltime
- De aprox 1 saptamana a inceput sa piarda frunze, incep sa se ingalbeneasca si sa faca puncte galbene, care mai apoi cad
- A fost udat corespunzator, vasul are un drenaj foarte bun si pana acum a primit si o doza de fertilizator specific bonsaiului
- Peste tot ii cresc frunze noi, dar in acelasi timp multe frunze aparent sanatoare (vechi) incep sa aiba problema ingalbenirii

Am atasat poze cu el, frunzele si cateva crengi unde este un amestec de frunze noi si vechi afectate de ingalbenire

Mentionez ca am aprox 30 de grade in casa dimineata si pe parcursul zilei pentru ca merge aerul conditionat (bate din alta camera, deci nu direct in planta) am intre 27 si 28. Ce as putea sa fac sa salvez pomul?
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna seara, in general plantele din comert au o rata de supravietuire foarte mica pentru ca ele au fost crescute in sere in medii controlate, ani de zile ,si hranite/udate/aerisite asa cum nimeni nu poate recrea conditiile cu care s-a obisnuit planta de ani de zile.
Ele sunt mentinute la limita supravietuirii in florarii cu aer conditionat dar de fapt este vorba de perioada pana sa moara ea ca fiti sigur ca o planta de sera nu poate fi tinuta la nesfarsit cu aer conditionat in florarii. Sigur au si florariile pierderi daca nu vand plantele cat mai repede. Totul se rezuma la bani, este o afacere si intr-o afacere produsul trebuie sa arata ca in reviste pana in momentul vanzarii ca dupa aceea pe ei nu ii intereseaza,, planta poate sa moara si a 2a zi.
Ce am observat de-a lungul timpului ca plantele chiar si cele adaptate sau crescute de mici la casa omului, se sufoca la spatiu inchis. Da, ati auzit bine, plantele se sufoca in mediu inchis , in sensul ca ele prefera tot timpul aerul proaspat circulat plus ca in interior undeva pe o masa sau un birou nu au lumina destula. Nu am aer conditionat si tin geamurile deschise vara zi si noapte doar cu perdea dar pe pervaze am plante si le merge foarte bine ca e ca si cum sunt afara si soare au parte de el de cand rasare si pana la ora 12 la amiaza dar chiar si asa nu mai cumpar plante din comert inafara de orhidee pentru ca am pierdut destule pentru ca nu se pot adapta nici la aer curat si lumina si vorba aia le-am stropit si cu stimulent de crestere cum ar fi Cropmax, Atonik sau cu antistress pentru plante cum ar fi Amalgerol , toate astea se gasesc de cumparat la fitofarmacie si tot nu supravietuiau, doar le mai intarzia agonia .
Ce puteti face urgent ca sa opriti caderea frunzelor este sa mutati planta undeva unde are parte de aer curat in permanenta sau macar jumatate de zi si anume ori in balcon ori pe un pervaz daca aveti un geam deschis mai des cum ar fi la bucatarie daca gatiti des si sa aiba parte si de lumina mai puternica .
Puneti niste apa la statut intr-un bidon sa treaca vreo 2 zile sa nu fie imediat de la robinet si turnati intr-un bidonas cu pompa cum ar de stropit geamurile si stropiti frunzele cu apa o data pe zi sau o data la 2 zile cat este vara.
Chiar si asa daca o mutati la aer proaspat si lumina multa, sunt sanse mici sa se adapteze si intr-un final e foarte posibil sa o pierdeti de tot pentru ca este o planta din comertul industrial nu este una cumparata de la cineva si care este adaptata deja desi nu toate speciile se pot adapta , fiecare casa de om este unica in felul ei in sensul ca are conditii diferite de mediu si poate aveti noroc sa va supravietuiasca.
Pentru ca sa mariti sansa de revenire puteti sa intrebati la o fitofarmacie de Amalgerol , este un antistres pentru plante pe baza de uleiuri . Daca credeti ca va permiteti vreo 13 lei pentru 100ml de Amalgerol puteti sa incercati sa preparati o solutie si sa stropiti cu asa ceva . Pot fi stropite plantele cu asa ceva tot timpul anului . Se dizolva mai greu in apa daca apa este prea rece doar sa aveti rabdare sa agitati bidonul bine ca se dizolva 100% in apa si stropiti planta cu asa ceva pe frunze, dar cereti parerea si la fitofarmacie mai intai sa cumparati.
Iarna ca sa nu am umezeala mare in casa dar si in ghivece am cumparat si folosesc un dezumidificator si vara stau cu geamurile deschise intruna la camera chiar daca imi este foartte cald dar se pare ca plantele prefera aerul proaspat.
Daca de exemplu mut un ghivecipe hol , il pun jos si isi asteapta randul cateva zile si uit de el pana sa il ud iar , planta incepe sa lepede frunzele si nu din cauza ca ar lipsi apa din sol prea tare ci pentru ca nu are lumina si aer proaspat .
Ceea ce vedeti poze pe net cu plante frumoase asezate pe birou in fundul camerei sunt doar temporar pentru poza ca sigur si ei au probleme cu plantele .
 

R2K

New Member
Multumesc mult pentru raspunsul detaliat. Am mutat bonsaiul pe un pervaz unde geamul sta deschis toata ziua si o sa incep sa stropesc frunzele (acum doar cu apa si dupa cu Amalgerol). Sunt surprins de "teapa" vanzatorilor de bonsai, pentru ca am crescut, salvat si restaurat cu succes un Ficus microcarpa luat din IKEA timp de 5 ani de zile, intr-un apartament. Planta a trecut de la aproape zero frunze, la o superbitate de bonsai dupa aprox 4 ani. Intradevar orasul era altul (Amsterdam, deci mult mai rece si umed) si planta era tinuta pe un pervaz unde se deschidea geamul in timpul zilei.
Am zis ca nu o sa mai cumpar bonsai din comert dar estetica se pare ca a batut ratiunea :)

Sper sa reusesc sa il stabilizez si promit sa revin cu un update.
 

crysty

Active Member
Cu placere . E o misiune foarte dificila in sensul ca depinde si de conditiile de mediu oferite . Daca la mine nu reuseste mai nimic din comert sa se acomodeze asta nu inseamna neaparat ca la nimeni nu o sa functioneze . Totusi am vazut la viata prea multe plangeri pe forum ca lumea nu reuseste sa sa mentina in viata o planta din comert. De asta recomand cel mai bine sa se cumpere plante din piete sau de pe siteuri unde vinde taranul sau omul de rand o planta crescuta acasa pentru ca planta aia are mai multe sanse de supravietuire. Si tot de asta recomand celor care vad lamai in comert cu fructe pe el sa nu se incante sa cumpere ci sa obtina un lamai din samanta pentru ca ala este adaptat de mic, chiar daca va trebui sa umble sa il altoiasca sau sa astepte 8-10 ani pana la primul rod. Recomandarile le fac privind clima de aici din tara, nu cunosc clima altor tari. O fi clima temperata aici dar nu e mediteraneana ceea ce in majoritatea cazurilor plantelor e mai buna.
Bonsai se poate obtine din orice arbust sau arbore, nu stiu daca stiati ca bonsai inseamna de fapt un arbore care a devenit miniaturizat din cauza ca a fost crescut doar intr-un castron de pamant. Bonsai se poate obtine si din artar, si din lamai, pomi fructiferi, etc.
Exista arbusti care sunt populari si ca bonsai si care supravietuiesc la conditii mai severe de clima si anume buxusul, ienuparul si care astea pot sa ramana afara in plina iarna ca nu se intampla nimic. Cumparati un pui de buxus , il tineti in ghiveciul lui cu pamantul original cateva luni de zile sau chiar un an, si pe urma il transplantati intr-un ghiveci plat pentru bonsai. Daca se adapteaza atunci el va ramane mic si odata pe an il tundeti dupa bunul plac sa ii dirijati crengile dupa poze pe internet. Dati cautare pe google la "buxus bonsai" si o sa gasiti poze frumoase. Nu are nevoie de ingrijire speciala dar tot arata bine si chiar daca nu face flori. Sau incercati si cu altfel de pui de copac. Va fi o experienta unica sa reusiti sa faceti bonsai si din altceva nu doar sa stati sa cautati in comert unul care costa si o groaza de bani dar nici nu se poate adapta cum trebuie.
Chiar sunt curios sa vad daca il tineti o perioada afara la aer prospat sa vad daca se opreste caderea frunzelor pentru ca asa ar trebui sa se intample.
 
Sus